Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6210 dnia: 14 Czerwca 2013, 14:39 »
a czosnek, tak będzie, zapomniałam dopisać
oliwki, ok nawet są w domu :) mogły by być
połączenie szpinaku i kukurydzy, sama nie wiem hmmm :drapanie:
jeszcze jakieś pomysły? ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6211 dnia: 14 Czerwca 2013, 14:44 »
Szpinak, feta, czosnek, cebula podsmażona, oliwki. Plus gałka oczywiście.
Dobre połączenie.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6212 dnia: 14 Czerwca 2013, 15:05 »
Tak, wyglada smakowicie.

A ja wciaz przymierzam sie do zrobienia jagnieciny. Mam zamrozony gulasz jagniecy, tylko to nie jest mieso jak na normalny gulasz tylko z koscmi, ponoc tak sie robi ten gulasz, ale czy to dobre? I jak to przyprawic (jak najmocniej), zaznacze, ze tylko raz w zyciu jadlam jagniecine, ktora mi 'weszla'. W Maroku, bo nie bylo czuc smaku miesa. Nienawidze baraniny, ale maz kupil i tak lezy i lezy juz chyba z pol roku... Jakies pomysly?


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6213 dnia: 14 Czerwca 2013, 15:37 »
Marta, u mnie tak leży królik i też się go boję ;D

Nie mieszałam nigdy szpinaku i cebuli, muszę przemyśleć sprawę ::)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6214 dnia: 14 Czerwca 2013, 22:00 »
Ja też nie mieszam szpinaku z cebulą, wolę czosnek ;D
Marta, rozmroź i zamarynuj w kefirze/kwaśnym mleku, ewentualnie jogurcie greckim (tego typu)
Potem dopraw czosnkiem, majerankiem, sokiem z cytryny, solą.
Reszta jak z wieprzowiną ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6215 dnia: 14 Czerwca 2013, 22:42 »
Ile ma to swinstwo lezec w tym kefirze?  ;) da sie to zjesc?


Offline Izunia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1051
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6216 dnia: 14 Czerwca 2013, 22:50 »
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6217 dnia: 15 Czerwca 2013, 14:12 »
Wlasnie to sie tak nazywa ;) bleh 8)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6218 dnia: 18 Czerwca 2013, 10:26 »
U mnie wczoraj obiad szparagowy :)
Zupa krem ze szparagów
A na II szparagi zapiekane w piersi kurczacZka i szyneczce, posypane parmezanem ;D

Dziś knedle z truskawkami  :skacza: :skacza: :skacza:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6219 dnia: 19 Czerwca 2013, 10:42 »
Raz w tygodniu podrzucam obiad dziadkowi. Staram się wtedy ugotować coś tradycyjnego.
Wczoraj upiekłam takie oto coś

0,6 kg boczku
0.5 kg łopatki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
opcjonalnie natka pietruszki, tarta marchew

Mięso zmielić w maszynce na najdrobniejszym sicie, wlać mleko, przyprawy i posiekaną natkę i/lub marchew
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć mięsko. Piec w 200 stopniach przez 50 minut na termoobiegu.
Tłuszcz z boczku się wytapia, można zlać do miseczki  ;)

Do pieczeni zrobiłam sos z pieczarek + kasza.
Pieczeń po ostudzeniu jest pysznym dodatkiem do chleba zamiast wędlin.
Można upiec sam boczek ale wtedy proponuję ok.1,5 kg bo jak się tłuszcz wytopi to się nam pieczeń kurczy ;)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6220 dnia: 19 Czerwca 2013, 11:42 »
Maja, nie chcesz mnie adoptować?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6221 dnia: 19 Czerwca 2013, 12:12 »
Maja a może masz dobry przepis na pasztet bez wątróbki. Przepis Twojego autorstwa oczywiście :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6222 dnia: 19 Czerwca 2013, 12:14 »
Pasztetu bez wątróbki nie znam  ;D na razie zajadam się pieczenią. Kanapka z tym+pomidor  :P

Asik, no wiesz - Lila chętnie starszą siostrę pozna ;)

Zapomniałam, że do pieczeni dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku  ;)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6223 dnia: 19 Czerwca 2013, 13:30 »
Maja, robię to dzisiaj! ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6224 dnia: 19 Czerwca 2013, 16:49 »
Zrobiłam i zjadłam - pyszne.
Dodałam 2 tarte marchewki.
Mam nadzieję, że mężowi też posmakuje.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6225 dnia: 21 Czerwca 2013, 10:40 »
dziewczyny czy któraś z was umie kisić ogórki ??? chcę ukisić pierwszy raz w życiu i nie umiem ;D Porposzę o jakiś sprawdzony przepis... no i czy można kisić w zwykłych słoikach na zakrętkę  ?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6226 dnia: 21 Czerwca 2013, 10:48 »
Zawsze kiszę w słojach twist  ;D nie lubię tych ze sprężynkami
Poza ogórkami daję
sól (ja akurat kiszę z solą morską)
korzeń chrzanu
koper
czosnek z łupiną lub bez jak kto woli (czosnek nasz, nie chiński)
liście porzeczki, wiśni

i teraz, na 1 litr wody daję łyżkę soli (rozpuszczam to sobie wcześniej)
ogórki myję, w słojach układam:
koper (baldachim)
ogórki
pomiędzy wrzucam czosnek (lubię dużo ok.1/2 główki na słoik)
liście wiśni, porzeczki i kolejny koper
zalewam wodą z solą i zakręcam; sprawdzam czy nie ciekną, zostawiam w kuchni przez 2-3 dni, aż woda zmętnieje i wynoszę do spiżarni
czekaj, o chrzanie zapomniałam - kroję go wzdłuż na takie słupki i daję 2 na słoik.
Jak dasz za dużo to ogórki będą gorzkie, za to dzięki umiarkowanemu dodatkowi chrzanu ogórki są twarde


Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6227 dnia: 21 Czerwca 2013, 20:35 »
Dziewczyny,chcę zamknąć w słoikach truskawki.Ale bez zalewy,tylko zasypać cukrem,zakręcić słoiczki i pasteryzować.
Ile cukru sypiecie na słoik po dżemie (ja mam takie na 450 g)?
Mama radzi mi co najmniej 3 CZUBATE ŁYŻKI,ale dla mnie to za dużo-ulep z tego wyjdzie.Twierdzi,że przy mniejszej ilości,truskawy się zepsują.A może jakbym dała mniej cukry + trochę soku z cytryny,żeby "zakonserwować"???
Doradźcie proszę,bo będę robić pierwszy raz,chcę dla Kuby na zimę zapas przygotować,ale cukru bez sensu nie chcę pchać. ;)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6228 dnia: 21 Czerwca 2013, 21:57 »
Ja tez daje ok trzy. Dodatkowo kilka kropel octu jablkowego zeby truskawki byly twarde. Odstawiam na noc zeby puscily sok. Na drugi dzien uzupelniam ubytek nowymi i zakrecam. Pasteryzuje doslownie kilka chwil- zeby pokrywki zlapaly. Kompocik wychodzi jak marzenie

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6229 dnia: 22 Czerwca 2013, 00:26 »
Skoro obie tak słodzicie ;) to pierwszą turę zrobiłam właśnie tak.Nie miałam teraz octu jabłkowego,więc wycisnęłam po troszk cytryny,bo nie lubie flaczków. ;)
Dzięki Iwonko. :)
A masz sprawdzony przepis na dzem lub konfiturę z truskawek?

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6230 dnia: 22 Czerwca 2013, 18:20 »
a ja sie pochwalę moim sobotnim obiadem, bo był pychaaaaaaaaaaaaaaaa;-))) zupka kalafiorowa z koperkiem ,a na drugie naleśniki z serem i truskawkami;-)) mniam!!!!!



Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6231 dnia: 22 Czerwca 2013, 19:41 »
a przepis na zupe to gdzie?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6232 dnia: 2 Lipca 2013, 00:54 »
Dziewczyny,jakie barwniki spożywcze polecacie?
Planuję upiec tort tęczowy i nie wiem,które lepiej zabarwią biszkopt?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6233 dnia: 2 Lipca 2013, 10:57 »
Ja miałam takie w proszku, kupowałam na all. Ale tojakos 1,5r. temu. Bardzo dobrze barwiły. Dawało sie tego dosłownie odrobinke a kolor wychodził soczysty.

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6234 dnia: 2 Lipca 2013, 11:56 »
Macie jakieś przepisy na tortillę? tak, żebym mogła na drugie śniadanie do pracy zabrać ???
Natalka 4.11.2012

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6235 dnia: 2 Lipca 2013, 12:07 »
Posmarować serkiem np. Almette i na to łosoś :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6236 dnia: 2 Lipca 2013, 12:09 »
Moja ulubiona tortilla jest z gotowaną piersią kurczaka, sałatą, awokado i sosem tatarskim bądź majonezem  :-X


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6237 dnia: 2 Lipca 2013, 19:41 »
dziewczyny jak robicie zupe cebulowa???
macie jakies wyprobowane przepisy??? ;))

aa no i kapusta mloda zasmazana.... czesciej ala bigosik czy typowo mloda zasmazana bez przecieru?
mam zachcuanke na cos w tym temacie i szukam inspiracji bo moje przepisy mi sie znudzily ;)))


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6238 dnia: 3 Lipca 2013, 15:16 »
Dziewczyny! Liczę na Was!
Idę niedługo na domowy panieński. Zastanawiam się co przygotować do jedzenia.
Chcę na pewno rożki z ciasta franc., tylko nie wiem czy ze szpinakiem ( nie znam wszystkich dziewczyn, nie wiem czy lubią szpinak), czy z pieczarkami i mozzarellą?!
Myslałam też nad tortillą właśnie, zrolowaną i pokrojoną, ale nie wiem co do środka? Serek, wloska szynka i rucola?


...ale co jeszcze?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6239 dnia: 3 Lipca 2013, 15:21 »
Asia a jakaś sałatka ? Gyros ? Z brokulem ?
Co do rozkow z francuskiego to może pól na pól ? Bo ze szpinakiem są pycha  :)
Tortille ja robiłam z serkiem almete, lososiem wedzonym i jajkiem, pycha :-), fajne tez jest połączenie szynki szwarwaldzkiej z cebula i majonezem  8)
Zależy kto co lubi  :)
A Ty organizujesz ten panieńskie, ze tyle szykujesz ?
Na ostatniej imprezie hitem były śliwki w boczku z pieca i szynka zawinieta w melona.
Pycha  ;D