ja kiedyś robiłam na puszce piwa, a teraz wolę na słoiku z wodą, bo jednak ten zapach piwa mnie trochę drażni, sprawia, że kurczak jest słodkawy. Używam wąskiego wysokiego słoika, do środka czosnek, cebula, liść laurowy, czasem papryka pokrojona czerwona i woda, a kurczak natarty przyprawami i oliwą.
Do takiej sałatki z granatem ja daję po prostu oliwę i balsamico, nie lubię miodu w dresingach.
Z prostych sałatek to polecam moją z makaronu, kukurydzy, ogórka zielonego, szynki i koperku - makaron drobny (najlepiej takie małe kółeczka, albo kolanka, mogą być kokardki) gotujesz, studzisz wodą, resztę kroisz i wrzucasz, do tego majonez i gotowe

Zamiast szynki można dać tuńczyka.
I jeszcze z selera ze słoika, albo sałatkę szefa z jajem i sosem tysiąc wysp (majonezowo-ketchupowy)
Poza tym coś możesz zrobić w cieście francuskim...