Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2918583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4920 dnia: 20 Września 2012, 14:29 »
Placuszki super, zupe tez lubie, ale ciasto nigdy mi nie wyszlo, zawsze zakalec, jak macie jakis sprawdzony przepis to dajcie


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4921 dnia: 20 Września 2012, 14:31 »
O super Paula, dzięki :D Tylko mam orkiszową pszenną to użyję takiej i razowej pszennej pół na pół :D Zrobię podobnie jak marchewkowe :)

Placuszki z dyni będą ok, tak myślę :) Tylko do czego by je dać? Bo mój Ł. nie zje obiadu bez mięsa  ::) Może do tego wołowinę z bambusami?

Kurde a miałam zrobić w weekend TO
No ale mam dynie to najpierw dynia ;)

Ja właśnie odkryłam w końcu dobry przepis na zupę z dyni według pięciu przemian,pycha wyszła, więc jednak da się przyrządzić dynię smacznie :D wrzucę zaraz na bloga  :D




Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4922 dnia: 20 Września 2012, 14:32 »
Ja mysle, ze do kazdego gulaszu beda spoko, bo smakuja podobnie jakziemniaczane


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4923 dnia: 20 Września 2012, 14:47 »
Gosia, dla mojego męża identyczna zasada - jak nie ma mięsa to znaczy, że to nie obiad  :D Myślę, że będzie pasować wszystko co w sosie :)

Daj znać jak Ci wyszło to dyniowe ciasto na marchewkowym przepisie :)

A to co wkleiłaś... jenyyyyyyyy, zaśliniłam się.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4924 dnia: 20 Września 2012, 15:51 »
dziewczynki,a myślicie,że ten bogracz można zrobić ze świnki????mam mięcho i nie wiem co z nim zrobić, zwykłe gulasze mi sie znudziły.....co można zrobić z pokrojonej wieprzowinki???

rożki z fetą zapisane;-))) uwielbiam ciacho francuskie na słono ,a jumbonki tez przejedzone, więc wypcham je czymś innym;-) szykuje mi się impra i tez zbieram propozycje...

fajny pomysł z tym,że każdy robi sobie co chce ze składników ze stołu.....to takie luźne party;-)))

Kupiłam tez ostatnio te grube rurki makaronu cannelloni, macie jakieś propozycje czym nadziać????





Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4925 dnia: 20 Września 2012, 16:00 »
Zmiel ta wieprzowinke co masz, podsmaz z cebulka i przyprawami i nadziej cannelloni ;D Zapiecz z sosem pomidorowym i serem

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4926 dnia: 20 Września 2012, 16:06 »
nie mam maszynki;-(((( podpowiem komuś na parapetówę,aby sprawił;-)ale to jeszcze trochę;-)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4927 dnia: 20 Września 2012, 16:12 »
A blender masz, albo mikser...cokolwiek ;)

A jak sie robi sos pomidorowy ??? I jakich pobidorów z puszki uzywacie, jakiej firmy?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4928 dnia: 20 Września 2012, 16:26 »
Chińszczyznę możesz trzasnąć na tej wieprzowinie :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4929 dnia: 20 Września 2012, 16:29 »
Jak masz bulion to wez go na baze, jak nie to ugotuj troszke warzyw - marchewka, seler, pietruszka z zielem i lisciem, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku i gotowe. Jak potrzebujesz to mozesz zagescic


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4930 dnia: 20 Września 2012, 16:34 »
o mysia,dobre to;-) makaronik do chińskiego mam , reszta w sklepie się tez znajdzie;-)  a jak robisz?????co dodajesz??ja w sumie zawsze z kuraka robiłam dodając mieszanki do chińskiego i fix no i dżdżownice;-)))) ( makaron)
a blenderem dam radę rozwalić mięcho????rany jaka ja niedokształcona w temacie nowoczesnych wynalazków;-)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4931 dnia: 20 Września 2012, 16:37 »
ooo dzieki Marta.

Ja tam blenderem zrobie wszystko ;D To jest moje ulubione urządzenie w kuchni.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4932 dnia: 20 Września 2012, 17:13 »
Tez nie mam maszynki, miele mikserem ;D blenderem nigdy nie probowalam...

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4933 dnia: 20 Września 2012, 17:36 »
Daria, ja fixów też używam czasem, ale raczej w formie przypraw i zagęszczacza sosu i w ten sposób polecam. Jak robię chińszczyznę? Improwizuję, zresztą jak zawsze, co mam w domu to kombinuję i dodaję  ;)

Mięso delikatnie rozbij, włóż do pojemnika, przypraw jak lubisz (mogą być jakieś chińskie przyprawy 5 smaków czy inne jakie znajdziesz, ale nie fix), nasmaruj te kawałki czosnkiem przez praskę przeciśniętym i zalej sosem sojowym i oliwą z oliwek (czy tam na czym smażysz). I niech tak sobie poleżakuje kilka godzin. I później co... na rozgrzaną (głęboką) patelnie (lub wok jak masz) wywalasz wszystko z półmiska i smażysz. Później stopniowo dodajesz pokrojoną: cebulę, paprykę (ile tam kolorów chcesz), kasztany, koniecznie wrzuć kiełki sojowe (lub fasoli mung) i pędy bambusa. Możesz też dodać te chińskie grzybki, ale ja omijam ten składnik. Dodając składniki pilnuj żeby Ci się nic nie przypalało i nie pyrkało na sucho, jak trzeba to podlewaj wodą. Jeśli mięsa nie marynowałaś za bardzo w chińskich przyprawach to teraz możesz dodać fix do chińskiego i znów podlej wodą. Wyjdzie fajny sosik :)

