Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938929 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4500 dnia: 5 Kwietnia 2012, 14:19 »
czyli takie ktore wydaje sie zepsute i zbyt brzydkie, zeby chciec je kupic :) juz wiem, gdzie robilam błąd :)))

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4501 dnia: 5 Kwietnia 2012, 14:20 »
Można kupić twarde i owinąć w gazetę - szybciej dojrzewa  ;)
Żeby nie ściemniało należy zostawić pestkę ale nie oczekuj cudów, na kilka godzin podziała


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4502 dnia: 5 Kwietnia 2012, 14:44 »
Dziś zrobiłam Mazurki czekoladowe sztuk 2

Shot at 2012-04-05
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4503 dnia: 5 Kwietnia 2012, 17:49 »
Joanna piękny !!!

Ja jutro robię mazurek z masą marepanową i różą.

avocado szybciej dojrzewa tez przy bananach ;D

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4504 dnia: 5 Kwietnia 2012, 20:08 »
u mnie w rodzinie nigdy się nie robiło mazurków
u męża to samo
i wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy go nie jadłam

macie jakiś fajny przepis?
może zrobiłabym takie cudo  ;D

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4505 dnia: 5 Kwietnia 2012, 20:12 »
Vonka, to tak jak ja...nigdy w zyciu nie jadlam mazurka!!! ::) :P

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4506 dnia: 5 Kwietnia 2012, 20:24 »
U nas też nie ma mazurkowej tradycji.

Dziewczyny, mąż zamiast mleka skondensowanego słodzonego kupił niesłodzone. Wystarczy, że je osłodzę i będzie OK? Ma być wlane do masy serowej.


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4507 dnia: 5 Kwietnia 2012, 20:48 »
vonka to mój pierwszy mazurek, który upiekłam i który będę jeść. U nas też nie ma tradycji pieczenia mazurków.
Tu jest przepis na mój http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/04/Mazurek-czekoladowy.html
On 2011
Ona 2013

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4508 dnia: 5 Kwietnia 2012, 20:50 »
u nas też nie ma tradycji mazurkowej
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4509 dnia: 5 Kwietnia 2012, 20:59 »

Dziewczyny, mąż zamiast mleka skondensowanego słodzonego kupił niesłodzone. Wystarczy, że je osłodzę i będzie OK? Ma być wlane do masy serowej.
nie słodziłąbym samego mleka ewentualnie wiecej cukru dałabym do masy. Ale musisz spróbować żeby znów za slodkie nie było

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4510 dnia: 5 Kwietnia 2012, 21:27 »
a już się bałam, że jestem jakiś wyjątkiem  ;D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4511 dnia: 5 Kwietnia 2012, 22:12 »
Pytanie do Was, jako znawczyń!

Mam świeże żeberka. Podam je w poniedziałek. Muszą moczyć się w zalewie przez noc. Co mam z nimi zrobić?

Myślę, by jutro zalać sosem, wstawić na noc do lodówki. W sobotę rano zamrozić i odmrozić przez noc z niedzieli na poniedziałek, by w poniedziałek upiec.

Myślicie, że można zamrozić surowe mięso w zalewie?

W sobotę rano wyjeżdżamy, a wracamy na noc niedzielną, zatem opcja teraz zamrożę, a w niedzielę będę się bawić odpada.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4512 dnia: 5 Kwietnia 2012, 22:35 »
u nas tez nie ma tradycji mazurkowej ale mam ochotę na coś takiego wiec jutro robię to :)
http://mojewypieki.blox.pl/2012/03/Mazurek-fistaszkowy-z-mleczna-czekolada.html

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4513 dnia: 5 Kwietnia 2012, 22:38 »
Też w życiu nie jadłam mazurka  :D



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4514 dnia: 6 Kwietnia 2012, 10:15 »
Szczerze mówiąc to jestem w szoku, bo myślałam, że mazurek króluje u wszystkich na stołach :P
Mazurek zawsze jest na mojej głowie, tyle, że ja nie piekę a kupuję sprawdzonego z dobrej piekarni, i zawsze biorę 4 sztuki :P


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4515 dnia: 6 Kwietnia 2012, 16:43 »
ja piekłam mnóstwo mazurków w szkole....moim zdaniem lepiej wyglądają niż smakują;-) u mnie tradycji mazurka tez nie ma, w piekarniku siedzi za to makowiec;-)



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4516 dnia: 6 Kwietnia 2012, 17:44 »
jak się zrobi dobre kruche ciasto + do tego zamiast syfiastego lukru czekoladę, do tego jakieś fajne bakalie do ozdoby, to jest zjadliwy...
z gotowych dobre ma Sowa....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4517 dnia: 6 Kwietnia 2012, 17:47 »
Ostatnio widziałam takiego z czekoladą u Sowy. Przyczaiłam się na niego, ale była kolejka a mi się spieszyło, więc odpuściłam...


