Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2919070 razy)

0 użytkowników i 13 Gości przegląda ten wątek.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4320 dnia: 23 Lutego 2012, 11:16 »



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4321 dnia: 23 Lutego 2012, 11:19 »
Brzmi pysznie, zanotowałam, ale odpada bo druga sałatka bedzie gyrosowa więc też z kurczakiem  ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline agnieśka

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 221
  • Płeć: Kobieta
  • Twoje łzy miażdżą mi serce
  • data ślubu: 19.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4322 dnia: 23 Lutego 2012, 14:06 »
Dziewczyny sprzedam Wam idealny przepis na imprezę na piersi z kurczaka w marynacie musztardowej (chyba nie było tego przepisu na forum).
Zaletą tego dania jest to, że można go zrobić zarówno do ziemniaków i jako osobne danie.
Dobrze smakuje zarówno na gorąco , jak i na zimno, szczególnie z sosem czosnkowym jak ktoś lubi.

Proporcje są takie (na 4 szt. piersi):
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- po łyżeczce pieprzu i soli

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do miski i mieszamy, aż wyjdzie jednolita masa, co ma miejsce najczęściej po kilkukrotnym zamieszaniu zawartości miski.
Piersi kroimy tak jak nam pasuje i wrzucamy do marynaty i mieszamy. Teraz wstawiamy do lodówki na mniej więcej dobę.
Na drugi dzień mieszamy po wyciągnięciu z lodówki zawartość miski i smażymy każdy kawałek na gorącym oleju. Ot i cała filozofia  ;D.

A przepisy na szybkie sałatki mam dwa, są co prawda bez makaronu:
PIERWSZY
puszka kukurydzy, słoik pieczarek marynowanych, puszka ananasa, tak  z 40 dag polędwicy drobiowej i słoik średni majonezu.
Wędlinę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, do tego resztę składników i mieszamy, można doprawić jak ktoś lubi. Ja już nie doprawiam, bo mi pasuje ten smak.

DRUGI
puszka kukurydzy, kapusta pekińska, duży ogórek, po kawałku szynki i sera (kupuję na oko, te z biedronki też są ok) + trochę majonezu.
Oczywiście co trzeba kroimy + reszta i mieszamy, jak ktoś chce może doprawić.

Na imprezy robię jeszcze gołąbki leniwe zapiekane w piekarniku, ale przepis na nie jest gdzieś na forum, to nie będę pisać. Na imprezy kupuję też kawał mięsa  - karkówkę lub łopatkę, na 3-4 dni wrzucam do marynaty, a później piekę w dzień imprezy, albo nawet dzień wcześniej. Podaję pokrojone w grubsze plastry z sosem czosnkowym.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4323 dnia: 23 Lutego 2012, 14:10 »
Z innej beczki  - czy do ryby pasuje fasolka szparagowa ? ???

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4324 dnia: 23 Lutego 2012, 14:12 »
Z makaronem ryżowym znam taką

makaron ryżowy
paluszki surimi
por
czerwona fasola
majonez, przyprawy


Do ryby jak najbardziej pasuje fasolka szparagowa, ja nawet robię dla Lilaczka rybe na parze + przecierane pomidory z tymiankiem i fasolka szpragowa ;)


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4325 dnia: 23 Lutego 2012, 14:16 »
z ryżowym makaronem i surimi robię taką: http://mycuisine.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?352352 (na samym dole) z tym, że ogórka daję mniej i kroję drobniej.
zresztą na tej stronie jest dużo fajnych sałatek :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4326 dnia: 23 Lutego 2012, 14:19 »


Do ryby jak najbardziej pasuje fasolka szparagowa, ja nawet robię dla Lilaczka rybe na parze + przecierane pomidory z tymiankiem i fasolka szpragowa ;)

Dzięki Maja  :)

Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4327 dnia: 25 Lutego 2012, 17:19 »
jeju jak tu pysznie,  zdecydowanie dolaczam do watku ;)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4328 dnia: 25 Lutego 2012, 23:02 »
Ja dziś sie skusiłam na ciasto Wiewiórkę (miałam ochotę na to ciacho czekoladowe z białym musem, które robiła Mariolka, ale chyba musiałabym je sama zjeść ::) no i nawet niezłe, ale szczerze mówiąc to chyba pozostanę wierna marchewkowemu.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4329 dnia: 26 Lutego 2012, 09:51 »
A ja mam super przepis - już Wam podaję!!!

Przepis na kurczaka

Bardzo starannie umytego kurczaka układamy na dnie naczynia (najlepiej szklanego).
Dodajemy goździki, cynamon, skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanką czerwonego wina, szklanką wina białego.
Dodajemy:
- 100 ml ginu
- 100 ml koniaku
- 200 ml smirnoffa
- 50 ml rumu
i obowiązkowo 150 ml tequili.

Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
Kurczaka wypier......my, bo jest zbędny.
Natomiast sos… Sos jest… paluszki lizać!

Ps. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydlę sos wychleje.

Smacznego! ;D ;D ;D

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4330 dnia: 26 Lutego 2012, 10:04 »
aśka ja się pisze na takiego "ptaka"  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4331 dnia: 26 Lutego 2012, 11:44 »
Pyszny kurczak :D

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4332 dnia: 26 Lutego 2012, 12:02 »
ja dzisiaj próbuję starego przepisu na piersi kurczaka w cebuli, pieczarkach i majonezie. ciekawe, czy mężowie będzie smakować?:)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4333 dnia: 26 Lutego 2012, 19:47 »
Asia normalnie się zaśliniłam  :P Już nie mogę się doczekać Twojego bloga  ;D



Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4334 dnia: 26 Lutego 2012, 20:21 »
Mnie kurczak na porach nie powalił... Mimo tego, że użyłam papryki ostrej był mdły i zbyt łagodny zarówno dla mnie jak i dla męża, z tym, że my uwielbiamy ostre potrawy. Następnym razem pod majonez wcisnę warstwę ostrej musztardy - moim zdaniem powinna pomóc :) Polecam dla osób lubiących łagodne smaki :)


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4335 dnia: 26 Lutego 2012, 20:45 »
jak najprościej zrobić nóżki z kuraka
całe udka natrzeć swoimi ulubionymi przyprawami i wsadzić albo do żaroodpornego albo do rękawa
do tych udek 3-4 marchewki pokrojone na plasterki i kilka cebul
wedle gustu
do zaroodpornego polać troszke olejem a do rękawa nie trza
coś pysznego

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4336 dnia: 26 Lutego 2012, 22:31 »
a ile to piec?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4337 dnia: 26 Lutego 2012, 22:34 »
wiesz co ciezko mi powiedziec bo ja zawsze na oko
ale im większe udka tym dłużej
godz chyba napewno

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4338 dnia: 27 Lutego 2012, 07:26 »
Mnie kurczak na porach nie powalił...
to tak jak i mnie...
dla mnie poniżej średniej...

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4339 dnia: 27 Lutego 2012, 09:30 »
Do czego można wykorzystac żółtka, które zostaną z tortu dacquoise?
On 2011
Ona 2013

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4340 dnia: 27 Lutego 2012, 09:40 »
Mnie kurczak na porach nie powalił...
to tak jak i mnie...
dla mnie poniżej średniej...
A dodawałyście np. curry i kumin oprócz papryki? Ja tak i wyszło rewelacyjne! ;)

Do czego można wykorzystac żółtka, które zostaną z tortu dacquoise?

Do pączków, biscotti lub inaczej cantucci (czy jak to się tam isze ;) ), bardziej żółtej jajecznicy, do obiadku dla malucha itd :P



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4341 dnia: 27 Lutego 2012, 09:42 »
Mnie kurczak na porach nie powalił...
to tak jak i mnie...
dla mnie poniżej średniej...
mnie też
mojemu to nawet nie bardzo smakuje
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4342 dnia: 27 Lutego 2012, 10:15 »
U nas tez kurak w porach był zrobiony raz i nie cieszył sie powodzeniem ::)
No ale kazdy ma swoj gust.


Mi strasznie zasmakowal kurczak w cieście francuskim...mniam.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4343 dnia: 27 Lutego 2012, 10:40 »
anusiaaa, który? Bo nie mogę go wyszukać  :-\

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4344 dnia: 27 Lutego 2012, 11:38 »
też mnie zaciekawił w tym cieście francuskim

daj linka do przepisu
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4345 dnia: 27 Lutego 2012, 13:37 »
We francuskim to mi smakuje taki i fajnie wygląda
http://atinabc.blox.pl/2008/11/Kurczak-w-ciescie-francuskim.html
On 2011
Ona 2013

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4346 dnia: 27 Lutego 2012, 13:45 »
Może Anusii chodziło o to: http://mojeconieco.com/?p=2037
tylko w wersji z kurą?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4347 dnia: 27 Lutego 2012, 13:45 »
Dokladnie ten, co wkleila JoannaM  ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4348 dnia: 27 Lutego 2012, 17:30 »
mmmmm...wyląda pysznie...
musze zrobić  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4349 dnia: 27 Lutego 2012, 21:13 »
Carollaa trzymałam się sztywno przepisu. Zawsze tak robię gorując jakieś danie pierwszy raz, dopiero po poznaniu smaku wprowadzam własne modyfikacje :)

Kurczak w cieście francuskim wygląda rewelacyjnie, więc też pewnie się na niego skuszę :)