Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914311 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4950 dnia: 21 Września 2012, 16:46 »
Ponieważ ja ciągle kroję coś z waszych pomysłów, podsunę kilka moich sprawdzonych i prostych dań;-))))

ZAPIEKANKA Z KIEŁBASKĄ CHORIZO
kiełbaska chorizo- ostra lub nie jak kto woli,
pieczarki,
cebula,
2 łyżeczki koncentratu pom,
śmietana 18% mała,
2 łyżki mleka
ser żółty,
surowe jajko,
ryż
Kiełbaskę, pieczarki,cebulkę podsmażyć, wymieszać z ugotowanym wczesniej ryżem, dodać do wszystkiego śmietanę+ 2 łyżki mleka, + koncentrat+ ser zółty + oregano, doprawić do smaku i do piekarnika na 20 min. na 180 st. dla mnie rewelacja, szybko i smacznie;-)

Makaronowy misz masz

makaron Penne,
pomidory suszone,
oliwki czarne,
starty parmezan,
pesto rosso,
piersi kurczaka.
Piersi obtoczyć w przyprawie do gyrosa, upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni , pomidory pokroić w paseczki, ugotować makaron, pomieszać makaron, oliwki, piersi z pesto i parmezanem, posypać parmezanem ,zapiec....podawać na cipło albo jako sałatkę.

KLOPSIKI - od roczku Alana ulubione nasze danie na imprezach:

mięso mielone,
ogórki konserwowe,
kukurydza,
cebula,
koncentrat pom

Miesko mielone doprawić i przygotować jak do klopsów tradycyjnych- uformować malutkie klopsiki- okrągłe i obsmażyć , ogóraski pokroić w drobniutka kosteczkę, pokroić w kostkę cebule i zeszklić, dodać do niej koncentrat ok 3/4 słoiczka + katchup.
Sos pom dodać do klopsików i ogórasów+ kukurydzę i wymieszać z sokiem z ogórków, trochę poddusić wszystko ze sobą, podawać na ciepło.

sałatka z tortellinii akurat dziś robiłam;-))) jest pyszota;-)

2 opakowania tortellinii (ja dziś dałam z serem i mięsem)
2 papryki,
4 pomidory,
kilka ząbków czosnku,
ogórek zielony,
szczypior,
kukurydza ,
majonez.
ugotować tortellinii, połączyć ze sobą pokrojone składniki, dodać majonez,sól ,pieprze i oregano.

Smacznego!!!!!



Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4951 dnia: 21 Września 2012, 19:07 »
A ja melduję że zrobiłam na obiad placuszki z dyni (tak jak ziemniaczane, dynia plus blender plus cebula, czosnek, pieprz, sól i dodałam mąki pszennej razowej i orkiszowej) - wyszły pycha, dynia jest słodkawa także, na pewno zrobię z niej z jabłkami placki na słodko.
Do tego dodałam gulasz z indyka z cukinią, pieczarkami i czarnym sezamem. Obiad wyszedł super  ;D




Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4952 dnia: 25 Września 2012, 12:37 »
Dziewczyny, rzućcie pomysłem i przepisem na wielkogarnkowe danie.
Mąż dziś poprosił o "duży gar jedzenia"...
Ale nie bigos, ani bretońska, ani zupa.
Pomożecie?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4953 dnia: 25 Września 2012, 12:44 »
Ja mialam wielka ochote na nadziewane papryki, bierzesz kilka, kilkanascie papryk, mozesz kupic takie gorsze, nie prezentujace sie ladnie, beda tansze, a to i tak nie ma znaczenia.przygotowujesz farsz z gotowanego ryzu i miesa mielonego, mozna dodac troszke bulki tartej no i przyprawiasz, ukladasz w duzym garnku, przygotowujesz sos pomidorowy, albo po prostu rozcienczasz koncentrat pomidorowy w kostce rosolowej, doprawiasz, zalewasz i gotujesz az papryki beda mieciutkie. Mozna je jesc same, z ziemniakami, z chlebem, jak kto lubi. Nie wiem czy o cos takiego Ci chodzilo, ale ja bym to dzis zjadla, zrobie jak sie troche rozruszam :)


