Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6570 dnia: 9 Sierpnia 2013, 19:38 »
A ja tam lubie wszystko ;D no moze oprocz zelkow anyzowych, czy tam lukrecjowych i maku w ciescie, choc zjem no i kukulek :-X

Wiele rzeczy typu watrobka czy szpinak, zostalo dla mnie ocalonych, bo nie chodzilam do przedszkola. Pamietam, ze raz jako dziecko, rodzice mnie oddali do przedszkola, zdaje sie, ze wtedy dziadek zmarl i sie nie mial kto mna ibratem zajac,bo latali wszyscy i sprawy zalatwiali, no ale w kazdym razie na obiad byla watrobka, my obydwoje zasiedlismy ze smakiem, a wszystkie dzieciaki po prostu nas zlinczowaly, za to, ze zabralismy sie za jedzenie, ochota mi przeszla - presja grupy ;D


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6571 dnia: 9 Sierpnia 2013, 19:53 »
a robiło się u Was kotlety z mortadeli ?  ;D

robiło...ale bez panierki, mama po prostu smażyła
jak ja to mówię, smak biedy, były takie gorsze czasy;
jadłam nawet smakowały...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6572 dnia: 9 Sierpnia 2013, 22:27 »
Moj brat uwielbial takie kotlety, ja w ogole :) ale ja ogolnie nie przepadam za wedlinami...

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6573 dnia: 9 Sierpnia 2013, 22:41 »
Jak robicie omlety???

I drugie pytanie za 100 punktów!!! Chcę zrobić tort na chrzciny i kompletnie nie mam pomysłu. Nie mam czasu na wyszukane typu andaluzja (ta była na 2 urodziny lasek), nie wiem czy biszkopt przekładany jakimś fajnym lekkim kremem (nienawidze tych ciężkich ble) czy jakiś piankowy czy coś. Tort bedzie zdobiony lukrem, więc musi utrzymać warstwę masy maslanej do pokrycia lukrem i drobnej dekoracji. Pomóżcie, please!!!


Z tego, co piszecie zjem wiele, ale na samą myśl o brukselce........ Zupa mleczna na słono?! toż to profanacja :P

Mortadela smażona, pamiętam, ja nie jadłam, ale rodzice owszem, kiedy było ciężko.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6574 dnia: 9 Sierpnia 2013, 22:49 »
Omlety? Ale na slidko czy wytrawne? Na slodko to wedlug przepisu mojej babci, czyli polowa lyzek maki w stosunku do ilosci jajek - np. 3 jajka to 1,5 lyzki maki, 4 jajka to 2 lyzki maki, itd. Bialka ubijam, dodaje make i zoltka miksuje na wolnych obrotach i smaze na oleju, pod przykryciem, zeby wyrosl i pozostal puszysty, moja babcia smazyla na smalcu. A wytrawne to zalezy co mam w domu, to podsmazam i wbijam jajka i smaze razem juz nie mieszajac, na to ser i jakas salata
A, jajka wymieszane uprzednio.


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6575 dnia: 9 Sierpnia 2013, 22:50 »
A chleb z maslem i cukrem? Albo kanapki z keczupem :)
Co do tortu polecam Moje Wypieki, tam napewno cos znajdziesz :)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6576 dnia: 9 Sierpnia 2013, 22:53 »
OMLET
dwa jaja rozbijam...
białka do termomiksu i ubijam pianę
żółtka do miseczki, dodaję z 1 do 2 łyżek mąki (średnia 1,5 łyżki), trochę mleka na oko....mieszam, solę...
masę z jaj wrzucam do termomiksu do ubitej piany i delikatnie mieszam...
wylewam na rozgrzaną patelnie
jest omlet - córka uwielbia...


chleb z ketchupem to ja lubię do tej pory
chleba z cukrem NIGDY!!!!!
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6577 dnia: 9 Sierpnia 2013, 22:54 »
Krysiak, to jaCi powiem, ze kilka dni temu jadlam kanapke ze smietana i cukrem, tak mnie naszla ochota na smak prlu ;D


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6578 dnia: 9 Sierpnia 2013, 23:04 »
oja... chleb z maslem i cukrem. E, a byla jeszcze zupa nic, jakos mi sie kojarzy chyba mleko i piana z bialek?



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6579 dnia: 10 Sierpnia 2013, 00:22 »
moja bsbcia robila z rabarbarem i ubita piana z bialek na wierzchu. cos tam chyba jeszcze bylo ale juz nie pamietam

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6580 dnia: 10 Sierpnia 2013, 08:33 »
Dziewczyny, odnośnie omleta-kiedyś pisałam Wam o mojej kuzynce technolog itd. To ona powiedziała mi, żeby nie łączyć białek w omlecie czyli nie dawać mleka do jaj. Wtedy jest delikatniejszy ;) zamiast mleka można dać odrobinę wody.
Pomijam wykład o omletach rzymskich, angielskich itd.  ;D
Uwielbiam słuchać jej porad


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6581 dnia: 10 Sierpnia 2013, 09:54 »
ja nigdy nie dodaję mleka do omletów
raz, że nie lubię
dwa- omlet z jaj to z jaj ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6582 dnia: 10 Sierpnia 2013, 09:55 »
A chleb z maslem i cukrem?
Pychaaaaaaaaaaaaaaaa ;D i dużoooooooooooo masła  ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6583 dnia: 10 Sierpnia 2013, 10:11 »
Ja tez nigdy nie dodaje mleka, ani wody, nie potrzeba. Z mlekiem, woda gazowana lub piwem to sa nalesniki ;)


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6584 dnia: 10 Sierpnia 2013, 11:37 »
czepiacie się...
mam mleko daję mleko, mam wodę w kranie, a zazwyczaj mam - daję wodę
zapomnę, nie dam nic...
i też się usmaży...

