Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936390 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7800 dnia: 15 Stycznia 2014, 14:26 »
Oj kusisz...  8)
Ale dzisiaj zrobie nalesniki z miesem mielonym  :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7801 dnia: 15 Stycznia 2014, 14:51 »
Martaaaaaaaaa !
Obśliniłam ekran  ::)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7802 dnia: 15 Stycznia 2014, 15:09 »
ja robiłam ostatnio te:
http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/kotleciki-drobiowe-z-suszonymi.html

z tym, że nie z kurczaka tylko ze swojskiego mięsa wieprzowego mielonego.
Jedyne co zmieniłam to dałam całe jajko żeby go nie marnować i dałam bardzo dużo natki pietruszki, bo ja uwielbiam - wyszły obłędne :D mąż zachwalał.

i jeszcze tą lasagne:
http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/02/lasagne-ze-szpinakiem-i-mozzarella.html

jedyne co zmieniłam to dałam dużo więcej czosnku - pycha!!!

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7803 dnia: 16 Stycznia 2014, 12:51 »
A jakie ciasto byście poleciły na urodziny (w niedzielę robię dla Hubcia) tak, żeby było efektownie (Bratówka robi ciasta na zamówienie, więc "zwykły" jabłecznik odpada ;), ale żebym nie stała cały dzień w kuchni?

No i pyt. nr 2: udka z kuraka dla Matki Polki karmicielki - macie jakiś pomysł?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7804 dnia: 16 Stycznia 2014, 12:59 »
basia-ale fajne te kotlety i lasania:) ja mam dzisiaj te naleśniki z ricottą i ze szpinakiem:) szpinak mi jeszcze zosta-więc mini lasagne by wyszła:P

gagatka-ja jestem fanką serników wszelkiego rodzaju! jakiś sernik z http://www.mojewypieki.com/kategoria/serniki-pieczone -są spektakularne! albo sernik z białą czekoladą w kapieli wodnej-w necie wyskoczy ci ich kilkanaście:) pyszny jest-i ładnie przyozdobić i jest mega ciasto!
żeby nie było-ja za tydzień mam urodziny i też robię sernik dla gości-pieczony-z białą czekoladą na wierzchu plus gorący sos z malin!

Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7805 dnia: 16 Stycznia 2014, 13:01 »
Ja nie wiem czy taki sernik jest efektowny, ale będę go robić w sobotę  ;D

http://kingaparuzel.pl/blog/2013/10/sernik-kokosowy-z-lukrem-ananasowym/
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7806 dnia: 16 Stycznia 2014, 13:03 »
On 2011
Ona 2013

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7807 dnia: 16 Stycznia 2014, 13:36 »
Dzięki Babki :-* :-* :-* Poczytam sobie i na pewno coś wybiorę. A ten Banoffee jest mocno czasochłonny? Bo wygląda fajnie :)

No i jeszcze te udka. Chciałam zrobić inaczej niż standardowo pieczone w przyprawach w rękawie. Pomożecie?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7808 dnia: 16 Stycznia 2014, 13:38 »
Banoffee robi się szybko, ale na pieczenie trzeba sobie zarezerwować chwilę.
ja robiłam dzień wcześniej - wieczorem, żeby całą noc mógł się studzić w zamkniętym piekarniku :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7809 dnia: 16 Stycznia 2014, 13:50 »
Dobrze wiedzieć, dzięki :)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7810 dnia: 16 Stycznia 2014, 13:54 »
banoffee wlasnie sie chlodzi w lodowie, u nas zagoscil na dobre ;D faktycznie najlepiej wieczorem upiec serek, schlodzic na noc, a reszte nastepnego dnia...trzeba tylko dobry kajmak kupic, niektore splywaja po bokach ciasta, mozna temu zapobiec dodajac biala czekolade ale trzeba wiedziec wczesniej czy akurat ten splywa, czy nie...


