Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2953379 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4050 dnia: 16 Grudnia 2011, 13:54 »
Karkowka ??? W zyciu tego w domu nie mialam.
Musze obadac w sklepie ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4051 dnia: 16 Grudnia 2011, 14:12 »
Karkówkę to ja znam na sposób mojej mamy - na plastry karkówki majonez, cebula/por* i tarta marchew - zapiec, a na koniec tarty ser żółty :P


Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4052 dnia: 16 Grudnia 2011, 14:42 »
Ja polecam te skrzydełka z ryżem co gagatka wkleiła. U nas cała rodzina się zajada. Spokojnie można je zastąpić udkami. Albo trochę udek, trochę skrzydełek. Uwielbiam je :)

I też jestem ciekawa tej sałatki czosnkowej z kabanosem, brzmi inaczej :)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4053 dnia: 16 Grudnia 2011, 14:44 »
Ja juz nawet kabanosy kupilam dzis zeby zrobic salatke jak tylko gagatka da przepis ;D

Sprobuje zrobic to coś z ryżem z udkami na obiad i ocenie, co podam w czasie imprezki.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4054 dnia: 16 Grudnia 2011, 14:45 »
Ja też ciekawa jestem - kabanosy mam, leżą zapakowane tak w razie nalotu gości bo mocno wędzonego nie jadamy


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4055 dnia: 16 Grudnia 2011, 15:22 »
Polecam z UGOTOWANYCH :)
Przepis sprawdzony. Pychotka

Przystawka: Ognisty krem paprykowy
czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

•7 dużych czerwonych papryk
•2 cebule
•1 ząbek czosnku
•1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
•200 g śmietany 18%
•sól
•pieprz
•tarta gałka muszkatołowa
•oliwa z oliwek

zeby był ognisty dodałam ostrej papryczki z proszku

Sposób przygotowania:

Papryki nacinamy na czubku i smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy do momentu, aż skórka zbrązowieje. Przekładamy papryki do szczelnej torebki i odstawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy z papryki skórkę i usuwamy nasiona. W rondlu należy zeszklić na małej ilości oliwy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy obraną paprykę, chwilę dusimy i zalewamy całość bulionem. Gotujemy wszystko 10 minut, przyprawiamy i miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanę.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4056 dnia: 16 Grudnia 2011, 16:45 »
ja czesto robie rolade z ciasta francuskiego moi goscie ja uwielbiaja.

2 x ciasto francuskie ja kupuje z biedronki
0,5 kg pieczarek
4 duze cebule (zalezy czy lubisz duzo cebuli czy nie)
2 kielbasy np. z biedronki takie pakowane podwojnie dlugie, moze byc zwyczajna
1 jajko
przyprawy sol pierprz

podsmazasz cebule pokrojona w kostke, osobno pieczarki tez w kostke, i kielbaskie tez w kostke, odsaczasz soki przyprawiasz, dodajesz jedno jajko i mieszasz.ukladasz na ciasto francuskie i zwijasz jak rolade, wkladam do takiej askiej blaszki do ciasta i do nagrzanego piekarnika 15 minutek az ciasto bedzie przyrumienione i na stol :) smacznego
ja zamiast kiełbasy daje piersi z kurczaka na to pieczarki podsmażone z cebulą salami i ser tarty zawijam ciasto i do piekarnika  http://atinabc.blox.pl/2008/11/Kurczak-w-ciescie-francuskim.html
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4057 dnia: 16 Grudnia 2011, 16:50 »
Ooo super to cos...czyli musze jeszcze kupic ciasto francuskie.
Dzieki, dzięki.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4058 dnia: 16 Grudnia 2011, 17:55 »
Ja juz nawet kabanosy kupilam dzis zeby zrobic salatke jak tylko gagatka da przepis ;D
Super ;D Gorzej jak Ci nie posmakuje :P

Sałatka czosnkowa Basi
2 torebki ryżu
2 średnie pomidory
1 świeży ogórek krótki
1 puszka kukurydzy
2 kabanosy
opcjonalnie szczypiorek
sól,  pieprz, zioła prowansalskie

Sos:
1 niecały duży jogurt naturalny
trochę majonezu
ok. 5 ząbków czosnku (ja daję więcej, bo lubię czocho ;)
trochę musztardy i ketchupu

Ryż ugotować, wystudzić. Resztę pokroić według upodobań, przyprawić, zalać sosem i zajadać :obiad:

Smacznego! ;D

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4059 dnia: 16 Grudnia 2011, 17:58 »
anusia jak to nigdy  nie mialas karkówki w domu??????
ja uwielbiam karkówe szczególnie na grillu ale w tym wydaniu tez bedzie super
a i to nadzienie mamy maji tez bedzie dobre

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4060 dnia: 16 Grudnia 2011, 19:35 »
dziewczyny robiace pierniki z przepisu na piernik staropolski pytanko: na ile stopni piekarnik i jak długo piec??

