Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914332 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4890 dnia: 6 Września 2012, 10:13 »
Ja robię tak jak małgosiask - tylko już nie gotuję.... albo chwilę pasteryzuję na sucho.


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4891 dnia: 6 Września 2012, 12:48 »
Paczki juz zjedzone, zrobilam wedlug przepisu, ktory juz kiedys wykorzystalam. Pyszne wyszly :)


Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4892 dnia: 6 Września 2012, 16:46 »
a ja dziś zrobiłam 30kg pomidorów w słoiki na zimę, wczoraj 10 słoików śliwek - kompot i zalałam na naleweczkę śliwki. padam...

no i wczoraj zrobiłam zupkę-krem z kabaczka - strasznie mi smakuje

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4893 dnia: 6 Września 2012, 17:09 »
Przepis :)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4894 dnia: 7 Września 2012, 09:18 »
macie sprawdzony przepis na żurek?
najlepiej taki step by step  :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4895 dnia: 7 Września 2012, 09:42 »
Ja zawsze robie na czuja. Najpierw robie bulion, gotuje jakas kosc z warzywami, lisciem, zielem ang., na pewno lepszy bylby na jakiejs wedzince, na przyklad na boczku wedzonym zamiast na kosci, wtedy skroj ten boczek w kosteczke. Wlej zur, wczesniej dobrze wymieszany, zeby poszlo z calym osadem, posmakoj, posol, popieprz, pogotuj, jak za malo kwasny to dodaj druga butle zuru. Dopraw majerankiem, jak lubisz dodaj ziemniaki i biala kielbase, jak za rzadki, dodaj zasmazke :) zawsze cos wyjdzie :)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4896 dnia: 7 Września 2012, 09:48 »
Cytuj
zawsze cos wyjdzie

i tego będe się trzymac ;-)
dzięki za przepis  :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4897 dnia: 7 Września 2012, 10:27 »
Spoko, proponuje tez zakupic sobie warzywa suszone, ja kupilam duuuzo paczek i teraz gotowanie to sama przyjemnosc, tylko wrzucam takie do wywaru, nic nie musze kroic, a kiedy one nasiakna sa idealnej wielkosci do zupek.


Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4898 dnia: 7 Września 2012, 13:42 »
Ja do zup najczęściej daję włoszczyznę mrożoną, krojoną w słupki  ;D



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4899 dnia: 7 Września 2012, 13:53 »


Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4900 dnia: 7 Września 2012, 15:27 »
Marta, ja tą suszoną mielę na drobno gdy robię coś na wzór warzywka :) W Auchan ona jest w wielkich paczkach na dziale "bazarek"  ;)

No i chomikom do karmi mieszam  ;D

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4901 dnia: 14 Września 2012, 22:48 »
Zrobiłam ciasto na które przepis "podkradłam" chyba z Majowego wątku i jest przeeeepyszne

http://www.mojewypieki.com/przepis/latwe-i-puszyste-ciasto-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi

zaraz robię 2 kolejne blachy na jutro ;)


I polecam ten bogracz choć u mnie w garnku to po prostu gulasz ;)
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/bogracz/przepis.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4902 dnia: 19 Września 2012, 14:20 »
Kiedy najlepiej kupić żurawinę, kiedy będzie najtańsza?
On 2011
Ona 2013

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4903 dnia: 20 Września 2012, 07:58 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/latwe-i-puszyste-ciasto-z-jablkami-i-orzechami-wloskimi

mam pyt dot tego ciasta - dajecie naprawde 1,2 kg jabłek?
jak udaje sie zmieścić taką ilość?
wpadają wam te jabłka do ciasta czy zostają na górze? moje nie "wpadły" i przez to wyschły i ciasto choć pyszne to jednak wyszło suche  :(

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4904 dnia: 20 Września 2012, 09:33 »
Robiłam to ciasto :) Pamiętam, że ja chwilkę zastanawiałam się co oznacza "gruba kostka". Kroiłam tak na 1,5cm na 1,5cm, mniej więcej oczywiście. Może miałaś za duże kawałki? U mnie część pięknie się zatopiła, a cieniutka warstwa nie i wyszło bardzo fajnie.
A blachę masz 22x34 (lub po prostu o takiej powierzchni)? Bo to też jest istotne (nie może być większa).

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4905 dnia: 20 Września 2012, 09:38 »
tak, blachę mialam dokładnie taka samą.
a dałaś cale 1,2 kg jablek? kostkę miałam mniej więcej jak ty...

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4906 dnia: 20 Września 2012, 09:52 »
Ważyłam na wadze, ale przed obraniem, bez gniazd nasiennych itd. Także na samo ciasto na pewno było mniej...

