Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4680 dnia: 19 Lipca 2012, 15:44 »
Kotlety posmaruj grubo majonezem, na to cebula w piórka i tarta marchew - do piekarnika, jak będą gotowe to posyp tartym serem i danie gotowe. Moja mama tak robi i B uwielbia  :P

Maja  ;D To jest rewelacyjne  ;D PYCHA, POLECAM  :)
Z tym, że zamiast karkówki użyłam piersi z kurczaczka, no rewelacja  :)


Dziewczyny może to ? Ja zawsze wcześniej przygotowuje, potem hop do piekarnika na 20 minut, potem posypsuje serem i jeszcze 5 minut, pychotka :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4681 dnia: 19 Lipca 2012, 15:45 »
Juz pisałam u Niny, ja podaje kurczaka w ciescie francuskim :http://atinabc.blox.pl/2008/11/Kurczak-w-ciescie-francuskim.html
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4682 dnia: 19 Lipca 2012, 15:50 »
Kurczak w cieście francuskim pycha :))

Robie też tak łososia  ;D

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4683 dnia: 19 Lipca 2012, 16:09 »
Faszerowana cukinia
z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/faszerowana_miesem/przepis.html
pyszota
dziś była u nas na obiad :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4684 dnia: 19 Lipca 2012, 21:09 »
U mnie dziś też cukinia była tylko że w zupie ;)
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

pyszne zwłaszcza z większą ilością czosnku  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4685 dnia: 19 Lipca 2012, 21:47 »
uda z kurczaka też polecam. Ja zrobiłam wczoraj z marchewą i porem, uduszone. Pychota.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4686 dnia: 19 Lipca 2012, 22:09 »
U mnie dziś też cukinia była tylko że w zupie ;)
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

pyszne zwłaszcza z większą ilością czosnku  ;)
ja sobie ten przepis wydrukowałam na jutro :D

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4687 dnia: 20 Lipca 2012, 09:27 »
Specjalistki mam pytanko - czy do barwienia babeczek, tortu, kremu moge uzyc barwnikow w proszku od jajek ? To takie same barwniki spozywcze ?



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4688 dnia: 20 Lipca 2012, 09:59 »
U mnie dziś też cukinia była tylko że w zupie ;)
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii/przepis.html

pyszne zwłaszcza z większą ilością czosnku  ;)

O! Zrobię dziś! Dzięki!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4689 dnia: 20 Lipca 2012, 19:31 »
Agnieszka mi sie wydaje ze to inne barwniki, ale moze sie mylę...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4690 dnia: 23 Lipca 2012, 11:22 »
Co podac do pstrąga z grilla z ziemniaczkami  ???

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4691 dnia: 23 Lipca 2012, 11:33 »
ja zawsze sałątkę grecką do grilla

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4692 dnia: 23 Lipca 2012, 22:20 »
Do grilla coleslaw swietnie tez pasuje :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4693 dnia: 24 Lipca 2012, 10:44 »
dzieki dziewczyny :))

a teraz potrzebuje sprawdzony przepis na jakiś chłodnik :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4694 dnia: 26 Lipca 2012, 14:50 »
Specjalistki mam pytanko - czy do barwienia babeczek, tortu, kremu moge uzyc barwnikow w proszku od jajek ? To takie same barwniki spozywcze ?

Miałabym opory to zjeść  :-\
On 2011
Ona 2013

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4695 dnia: 26 Lipca 2012, 14:52 »
Specjalistki mam pytanko - czy do barwienia babeczek, tortu, kremu moge uzyc barwnikow w proszku od jajek ? To takie same barwniki spozywcze ?

Miałabym opory to zjeść  :-\

No wlasnie ja tez mialam i w koncu ich nie uzylam



Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4696 dnia: 26 Lipca 2012, 22:38 »
Mam pytanie
Czy jak zrobię krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany, a później wysmaruje tort kremem maślanym to lukier plastyczny wytrzyma ?? nie rozpuści się ??



Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4697 dnia: 27 Lipca 2012, 07:58 »
Pytanko - robicie jakieś przetwory na zimę?? zastanawiam się co zrobić. na razie zrobiłam kompoty z czereśni, wiśni, porzeczek i jabłek, 14 słoików kiszonych ogórasów, leczo z cukini (tylko zimą dodać kiełbaskę i będzie gotowe) i nie wiem co jeszcze...

