Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944959 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5790 dnia: 28 Lutego 2013, 21:17 »
Kochane pomocy...mam rozmrozone mieso mielone i niewiem co zrobic dobrego.mam tez w domu pieczarki ser zolty papryke...tylko co z tego wykombinowac??

Pewnie już obiad zrobiony;) Ale wiem, że smaczne też są duże kapelusze pieczarek nadziewane mięskiem mielonym z cebulką, posypane żółtym serkiem, zapiekane w piekarniku. To chyba z diety "plaż południa"



 wiara, nadzieja, miłość

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5791 dnia: 28 Lutego 2013, 21:18 »
albo papryki nadziewane mieskiem mielonym, ryzem i np. natka pietruszki, zapieczone pod serkiem w piekarniku :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5792 dnia: 28 Lutego 2013, 21:26 »
Tarta curry siedzi w piekarniku. Jutro napiszę czy nam smakowała.

Ale zakładam,że skoro to od Madziq to na bank nam posmakuje :)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5793 dnia: 1 Marca 2013, 12:42 »
nie mam weny co dziś zrobić na obiad :drapanie:
dajcie pomysł :)
coś bezmięsnego i na szybko :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5794 dnia: 1 Marca 2013, 12:57 »
Spaghetti napoli


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5795 dnia: 1 Marca 2013, 13:07 »
ja mam dorsza i warzywa z parowaru.
szybko i leniwie ;)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5796 dnia: 1 Marca 2013, 13:21 »
u mnie naleśniki ze szpinakiem i fetą i sosem czosnkowym



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5797 dnia: 1 Marca 2013, 13:48 »
u mnie losos z parowaru i frytki z piekarnika


Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5798 dnia: 2 Marca 2013, 13:13 »
Ja dzisiaj robię Cannelloni ze szpinakiem i ricottą z tego przepisu http://smakiem.blogspot.com/2012/07/cannelloni-ze-szpinakiem-i-ricotta.html

mniam mniam - już mi ślinka leci

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5799 dnia: 2 Marca 2013, 13:54 »
A ja dziś mrożona carbonara :) Mąż wyjechał to trzeba się polenić :)


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5800 dnia: 3 Marca 2013, 08:31 »
Uprzej"mn"ie donoszę, że tarta cary a'la Madziq wyszła rewelka!!!

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5801 dnia: 3 Marca 2013, 09:33 »
ja wczoraj ugotowalam porowa... i bigos :))) ale moj zoltek w brzuchu cos opornyna kwasne... i jakos tak... nie moglam tego bigosu wczoraj pojesc :-)


Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5802 dnia: 6 Marca 2013, 17:56 »
Macie może przepis na jakąś fajna salatke. Szukam czegoś na urodziny Juleczki i sama nie wiem co zrobić. Może coś z prazonym słonecznikiem  ???  ::)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5803 dnia: 6 Marca 2013, 22:59 »
u mnie w lodówce ta z pora i selera ze słoika, pyszota.......
ale chętnie posłucham co dziewczynki zaproponują,to zrobię na weekend;-)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5804 dnia: 7 Marca 2013, 09:29 »
A ja chce zrobic jakas z krewetkami z zalewy, tak sie zastanawiam co by tu wrzucic


Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5805 dnia: 7 Marca 2013, 16:53 »
W sumie z krewetkami też mogłoby być  ;)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5806 dnia: 7 Marca 2013, 16:58 »
Ja proponuję taką:

warstwy od spodu:

białka z 6 jajek (pokrojone w kostkę)
tuńczyk z puszki (2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym)
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach tarki
majonez (wedle uznania)
pokruszone żółtka z jajek
szczypiorek

Polecam, bardzo smaczna:)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5807 dnia: 7 Marca 2013, 21:03 »
Mmmm, pośliniłam się...

Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5808 dnia: 8 Marca 2013, 11:17 »
Dziewczyny a jak robicie surówkę z rzodkwi?



Offline stokrota86

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1491
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5809 dnia: 9 Marca 2013, 13:34 »
Rucardo, z białej rzodki ja robię tarkując na grubych oczkach, soli i poeprzu wg uznania i mieszam z gęstą smietaną, pycha :)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5810 dnia: 9 Marca 2013, 18:22 »
Ja dodaje jeszcze troszke jablka.

No ale, zrobilam salatke z krewetkami z tego co mialam w lodowce, wyszla pyszna, jutro tez robie ;D
Krewetki w zalewie, dwa jajka gotowane, feta, suszone pomidory w zalewie, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, rukola, ogorek, salata dekoracyjna, winogrona, zalalam wszystko sosem 1000 wysp, takim gotowcem i pycha. Jutro dodam jeszcze oliwki, bo tez mam sloik otwarty. Trzeba to zapamietac ;D


Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5811 dnia: 9 Marca 2013, 23:28 »
Ja dzisiaj robię Cannelloni ze szpinakiem i ricottą z tego przepisu http://smakiem.blogspot.com/2012/07/cannelloni-ze-szpinakiem-i-ricotta.html

mniam mniam - już mi ślinka leci
robiłam wczoraj - mi smakowało :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5812 dnia: 11 Marca 2013, 10:02 »
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwka/przepis.html

Bardzo fajne :)

Do tego robiłam na urodziny dziewczyn schab po cygańsku/amerykańsku (obie nazwy słyszałam, nie wiem w końcu która właściwa)- pycha.

