Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2917167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4230 dnia: 30 Stycznia 2012, 15:01 »
jak się rozpadają to znaczy że za mało mąki albo za duży gaz przy gotowaniu - albo to i to ;) ja teraz na oko robie ale zawsze robiłam z tego przepisu http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/06/08/leniwe/

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4231 dnia: 30 Stycznia 2012, 15:05 »
ale to faktycznie leniwe, czyli z serem
a kopytka to z ziemniaków i mąki
leniwych nigdy nie próbowałam nawet robić...
kopytka parę razy robiłam, ale właśnie z konsystencją średnio jakoś mi wychodziło
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4232 dnia: 30 Stycznia 2012, 15:13 »
to też daj więcej mąki żeby się do rąk nie kleiły, wszystko od ziemniaków zależy i ilości skrobi jaką mają

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4233 dnia: 30 Stycznia 2012, 17:29 »
a ja wlasnie dzisiaj "popełniłam" leniwe
dobre ale mnie nie powalają
wyszły mi cudnie miekkie ale nie za miekkie
no i nie rozwalały sie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4234 dnia: 30 Stycznia 2012, 21:18 »
Baba jak piernik (cynamonowa).

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżki dżemu

Wszystko wymieszać mikserem, wlać do keksówki albo tortownicy z kominkiem i piec w temp. 175stopni do suchego patyczka (ja piekłam 40 minut).
Ciasto smakuje prawie jak piernik.
A i polewę wg uznania można zrobić.


Zdjęcia.

Ciasto dla mnie było w miarę gęste, ale lało się z łyżki


W keksówce (brakło mi papieru do pieczenia)


Po upieczeniu:




Na szybko polewa biała (woda i cukier puder), nawet jeszcze nie zastygła ;)




Ciasto jest wilgotne i pycha.

O wiele lepsze dla mnie, od tej baby z wiórkami kokosowymi, która była sucha w porównaniu do tego ciasta. Ale pewnie za długo ją piekłam (chociaż w tej samej blasze i tyle samo czasu).


Aniu wypróbowałam Twoją babkę - jest pyszna! pozwoliłam sobie na bloga wstawić  ;)

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4235 dnia: 30 Stycznia 2012, 21:30 »
ooo fajny przepis wyprobuje ;D Madziu a mozna zamiast oleju dodac oliwe? bo tylko to mam w domu, a jutro w mrozy chyba nie przewiduje wychodzic z domu

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4236 dnia: 30 Stycznia 2012, 21:34 »
a nie szkoda Ci oliwy  ;) zależy jaką masz... nie wiem czy smaku nie zmieni i jak się zachowa - nie dawałam nigdy oliwy do ciasta

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4237 dnia: 30 Stycznia 2012, 21:38 »
faktycznie...czyli trzeba jednak bedzie wyjsc ::)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4238 dnia: 30 Stycznia 2012, 21:45 »
ja ta babe robię namiętnie
mokra i pyszna
i dobra też z przyprawą do piernika

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4239 dnia: 31 Stycznia 2012, 12:53 »
A Ja chyba zaraz się wezmę za ciasto marchewkowe.
tak mnie jakoś natchnęło na zrobienie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4240 dnia: 31 Stycznia 2012, 13:55 »
Ja już mam zapas mascarpone i marchewki, żeby je zrobić na weekend ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4241 dnia: 31 Stycznia 2012, 14:23 »
to Wy je robicie z mascarpone?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4242 dnia: 31 Stycznia 2012, 14:26 »
W oryginalnym przepisie mascarpone podane jest jako polewa. Ja osobiście robiłam bez tego - posypałam jedynie cukrem pudrem - i też było wyśmienite.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4243 dnia: 31 Stycznia 2012, 14:37 »
widział ktoś boczniaki w sklepie ?