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4518 dnia: 6 Kwietnia 2012, 17:52 »
Ja też nie będę miała mazurka  ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4519 dnia: 6 Kwietnia 2012, 17:53 »
Ja pierwszy raz robiłam mazurek. NIgdy mi nie smakowały.
Zrobiłam ten http://mojewypieki.blox.pl/2011/04/Mazurek-rozany-z-marcepanem.html
i w zyciu nei jadłam tak pysznego mazurka ! Spróbowałam troszkę i po prostu nei mogłam uwierzyć ze to jest takie pyszne !

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4520 dnia: 6 Kwietnia 2012, 17:59 »
a moja mama pewnie kupi tradycyjnie z tej samej stargardzkiej cukierni....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4521 dnia: 6 Kwietnia 2012, 18:10 »
Gabi a jaki marcepan użyłaś? i skąd go wzięłaś?


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4522 dnia: 6 Kwietnia 2012, 18:13 »
Ewa kupiłam w almie. o coś takiego http://alma24.pl/produkt/107242/chleb-niederegger-marcepanowy- tylko ciężko to rozwałkować. BArdziej po prostu pokruszyłam.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4523 dnia: 6 Kwietnia 2012, 18:22 »
ja ze dwa lata temu zjadłam po raz pierwszy mazurka
od Sowy właśnie
i byłam w szoku jakie to pyszne ciasto!
mam nadzieje, że mama też je kupiła w tym roku

ja miałam robić marchewkowe ale...zapomniałam kupić marchew  ;)
dobrze, że rzeżucha raczyła wyrosnąć  :)

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4524 dnia: 6 Kwietnia 2012, 18:35 »
Ja robie marurka z makiem i jest pycha :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4525 dnia: 6 Kwietnia 2012, 19:31 »
gagatke teraz zauważyłam pytanie dopiero - polecam... pomarańczową ;) jeszcze jej nie ma na blogu bo mam mega lenia a ona jest najbardziej puszysta i wilgotna z moich dotychczasowych babek, a (nie)stety znikła w 10 minut  :P więc na 2 raz muszę zrobić 2 na raz  ;)

Magda a do tej babki cynamonowej trzeba dodać dżem - jaki dajesz może być truskawkowy ( taki akurat mam)? Z chęcią tez bym zrobiła pomarańczową, podeślesz przepis?

ja też z tego co pamiętam miałam truskawkowy
a babka pomarańczowa "już" jest na blogu :)

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4526 dnia: 6 Kwietnia 2012, 20:53 »
Ja mazurka piekłam w podstawówce na zajęciach technicznych:)
w moim rodzinnym domu nie było tradycji jedzenia w/w ciasta, raczej sernik itp. Włąśnie u mnie w piekarniku siedzi keks http://mojewypieki.blox.pl/2012/03/Keks-angielski.html, a jutro rano jeszcze upiekę sernik z rosą.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4527 dnia: 6 Kwietnia 2012, 21:39 »
Moja babka migdałowa wyszła smaczna, ale na kolana mnie nie powaliła

Żałuję, ze nie upiekłam sernika rosy, nie wiem czy jutro jeszcze mi się będzie chciało ;)

A mazurków też się u nas nigdy nie piekło i też nigdy nie jadłam, ale właśsnie dziś kupiłam, zobaczymy jaki będzie


Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4528 dnia: 7 Kwietnia 2012, 12:15 »
Upiekłam jednak jeszcze rosę ;D

Wygląda apetycznie, tylko rosy brak :D


Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4529 dnia: 7 Kwietnia 2012, 12:21 »
Ja też spłodziłam serniczek- koosowy na biszkoptach  ;D ;D ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018