Pasztet z cukinii
składniki
- 3 szkl. startej odsączonej cukinii
- 2 szkl bułki tartej
- 20 dkg startego zółtego sera
- ćwierć szkl oleju
- 3 żółtka
- 3 białka
- łyżka Vegety
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 20 dkg drobno pokrojonych pieczarek
- majeranek
- sół
- pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej, dusić pieczarki na średnim ogniu aż odparuje woda.
Do dużej misy wsypać bułkę tartą, starty ser, posiekaną cebulę i natkę.
Dodać startą cukinię, pieczarki, żółtka. Masę przyprawić Vegatą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej, posypanej bułką tartą dużej foremki keksowej. Wstawić do piekarnika i piec do godz aż wierzch się zarumieni.