Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6240 dnia: 3 Lipca 2013, 15:25 »
Hmm..nie ma organizatora. Rolę świadka panny młodej pełni jej brat więc zaproszone dziewczyny przynoszą coś ze sobą i robimy balangę :P

śliwki w boczku są interesujące :)

Sałatki robią już dwie dziewczyny. Myślę, że styknie :P

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6241 dnia: 3 Lipca 2013, 15:29 »
Śliwki w boczku są pychaaaaaa i znikają jako pierwsze  :)
To może jeszcze taka przystawki z pomidora i mozzarelli ? Kroisz w plasterki, przekladasz jeden za drugim, polewasz oliwa, posypujesz oliwkami i bazylia :)
Może jakieś śledziiki kupisz ? Bo ja uwielbiam do wodeczki   ;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6242 dnia: 3 Lipca 2013, 16:07 »
Ja jutro robie babski lunch, chce zrobic miedzy innymi tortille z kurczakiem grilowanym, salata i pomidorkiem poprzekuwana wykalaczkami i pokrojona, myslicie, ze bedzie pasowal do tego serek czosnkowy? Chce to skleic wszystko


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6243 dnia: 3 Lipca 2013, 16:13 »
Marta pewnie :) jak nie serek czosnkowy to daj sosik czosnkowy do maczania  :)

Asia, jeszcze mi sie przypomniało może koreczki ? :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6244 dnia: 3 Lipca 2013, 16:17 »
Domaczania to mam salse, bo to bedzie tak troszke po hiszpansku


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6245 dnia: 3 Lipca 2013, 16:20 »
Aaaaa  ;D
Pyszne będzie, nic sie nie martw  :)

Asia, jeszcze nieśmiertelne kotleciki z kurczaczka :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6246 dnia: 4 Lipca 2013, 10:42 »
to wszystko brzmi tak samkowicie, że chyba nie wyjdę z kuchni :P

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6247 dnia: 4 Lipca 2013, 10:46 »
Asia, kto to zje  ??? Może resztki wyślij mi :)

Martula, piękny Adaś w avatarku  :-*

Sylwia,
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html

Zjadlabym dziś zupę, tylko jaka hmmmmm :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6248 dnia: 4 Lipca 2013, 10:48 »
Asik, ja bym sałatki odpuściła - nie idą. Za to koreczki jak najbardziej - wszystko, co jest "na raz do buzi"
Aha, a ten panieński to u Kasi?
Można się wkręcić  ;D se se se tym razem bez Gosi zabójcy i prowodyra zabaw zakazanych  :P


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6249 dnia: 4 Lipca 2013, 10:50 »
Maja, zależy od towarzystwa, ja zrobiłam kolacje na " bogato" i dziewczyny wszystko wymiotly, co cały dzień nic nie jadly  :D :D :D

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6250 dnia: 4 Lipca 2013, 11:27 »


Zjadlabym dziś zupę, tylko jaka hmmmmm :)

u mnie dziś krem z kurek ;D mężydeł będzie wniebowzięty ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6251 dnia: 4 Lipca 2013, 11:36 »
Robiłam 2 tygodnie temu, pycha  ;D
Dwa dni temu był żurek, więc dzisiaj chyba jednak..... Chili con carne  ;D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6252 dnia: 4 Lipca 2013, 12:44 »
Asik, ja bym sałatki odpuściła - nie idą. Za to koreczki jak najbardziej - wszystko, co jest "na raz do buzi"
Aha, a ten panieński to u Kasi?
Można się wkręcić  ;D se se se tym razem bez Gosi zabójcy i prowodyra zabaw zakazanych  :P

Wprosić? Bezproblemowo!  ;D

10 lipca :)

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6253 dnia: 8 Lipca 2013, 10:50 »
coś nie tak jest z sałatą lodową???

To przepis który przyniósł mój mąż i zrobił mi pyszną kolację  ::)
Marta a jak robisz tego kurczaka w sezamie? mi podczas smazenia sezam odpadl(najpierw posmazylam na patelni potem obtoczylam w sezamie i do piekarnika- tez odpadł tzn papka sie zrobila)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6254 dnia: 8 Lipca 2013, 10:53 »
Asik, ja jeszcze o tortillach

Jak robię z łososiem to smaruję ziołowym almette, daję kapary i wędzonego łososia. Do tych z szynka daję almette np.chrzanowy lub z suszonymi pomidorami, szynkę parmeńską, poszarpane liście rucoli.
Możesz zawijać z kolorowe placki - czerwone, zielone. Ciekawiej wyglądają