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7811 dnia: 16 Stycznia 2014, 15:19 »
Gagatko, a moze zielony kurczak? http://nomnompaleo.com/post/7486821187/my-sisters-phenomenal-grilled-green-chicken
Mozna zrobic w piekarniku.
W ogole polecam dania z diety Paleo :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7812 dnia: 16 Stycznia 2014, 15:37 »
banoffee wlasnie sie chlodzi w lodowie, u nas zagoscil na dobre ;D faktycznie najlepiej wieczorem upiec serek, schlodzic na noc, a reszte nastepnego dnia...trzeba tylko dobry kajmak kupic, niektore splywaja po bokach ciasta, mozna temu zapobiec dodajac biala czekolade ale trzeba wiedziec wczesniej czy akurat ten splywa, czy nie...
To może mi wyślesz jakimś kurierem czy cóś?  ;D A jaki kajmak używasz? Ja gotowałam mleko zazwyczaj, ale to kolejne 2 godz.

Edzia dzięki, ale niestety cebula i czosnek odpadają ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7813 dnia: 16 Stycznia 2014, 15:50 »
probowalam kilka kajmakow, najlepiej mi podpasowal ten

ladnie sie rozsmarowuje lyzka...
zeby sernik nie opadl to wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej, a kajmak lepiej sie rozsmarowuje gdy jest schlodzony...
heh ciacho zrobione dzis rano, a juz polowy nie ma, niestety pewnie do jutra nie dotrzyma :P


Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7814 dnia: 16 Stycznia 2014, 16:25 »
Ja nie wiem czy taki sernik jest efektowny, ale będę go robić w sobotę  ;D

http://kingaparuzel.pl/blog/2013/10/sernik-kokosowy-z-lukrem-ananasowym/

o mamo! jakie to piękne-zapisuję:)

a co do kajmaków-nie polecam tego z biedronki:) kupiłam 2krotnie-i za każdym razem połowa masy zawierała grube kryształy cukru, trzeba go było przecierać-a i tak przechodziły przez sito-a twarde takie-że zęby można było połamać-brrr
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7815 dnia: 16 Stycznia 2014, 20:40 »
  nie widziałam jeszcze  masy kajmakowej  tej firmy w sklepie  ......  gotowałam sama  ale nie wiem  co  do tego mleka  teraz dodają po ponad  2 godzinach  gotowania  mimo ze w puszce zwarta   trochę płynęła na serniku .......dziwne   już podejrzewałam ,ze to reakcja   jakas z bananami  bo  jak sie robiło "  bayleysa   "z mleka gotowanego w puszkach ciężko było  to rozpuścic z alkoholem

  a fb  pokazał  mi własnie  to  :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=627499070649175&set=a.310964302302655.74283.262228993842853&type=1&theater

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7816 dnia: 17 Stycznia 2014, 04:03 »
Jak robicie sos do salaty? Bo ja nie umiem.... Nigdy mi jeszcze nie wyszedl dobry....

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7817 dnia: 17 Stycznia 2014, 07:16 »
ostatnio podpasowal nam winegret z kwestii smaku
   winegret (4 porcje): 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka oleju sezamowego (jeśli mamy), sól i świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7818 dnia: 17 Stycznia 2014, 09:39 »
 ja  to ze słoika  robię "szejker  do sosu "   wlewam oliwę, wrzcam  zgnieciony  czosnek , wyciskam cytrynę ,  bo  octu  nie ruszę  ale jak ktoś lubi , dodaję miód  lub cukier  i musztardę   zakręcam słoik  i  "trzepię " nim 
sól , pieprz  wiadomo ............ale czasem dodaję majeranek  czy oregano  albo   nie daje czosnku  a daję więcej musztardy   i miodu jak chce  do sałatki na słodko  tzn  np kurak z winogronem 

 wszystko zalezy  do czego nam potrzebne

U nas jesze  szybko schodzi  z jogurtu  , czosnku   majonezu  i przypraw i  zieleniny

