Ponieważ ja ciągle kroję coś z waszych pomysłów, podsunę kilka moich sprawdzonych i prostych dań;-))))
ZAPIEKANKA Z KIEŁBASKĄ CHORIZO
kiełbaska chorizo- ostra lub nie jak kto woli,
pieczarki,
cebula,
2 łyżeczki koncentratu pom,
śmietana 18% mała,
2 łyżki mleka
ser żółty,
surowe jajko,
ryż
Kiełbaskę, pieczarki,cebulkę podsmażyć, wymieszać z ugotowanym wczesniej ryżem, dodać do wszystkiego śmietanę+ 2 łyżki mleka, + koncentrat+ ser zółty + oregano, doprawić do smaku i do piekarnika na 20 min. na 180 st. dla mnie rewelacja, szybko i smacznie;-)
Makaronowy misz masz
makaron Penne,
pomidory suszone,
oliwki czarne,
starty parmezan,
pesto rosso,
piersi kurczaka.
Piersi obtoczyć w przyprawie do gyrosa, upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni , pomidory pokroić w paseczki, ugotować makaron, pomieszać makaron, oliwki, piersi z pesto i parmezanem, posypać parmezanem ,zapiec....podawać na cipło albo jako sałatkę.
KLOPSIKI - od roczku Alana ulubione nasze danie na imprezach:
mięso mielone,
ogórki konserwowe,
kukurydza,
cebula,
koncentrat pom
Miesko mielone doprawić i przygotować jak do klopsów tradycyjnych- uformować malutkie klopsiki- okrągłe i obsmażyć , ogóraski pokroić w drobniutka kosteczkę, pokroić w kostkę cebule i zeszklić, dodać do niej koncentrat ok 3/4 słoiczka + katchup.
Sos pom dodać do klopsików i ogórasów+ kukurydzę i wymieszać z sokiem z ogórków, trochę poddusić wszystko ze sobą, podawać na ciepło.
sałatka z tortellinii akurat dziś robiłam;-))) jest pyszota;-)
2 opakowania tortellinii (ja dziś dałam z serem i mięsem)
2 papryki,
4 pomidory,
kilka ząbków czosnku,
ogórek zielony,
szczypior,
kukurydza ,
majonez.
ugotować tortellinii, połączyć ze sobą pokrojone składniki, dodać majonez,sól ,pieprze i oregano.
Smacznego!!!!!