Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7830 dnia: 18 Stycznia 2014, 07:14 »
Ja w końcu nie robiłam bez bananów i w takim razie już nie zrobię. Mi bardzo z bananami smakował.

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7831 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:12 »
qrcze, tak mi zrobiłyście smaka na to benoffee i chyba zmienię plany-z sernika na niego:) widziałam też z wersją serka mascarpone zamiast bitej śmietany ;D rozpusta na całego! tylko muszę poszukać dobrego kajmaku!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7832 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:21 »
Ten wklejony przez zabe jest najlepszy wg mnie.
Na czym smażycie faworki?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7833 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:26 »
ja na oleju :) z przepisu z kwestii smaku bo nie trzeba ciasta wyrabiać długo

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7834 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:36 »
Super, olej w domu mam to dziś upiekę. Ja chcę wypróbować te z thermomixu.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7835 dnia: 18 Stycznia 2014, 10:40 »
Ja wlasnie skonczylam sernik Kingi Paruzel z lukrem....jest mega pyszny 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7836 dnia: 18 Stycznia 2014, 12:47 »
Na czym smażycie faworki?
Podobno najlepsze są na smalcu, ale ja też na oleju.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7837 dnia: 18 Stycznia 2014, 17:46 »
Smalec:) najlepiej!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7838 dnia: 20 Stycznia 2014, 12:23 »
Ja faworki zawsze na oleju :)

Przyszłam się podzielić przepisem na pycha ciasto czekoladowe, najlepsze na ciepło, a w kolejne dni z mikrofali :)

Składniki:
/na okrągłą foremkę na ok 23 cm lub lekko większą/
(robiłam na kwadracie tym połówka dużej blachy)

ciasto
125g masła
250g gorzkiej czekolady
6 jajek
250g cukru
60g mąki/6 łyżek/
łyżeczka proszku do pieczenia

Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie, oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 stopniach przez 45 min.

polewa
50g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
Po wyjęciu ciasta z piekarnika stopić czekoladę w garnku w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.





Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7839 dnia: 20 Stycznia 2014, 12:38 »
Ciacho wygląda pysznie, ale chyba musiałabym je sama zjeść, bo G. nie lubi czekoladowych (jak chcę zrobić budyń czekoladowy to najpierw trwają pertraktacje i kończy się na mieszance czekoladowo-śmietankowej ;)

Robiłam w weekend Banoffee wprawdzie do 2:00 w nocy ::) ale się opłacało ;) Goście zachwyceni, nawet moja Bratowa, która mnóstwo ciast piecze, ciacho poszło w mig.
Moje uwagi:
-> na 11 osób dorosłych proporcje były na styk, następnym razem zrobię z podwójnej porcji
-> ciężko mi było odkleić masę ciasteczkową od papieru do pieczenia. Macie na to jakiś patent?
-> miałam karmel Bakallandu i jest bardzo fajny - gęsty i nie spływa :ok:
-> myślałam, że będzie bardziej kajmakowy, ale moim zdaniem nawet z bananami smaki są świetnie wyważone.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7840 dnia: 20 Stycznia 2014, 12:44 »

-> ciężko mi było odkleić masę ciasteczkową od papieru do pieczenia. Macie na to jakiś patent?
przed nałożeniem masy sam spód włożyłam do zamrażarki. potem już siedział w lodówce i nie miałam problemów z krojeniem.
też miałam kajmak Bakalland i tak samo się sprawdził :)

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7841 dnia: 20 Stycznia 2014, 13:08 »
ja uzywam ciastek z sezamem, fakt podczas pieczenia troszke tluszczu mi splywa na dno piekarnika ale nie mam problemow ze zdjeciem papieru no i przede wszystkim ciacho z duzo iloscia wapnia ;)
ja mialam raz kajmak, ktory nie dosc, ze byl mega slodki, to splynal mi z calego ciasta, ciacho w kaluzy kajmaku lezalo :-\ niestety nie pamietam jakiej firmy...


Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7842 dnia: 20 Stycznia 2014, 15:43 »
Kupiłam ten kajmak z gostynia co zaba poleca:) bede probowac. Co do gotowania mleka z puszki, po przeczytaniu informacji, ze taki kajmak jest szkodliwy ze względu na metale ciężkie wolę nie truć siebie i bliskich, choć kiedyś taki robiłam jak miałam kuchnię gazową. Lepiej kupić gotowca z wielu względów. Robiłam kiedyś taki prawdziwy ze śmietany, też fajna sprawa...ale trzeba stać mieć dużo czasu przy garach i mieć dobrą kuchnię. Moja nie trzyma temperatury i nawet naleśniki są dla mnie wyzwaniem:) zwykle schodzi 1,5h na usmażenie kilku sztuk o zgrozo!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7843 dnia: 20 Stycznia 2014, 15:47 »
hehe skad ja to znam ;) moja kuchenka przedpotopowa czeka na wymiane przy remoncie jest nie przewidywalna, a najlepszy jest piekarnik, np banoffee pieke ze 3h :P


