Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938840 razy)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4470 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:53 »
Ja zależy co - rosół na skrzydełkach z kuraka+np. nóżka albo na skrzydle z indyka (potem je obieram z mięska), a jarzynową czy ogórkową na kościach ze schabu lub na żeberkach. Na wołowinie nie przepadam, na kostkach rosołowych nigdy nie robiłam i nie planuję. ;)

Aniu już tu chyba pisałyśmy jak kto robi rosół (ja gotuję jakieś 2 godz. na wolnym ogniu, żeby nie zmętniał i daję dużo warzyw, szczególnie marchewki, bo moje Dziecię bardzo lubi).

A jakie mięsko pieczone robicie na Święta? Chciałabym takie soczyste z piekarnika ::)

I pytanie szczególnie do Madziq - którą babkę ze swojego bloga polecasz bardziej: cynamonową czy śmietankową (która jest bardziej "mokra")?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #4471 dnia: 2 Kwietnia 2012, 14:56 »
Ja zawsze czekam, aż białko się troche zetnie i dopiero wtedy wrzucam warzywa , a na sam koniec opalana cebule.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4472 dnia: 2 Kwietnia 2012, 15:19 »
Ja najpierw gotuję mięso z przyprawami, jak się tak trochę pogotuje to zbieram szumowinę i wtedy wrzucam warzywa.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4473 dnia: 2 Kwietnia 2012, 15:22 »
Ja tam mięsa wołowego dodaje kawalątek  ;)
musze spróbować z tymi skrzydełkami z indyka  ;)
Gotuję mięso,po zagotowaniu zbieram te farfocle i dodaję włoszczyznę, 2 ząbki czosnku i opaloną cebulę  ;) a i zieloną pietruszkę daję już na talerzu z tym że ja ją uwielbiam i cały talerz mam zielony  ;D
nie daję za dużo marchewki bo nie lubię tego posmaku słodkości w zupach  ;)

zasada jest taka na 1l zupy 15 g marchwi, 10 g pietruszki, 10g selera, szczerze to i tak zawsze daję na oko  ;D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #4474 dnia: 2 Kwietnia 2012, 15:23 »
ja do wody wrzucam umyte mięsko. Jak zacznie się gotować zmniejszam ogień i powolutku gotuję. Potem zbieram siteczkiem te syfy co wypłyną (szumowinę) i dopiero wrzucam warzywka (marchewki + pietruszka + kawałeczek selera) + opalona cebulka + włoszczyzna i przyprawy (pieprz, liść laurowy). Zawsze dorzucam suszonego grzybka i ząbek czosnku.
na końcu przy finishu solę i dorzucam świeżej natki pietruszki.
rosół gotuję min 2-3, a jak mogę to nawet dłużej z tym, że oczywiście na malutkim ogniu - ledwo co widać żeby się gotował. Dzięki temu jest klarowny...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #4475 dnia: 2 Kwietnia 2012, 15:27 »
Ja selera nie mogę. Narzeczony ma straszna alergie. Już raz wylądował w szpitalu. Nie przeze mnie, ale przez "miastowe" jedzenie.
Alergolog powiedziała nam, że seler nawet po obróbce termicznej jest silnie alergenny i lepiej odpuścić.

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #4476 dnia: 2 Kwietnia 2012, 15:29 »
ja ide na łatwizne - wszystko wrzucam na raz do szybkowara ;) od zagotowania gotuje się 30 minut i rosół gotowy ;) z warzyw dodatkowo warto wrzucić troszkę kapusty włoskiej daje świetny posmak

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #4477 dnia: 2 Kwietnia 2012, 20:23 »
gagatka ja robiłam tą babkę cynamonową i bardzo polecam - super  :) pół dnia i już jej nie było , jest właśnie taka mokra.

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4478 dnia: 2 Kwietnia 2012, 20:30 »
gagatke teraz zauważyłam pytanie dopiero - polecam... pomarańczową ;) jeszcze jej nie ma na blogu bo mam mega lenia a ona jest najbardziej puszysta i wilgotna z moich dotychczasowych babek, a (nie)stety znikła w 10 minut  :P więc na 2 raz muszę zrobić 2 na raz  ;)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4479 dnia: 2 Kwietnia 2012, 22:17 »
Dzięki Dziewczyny :-* Czaję się na cynamonową. Mam plan zrobić ja w piątek i tak się zastanawiam czy dotrwa do niedzieli ;) Madziu a ta pomarańczowa jest z olejkiem pomarańczowym? Bo ja tak nie za bardzo lubię takie "pachnące".

