Dziewczyny sprzedam Wam idealny przepis na imprezę na piersi z kurczaka w marynacie musztardowej (chyba nie było tego przepisu na forum).
Zaletą tego dania jest to, że można go zrobić zarówno do ziemniaków i jako osobne danie.
Dobrze smakuje zarówno na gorąco , jak i na zimno, szczególnie z sosem czosnkowym jak ktoś lubi.
Proporcje są takie (na 4 szt. piersi):
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- po łyżeczce pieprzu i soli
Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do miski i mieszamy, aż wyjdzie jednolita masa, co ma miejsce najczęściej po kilkukrotnym zamieszaniu zawartości miski.
Piersi kroimy tak jak nam pasuje i wrzucamy do marynaty i mieszamy. Teraz wstawiamy do lodówki na mniej więcej dobę.
Na drugi dzień mieszamy po wyciągnięciu z lodówki zawartość miski i smażymy każdy kawałek na gorącym oleju. Ot i cała filozofia

.
A przepisy na szybkie sałatki mam dwa, są co prawda bez makaronu:
PIERWSZY
puszka kukurydzy, słoik pieczarek marynowanych, puszka ananasa, tak z 40 dag polędwicy drobiowej i słoik średni majonezu.
Wędlinę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, do tego resztę składników i mieszamy, można doprawić jak ktoś lubi. Ja już nie doprawiam, bo mi pasuje ten smak.
DRUGI
puszka kukurydzy, kapusta pekińska, duży ogórek, po kawałku szynki i sera (kupuję na oko, te z biedronki też są ok) + trochę majonezu.
Oczywiście co trzeba kroimy + reszta i mieszamy, jak ktoś chce może doprawić.
Na imprezy robię jeszcze gołąbki leniwe zapiekane w piekarniku, ale przepis na nie jest gdzieś na forum, to nie będę pisać. Na imprezy kupuję też kawał mięsa - karkówkę lub łopatkę, na 3-4 dni wrzucam do marynaty, a później piekę w dzień imprezy, albo nawet dzień wcześniej. Podaję pokrojone w grubsze plastry z sosem czosnkowym.