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6255 dnia: 8 Lipca 2013, 13:36 »
a gdzie dostanę placki kolorowe? Bo przyznam, że samej mi się nie chce smażyć :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6256 dnia: 8 Lipca 2013, 13:40 »
W Biedronce, w Lidlu - pewnie w Piotrze i Pawle też


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6257 dnia: 8 Lipca 2013, 13:43 »
O! nigdy nie zwracałam uwagi na kolorowe tortille
muszę koniecznie wypróbować ;D



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6258 dnia: 8 Lipca 2013, 13:46 »
W Biedronce, w Lidlu - pewnie w Piotrze i Pawle też

no właśnie w lidlu ostatnio były tylko klasyczne, ale zajrzę dziś do Piotra...
Dziękuję :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6259 dnia: 8 Lipca 2013, 13:47 »
W Biedronce widziałam czerwone (pomidorowe) i zielone, nie pamiętam z czym, są wieloziarniste itp. aha w Kauflandzie też są


Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6260 dnia: 8 Lipca 2013, 14:27 »
Dziewczyny poradzcie jakie miesko na chlebek jest najlepsze i moze ktos ma jakis przepis

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6261 dnia: 8 Lipca 2013, 20:03 »
Szynka, boczek... Bo schab wedlug mnie jest suchy, ale przepisu nie zapodam, u mnie zawsze tatko cuduje z przyprawami ;D

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6262 dnia: 8 Lipca 2013, 20:21 »
Ja lubię szynkę i udziec z indyka.
Szynkę  robię tak :
Kupuję szynkę w kulce. Myję ją i nacieram przyprawami min. dobę przed pieczeniem - cały czosnek wciskam w szynkę - min. z 4-5 ząbków. sól, pieprz, słodka papryka i zioła jakie kto lubi - ja daję rozmaryn. Oblewam oliwa z oliwek.  DO naczynia żaroodpornego na ok. 1,5h.

A Udziec robie w curry - tak samo jak szynkę tylko posypuję kurkuma lub curry ( wtedy trzeba ograniczyć sól bo przyprawa ją ma ! ) Udziec jest pyszny... miękki i rozpływa sie w ustach ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6263 dnia: 8 Lipca 2013, 21:20 »
ja robie karkowe...
szpikuje ja czosnkiem.. duuuzo czosnku..
nacieram sola pieprzem i czosnkiem granulowanym. aaa na sam koniec nacieram majerankiem.  kilka godz min musi polezec w lodowce...
kropie plejem przed samym pieczeniem i juz ;))


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6264 dnia: 9 Lipca 2013, 00:25 »

Martula, piękny Adaś w avatarku


Dziekuje pieknie :-*



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6265 dnia: 9 Lipca 2013, 09:46 »
Cytuj
poradzcie jakie miesko na chlebek jest najlepsze i moze ktos ma jakis przepis

pieczeń
0,6 kg boczku
0.5 kg łopatki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
opcjonalnie natka pietruszki, tarta marchew

Mięso zmielić w maszynce na najdrobniejszym sicie, wlać mleko, przyprawy i posiekaną natkę i/lub marchew
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć mięsko. Piec w 200 stopniach przez 50 minut na termoobiegu.
Tłuszcz z boczku się wytapia, można zlać do miseczki  ;)

Do pieczeni zrobiłam sos z pieczarek + kasza.
Pieczeń po ostudzeniu jest pysznym dodatkiem do chleba zamiast wędlin.
Można upiec sam boczek ale wtedy proponuję ok.1,5 kg bo jak się tłuszcz wytopi to się nam pieczeń kurczy ;)


Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6266 dnia: 9 Lipca 2013, 10:27 »
Dziekuje za przepisy:)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6267 dnia: 9 Lipca 2013, 14:51 »
czy ma ktoś jakiś fikuśny przepis na grilla?
w sobotę robię i oprócz zwykłej kiełbaski, plastrów boczku, szaszłyków z boczku, karkówki, skrzydełek, szaszłyków z kuraka szukam czegoś fajnego...
jak na razie znalazłam:
- grillowaną pierś z kurczaka z skórce z cytryny i tymianku: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/piersi_kurczaka/przepis.html
- szaszłyki z kuraka i ananasa: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ananas/szaszlyki_z_kurczaka/przepis.html
- cukinię: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/cukinia_z_grilla/przepis.html

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6268 dnia: 9 Lipca 2013, 14:57 »
kebabczety z mielonej wołowiny albo tradycyjna kaszanka ale podana inaczej  ;)

http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/09/cebula-z-grilla-faszerowana-kaszanka-wg.html


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009