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4907 dnia: 20 Września 2012, 10:28 »
Ważyłam na wadze, ale przed obraniem, bez gniazd nasiennych itd. Także na samo ciasto na pewno było mniej...
dokładnie tak jak u mnie
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4908 dnia: 20 Września 2012, 10:31 »
Jezu co ja napisałam ;) Chodziło mi o to, że ważyłam przed obraniem z gniazdami nasiennymi  ;)

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4909 dnia: 20 Września 2012, 10:32 »
dziewczyny potrzebuje cos fajnego na impreze urodzinową, jakies party menu aby za dlugo w kuchni nie stac.macie jakies propozycje?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4910 dnia: 20 Września 2012, 10:49 »
kasia, u mnie na mega szybko zdaje egzamin sałatka z tuńczykiem (kukurydza, groszek, tuńczyk, ogórki konserwowe, cebula i jajka na twardo; sól, pieprz i majonez - wymieszać ;-)
rożki z ciasta francuskiego nadziewane fetą. tortille zawijane (np. z szynka , serem żółtym, .... - można zrobić dzień wczesniej i do lodówki)
mój hit ostatni - papryka przekrojona na pól i oczyszczona i do tego nadzienie -  starty żółty ser, łosoś wędzony, czosnek, majonez plus czerwona paryka - przyprawa)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4911 dnia: 20 Września 2012, 12:05 »
Przekaski typu ser, kielbasa, warzywa, jakies marynowane tez, pokrojone i do tego jakies dipy. Albo faktycznie tortille, ale ja bym zrobila tak: kupila kilka paczek tortilli i lodek do tacos, ilosc zalezy od ilosci osob. Mieso mielone podsmazyc z przyprawa meksykanska, ew. Kurczaka w sosie pomidorowym w kostke tez z przyprawa, do tego pokrojona : lodowa salata, kukurydza z puszki, pomidorki, papryka, avocado, ogorek i co tam jeszcze sobie znajdziesz w sklepie, dodatkowo pudelko smietany i pudelko salsy pikantnej. Wszystko na stol w miseczkach, kazda rzecz osobno i kazdy sobie sam tortille robi jaka chce i lubi, a na deser lody z jakas posypka lub owocami, mega szybko i przyjemnie. Bylam kilka razy na takich imprezach, wychodzi super.


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4912 dnia: 20 Września 2012, 13:04 »
Ania - rózki z ciasta francuskiego z fetą  ??? Proszę dokladniej.

A ta papryka na surowo, można czymś zastapić łososia?

W sobote mam gości i dumam....
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4913 dnia: 20 Września 2012, 13:13 »
Rożki wygladają tak:
http://allrecipes.pl/przepis/326/ro-ki-z-ciasta-francuskiego-z-serem-feta.aspx

ale ja nie daję jajka dp fety; tylko sam ser z dodatkiem czosnku

Papryka jest na surowo; ja robiłam tylko z łososiem;

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4914 dnia: 20 Września 2012, 13:15 »
Mysia Ty napisałaś, a elisabeth jeszcze przytaknęła, że Ona tak samo :P:P:P Hahahaha  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4915 dnia: 20 Września 2012, 13:18 »
Ania, ser + czosnek, a szcypiorek wsadzasz jak w przepisie czy nie  ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4916 dnia: 20 Września 2012, 13:25 »
nie ale jesli lubisz szczypior to mozesz wrzucić
ja kiedyś dodawałam szpinak ale w wersji 5 min jest tylko feta i czosnek
przepis wrzuciłam tak pogladowo, zebyś wiedziała jak takie rożki wygladają

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4917 dnia: 20 Września 2012, 13:35 »
A ja poszukuję dobrych, sprawdzonych przepisów z dynią :D
Jako że jest sezon, ja chcę ją na maksa wykorzystać ze względu na to, że usuwa wilgoć, ale nie wiem co z nią robić.
W necie dużo przepisów ale może ktoś coś ma, co wie że jest dobre.

W zeszłym roku robiłam zupę i była taka sobie, w tym też robię ale z innego przepisu, z cebulą i czosnkiem. Zobaczymy.

Ale co jeszcze?




Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4918 dnia: 20 Września 2012, 13:41 »
dzieki Ania...ze szpinakiem teez musi byc pychaaaaaaaaaaaaaaa ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4919 dnia: 20 Września 2012, 13:55 »
Ja się podpinam pod Twoje pytanie :) Też chcę poszaleć tej jesieni z dynią. No... o ile nam zasmakuje. Chciałabym zrobić jakieś ciasto i zastanawiam się nad placuszkami z dyni (wytrawnie).

Tak sobie myślę że Ciebie może zainteresować tociasto :)