Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7470 dnia: 6 Grudnia 2013, 18:43 »
monika, po prostu skladasz dlon w lodke, nasypujesz na dlon tych ciastek i przyklepujesz delikatnie,tylko uwaga nie za mocno bo krem przebije i przyklei sie do rak.



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7471 dnia: 6 Grudnia 2013, 20:38 »
ok dzięki, będę próbowała tego nie sknocić

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7472 dnia: 6 Grudnia 2013, 21:00 »
sposób z jakiegoś forum
"obsypuję okruszkami ciasta zrobionymi ze ściętej skórki z wierzchu
 biszkoptu. Podsuszam ją i rozkruszam ręcznie (mogą też być to
 siekane orzeszki, jak ktoś lubi). Potem biorę nóż o szerokim końcu i
 w równoległych brzegach ostrza i przeciągam po nim odrobiną kremu,
 żeby nie był zupełnie suchy (zamiast noża może być wąska, płaska
 łopatka). Potem nabieram na nóż porcję okruchów i przyklejam do boków
 tortu lekko je dociskając, tak oklejam fragment po fragmencie tej
 bocznej, cylindrycznej powierzchni. Jak okruchy zaczynają się znów
 za szybko zsuwać z noża, to ponownie przecieram ostrze kremem
 (najlepiej palcem). I tak kilka razy, aż objadę całą pionową
 powierzchnię"
może się przyda?

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7473 dnia: 6 Grudnia 2013, 21:12 »
pyh, dziękuję, akurat ten opis czytałam:)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7474 dnia: 6 Grudnia 2013, 21:53 »
dziewczyny chce zrobić likier jajeczny (w thermomixie ale to mało ważne ;p)
i w przepisie jest mleko skondensowane niesłodzone
ja kupiłam słodzone..
w prze[isie jest 200gram cukru, myślicie ze jak dodam np. tylko 100g to z tym słodzonym mlekiem będzie dobry?>


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7475 dnia: 6 Grudnia 2013, 22:59 »
  Sylwusia  ja  bym chyba już cukru wcale nie dała takie mleko  jest okrutnie słodkie

   Jesli idzie  o tort  to ja boki obsypuję ręka
biorę tortownice w jedną  rękę pod spód na dłoń  i  mam orzechy czy  co tam ma być na talerzu   
  nabieram ręką i przyklejam do boków nad talerzem 

to mco sie przykleja to sie przykleja reszta spada   
 fakt sie naswini ale szybko idzie i dokladnie

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7476 dnia: 6 Grudnia 2013, 23:02 »
ja robie tak jak imaginacja z tortem ;) A później np. poleruje talerz dookoła jeśli już tort na talerzu jest czy na paterze

hmm ja nigdy takiego mleka nie probowalam ;p tzn kieeeeeedys jak byłam mala bo babcia do kawy takie pila ;p ale nie pamiętam smaku ;p


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7477 dnia: 6 Grudnia 2013, 23:13 »
otwórz puszkę i spróbuj  normalnie ulep

ale  każdy ma inny smak wiadomo  spróbuj  mleko  to będziesz wiedziała czy  sypnąć cukru czy nie

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7478 dnia: 7 Grudnia 2013, 16:43 »
carolla, nie wiem,czy organizacja,czy nie....chyba wszystko zależy od dziecka;-))) moje nie dawało nic zrobić;-))) robiłam zupę to na raty obierałam nawet marchew;-)))



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7479 dnia: 7 Grudnia 2013, 20:27 »
ufff ... tort machnęłam:) udało  się nawet ładnie oblepić boki pokruszonymi ciastkami, dzięki raz jeszcze za wskazówki:) Mam nadzieję, że będzie smakował solenizantowi. Ale jaki syf miałam w kuchni to szkoda gadać.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7480 dnia: 7 Grudnia 2013, 22:25 »
ufff ... tort machnęłam:) udało  się nawet ładnie oblepić boki pokruszonymi ciastkami, dzięki raz jeszcze za wskazówki:) Mam nadzieję, że będzie smakował solenizantowi. Ale jaki syf miałam w kuchni to szkoda gadać.