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7844 dnia: 20 Stycznia 2014, 15:55 »
Łomatko 3 h?? Katastrofa! Podziwiam Cię za wytrwałość ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7845 dnia: 20 Stycznia 2014, 18:48 »
eeee...juz sie przyzwyczailam, choc przyznam, ze na poczatku to krew  mnie zalewala ;) ale w sumie to i tak lepsze od poprzedniej gazowej kuchenki, gdzie cokolwiek wlozylam do piekarnika to stawalo sie czarna, zweglona kulka :P


Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7846 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:43 »
hehe skad ja to znam ;) moja kuchenka przedpotopowa czeka na wymiane przy remoncie jest nie przewidywalna, a najlepszy jest piekarnik, np banoffee pieke ze 3h :P

hehe,zaba-ja próbowałam raz zrobić kajmak na mojej:) po 3h puszka w połowie była surowa:) na gazówce wystarczyły 2h!
a ile prądu to zdzierstwo pobiera. postanowiłam,że przy remoncie (marzenia) zamieniam na starą poczciwą gazówkę-całe szczęście instalacje są:)
z resztą jak to mówią prawdziwi kucharze-gotuje się tylko na żywym ogniu.
za to piekarnik-jak najbardziej elektryczny! to racja! (marzenie nr2: najlepiej taki z funkcją pieczenia na parze np:):):))
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7847 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:48 »
U mnie dzisbarszcz ukrainski i albo mielone x piekarnika albo lasagne z thermomiksa ;) nie moge sie zdecydowac.

aco wy dzis gotujecie?


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7848 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:50 »
polecam lasagne z tm ;D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7849 dnia: 21 Stycznia 2014, 09:58 »
U mnie dzisbarszcz ukrainski i albo mielone x piekarnika albo lasagne z thermomiksa ;) nie moge sie zdecydowac.

aco wy dzis gotujecie?


Dziś rozmrożony krupnik i rozmrożone krokiety z mięsem  :skacza: muszę zamrażarkę opróżnić i rozmrozić do mycia  8)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7850 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:10 »
Dziewczyny może Wy mi pomożecie...
w niedziele jadłam ciasto, pyszne... niestety nie mam przepisu, nawet nazwy i nie moge znalesc przepisu na necie, ale moze Wy go znacie..
ciasto z dzemem, budyniem, masa kajmakowa, na (chyba) herbatnikach, posypane prazonymi migdalami... wiem, ze byla jeszcze jedna warstwa chyba z bitej smietany... moze ktoras cos kojarzy ???

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7851 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:17 »

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7852 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:19 »
o tak! to jest te ciasto i ten przepis! dziekuje Martus  :-*
wiedzialam, ze tutaj znajde odpowiedz :D
mam zamiar zrobic, tak mi posmakowalo :D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7853 dnia: 21 Stycznia 2014, 10:20 »
Moja ciocia robi zawsze 3 bita w różnych kombinacjach, czasem z migdałami, czasem z galaretką na wierzchu. Ale zawsze najlepsze jest z dżemem porzeczkowym :) No ale moim ulubionym ciastem jest porzeczkowiec mojej mamy :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7854 dnia: 21 Stycznia 2014, 11:00 »
u mnie dziś ogórkowa i sałatka z wędzonym tuńczykiem  ;D 8)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7855 dnia: 21 Stycznia 2014, 11:46 »
U mnie króliczek  ;D Był wczoraj ale nie zjedliśmy więc dzisiaj powtórka z rozrywki


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7856 dnia: 21 Stycznia 2014, 11:54 »
u mnie to co tesciowa poda :D jedziemy wreczyc upominki z okazji dnia babci i dziadka wiec pewnie nas poczestuje obiadem :)
na kolacje krewetki na masle z czosnkiem i pietruszka :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7857 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:04 »
U mnie króliczek  ;D Był wczoraj ale nie zjedliśmy więc dzisiaj powtórka z rozrywki
Maja jak robisz królika? U mnie leży w zamrażalniku i czeka aż się nad nim zlituję ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7858 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:07 »
Macie jakieś sprawdzone dania z tuńczykiem z puszki? Mama mi nakupiła kilka i nie wiem, co z nim zrobić.... Najchętniej obiadowe, ale inne też mogą być. Ja daję go zazwyczaj do farszu do jajek, do sałatki, a na obiad z ryżem i kukurydzą. Coś innego może?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7859 dnia: 21 Stycznia 2014, 12:11 »
Cytuj
Maja jak robisz królika?

Ten wczorajszy był wg babcinego przepisu, podsmażony na masełku z rozmarynem, a potem duszony w śmietance wymieszanej z rosołem.
Zawsze zlewam resztki rosołu i zamrażam, mam potem bazę  ;)

B jadł z pampuchami, ja z ryżem + marchewka z groszkiem z wody
Cytuj
Macie jakieś sprawdzone dania z tuńczykiem z puszki?

możesz wymieszać z jajem na twardo - zrobić farsz i zawinąć roladkę z c.francuskiego.
Upiec, podzielić i podawać z czystym barszczykiem  :P