Teraz muszę czegoś poszukać  z cukinią na jutrzejszy obiad, bo mi zalega w lodówce. Może dorzucę ją do zapiekanki makaronowej z brie, tylko pytanie czy karmiąc Juniora mogę jeść sery pleśniowe? :drapanie:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4480 dnia: 2 Kwietnia 2012, 23:04 »
W poniedziałek świąteczny mamy gości, co mogę podać na obiad? Proszę o coś extra, ale żeby wyszło na 100%!!!

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4481 dnia: 3 Kwietnia 2012, 07:11 »
gagatka, ja nie jem do tej pory,bo jakos poki karmie boje sie plesniowcow. A teskno mi do nich ogromnie. A tatar jakbym dorwala... :-P Ta pomaranczowa babka to jaka?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #4482 dnia: 3 Kwietnia 2012, 07:50 »
Agatka - ja robiłam tę babkę śmietanową z bloga Madzi i mi nie smakuje... Wywaliłam prawie całą. Była zbyt sucha, zbita, twarda.

Czaję się na tę cytrynową właśnie, ale mam ciągły czasobrak.

Offline madziq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4483 dnia: 3 Kwietnia 2012, 09:23 »
a ta pomarańczowa jest z olejkiem pomarańczowym? Bo ja tak nie za bardzo lubię takie "pachnące".

nieeee... tylko sok i ew. skórka z pomarańczy ;) żadnych olejków ;)

loona żartujesz... sucha i zbita? jaką śmietanę dałaś? aż mi się wierzyć nie chce że nie wyszła  :-\

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4484 dnia: 3 Kwietnia 2012, 10:29 »
Podobno rewelacja, więc zamierzam spróbowac ją upiec na święta :D

http://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka_migdalowa/przepis.html

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4485 dnia: 3 Kwietnia 2012, 12:30 »
gagatka, ja nie jem do tej pory,bo jakos poki karmie boje sie plesniowcow. A teskno mi do nich ogromnie.
No właśnie ja też bardzo lubię, ale na razie sobie daruję. Moje starsze Dziecię wstało dziś z gorączką, więc obiad będzie z tego, co w lodówce (a oprócz pingwina za dużo tam nie ma, bo Święta u Rodziców :P )

Madziu, a masz może gdzieś na kompie ten przepis na pomarańczową babkę?

Moniu ta babka wygląda na taką mokrą, tyle że ja nie przepadam za białą czekoladą i przepis zbyt skomplikowany jak na babkę. :P

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4486 dnia: 3 Kwietnia 2012, 12:47 »
Ja spróbuję bardziej dla rodziny niż dla siebie ;) A co mi tam, moze się uda :D

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2 lipca 2011
« Odpowiedź #4487 dnia: 3 Kwietnia 2012, 21:09 »
Dziewczyny, co jadacie na kolacje?!? Bo naprawde kanapki mi juz wychodza... Pomozcie!!!
Co da babek wielkanocnych...hmm...notorycznie, za kazdym razem, bez znaczenia jaka baba i tak jest zakalec ;D Przestalam probowac dawno temu... U mnie bedzie sernik, ale jeszcze nie wiem jaki :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #4488 dnia: 3 Kwietnia 2012, 21:45 »
jogurt naturalny (ok. 200g) z 2 łyżkami otrąb, 1 łyżką ziaren słonecznika i  1 łyżką pestek dyni;
tost z serkiem, fetą, pomidorem
małą sałatkę warzywną

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline pyh

• uzależniony
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
« Odpowiedź #4489 dnia: 3 Kwietnia 2012, 21:47 »
my jemy salatki glownie
ulubiona wiosną: rzodkiewka w polplasterki, szczypiorek i rozgniecione widelcem jajka na twardo, ze smietana
moj maz czesto robi z brokulów, ogorka, mozarelli i tunczyka

ja lubie nalesniki/tortille z łososiem i twarozkiem, albo ciepla bagietke i jakiegos plesniaczka plus winogrona i orzechy
moj maz w ogole nie jada kanapek

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #4490 dnia: 3 Kwietnia 2012, 22:37 »
My w ogóle nie jadamy kanapek na kolację :) W tygodniu mąż wraca tak późno z pracy, że obiad służy nam jako kolacja. Za to w weekendy kanapki zamieniamy na budyń, kisiel, sałatkę, jakieś warzywo, owoce (te pochłaniamy hurtowo i najczęściej wybieramy), jogurt sam bądź z płatkami, rybę wędzoną