KrysiAK  weź  spróbuj  sobie mieszać  i posmakujesz jak  CI nie   będzie leżał  zawsze można dodać   więcej czy  czosnku  , czy musztardy     czy soku  z cytryny    itp  aż trafisz na swój smak
 
  metoda prób i błędów   odkryjesz co najbardziej lubi Twoje podniebienie

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7819 dnia: 17 Stycznia 2014, 09:44 »
robię podobnie i też ocet zastępuję sokiem z cytryny lub limety.
z "gotowców" godny polecenia jest: http://vitalia.pl/kp32,21435,0_Kamis-fit-up-do-salatek.html
często dodaję koperek (w zamrażarce mam wielkie pudło :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7820 dnia: 17 Stycznia 2014, 10:38 »
ja ostatnio taki robiłam do sałatki z ośmiornicą i potem co zostało to poszło do sałaty rzymskiej:
czosnek pokrojony, oliwa (z naszych oliwek  ;)) ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, papryka czerwona drobno pokrojona i pietruszka. Najlepiej jak postoi z 1 dzień w lodówce.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7821 dnia: 17 Stycznia 2014, 10:48 »
robię różne, ale najbardziej podpasował mi sos balsamiczny:
ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz, można soli dodać.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7822 dnia: 17 Stycznia 2014, 13:02 »
Jak robicie sos do salaty? Bo ja nie umiem.... Nigdy mi jeszcze nie wyszedl dobry....

ja lubię sos jak z KFC
-1/3 filiżanki cukru pudru
-1/2 łyżeczki soli
-1/8 łyżeczki pieprzu
-1/4 filiżanki mleka
-1/2 filiżanki majonezu
- 1 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 1/2 łyżki soku z cytryny
On 2011
Ona 2013

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7823 dnia: 17 Stycznia 2014, 14:07 »
dziewczyny otworzylam gotowe ciasto francuskie i smierdzi od niego octem, to znaczy, ze nie jest zdatne do spozycia juz? waznosc na opakowaniu pokazuje ze do 30.01  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7824 dnia: 17 Stycznia 2014, 14:42 »
gotowe ciasto francuskie - tak jak i ciasto kruche - może śmierdzieć octem. Zależy od firmy i składu ciasta - moje też ostatnio "waliło"

Dla tych którzy lubią zupy krem polecam zupę krem z ziemniaków
Robiłam z tego przepisu http://cuisinederemi.blogspot.com/2012/09/zupa-krem-z-ziemniakow-z-prazonym.html
Tyle że gotowałam jeszcze z kawałkiem korzenia chrzanu i cebulą. A do zupy prócz grzanek dałam "chipsy" z boczku i podpieczoną drobo pokrojoną kiełbaskę - wierzch posypałam szczypiorkiem

Cudo  8)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7825 dnia: 17 Stycznia 2014, 16:14 »
Laski, dajcie jakiś prosty przepis z indykiem, HELP!!!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7826 dnia: 17 Stycznia 2014, 16:27 »
Ja robię indyka z porem w środku. Mięsko można zamarynować z przyprawami, oliwą, musztardą, octem balsamicznym i co tam się lubi), ale nie koniecznie, można tylko natrzeć przyprawami (ja daję dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, pieprz cytrynowy, czasem rozmaryn) i solą. Zrobić kieszeń, pora do środka (czasem daję jeszcze suszone pomidory), zamknąć wykałaczkami, obsmażyć na mocnym ogniu, wrzucić do naczynia żaroodpornego, wokół poukładać pory, mogą byc też cebule i inne warzywa, podlać bulionem lub wodą i piec w 180 st. ok. 1,5 godz. - w połowie czasu przerzucić na drugą stronę, można pod koniec trochę bez przykrycia, jeśli chcemy mocniej przypieczone.

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7827 dnia: 17 Stycznia 2014, 23:15 »
Oj, indyka nigdy nie robiłam więc nie pomogę.
Jeśli chodzi o banoffee to wg mnie lepszy jest z bananami. Zrobiłam pół tak, a pół tak, żeby spradzic i.lepiej smakowala nam część z bananem.
a czy na pierś z kurczka macie jakieś pomysły, bo smażona, devolay czy jak to się pisze ;), z pieczarkami już nam się przejadla.

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7828 dnia: 17 Stycznia 2014, 23:20 »
popieram ;D banoffee zdecydowanie lepszy z bananem! bez banana to zwykly sernik :P


Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7829 dnia: 17 Stycznia 2014, 23:28 »
popieram ;D banoffee zdecydowanie lepszy z bananem! bez banana to zwykly sernik :P
Też tak uważam :D