Zawsze kiszę w słojach twist

nie lubię tych ze sprężynkami
Poza ogórkami daję
sól (ja akurat kiszę z solą morską)
korzeń chrzanu
koper
czosnek z łupiną lub bez jak kto woli (czosnek nasz, nie chiński)
liście porzeczki, wiśni
i teraz, na 1 litr wody daję łyżkę soli (rozpuszczam to sobie wcześniej)
ogórki myję, w słojach układam:
koper (baldachim)
ogórki
pomiędzy wrzucam czosnek (lubię dużo ok.1/2 główki na słoik)
liście wiśni, porzeczki i kolejny koper
zalewam wodą z solą i zakręcam; sprawdzam czy nie ciekną, zostawiam w kuchni przez 2-3 dni, aż woda zmętnieje i wynoszę do spiżarni
czekaj, o chrzanie zapomniałam - kroję go wzdłuż na takie słupki i daję 2 na słoik.
Jak dasz za dużo to ogórki będą gorzkie, za to dzięki umiarkowanemu dodatkowi chrzanu ogórki są twarde