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4698 dnia: 27 Lipca 2012, 08:16 »
Magda,fasolka szparagowa,ogory korniszony,papryka marynowana,
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4699 dnia: 27 Lipca 2012, 08:24 »
ja na tą chwilę mam tylko konfiturę z wiśni

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4700 dnia: 27 Lipca 2012, 08:35 »
tete a co robisz z fasolką szparagową?

i podajcie sprawdzony przepis na leczo  :)

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4701 dnia: 27 Lipca 2012, 08:52 »
Ania,wbrew pozora super sie robi.Obrana i oczyszczona fasolka do sloika(bez soli) zalana woda(ja nie przegotowana) i..tu jest myk-gotuje sie ok 3h :P :Pale zima +maslo z bulka tarta -az sie chce taki sloik otwierac ;D ;D ;D
Ania pytasz o leczo takie na obiad czy Magdy jako baze do sloika?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4702 dnia: 27 Lipca 2012, 08:57 »
na leczo i ja się skuszę bo mam nadmiar cukinii i nie wiem co z niej więcej zrobić
na chwilę obecną zrobiłam z niej kilka słoiczków na słodko - w smaku podobna do ananasa  ;D

u mnie stoi jeszcze botwinka, ogórki kiszone, korniszony, zastanawiam się nad ogórkami z przyprawą do grilla bo ponoć dobre ale najpierw muszę je spróbować  8)
o fasolce szparagowej słyszałam ale nie mam sprawdzonego przepisu  :P
w planach mam:
- papryka marynowana
- cebulka marynowana
- w zależności od rozwoju pomidorów - myślę o sałacie ale jeśli będą ładnie dojrzewały to ich nie będę ruszała
- szara reneta - starte jabłka i później pasteryzowane - idealne do szarlotki
- sałata z kapusty
- buraczki z chrzanem i buraczki z papryką
no i nie wiem na co mnie jeszcze najdzie ochota i przede wszystkim chęci ::)  ;D

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4703 dnia: 27 Lipca 2012, 09:07 »
ja szparagową mroże zblanszowaną. ale moze powinnam spróbować tak jak ty. jak dostane od mamy nastepna porcje to spróbuję ;)) bo mam zamrozonej juz sporo

ANka przepis??? ja daje duzo czosnku, cebuli, pieprzu, papryki, cukini, pomidorow wszystko gotuje ale nie rozgotowuje i do sloikow wekuje - potem zima doprawiam. dodae kielbaski

paprykę marynowana odpuszczam bo maz nie jada a dla mnie samej to od mamy zawsze biore. no i korniszony to my zawsze kupujemy krakusa i tylko te nam smakuja.

ja na pewno jeszcze zrobie ablka tarte tak na szarlotke (bo dostane jablka) i pewnie jeszcze troche do kompotu

aaa i oczywiscie pomodory do pomidorówki i sosow (takie cwiartki jak w puszce) - u nas najwiecej idzie

botwinke chcialam... ale chyba u mamy juz przerosla...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4704 dnia: 27 Lipca 2012, 09:22 »
Mam pytanie
Czy jak zrobię krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany, a później wysmaruje tort kremem maślanym to lukier plastyczny wytrzyma ?? nie rozpuści się ??

Ponawiam moje  pytanie  :D :D :D



Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4705 dnia: 27 Lipca 2012, 09:25 »
Magda ,a pomidory to jak?
kupujesz w markecie czy gdzie indziej?ja kupuje podravki lub pudliszek pomidory do sosów itp
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4706 dnia: 27 Lipca 2012, 09:26 »
a fasolke polecam!!!!!mam takze mrozona-ww chowa sie dotej ze sloika...
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4707 dnia: 27 Lipca 2012, 09:28 »
Mam pytanie
Czy jak zrobię krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany, a później wysmaruje tort kremem maślanym to lukier plastyczny wytrzyma ?? nie rozpuści się ??

Ponawiam moje  pytanie  :D :D :D

ja sie nie znam - nie lubie robić ciast...

Magda ,a pomidory to jak?
kupujesz w markecie czy gdzie indziej?ja kupuje podravki lub pudliszek pomidory do sosów itp


kupuję na giełdzie warzywnej od gospodarzy 20kg i nam na rok starcza do wszytskiego. zastanawiam sie czy w tym roku przecieru trochę nie zrobic - zobaczę jak będzie z czasem. kupuję w okresie jak są juz tanie (ok 1 zł/kg)

a fasolke polecam!!!!!mam takze mrozona-ww chowa sie dotej ze sloika...

szkoda że ze dwa dni temu nie napisałam - miałam tyle fasolki...

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4708 dnia: 27 Lipca 2012, 09:30 »
Magda ,dawj domnie-jeszcze mam fasolke do zbierania ;)
pociągne temat-jak robisz pomidory?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4709 dnia: 27 Lipca 2012, 09:49 »
bardzo bardzo prosto:

zalewam pomidory wrzątkiem i obieram ze skórki. Kroje mniej więcej w ćwiartki, solę (czasem pieprzę). Wkładam do słoików i wekuję. FINITO - tanie i najsmaczniejsze pomidory - do pomidorówki i sosów - takie jak w puszce. Oczywiście można wielkość kawałków robić różną - np inną do sosów, inną do zupy itp.

dzięki trochę daleko :))) mama mówi, że fasolka jeszcze będzie ;))))