Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4440 dnia: 27 Marca 2012, 11:54 »
nie pytaj  :glowa_w_mur: w niedziele obiad u teściowej i tam ZAWSZE rosół + schabowy  ::) ten pierwszy niedoprawiony, a schabu smażonego nie cierpię  ::)

 ;D

i wszystko jasne, stąd te pysznosci w tygodniu  :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4441 dnia: 27 Marca 2012, 11:57 »
nie pytaj  :glowa_w_mur: w niedziele obiad u teściowej i tam ZAWSZE rosół + schabowy  ::)
U mojej to samo ;D Ja przez 8 lat nie jadłam jeszcze u Niej innej zupy, poza barszczem wigilijnym!
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4442 dnia: 27 Marca 2012, 11:59 »
dziewczyny !
toż to tradycja zapewne  ;D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4443 dnia: 27 Marca 2012, 12:00 »
MUSAKA
mielone mięso
2 bakłażany
świeże pomidory lub pomidory z puszki (w całości)
2 cebule
3-4 ziemniaki
oliwa
parmezan, bułka tarta
oregano
sól i pieprz (ja zamiast pieprzu do mięska zanim je wrzucę na patelnię podgrzewam na oliwie małe peperoncino i dopiero daję mięsko)
opakowanie sosu beszamelowego (jak ktoś nie wie jak zrobić  ;) albo nie chce) lub można samemu bo to nie jest trudne (2 łyżki masła stopić w rondelku, dodać 2 łyżki mąki i to tej glei wlewać powolutku szklankę ciepłego mleczka (nie robią się grudki); doprawić solą i gałką )
Bakłażany umyć, pokroić w grube plastry. Oprószyć solą. Odstawić na 30 minut. Opłukać, osuszyć. Podsmażyć na połowie oliwy. Osączyć. Pomidory pokroić w niezbyt grube plastry. Cebulę posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso. Chwilę podsmażyć. Wymieszać z bułką tartą, doprawić-czasem nie trzeba dawać bułki, zależy od konsystencji. W żaroodpornej formie układać warstwami plastry bakłażana, mięso, plastry pomidora, każdą warstwę posypując serem, na wierzch układamy ziemniaki w talarkach. Sos beszamelowy przygotować według przepisu na opakowaniu lub samemu. Zalać nim zapiekankę. Wstawić do piekarnika. Zapiekać 40-60 minut w temperaturze 180-190°C.


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4444 dnia: 27 Marca 2012, 13:24 »
ta tradycja... tyle lat tak robi to by przynajmniej doprawiać się nauczyła  ::) mąż jak tam je rosół zawsze musi dużo vegety dodać (co potępiam  :-\ ) a jak ja rosół robię w tygodniu (bo mam ochotę w końcu dobry zjeść  ;) ) nie musi doprawiać niczym bo jest idealny dla nas  :)ogólnie nie cierpię jej kuchni... i jak tylko się z domu wyniesiemy (czyli dopiero za 1,5 roku....) to mnie niczym na niedzielny obiad nie zaciągną pomimo że budujemy się po przeciwnej stronie ulicy zupełnie na przeciwko  :diabel_3:

Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4445 dnia: 27 Marca 2012, 13:25 »
ma ktoras przepis od chlebosi na jej tort teczowy??



Offline chlebosia

  • Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2664
  • Płeć: Kobieta
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4446 dnia: 27 Marca 2012, 13:41 »
Kochana postaram się jeszcze dziś napisać Ci przepis



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4447 dnia: 27 Marca 2012, 13:55 »

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4448 dnia: 27 Marca 2012, 14:10 »
ta tradycja... tyle lat tak robi to by przynajmniej doprawiać się nauczyła  ::) mąż jak tam je rosół zawsze musi dużo vegety dodać (co potępiam  :-\ ) a jak ja rosół robię w tygodniu (bo mam ochotę w końcu dobry zjeść  ;) ) nie musi doprawiać niczym bo jest idealny dla nas  :)ogólnie nie cierpię jej kuchni... i jak tylko się z domu wyniesiemy (czyli dopiero za 1,5 roku....) to mnie niczym na niedzielny obiad nie zaciągną pomimo że budujemy się po przeciwnej stronie ulicy zupełnie na przeciwko  :diabel_3:

Wtedy Ty ją zaprosisz na swój rosołek. Ciekawe czy jej zasmakuje  ;D

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maja dzięki  :-*
A ten przepis jest dla ilu osób tak mniej więcej ?

Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4449 dnia: 27 Marca 2012, 19:31 »
chlebosiu dziekuje :)

Air na tym przepisie to mi zalezalo na sprawdzonym :) ale dzieki :)))



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4450 dnia: 28 Marca 2012, 08:22 »
Madziq - zrobiłam wczoraj kapustę z Twojego przepisu. Wyszła BOSKA!!!!! Wszystkie Twoje przepisy (no może poza kurczakiem w krakersach) smakują wyśmienite. Dzięki  ;D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4451 dnia: 28 Marca 2012, 12:08 »
Ilonko a czemu nie podszedł Ci kurak w krakersach?
Jak jedliśmy go od razu po zrobieniu był taki super chrupiący, ale po jakimś czasie tak się rozciapkała mi się ta panierka i już nie był tak fajny :(
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4452 dnia: 28 Marca 2012, 14:27 »
dla mnie też kurczak w krakersach zaraz po zrobieniu jest przepyszny :D

Offline żonka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1779
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4453 dnia: 28 Marca 2012, 15:32 »
Dziewczyny, kupiłam w Lidlu królika i potrzebuję jakiś sprawdzony przepis na jakąś potrawkę czy coś. Możecie coś polecić?

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4454 dnia: 30 Marca 2012, 20:34 »
Moje ostatnie odkrycia z ulubionego ;D bloga. PYCHA!!!

http://mojeconieco.com/golebi-puch/ Podobne trochę do kropel rosy.


http://mojeconieco.com/kurczak-na-marchewce/#comment-2238 Ja dałam majonez pod ser.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4455 dnia: 30 Marca 2012, 22:03 »
To ciasto wygląda smakowicie :) Chyba się skuszę.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4456 dnia: 31 Marca 2012, 19:53 »
Mi kurak w krakersach też nie przypadł do gustu...za to mam innych ulubieńców.

U nas nr 1 jest zapiekanka makaronowa z brie...pycha.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4457 dnia: 2 Kwietnia 2012, 12:31 »
Mam pytanko :)
Odnośnie bigosu z młodej kapusty http://mojeconieco.com/bigos-z-mlodej-kapusty/
Podane składniki są na jaką ilosc osób ?
W weekend przetestowałam i zmieniłam trochę przepis kurczaka na porach w dwóch wariacjach
I wariacja
Kurczak na porach
Porcje dla dwóch osób

Składniki:

*1 podwójna pierś z kurczaka
*2 pory - jasne części
*przyprawa do kurczaka
*Majonez


Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż posypujemy przyprawą do kurczaka lub inna taką wedle uznania i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy pory wcześniej pokrojone na krążki tak żeby zakryły całe dno naczynia. Następnie układamy na tym ciasno kawałki kurczaka i smarujemy majonezem zakrywany góre folią. Zapiekamy przez godzine w 180 stopniach z termoobiegiem, na 15 minut przed końcem ściągamy folie aluminiową.
( wersja ta od oryginalnej różni się tym, że kurczak jest w większych kawałkach i jest bez sera)
II wariacja - rewelacja
Składniki:

*1 podwójna pierś z kurczaka
*2 pory - jasne części
*przyprawa do kurczaka
*ketchup, koncentrat pomidorowy


Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż posypujemy przyprawą do kurczaka lub inna taką wedle uznania i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy pory wcześniej pokrojone na krążki tak żeby zakryły całe dno naczynia. Następnie układamy na tym ciasno kawałki kurczaka i smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, zakrywany górę folią. Zapiekamy przez godzine w 180 stopniach z termoobiegiem, na 15 minut przed końcem ściągamy folie aluminiową.