Ja na sam koniec dodaję ryż i wszystko na patelni mieszam, zostawiam jeszcze na kilka minut, a później podaję. Czasem rzecz jasna gotuję osobno i po prostu polewam tym co wyjdzie :) To już zależy jak mam ochotę  ;)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4934 dnia: 20 Września 2012, 17:51 »
no myśląc o fiksie miałam bardziej na myśli przyprawy chińskie;-) w sumie robię tak jak napisałaś;-) tylko nigdy nie dodawałam kasztanów,nawet nie wiem z czym to się je;-))) bambusa uwielbiam,dodaję tez te małe kukurydzki, kiełki, a grzybki mung to co z nimi nie tak???? idę odmrażać mięcho,co by zamarynować na noc;-)



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4935 dnia: 20 Września 2012, 19:17 »
A co ma być z nimi nie tak? Wszystko jest ok ;) Te małe kukurydze też dodaję, uwielbiam  ;D Zapomniałam o nich :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4936 dnia: 20 Września 2012, 19:31 »
Zrozumiałam,że omijasz,bo.....



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4937 dnia: 20 Września 2012, 19:34 »
Nie wiem, jakoś ich nie kupuję po prostu :) Pasuje mi bez grzybów, poza tym i tak ledwo się mieści na głębokiej patelni  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4938 dnia: 21 Września 2012, 10:24 »
Polećcie przepis na jakis pyszny pieczony sernik :)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4939 dnia: 21 Września 2012, 10:33 »
Mam przepis na klasyczny pieczony sernik. Ja go uwielbiam.

1kg twarogu (najlepiej żeby nie był paczkowany tylko świeży, kupiony taki na kilogramy)
3/4 kostki margaryny
6 jajek
2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
garstka ziemniaków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie jeśli lubisz

Tłuszcz i żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać budyń, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, utrzeć. Przemielić twaróg z ziemniakami i połączyć z utartą masą. Dodać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przemieszać z resztą ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 1h 10 minut.

Wystudzony sernik oblać gorzką czekoladą.

Smacznego  ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4940 dnia: 21 Września 2012, 10:40 »
Ja tam uwielbiam rose, chyba maja kiedys wrzucala przepis, moim zdaniem najlepszy


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4941 dnia: 21 Września 2012, 10:44 »
O, dziękuję, pomyślę :)

A taki któraś z Was robiła?
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-bialej-czekolady

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4942 dnia: 21 Września 2012, 10:46 »
Ja niestety nie... chociaż wiecie jaką fanką jestem tej strony  ;D Uwielbiam Dorotuś  ;)
Sernik pieczony lubię tylko klasyczny, domowy, babciny  ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4943 dnia: 21 Września 2012, 10:51 »
Ja tam wszystkie chyba serniki lubie :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4944 dnia: 21 Września 2012, 11:00 »
Ja tam uwielbiam rose, chyba maja kiedys wrzucala przepis, moim zdaniem najlepszy
dla mnie tez.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4945 dnia: 21 Września 2012, 11:19 »
Ja lubię tylko rosę, bo ser w wersji pieczonej jakoś mi nie podchodzi, nawet na drożdżówkach :P

Za to wczoraj skusiłam się na ciasto z musem http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_z_bialym_musem/przepis.html i szczerze powiem, że mi nie smakuje :( I nie jest to kwestia czekolady, bo dałam Wedlowską. No i najtańsze też nie jest (5 czekolad, 2 duże kremówki, 2 paczki płatków migdałowych itd.). Poza tym tak się bałam, żeby nie przebić kremówki, że mus się trochę rozpłynął :P Trudno, będziemy jeść je przez słomkę ;)






:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4946 dnia: 21 Września 2012, 11:30 »
5 czekolad  :o to rzeczywiście drogo wychodzi, a jaka bomba kaloryczna  ;D
gagatka a nie ma problemu z krojeniem tego spodu czekoladowego?
Ja uwielbiam serniki, ale te klasyczne bez pianki.
On 2011
Ona 2013

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4947 dnia: 21 Września 2012, 11:34 »
Ja jak robilam brownies czy cos co wymagalo duzo czekolady, zawsze kupowalam ta najtansza, taka jakos tip czy tesco, wtedy wychodzi nie tak drogo. Kiedys znalazlam gorzka czekolade, nie wyrob czekoladopodobny za 60 gr za tabluczke, bo byla blisko terminu spozycia, nakupilam wiecej, bo dla ciasta i tak roznicy nie ma czy zbielala czy nie ;)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4948 dnia: 21 Września 2012, 11:54 »
gagatka a nie ma problemu z krojeniem tego spodu czekoladowego?
Nie ze spodem nie mam problemu, ale mam ostry nóż. :P U mnie problem jest raczej z musem ;)

Ja jak robilam brownies czy cos co wymagalo duzo czekolady, zawsze kupowalam ta najtansza, taka jakos tip czy tesco, wtedy wychodzi nie tak drogo.
Fakt, ja chciałam jak zwykle przedobrzyć.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4949 dnia: 21 Września 2012, 13:20 »
Ja robie ten z białą czekolada, dam znac czy dobry.