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4244 dnia: 31 Stycznia 2012, 19:34 »
u mnie w polo sa boczniaki
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4245 dnia: 2 Lutego 2012, 16:48 »
ja żałuję, że zrobiłam marchewkowe z przepisu madziq  ::)
nie polecam...grozi obżarstwem  ;D
w przeciągu tego tygodnia upiekłam dwa...zniknęły z prędkością światła... ::)
tego nie da się zjeść kawałek...ja pochłaniam to ciasto w ilościach sporo ponad normę...

i nie jest to pierwsze marchewkowe jakie robiłam ale poprzednie się nie równają temu...no boskie jest!

a mąż męczy ucho, żebym znowu upiekła, bo załapał się ostatnio tylko na okruchy  :P  8)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4246 dnia: 2 Lutego 2012, 16:52 »
u mnie w polo sa boczniaki

u mnie nie ma sklepu polo  >:( ::)

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4247 dnia: 2 Lutego 2012, 17:48 »
wyslac ci :hopsa:
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4248 dnia: 3 Lutego 2012, 07:37 »
jasne  :D

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4249 dnia: 3 Lutego 2012, 12:42 »
dawaj adres :)


a tak powaznie to mam pytanko zrobilam salatke warzywna - gotowana marchewka, pietruszka, seler, ziemniak plus ogorek konserwowy i jablko nie dodalam majonezu moge ja zamrozic, bo wyszlo mi tego za duzo.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4250 dnia: 3 Lutego 2012, 17:56 »
A ja polecam serdecznie "Sernik z musem malinowym na czekoladowym spodzie".. z kwestii smaku.
Wczoraj upiekłam i jest to jeden z lepszych serników jakie dotąd robiłam !!

http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_czekoladowym_spodzie_z_malinami/przepis.html
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4251 dnia: 3 Lutego 2012, 18:01 »
sałatkę możesz zamrozić.

Jeśli nie dałaś cebuli i majonezu to może też postać w lodówce jakiś tydzień spokojnie  ;)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4252 dnia: 4 Lutego 2012, 09:20 »
kochane mam prośbę, na dniach będę przenosić blog na inną domenę bo na tej mam coraz większe przeciążenia, w związku z tym muszę przenieść przepisy a jest ich wiele  ::) dlatego nie będę przenosić wszystkich i tu moja prośba - wiem że kilka z Was mnie odwiedza, możecie napisać jakie przepisy powinnam przenieść - przetestowałyście i się spodobały? bo wiadomo mi może coś mniej smakować a komuś bardziej a jak przepis skasuję już nie będzie odwrotu  ;)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4253 dnia: 4 Lutego 2012, 09:41 »
Ja robie namietnie zapiekanke makaronowa z brie...pychota.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4254 dnia: 4 Lutego 2012, 11:12 »
Madziq, a co będzie z tym blogiem? Zniknie?  :o
Bo jak tak to ja muszę szybciutko przepisy poprzepisywać!!! Nie mogę ich stracić Kochana!

A co do Twoich przepisów to na pewno MUSISZ przenieść:

Pizza z patelni i test patelni ceramicznej NEOFLAM
Puszyste ciasto cytrynowe
Zapiekanka makaronowa z brie
Kurczak w krakersach
Tarta curry
Muszle nadziewane farszem drobiowo-pieczarkowym
Obiadowa sałatka na upały
Muffinki z żurawiną i białą czekoladą
Bananowe racuszki
Twarogowe placuszki z jabłkami

i wiele innych...  :'( ja chcę mieć wszystkie...

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4255 dnia: 4 Lutego 2012, 12:19 »
asia zniknie ale większość będzie przeniesiona na inny adres tylko ;) bo muszę domene zmienić dlatego pytam które przepisy się sprawdzają :) jest ich w tym momencie 240 więc max 200 przeniose  ;)

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4256 dnia: 4 Lutego 2012, 12:20 »
Cholercia... to ja się biorę za przepisywanie  :P

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4257 dnia: 4 Lutego 2012, 12:59 »
ale po co? przeciez podam wam nowy adres ;)

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4258 dnia: 4 Lutego 2012, 13:28 »
No tak, ale mówisz, że nie wszystkie przepisy tam będą  :(
Chyba, że je potem ładnie dopiszesz  ;)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4259 dnia: 4 Lutego 2012, 13:40 »
marchewkowe musi być też  ;D ;D ;D
moje uzależnienie  :P
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...