Schab z cebulą i boczkiem
Schab kroimy na plastry, rozbijamy odrobinę, nacinamy na obu końcach tak około 2 cm, by przełożyć plastrem boczku (ja brałam surowy wędzony, nieparzony, do kilku wzięłam szynkę szwardzwaldzką, bo boczku zabrakło). Na każdy plaster kładziemy krążek cebuli (może być grubszy), na to boczek, przedziewamy mięso i zalewamy tylko maggi. Zostawiamy do zamarynowania (ja marynowałam całą noc) i pieczemy w piekarniku, najlepiej w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym, żeby za bardzo nie zeschło w temp. 200-220. Do tego zrobiłam sosik z pieczonej cebulki, czosnku i tłuszczu, który wytopił się podczas pieczenia.
Wszyscy się zajadali.

A jeszcze polecam na słodko te pyszności:
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-andaluzja
http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-jablkowa
http://www.mojewypieki.com/przepis/jogurtowy-sernik-na-zimno-z-jagodami Ten serniczek robiłam z mrożonymi truskawkami, rewelka w środku zimy :D



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5813 dnia: 11 Marca 2013, 10:25 »
taki schabik z boczkiem zrobie ;)) tylko to mieso zalac zeby plywalo w tym maggi? zadnej soli pieprzu ani nic???

ja dzis bede robic sajgonki bo maz uwielbia i tsk ladnie prosi.. ;) a jutro barszcz z koldunami ;)) uwielbuam... a nigdy mi sie nie chce robic tych koldunow..  i w sumie  barszczu tez nie lubie robic bo duzo czasu potrzeba... ;))


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5814 dnia: 11 Marca 2013, 10:37 »
taki schabik z boczkiem zrobie ;)) tylko to mieso zalac zeby plywalo w tym maggi? zadnej soli pieprzu ani nic???

ja dzis bede robic sajgonki bo maz uwielbia i tsk ladnie prosi.. ;) a jutro barszcz z koldunami ;)) uwielbuam... a nigdy mi sie nie chce robic tych koldunow..  i w sumie  barszczu tez nie lubie robic bo duzo czasu potrzeba... ;))

U mnie nie pływało, miałam 16 plastrów po prostu dobrze skropionych. Możesz w trakcie marynowania przełozyć plastry z góry na dół.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5815 dnia: 11 Marca 2013, 10:39 »
oki dzieki


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5816 dnia: 11 Marca 2013, 10:54 »
Nie bardzo wiem gdzie umieścić dlatego napiszę tu :)
Wczoraj zrobiłam swojemu R. ciasteczka fr. z nutellą, bo uwielbia. Obawiałam się jakości ciasta ( bo było pod marką Kaufland) ALE! to najlepsze ciasto, jakie do tej pory miałam.

Po reklamie :)

Offline pola279

  • Maja
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 815
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5817 dnia: 11 Marca 2013, 15:53 »
pyszne polędwiczki w ziołach
 60 dag polędwiczki wieprzowej
2 łyzki mieszanki ziołowej ( natka, koperek, oregano)
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
olej
vegeta
mała cebula
cukier
słodka sproszkowana cebula
sól, pieprz

1. Zioła wymieszać z posiekana drobno cebulą, roztartym czosnkiem, solą pieprzem do smaku cukrem, 3-4 kropelki soku z cytryny, papryką, 3 łyżkami oleju i łyżeczką vegety. Odstawiamy na godzinę.
2. Poledwicę obsmażyc na patelni ( ja kroję ją na kilka kawałków - nie obsmażam w całości ).Następnie przkładamy ją do naczynia żaroodpornego zalewamy ją marynatą, Tak żeby każda jej częśc była nią pokryta.
3.Pieczemy 30 -35 minut w tem 180 st.

Ja ostatnio robiłam ją z pieczarkami ( wrzucałam je do naczynia razem z polędwiczkami. A w poniedziałek teściowa zrobiła je z kurkami . Normalnie pychota.Polecam

Właśnie wypróbowuję przepis andzeliki. Jeszcze nie wiem jak smakują, ale pachną tak obłędnie, że zaraz zjem niedopieczone ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5818 dnia: 12 Marca 2013, 15:40 »
Dziewczyny,

Proszę, pomóżcie. Błagam  :blagam:

Robie impreze dla ponad 20-osobowej ekipy. Nie jestem super kucharką i to będzie impreza "nie zasiadana" ;)

Chciałabym przygotowac jakieś sałatki + przekąski - ale jakie te przekaski.
Myślałam o koreczkach i nic więcej nie przychodzi mi do głowy.....
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5819 dnia: 12 Marca 2013, 16:16 »
przekąski - ale jakie te przekaski.

u mnie zawsze sprawdzaja sie warzywa + dip


nachos z salsa i/lub guacamole,


bruschetta


Roladki z lososiem, ktore tu byly nie raz polecane.