E, raz nie zawsze ;)  Pokaż zdjęcie tortu :D



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7481 dnia: 8 Grudnia 2013, 21:00 »
No wlasnie, poka ;D


Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7482 dnia: 8 Grudnia 2013, 22:49 »
Sylwia, mój tata robi od lat ajerkoniak w Termomiksie- to jużsię stało rodzinną tradycja i zamówienia są zewsząd. Rodzinne uroczystości (nawet wesela) i rusza unas masowa produkcja ;D :D  Mleko może być słodzone, ale moim skromnym zdaniem, lepsze to z oryginalnego przepisu.

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7483 dnia: 8 Grudnia 2013, 22:50 »
Szału nie ma;) Ale najważniejsze, że smakował i solenizant zachwycony, bo sam napisy pomagał tworzyć ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7484 dnia: 8 Grudnia 2013, 22:51 »

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7485 dnia: 8 Grudnia 2013, 23:19 »
dzieki kobietko :)
wlasnie zrobilam. dalam tylko mnuej cukru.
mleko nieslodzone kupilam.
i... mooocny jest moze jutro sie przegryzie bo poki co sama woooda  ;D


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7486 dnia: 9 Grudnia 2013, 07:44 »
Oo ninko dzieki za przepis, akurat mam wszystko na dzisiejszy pbiad wiec bedzie kurczak po hiszpansku  :)

Kupilam zestaw do sushi i na dniach bede robic :)

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7487 dnia: 9 Grudnia 2013, 09:09 »
A macie jakiś specjalny sposób na kotlety schabowe?



Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7488 dnia: 9 Grudnia 2013, 12:13 »

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7489 dnia: 9 Grudnia 2013, 12:18 »
Patrycja możesz wzbogacić i będzie cordon bleu  ;)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7490 dnia: 9 Grudnia 2013, 15:05 »
Ninko dam znac, aczkolwiek musialam nieco zmienic Twoj przepis.
1. Nie posiadam razowej maki, dalam pszenna.
2. Nie dalam wina wiec smak pewnie bedzie inny.
3. Mam tylko dwie cwiartki wiec dalam mniej maki, ale reszta sypkich skladnikow ta sama, wyszlo bardziej paprykowo  ;)
4. W kazdym badz razie bedzie pysznie!  ;D

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7491 dnia: 9 Grudnia 2013, 17:13 »
pyszności! następnym razem zrobię toczka w toczkę z przepisu :)

oto efekt:


do tego zrobiłam surówkę z marchwi :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7492 dnia: 9 Grudnia 2013, 17:27 »
 ;D

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7493 dnia: 10 Grudnia 2013, 10:14 »
Podpowiedzcie cos...
Podajecie na obiad kiszke ziemniaczana?
Co do niej?
Zawsze byla z grilla z miesem grillowanym, ale moze macie jakis inny pomysl?

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7494 dnia: 10 Grudnia 2013, 12:08 »
Sos musztardowy i surówka z marchwi i jabłka.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7495 dnia: 10 Grudnia 2013, 12:12 »
Kiszona kapusta też pasuje + sos pieczarkowy/grzybowy


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7496 dnia: 10 Grudnia 2013, 12:27 »
dzięki dziewczyny, zrobię z kapustą kiszoną, ale jakieś mięsko dla męża zrobię :P

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7497 dnia: 10 Grudnia 2013, 22:40 »
Dziewczyny moja siostra jest miłośniczka nutelli i snikersow. We Wigilię ma urodziny i chce jej zrobić tort. Macie może pomysły na kremy zbliżone do jej ulubionych smaków ::)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7498 dnia: 10 Grudnia 2013, 22:51 »
Ja bym tą nutellę rozpuściła  w kapieli  wodnej     schgłodzoną dodała do kremówki  i jeszcsze  można   dodac te snickersy pokruszone do kremu ;)

 dzisiaj próbowałam czekolada w połączeniu ze śmietaną 30%  do ubijania  świetnie sie łaczy  nic nie rozwarstwia  ani nic może posłużyć nie ubijana jako polewa    a jak do ubitej   robi się krem

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7499 dnia: 10 Grudnia 2013, 22:57 »