Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7410 dnia: 2 Grudnia 2013, 12:30 »
Ja dziś papryki faszerowane :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7411 dnia: 2 Grudnia 2013, 16:04 »
Ja dzis ide na latwizne i bedzie spaghetti.
Ale musze sie pochwalic, ze w weekend zrobilam pyszne pieczerki w panierce, faszerowane szpinakiem i serem gorgonzolla  ;D
I upieklam ciasto ze slonecznikiem (juz tutaj bylo). Biszkopt na trzy czesci, warstwa serka mascarpone z bita smietana, warstwa masy karmelowej ze slonecznikiem + masa na wierzchu. Wszystkim tak smakowalo, ze musialam zrobic 2x !!! w jednym tygodniu. I na Swieta tez to chca ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7412 dnia: 2 Grudnia 2013, 20:52 »
Najprostszy przepis na kaki to umyć i zjeść ze skórką :)
My jemy jak jabłko, lub kroimy w plasterki :) Ponoć można też zrobić z niego np. muffin, ale to trzeba na anglojęzycznych stronach szukać pod nazwą persimon - bo za granicą głównie pod tą nazwą ponoć funkcjonuje

U nas jutro łazanki :)
W najbliższym czasie przewidziane są też flaczki i grochów na wędzonych kościach i boczku.

Tymczasem zasmakowaliśmy znów w domowym mięsie na kanapki i zamiast kupować te śmieciowe wędliny, kupujemy dobre mięso i pieczemy je na różne sposoby. Pychotka. Za mną już boczek i karkówka, teraz będę mielone z jajkiem w środku piekła :)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7413 dnia: 2 Grudnia 2013, 22:51 »
ja ugotowałam wlasnei zupe na jutro- kalafiorowa ;p
a na jutro (jak cos zostanie) strogonoff ala ;p
bo maz wlasnie zasiada ;D tak nas naszlo mmniammmmmmm


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7414 dnia: 3 Grudnia 2013, 13:15 »
A macie jakiś sprawdzony przepis na babkę piaskową? Na taką, która zawsze wychodzi i jest wilgotna? Albo w ogóle na jakąś dobrą?

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7415 dnia: 3 Grudnia 2013, 13:50 »
Ja ta polecam http://kotlet.tv/cytryniak-najlepsza-babka-cytrynowa wilgotna zawsze  :D

Wczoraj zrobilam bitki drobiowe w sosie smietanowym na obiad i wyszlo naprawde bardzo smaczne, piersi z kurcAka jeszcze w takiej formie nie robilam  :) do tego puree i surowka z buraczkow  :)


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7416 dnia: 3 Grudnia 2013, 14:48 »
Ja ta polecam http://kotlet.tv/cytryniak-najlepsza-babka-cytrynowa wilgotna zawsze  :D


Kocham  :Serduszka:

Będę na weekend robić taki jabłecznik, zaciekawił mnie
http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/11/jabecznik-serowy.html

Robił ktoś?

A ostatnio mieliśmy łosiosia w nowej formie, zapiekany w piekarniku ale zamoczony w łyzce sosu sojowego i oleju sezamowego i posypany prażonym sezamem. Fajne smaki :)




Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7417 dnia: 3 Grudnia 2013, 16:07 »
przymierzam się do zrobienia własnoręcznie sushi, robiła któraś z Was, może polecić mi jakiś przepis?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7418 dnia: 3 Grudnia 2013, 16:11 »
Marcela robiła już wiele razy :) Pewnie coś podpowie jak do niej napiszesz

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7419 dnia: 3 Grudnia 2013, 16:19 »
Ja też robię regularnie.
Nie ma właściwie "przepisów", do środka wkładasz co lubisz  ;D Niekoniecznie surowe, może być pieczone lub wędzone nadzienie.
Łososia, tuńczyka, maślaną, krewetkę, paluszek krabowy plus ogórek, awokado i jakieś warzywka - paprykę, szczypiorek, sałatę etc.
Przyda się jeszcze sos sojowy, wasabi,  u nas  jeszcze philadelhia, marynowany imbir jak lubisz przegryzać, my lubimy olej sezamowy , no i sezam - zwłaszcza czarny.
No i algi of course :D
A sposoby zwijania polecam na YT obejrzeć i będzie wszystko jasne :)  Do zwijania mata bambusowa :) Robisz maki, futomaki a jak lubisz to i nigiri.




Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7420 dnia: 3 Grudnia 2013, 16:24 »
najbardziej chodzi mi o ugotowanie ryzu zeby byl klejacy, reszte to wiem, ze wedle uznania... :) wlasnie widzialam na fb jak Marcela robila sushi, napisze do niej. Dzieki  :-*

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7421 dnia: 4 Grudnia 2013, 11:24 »
Musisz miec specjalny ryz i najlepiej sie gotuje w maszynie do gotowania ryzu. My nie mamy w domu, ale znajomi maja i zawsze ryz z niej wychodzi idealny, ale oni to sa eksperci, nawet ryz i sosy sprowadzaja z korei (w korei tezje sie takie sushi tylko inaczej sie to nazywa)


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7422 dnia: 4 Grudnia 2013, 12:16 »
co dzis robicie?
ja mam w planach placuszki serowe z ziolami i jakies miecho, tylko nie wiem za bradzo jakie...mam kurczaka i wolowine na stanie, macie moze jakis przepis na pieczone takie miecho?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7423 dnia: 4 Grudnia 2013, 12:40 »
Pytanie - gdzie dostanę jadalne kasztany :?:

Tylko nie w słoiku bo takowe są w Piotrze i Pawle, a ja bym chciała świeże


Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7424 dnia: 4 Grudnia 2013, 12:56 »
ja widzialam u nas w eko chacie...
a co chcesz z nimi zrobic hmm...?


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7425 dnia: 4 Grudnia 2013, 12:58 »
pewnie makro selgros..


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7426 dnia: 4 Grudnia 2013, 13:24 »
Potrzebuję do farszu  ;)
Muszę drzewko posadzić to będę miała prywatne  ;D ale to za jakiś czas dopiero  ::)

aaa, u nas dziś na obiad klopsy wołowe w sosie z bakłażana i pomidorów, do tego kuskus
+ surówka z rzodkiewki i pomarańczy z nacią pietruchy


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7427 dnia: 4 Grudnia 2013, 13:49 »
Maja podaj proszę przepis na surówkę...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7428 dnia: 4 Grudnia 2013, 13:54 »
kilka rzodkiewek
1 pomarańcza
sól, pieprz (dla chętnych cukier ;)) i jak ktoś toleruje to cynamon i kumin
ok garści posiekanej naci pietruchy
sok z cytryny
odrobina oleju (najlepiej z pestek winogron)
można też dodać kilka plasterków czarnych oliwek

Rzodkiewki pokroić (nie za drobno), pomarańcze wyfiletować i też pokroić - przyprawić, dodać nać /+oliwki i gotowe  ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7429 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:14 »
Moj by nie zjadl


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7430 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:17 »
Marta,  Twój mąż :?:
Mój też nie bo on nie bardzo toleruje owoce w daniach głównych ale dla niego zrobię z awokado  ;)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7431 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:34 »
a co zrobić z tortellini?
myślę raczej o jakimś daniu obiadowym... ???



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7432 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:35 »
Zapiec z sosem np. z serka


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7433 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:42 »
ja z tortellini dzisiaj właśnie robię sałatkę;-) ale to mało obiadowe;-)))
Maju ta surówka to sama pietrucha!!!!!!!!!!!!!!mi by w gardle stanęła;-))) ghiihihi
a u mnie dziś skrzydełka a'la barbecue ,frytki i surówki brak.......



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7434 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:49 »
Można zastąpić pietruszkę kolendrą


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7435 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:52 »
tego to raczej nie miałam w buzi;-))) aż mnie dreszcze przeszły;-)))hihihih z zieleniny w większych ilościach- liczonej na garście zjem tylko szczypior;-)))  :skacza: :skacza: :skacza: :skacza:



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7436 dnia: 4 Grudnia 2013, 14:59 »
Daruda a co dodałaś do tej sałatki?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7437 dnia: 4 Grudnia 2013, 15:20 »
pomidor,ogoras,tortellini,czosnek,ser żółty,jogurt grecki i majonez +przyprawy,u mnie dopiero tortellini się gotuje, zaraz muszę iść po jogurt grecki jeszcze



Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7438 dnia: 4 Grudnia 2013, 16:05 »
Maja brzmi smakowicie :D jutro zrobię tę surówkę...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7439 dnia: 4 Grudnia 2013, 17:31 »
Blleee, dla mnie w ogóle nie brzmi smakowicie :P