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4954 dnia: 25 Września 2012, 12:46 »
Ja papryki robię z mięsem mielonym i kuskusem, lubię też faszerowaną cukinię :)

Małgosiu wiem, że nie zupa ale może jednak gulaszową?
My w dużym garnku to tylko porową albo bigos :D
Może mu gołąbków zrób cały gar? :D




Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4955 dnia: 25 Września 2012, 12:48 »
A może żeberka z kapustą curry?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4956 dnia: 25 Września 2012, 12:49 »
nieśmiertelne leczo ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4957 dnia: 25 Września 2012, 12:50 »
O, ja lubie jeszcze taki pseudokapusniak, pseudo bigos. Wrzucasz zeberka przyprawione, ziemniaki, najlepiej podgotowane, bo inaczej bedzie sie strasznie dlugo robic, kapusta kiszona, bulion, przyprawy i gotujesz. Te ziemniaczki i zebra fajnie przechodza smakiem kapuchy. Albo bigosik z cukini.


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4958 dnia: 25 Września 2012, 12:57 »
O, leczo! Maja sprawdzony-ukochany przepis masz?

Gagatka, podaj przepis!

Ciriness, proszę o przepis na porową.

Marta, papryki w weekend będę robić.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4959 dnia: 25 Września 2012, 13:04 »
Do leczo to ja mam zasadę - każdy składnik osobno, apotem do jednego gara - ponoć tak najlepiej smakuje.
Leczo robię z kiełbasy, pieczarek, cebuli, papryki (czerwona, zielona - nie daję zółtej bo jest wg mnie zbyt delikatna), papryki chili, pomidorów z puszki


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4960 dnia: 25 Września 2012, 13:08 »
A jaka kiełbasa najlepsza?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4961 dnia: 25 Września 2012, 13:15 »
Taka, w której jest sporo mięska, nie za chuda - ja biorę śląską albo podwawelską


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4962 dnia: 25 Września 2012, 13:25 »
Tu daję moją porowąKLIK

No właśnie albo chili con carne?

Ewentualnie mięsno-warzywny kociołek

Ja tam leczo robię z kiełbas drobiowych, uwielbiam takie z fileta, mąż też się przekonał :D




Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4963 dnia: 25 Września 2012, 14:21 »
Będzie leczo, takie LECZO

Ten kociołek mięsno warzywny też smacznie wygląda. Zanotowane!

A chili con carne było w piątek, mąż robił.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4964 dnia: 1 Października 2012, 12:47 »
Mam pytanie. Jak kupię takie pojedyncze silikonowe foremki do mufinek to wyjdą mi ładne i kształtne? Czy i tak jakąś blaszkę/stelaż potrzebuję by się nie rozlazły?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4965 dnia: 1 Października 2012, 12:49 »
Marta te silikony są zamiast papierowych papilotek - nie trzeba babeczek obierać, tylko wyskakują  ;D
Foremkę i tak trzema mieć i te silikony wkładasz w foremkę.


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4966 dnia: 1 Października 2012, 12:58 »
A propos muffinek - podajcie mi przepis na takie, które będą dobre (czyt. wilgotne) też na drugi dzień. Te wypróbowane przeze mnie do tej pory nie zachwyciły mnie zbytnio. ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4967 dnia: 1 Października 2012, 12:58 »
EHH... a myślałam że zaoszczędzę na blaszce  ::) chyba że kupię sylikonową formę-blaszkę  ::)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4968 dnia: 1 Października 2012, 13:12 »
Agata, z bloga madziq muffinki z białą czekoladą i zurawiną na bank są wilgotne na nasteony dzien...przygotowywałam do pracy wieczór przed i nastepnego dnia były pyszne i wilgotne.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4969 dnia: 1 Października 2012, 13:21 »
Dzięki Aniu :-* A żurawinę dawałaś suszoną, tak?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4970 dnia: 1 Października 2012, 13:49 »
Tak.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4971 dnia: 1 Października 2012, 14:37 »
ja mam silikonowe foremki z ikei i nie używam do nich blaszki ;)