I ziemniaczki pasujące do tego idealnie
Obieramy ziemniaki i przecinamy je na ćwiartki. Wstawiamy i osalamy wodę. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niej ziemniaki i gotujemy ok. 4-5 minut. Zblanszowane ziemniaki przekładamy do miski. Mieszamy z oliwą i przyprawami takimi jak majeranek, papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz. Pieczemy je na papierze na blasze przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Podajemy z surówką np. colesław :)
SMACZNEGO

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4458 dnia: 2 Kwietnia 2012, 13:23 »
Dziewczyny, a ja mam pytanie z serii "gotowanie od podstaw"  ;D
Na czym gotujecie zupy?  :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4459 dnia: 2 Kwietnia 2012, 13:27 »
Dziewczyny, a ja mam pytanie z serii "gotowanie od podstaw"  ;D
Na czym gotujecie zupy?  :)

na ogniu  ;D ;)

A tak powaznie, ja nie umiem zup gotowac, ale to co robie mi smakuje i dziecku tez wiec dalej tematu nie zglebiam.
Ja gotuje na piersi z kuraka, albo na cielecinie (ale wiem, ze na cielaku nie powinno sie podobno robic rosolu).
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4460 dnia: 2 Kwietnia 2012, 13:36 »
na ogniu, piekneeeee  ;D

ja zalezy jaka zupke
na kuraku, na zoladkach, na samych warzywach, roznie

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4461 dnia: 2 Kwietnia 2012, 13:46 »
Ale na jakich częściach kury? Nóżki? Skrzydełka? Czy właśnie piersi z kurczaka?

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4462 dnia: 2 Kwietnia 2012, 13:48 »
piers dla mnie nie daje smaku
najczesciej na nozkach i skrzydlach, a nawet szyjkach, z kolei tzw. porcje rosolowe ze sklepu wydaja mi sie straszliwie tluste i jalowe

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4463 dnia: 2 Kwietnia 2012, 13:52 »
rosołek tylko i wyłącznie na wołowym z kością lub czasami na wcześniej wspomnianym + udko z kurczaka w zależności jak dużo chcę mieć mięsa, które później planuję wykorzystać np. na krokiety.
jak mam wcześniej ugotowany rosołek to zawsze sobie zostawiam trochę i potem na nim gotuję zupę, a jak nie mam i jak mi się śpieszy to gotuję na kostce rosołowej, a jak ma czas to znowu na. na udku lub czymś podobnym...

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4464 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:16 »
No wlasnie, do rosolku jakies konkretne miesko powinno sie dodac

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4465 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:27 »
ja rosół zazwyczaj gotuję na udkach z kurczaka i do tego dodaje kawałek mięska wołowego, a ostatnio miałam kaczkę więc dałam ją ( nieduży kawałek ) :D
jeśli chodzi o zupy to ta gotowana dzień po rosole jest własnie na rosole, a jak nie mam to na warzywkach  ;)
chyba że chcę na II zjeść gotowane mięso wtedy wrzucam, bo bez sensu osobno gotować  ;)

czy któraś z Was piekła ten sernik ?? zamierzam go zrobić na święta :

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/sernik_z_truskawkami_bita_smietana/przepis.html



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4466 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:27 »
Uwielbiam rosół na skrzydle indyczym, ma taki delikatny smaczek albo - ja to nazywam - na kurczaku po przejściach, taki okrojony cudak. Czasem mięsko z kaczki.
Nie przepadam za rosołem wołowym  ::)

Same zupy często gotuję na szyi indyczej albo na żeberkach wieprzowych (na wieprzowinie lubię barszcz zabielany, kapuśniak, krupnik albo ogórkową)


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4467 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:32 »
ja rosółtylko na skrzydle indyczym :D ewentualnie skrzydło kurczaka lub podudzia. powinno to być mięso+kość. wołowego nie cierpie.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4468 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:48 »
Laski, jak juz jestesmy w temacie rosołu, to napiszcie prosze jak go robicie dokladnie, co wkladacie, ile gotujecie? Prosze.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4469 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:52 »
Woda w dużym garnku, umyte mięso + włoszczyzna, pieprz zarnisty (niektórzy lubią ziele i liść laurowy), sól.
Ja mam garnek, w którym gotuję tylko rosół  ;)
Stawiam na gaz i jak się woda zagotuje zmniejszam i tak bulgocze. Rosół gotuję bardzo długo min.2 godz, jakie pół godziny przed końcem doprawiam i dorzucam gałązkę lubczyku i pietruszki (mam zamrożone, a w sezonie świeże).

Wiem, że jest zasada - jak chcesz mieć dobry wywar to mięsko wkładasz do zimnej wody, jak dobre mieso to do gotującej