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4061 dnia: 16 Grudnia 2011, 19:54 »
Temperaturza 160 - 180ºC  przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka), trzeba sprawdzac patyczkiem, bo jak jest gruby (do przecięcia) to i 40 minut
On 2011
Ona 2013

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4062 dnia: 16 Grudnia 2011, 19:59 »
anusia jak to nigdy  nie mialas karkówki w domu??????
ja uwielbiam karkówe szczególnie na grillu ale w tym wydaniu tez bedzie super
a i to nadzienie mamy maji tez bedzie dobre

Agata, no ja takie beztalencie jestem, ze do niedawna w domu mialam tylko kurczaka.
Dopiero od jakiegos czasu odwazam sie robic inne miesa: wolowine, cielecine, watrobke ;D

Karkowki nigdy nie robilam, nawet nie wiem jak wyglada surowa bo jadlam z grilla juz zrobioną :D

gagatka, przmi pysznie. Na bank zrobie jutro lub w niedziele.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4063 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:07 »
Karkowki nigdy nie robilam, nawet nie wiem jak wyglada surowa bo jadlam z grilla juz zrobioną :D
Spryciula - masz ludzi od czarnej roboty 8)

gagatka, przmi pysznie. Na bank zrobie jutro lub w niedziele.
Daj znać czy Ci posmakowała.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4064 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:09 »
Temperaturza 160 - 180ºC  przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka), trzeba sprawdzac patyczkiem, bo jak jest gruby (do przecięcia) to i 40 minut

ale mi chodzi o pierniczki...piernik juz mam upieczony z polowy porcji z reszty chce zrobic pierniczki

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4065 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:14 »
Przepisy na śledzie

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

5 płatów śledzia solonego - pokroić w dzwonka  na dno miski
2 cebule - pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem i na śledzia
na to pieprz i odrobinkę octu
smarujemy majonezem
4-5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków - obranych i startych na grubych oczkach
4-5 ugotowanych marchewek - jw  
smarujemy majonezem
4-5 ugotowanych na twardo jajek drobno posiekanych
pokrojony szczypiorek lub natka pietruszki


ŚLEDŹ W CZOSNKU

4-5 śledzi marynowanych - pokroić w dzwonka
100 g namoczonych rodzynek
mały słoik majonezu wymieszać z małym jogurtem naturalnym
pęczek posiekanego koperku
wymieszać wszystko

ŚLEDŹ INACZEJ
4 śledzie marynowane - pokroić w dzwonka
1 cebula - pokroić w kostkę
1 jabłko - pokroić w kostkę
2-3 ogórki konserwowe
ok.3 łyżki majonezu wymieszanego z 1 łyżką jogurtu naturalnego (sos ma być gęsty), troszkę pieprzu
wymieszać wszystko




Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4066 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:35 »
potrzebje dobrego i sprawdzonego przepisu na moczke wigilijna... nie mam pojecia jak to sie wobi wiec prosze o pomoc:)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4067 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:48 »
ale mi chodzi o pierniczki...piernik juz mam upieczony z polowy porcji z reszty chce zrobic pierniczki

 :glupek: tak właśnie czytam ze zrozumieniem  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4068 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:49 »
po wygooglowaniu znalazłam , ale pierwszy raz słyszę o czymś takim



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4069 dnia: 16 Grudnia 2011, 20:54 »
tez pierwszy raz o tym słyszę. A jak to sie je.
Znalazłam takie zdjecie tego, ale to na ciepło się je, jako deser  :drapanie:
http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/moczka
On 2011
Ona 2013

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4070 dnia: 16 Grudnia 2011, 22:06 »
dziewczyny robiace pierniki z przepisu na piernik staropolski pytanko: na ile stopni piekarnik i jak długo piec??

Ja robiłam pierniczki z przepisu na piernik staropolski i piekłam w temp 175st, bez termoobiegu przez równiutko 10 minut każdą partię. Wyszły super. Generalnie każdy piekarnik jest inny więc po prostu zrób kilka na próbę i doglądaj.