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2 lipca 2011
« Odpowiedź #4491 dnia: 3 Kwietnia 2012, 22:43 »
Precious, moja mama jada otreby, ja sie nie przemoge, a malzowi nawet tego nie proponuje, bo pomysli, ze otruc go chce ;D
Pyh, ta salatka z brokulami brzmi ciekawie...
Ja ogolnie zarzadzilam (zeby mojemu mezowi w glowie sie nie poprzewracalo), ze sniadania i kolacje kazdy robi sobie... A mi notorycznie pomyslow brak, ale bede kombinowac :) Dziekuje i czekam na wiecej :-*

Offline pyh

• uzależniony
« Odpowiedź #4492 dnia: 3 Kwietnia 2012, 23:20 »
swietny pomysl z tym podzialem obowiazkow :)

u nas przyjelo sie, ze sniadania sa bardziej mleczno-jajkowe lub na slodko
czesto jemy twarozek, omlety, tosty francuskie (ja wole z dzemem, maz z wedlina), muesli z owocami itd
kolacje zwykle salatowo-rybno-wedlinowe; ale zdarza sie i mega spaslactwo, bo czasem bardzo pozno wracamy z pracy i wtedy tez obiad dopiero

salatka z tunczykiem jest bardzo fajna:ogorek swiezy w kostke+zblanszowane brokuly w drobne rozyczki+dobry tunczyk w kawalkach+kielki dowolne+kulki z mozarelli
ja bardzo lubie przepis na mega prosta a pyszna salatke, ktory kiedys podala Maja chyba
podgotowany brokul mieszamy z sosem czosnkowo-smietanowym i posypujemy prazonymi platkami migdalow
5sekund roboty a super

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4493 dnia: 4 Kwietnia 2012, 22:10 »
na kolację polecam szybka sałatkę :

brokuł - ugotować na miękko, podzielić na różyczki, przełożyć do miseczki,
fetę pokroić w kosteczkę dodać do brokuła, posypać uprażonym słonecznikiem, polać jogurtem naturalnym z przeciśniętym czosnkiem, dodac pieprz i sól wg uznania ;)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #4494 dnia: 4 Kwietnia 2012, 23:06 »
Brzmi pysznie :)
Zrobię w piątek - akurat bezmięsne, więc pasuje ;) Słonecznik musi być prażony? Nigdy nie prażyłam i lekko się tego obawiam :P

Offline pyh

• uzależniony
« Odpowiedź #4495 dnia: 4 Kwietnia 2012, 23:21 »
bardzo podobna do mojej, tylko pestki inne i feta do tego
musze sprobowac, zawsze to jakas odmiana

prazenie proscizna-sucha patelnie rozgrzewasz, wrzucasz dowolne pestki(slonecznik, dynia itp), platki migdalowe lub kielki do prazenia, co tam chcesz, podgrzewasz do przyrumienienia mieszajac i tyle :D

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #4496 dnia: 5 Kwietnia 2012, 10:55 »
gagatke teraz zauważyłam pytanie dopiero - polecam... pomarańczową ;) jeszcze jej nie ma na blogu bo mam mega lenia a ona jest najbardziej puszysta i wilgotna z moich dotychczasowych babek, a (nie)stety znikła w 10 minut  :P więc na 2 raz muszę zrobić 2 na raz  ;)

Magda a do tej babki cynamonowej trzeba dodać dżem - jaki dajesz może być truskawkowy ( taki akurat mam)? Z chęcią tez bym zrobiła pomarańczową, podeślesz przepis?
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #4497 dnia: 5 Kwietnia 2012, 11:04 »
na kolację polecam szybka sałatkę :

brokuł - ugotować na miękko, podzielić na różyczki, przełożyć do miseczki,
fetę pokroić w kosteczkę dodać do brokuła, posypać uprażonym słonecznikiem, polać jogurtem naturalnym z przeciśniętym czosnkiem, dodac pieprz i sól wg uznania ;)
robie bardzo podobną sałatkę tylko jeszcze dodaję pokrojoną szynkę. PYCHA !!

JA na kolację uwielbiam jeść mix ałat z prażonym ziarnami i avocado do tego oliwa , cytrynka..

Offline pyh

• uzależniony
« Odpowiedź #4498 dnia: 5 Kwietnia 2012, 11:19 »
to ja mam od razu pytanie o awokado-co robic, zeby nie ciemniało i jak wybrać dojrzałe?

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #4499 dnia: 5 Kwietnia 2012, 11:24 »
to ja mam od razu pytanie o awokado-co robic, zeby nie ciemniało i jak wybrać dojrzałe?
żeby nie ściemniało najlepiej zjeśc od razu albo skropić cytryną. A jak wybrać dobre. Skórka powinna być brzydka, nei idealna. MA być BARDZOOOO miekkie. TAkei że aż nam sie wydaje za miękkie