Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2912265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7920 dnia: 25 Stycznia 2014, 16:04 »
Ja zrobilam salatke z selera, kukurydzy, szynki, sera zoltego, papryki i pora :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7921 dnia: 25 Stycznia 2014, 18:16 »
kurcze,zapomniałam kupić czerwonej fasoli  >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( no nic, dodam  jutro....



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7922 dnia: 25 Stycznia 2014, 19:23 »
Czy któraś z Was robiła kiedyś takie pączusie serowe?
http://www.mojewypieki.com/post/paczki-na-serku-homogenizowanym

Może macie lepszy przepis, sprawdzony?

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7923 dnia: 25 Stycznia 2014, 22:06 »
Polecam tą sałatkę. Pyyycha!


ups tu link
Sałatka z kurczakiem i.. bez sałaty


    100 g piersi z kurczaka
    1/2 łyżeczki soli
    chili
    oregano
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    2 małe pieczarki
    1/2 małej cebuli
    80 ml jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    pieprz

----

Kilka godzin przed przygotowaniem przepisu przygotowujemy mięso, pierś z kurczaka kroimy w sporą kostkę i doprawiamy odrobiną soli, chili i dużą ilością oregano, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Papryki przekrawamy wzdłuż  na pół, wydrążamy i kroimy w 1,5 centymetrowe paski.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, tak samo cebulę.
Tak przygotowane składniki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

W między czasie na patelni podsmażamy (bez tłuszczu) kawałki kurczaka i przygotowujemy sos czosnkowy na bazie jogurtu, który lekko doprawiamy pieprzem i szczyptą soli.

Upieczone warzywa wyciągamy, łączymy z mięsem i polewamy sosem czosnkowym.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7924 dnia: 26 Stycznia 2014, 11:44 »
Chiquita u nas taka sama sałatka z wędzonym kurczakiem ale zamiast majonezu jogurt naturalny i dodaję pora.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7925 dnia: 26 Stycznia 2014, 12:01 »
nam sałatka słabo podeszła niestety;-( następnym razem zrobię z tym makaronem malusim;-)



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7926 dnia: 26 Stycznia 2014, 17:41 »
ou...a u mnie zawsze znika ...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7927 dnia: 26 Stycznia 2014, 17:50 »
Darudzie cieżko dogodzić kulinarnie >:(
 ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7928 dnia: 26 Stycznia 2014, 18:05 »
albo mnie łatwo :) :) :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7929 dnia: 26 Stycznia 2014, 23:29 »
monika za to nam dogodziła;-)))) hihii rewelacja ta zapiekanka z brokułami, tylko powiedz loff, ile tych topionych dawałaś????te trójkaciki, czy duże serki kwadratowe/ prostokątne???

bantoffe neibo w gębie!!!!!!!!!!!!!!! 2 punkty dla Was dziewczynki;-)

sałatka z kurczaczkiem air jest dobra,ale to nie o to chodziło;-))) nie macie czasem tak?????



Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7930 dnia: 26 Stycznia 2014, 23:37 »
Ja też dziś uroczyście przetestowałam benoffee, całe ciacho zeszło od razu:) dzięki:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7931 dnia: 26 Stycznia 2014, 23:53 »
ile tych topionych dawałaś????te trójkaciki, czy duże serki kwadratowe/ prostokątne???
Ja dałam jeden prostokątny. Cieszę się, że smakowało;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7932 dnia: 27 Stycznia 2014, 00:18 »
a właśnie mam serki topione do utylizacji, dzięki za pomysł na obiad ~monika~ :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7933 dnia: 27 Stycznia 2014, 00:46 »
 ee eeeeebo wiecie  jak to jest jeden lubi słodkie  drugi kwasne

   lubię   ten watek i przepisy  bo  można  ciekawe przepisy wyszperać   i  rózne  rzeczy wypróbowac jedno zasmakuje bardziej  , drugie mniej  ;)

podkradam  zapiekankę ;)

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7934 dnia: 27 Stycznia 2014, 09:00 »
Dziewczyny a z którego przepisu robicie banoffee bo przejrzałam kilka stron i nie odnalazłam :D




Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7935 dnia: 27 Stycznia 2014, 09:42 »


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7936 dnia: 27 Stycznia 2014, 09:43 »
Zaba dziękuje  :Daje_kwiatka:




Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7937 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:44 »
Criss-ja zrobiłam mniej więcej  z tego: http://whiteplate.blogspot.com/2012/12/banoffee-pie.html ze względu na połączenie śmietany z serkiem mascarpone, ale zrobiłam więcej ciastek-by spód był grubszy-masło dodaję zawsze instynktownie-tak by nie było za sucho i nie za mokro-bo przy tych spodach ciastkowych-często lepiej się nie kierować ściśle przepisem-wiadomo-w zależności od ciastek i warunków panującyh w kuchni inaczej może związać, banany są obowiązkowe-można dać więcej niż 2:) i pokropić sokiem z cytryny, a! i śmietanę najpierw ubiłam z śmietanfixem a potem delikatnie wymieszałam z mascarpone:) ważna uwaga-by brzegi ciastkowego spodu lekko powyżej na ścianki tortownicy dać-takjak sugeruje dziewczyna z whiteplate-bo wtedy kajmak się utrzyma w ryzach:) (kajmak delikatnie podgrzałam przed wylaniem a potem do lodówki na chwilkę.
ja już tak mam-że przeglądam sobie różne przepisy-i często je mieszam sobie tak by znaleźć najlepszą średnią:)
i potwierdzam żabowpolecany kajmak-ten z gostynia z krową jest super-żadnych grudek,w tesco można kupić.
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7938 dnia: 27 Stycznia 2014, 15:20 »
asashia   dałaś przepis na  ciasto  bananowe z toffi  (banoffee)  i tam banany owszem obowiązkowe  ten przepis  co podała Zaba  jest na  sernik   toffi z bananami i bitą śmietaną   takie pomieszanie  własnie  ciasta  banoffee z sernikiem

 w serniku kajmak wylewa sie na upieczony ser   i brzeg  z  cisatek  to by musiał być wtedy  do samej góry

ale  potwierdzam   kajmak z krową z Gostynia  jest  ok

    ja  chyba bardziej liczyłam na sernik moze  mi ten smak bananów  wydawał sie tam za bardzo wyrazisty ;)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7939 dnia: 30 Stycznia 2014, 21:02 »
kupiłam sobie dziś dzwonki łososia - proszę o jakiś obłędny przepis ;D chciałabym coś nowego, bo zawsze robię tak samo...

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7940 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:19 »
Ja zazwyczaj piekę łososia z czosnkiem albo z cytryną i robię do tego np. sałatkę z pora.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7941 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:43 »
A muszą być w całości? bo jak nie to polecam makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym.
Podsmażasz łososia na oliwie, czosnek przez praskę, szczypiorek, na to wylewasz śmietanę, pod koniec dodajesz dużo koperku i dużo pieprzu.
Makaron penne albo kokardki można wrzucić na tą patelnie, albo polać na talerzu sosem. Na końcu posypac parmezanem czy innym twardym serem.

Można upiec z pomidorkami koktailowymi w kiściach, albo ta: http://teatrgotowania.blox.pl/2011/01/Losos-zapiekany-z-suszonymi-pomidorami-i.html

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7942 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:46 »
dziewczyny, mam takie składniki
piersc z kurczaczka, por, kukurydza, papryka, rucola i resztki z lodówki  :D
potrzebuje zrobic z tego pyszna sałatke ;D
jakieś pomysły?
czy zmieszac wszystko, przyprawic i dodac majonez ? :D

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7943 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:53 »
lososia robilam w ciescie francuskim ze szpinakiem i z feta lub bez :) mniam!

serce salatka dobry pomysl, ale zamiast majo to daj wiecej jogurtu, albo w ogole jakis sos na bazie oliwy :)
albo w tortille zawin :)

ja wczoraj robilam hamburgery home made, dzisiaj jakis sos z piersia plus ryz :)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7944 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:54 »
pora możesz sparzyć wrzątkiem - straci gorycz, a pierś zamarynować jakoś fajnie.
z resztą chyba tylko można zadziałać na zasadzie - to co trzeba pokroić i wrzucić do miski.

majonez jako dodatek do sosu, a nie bazowa część ;)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7945 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:57 »
chyba dam rade  :luzak:

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7946 dnia: 31 Stycznia 2014, 11:06 »
kurczaka do slatek polcam marynowac w wodce i sosie sojowym pol na pol ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7947 dnia: 31 Stycznia 2014, 11:11 »
Żaba ? serio?

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7948 dnia: 31 Stycznia 2014, 11:26 »
serio,serio ;D
ja robie tak, poziej kurczol na pare, makaron ryzowy, papryka, ogorek konserwowy, kukurydza, ananas, zolty ser, szczypiorek, pieprz, sol, troszke majonezu i jest mega pyszna salatka ;D


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7949 dnia: 31 Stycznia 2014, 11:28 »
W Grecji marynuje się w Ouzo. Pycha!

jako sos może oliwa i balsamico? mi jakoś majonez do rukoli nie pasi  :P ale jakby była zmieszana z rzymską czy inną sałatą to już tak.
A może masz słonecznik czy jakieś orzeszki? też by pasowało  ;)