Aa! Ciasto wałkuj na 5mm, wychodzą mięciutkie i idealne. Cieńsze byłyby za chude ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4071 dnia: 17 Grudnia 2011, 09:06 »
Ja robiłam identycznie jak Mysia :)

A ja poprosze przepis na dobrą rybke po grecku. Zostało mi ryby z obiadu (maz pozno wrocil i nic nie zjadł >:() i chce farszu dorobic, ale moze cos innego mi podpowiecie niz ja robie.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4072 dnia: 17 Grudnia 2011, 12:41 »
Aniu właśnie wczoraj kopiowałam rybkę po grecku według przepisów Martulki i Antalis z tego wątku, a ja robiłam jeszcze zapiekankę rybną z cebulą - mogę wrzucić jak będziesz chciała.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4073 dnia: 17 Grudnia 2011, 20:20 »
A poproszę :) Choc rybę po grecku juz zrobiłam, pyyyszna :)

Offline Precelek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2859
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4074 dnia: 18 Grudnia 2011, 03:16 »
Jako młoda żona miewam dylematy kuchenne :p

i tak oto mam rozterkę.

Kupiłam aluminiową formę do ciasta w kształcie bałwanka, forma jest dość płytka.
I teraz pytanie, jakie ciasto najlepiej zrobić  w takiej formie? Najlepiej tak, żeby bałwanek miał wszystkie sowje guziki i uśmiech itd, żeby dekorowanie później miało sens.

Wylepiłam wstępnie formę ciastem do pierniczków, ale wydaje mi się, że jednak wyszedłby zbyt duży i gruby i wygięty.
Może macie jakieś doświadczenie w tej materii?



Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4075 dnia: 18 Grudnia 2011, 10:10 »
ja wam dam przepis na moczke z przepisu prawdziwej ślązaczki sprawdzony

MOCZKA

pierniki(ja kupuje takie z nadzieniem,pierniczki wedlowe lub z lidla)2 paczki
czekolady -pol gorzkiej i pol mlecznej
1/2 lyzeczki cynamonu
kompot agrestowy(ja kupuje agrest w syropie w puszce)i wystarczy 1 puszka mala
kakao-ze 2 lyzki
cukier
cytryna
bakalie(orzechy wloskie pokrojone nozem,rodzynki i migdaly najlepiej cwiartkach)ja lubie duzo 
pierniki zalac wrzatkiem i odczekac chwilke az namokna,i z ta woda zmiksowac blenderem,przelac do wiekszego garnka,dodac czekolade polamana w kostki,cynamon,zblenderowany agrest z syropem(lub woda z kompotui owocami)kakao i wode..gotowac az calosc sie polaczy....pozniej trzeba skosztowac i dodac cukier(spokojnie kilka lyzek,nawet pol szklanki zalezy od ilosci dodanej wody ale napewno z 1,5litra  )oraz sok z cytryny...najpierw z polowki i jak bedzie zbyt malo kwasne dodac druga polowke,dodac bakalie.....gotowac az calosc zacznie gestniec,mieszac by sie nie przypalilo..gesta"zupe"czekoladowa wystudzic,przechowywac w zimnym miejscu najlepiej w lodowce,jesc na zimno..gdyby zgestniala za bardzo mozna rozrobic ja odrobina wody z cukrem i cytryna lub kompotem z agrestu,ale to juz przed samym podaniem 

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4076 dnia: 18 Grudnia 2011, 11:42 »
dziewczyny a macie przepis na ciastto do ciastek takich nadziewanych owocami? kiedys dawno temu robiłam takie sakiewki z wisniami (wycinalo sie kwadracik wkladalo wisnie na srodek i brzegi zlepialo. maz juz ktors raz z rzędu molestuje mnie o te ciatseczka... ale nie pamietam sad byl przepis... nie wiem jakie ciasto zrobic... mi sie zdaje ze to krucho-drozdzowe bylo, albo polkruche... ale nie pamietam... atujcie bo sie ze mna rozwiedzie  ;D ;D ;D ;D
Madziu chodzi Ci o ten przepis? (może uratuję Twoje małżeństwo :P) https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=1874.msg771689;topicseen#msg771689

Aniu zapiekanka rybno-cebulowa jest tu: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=1874.msg1169354;topicseen#msg1169354
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4077 dnia: 18 Grudnia 2011, 12:29 »
Dziewczyny macie jakieś przepisy na przekąski wigilijne, albo sprawdzoną sałatkę. Brakuje mi 2 takich dodatków na stół. Może coś z ciastem francuskim... Będę wdzięczna za pomoc :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4078 dnia: 18 Grudnia 2011, 13:34 »
 z jakiego przepisu robicie ciasto na uszka i pierogi :?:

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4079 dnia: 18 Grudnia 2011, 13:37 »
A ja poszukuję sprawdzonego przepisu na sałatkę śledziową

Kiedyś taką z ziemniakami chyba ktoś podawał, poratujcie mnie proszę :)