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4972 dnia: 1 Października 2012, 15:23 »
EHH... a myślałam że zaoszczędzę na blaszce  ::) chyba że kupię sylikonową formę-blaszkę  ::)
Marta,spokojnie możesz zaoszczędzić :) i używać te sylikonowe luzem. :) Fakt,że może troszkę upierdliwe jest ich pojedyncze wstawianie do piekarnika,ale spokojnie wytrzymują z masą w środku,nic się z nich nie wylewa.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4973 dnia: 2 Października 2012, 14:27 »
Dziewczyny !!!

Potrzebuje przepisu na łatwy,szybki i smaczny jabłecznik

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4974 dnia: 2 Października 2012, 14:36 »
Ale taki mega latwy? Najlatwiejszy jaki znam to mieszasz szklanke maki, szklanke kaszy manny i szklanke cukru, dodajesz odrobinke proszku do pieczenia. Zcierasz jablka, tyle ile lubisz, doprawiasz cynamonem. Teraz najtrudniejszeb  ;) na wysmarowana ogragla blache wsypujesz szklanke mieszanki, i nakladsz pol jablek, na to druga szklanke mieszanki i znowu jablka i znowu mieszanke, na wierzch kroisz masla plasterki. Wstawiasz do piekarnika na jakies 40 minut na jakies 180 stopni i gotowe ;D czy jest cos prostrzego? Zawsze wychodzi i jest smaczne.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4975 dnia: 2 Października 2012, 14:39 »
No właśnie taki prosty  :D
Mam dwie lewe ręce do pieczenia i im mniej składników i roboty tym lepiej :)
A robiłaś go kiedys bez kaszy manny ?   ::)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4976 dnia: 2 Października 2012, 14:51 »
Bez kaszy nie wyjdzie, nie robilam, ale podejrzewam, ze maka zbije sie i bedzie twarda. A kaszy manny jesli nie lubisz to powiem szczerze, ze jej nie czuc.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4977 dnia: 2 Października 2012, 14:56 »
Hm nie mam w domu, a nie po drodze mi do sklepu  :P

Znalazłam inny przepis na necie jabłecznik z budyniem

Margaryne , cukier , jajko , proszek oraz mąkę wymieszać i ugnieść ciasto . W razie potrzeby dosypac troche mąki tak aby ciasto było miękke . Blaszke nasmarować i posypac bułką tartą .Jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plastry . Budyń ugotować według przepisu z opakowania. Ugniecionym ciastem wyłozyć cieniutko spód blaszki (ciasta musi zostac więc lepiej podzielic sobie je wcześniej na dwie części ) następnie wysypać jabłka a na jabłka wylać ugotowany budyń ( może być gorący ) Wierzch wyłożyć pozostałym ciastem . Piec w piekarnikiu nagrzanym do ok 180 st. przez 40- 50 minut .

Chyba sie skusze :-)

Ale dzięki Marta :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4978 dnia: 2 Października 2012, 14:59 »
Ten tez robilam, jest bardziej czasochlonny i polecam najpierw podpiec z 15 minut spod zanim wylozysz jablka i budyn, bo potem sie nie dopiecze i bedziesz miala surowe ciacho w stodku. A jablka spokojnie mozesz pokroic w osemki, zeby czasu zaoszczedzic.

Ja robie tez budyn troszke bardziej gesty, zeby sie trzymalo kupy jak wystygnie.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4979 dnia: 2 Października 2012, 16:05 »
nie zmęczyłam się od czytania :)
dzięki za rady :)
postaram się popełnic dziś do ciacho  ;D