... jak dla kogoś żarcie i gotowanie jest senem życia, to się będzie roztkliwiał, który omlet jest bardziej puszysty, dla mnie nie jest i raczej nie będzie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6585 dnia: 10 Sierpnia 2013, 13:46 »
A ja uwielbiam gotowac, moze dlatego, ze jeszcze bardziej uwielbiam zjesc ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6586 dnia: 10 Sierpnia 2013, 14:35 »
Marta, przybij 5  ;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6587 dnia: 10 Sierpnia 2013, 14:57 »
dziewczynki mam pytanko;-) w zamrażalce mam polędwicę i wołowinkę pociętą jak na gulasz,ale nie mam ochoty pichcić znów gulaszu, bo mi si trochę przejadł, jakieś pomysły na jedno z mięsek na obiadek???????? dziś robię lasagnę więc i styknie na jutro,ale jutro coś trza sklecić na poniedziałek;-))))



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6588 dnia: 10 Sierpnia 2013, 18:00 »
zmiel wolowine i zrob cos typu chili con carne czy jak to sie pisze  ;D
albo cevapchichi tez nie wiem jak to siebpisze ;)) takie ala wolowe kebaby na patyczku


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6589 dnia: 10 Sierpnia 2013, 18:03 »
zmielić nie zmielę,bo nie mam maszynki.....



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6590 dnia: 10 Sierpnia 2013, 18:06 »
ajc...  to chyba ten gulasz ci pozostaje  :D
albo wsadz do worka do pieczenia z jakimis warzywami ziemniakami.. przypraw lub podlej bulionem i upiecz :) bedzie gulasz ale inaczej


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6591 dnia: 12 Sierpnia 2013, 00:27 »
Czy kluski slaskie wyjda z mlodych ziemniakow? A jak nie to jak spozytkowac reszte z dzisiejszego obiadu?



Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6592 dnia: 12 Sierpnia 2013, 02:29 »
wyjda



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6593 dnia: 12 Sierpnia 2013, 09:43 »
Wyjdą, trochę się będzie ciasto ciągnąć ale wyjdą


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6594 dnia: 13 Sierpnia 2013, 12:58 »
Edziajak wstaniesz ;) (bo u Ciebie chyba 7 ran teraz ;D) napisz mi proszę o jakiej gramaturze macie w US masło?
Ostatnio przeglądając przepisy znalazłam, zamiast w gramach lub cups info: 4 sticks. Znalazłam też zdjęcia, na których wyglądało to jak połowa masła w PL. Szukając dalej wyszło mi,  że masło w US ma około 125g. Bardzo Cię proszę o potwierdzenie, czy moje wyliczenia są słuszne :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6595 dnia: 13 Sierpnia 2013, 13:03 »
kluski wyszly, nawet lepsze niz za pierwszym razem. dzieki dziewczyny!



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6596 dnia: 13 Sierpnia 2013, 13:17 »
też wczoraj robiłam śląskie  i  potwierdzam ,e lepsze jak ze "starych "ziemniaków

albo sie gatunek jakiś dobry trafił

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6597 dnia: 13 Sierpnia 2013, 13:26 »
u mnie kluski miały być dzisiaj ale młody nie zjadł zupy przed południem więc nic więcej nie gotuję - urlop  ;D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6598 dnia: 13 Sierpnia 2013, 14:05 »
Edziajak wstaniesz ;) (bo u Ciebie chyba 7 ran teraz ;D) napisz mi proszę o jakiej gramaturze macie w US masło?
Ostatnio przeglądając przepisy znalazłam, zamiast w gramach lub cups info: 4 sticks. Znalazłam też zdjęcia, na których wyglądało to jak połowa masła w PL. Szukając dalej wyszło mi,  że masło w US ma około 125g. Bardzo Cię proszę o potwierdzenie, czy moje wyliczenia są słuszne :)

Juz pisze. W opakowaniu masla znajduja sie 4 sticks. I na calym pudelku widnieje napis, ze jest to 453g (czyli caly 1lb).
Zrobilam Ci zdjecie jednego sticks'a. Troche zamazane, bo dopiero wstalam ;) Ale widac, ze ma 113g


A z drugiej strony ma jeszcze podzialke na lyzki i cups.


Mam ten sam bol, jak robie cos z polskiego przepisu i przeliczanie zajmuje mi najwiecej czasu ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6599 dnia: 13 Sierpnia 2013, 14:46 »
Dzięki serdeczne za zdjęcia, blisko byłam ;D
czyli jednostki masy jak u mnie, ale masło na szczęście mamy w normalnych kostkach 250g (na mleku za to dwie miary :D)
kupiłam sobie pojemniki z podwójnym oznakowaniem, bo przeliczanie czasem mnie też do szału do prowadza ;)

mój R w pracy posługuje się różnymi miarami i tylko spojrzy i już wie ile i jak...
ja niestety oporna jestem w temacie :glupek:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera