Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916998 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4350 dnia: 27 Lutego 2012, 22:23 »
wygląda super
chyba wypróbuję
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4351 dnia: 28 Lutego 2012, 08:09 »
Wygląda super, jest mega proste (ja antytalencie potrafie to zrobic) i jest pyszne  ;D
Nawet to danie podawalam na imprezie urodzinowej.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4352 dnia: 28 Lutego 2012, 08:27 »
A podałaś je z ziemniakami czy bagietką?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4353 dnia: 28 Lutego 2012, 13:41 »
Ciasto francuskie wg mnie zastępuje i ziemniaki i pieczywo, loona gwarantuję, że nikt nie zje więcej niż jedną szt. To jest naprawdę bardzo syte. Ja podawałam z warzywami na parze, różyczki kalafiora, brokuła, marchew w krążki jako przeciwwagę do tego mięsa w środku.
« Ostatnia zmiana: 6 Marca 2012, 09:22 wysłana przez Maja »



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4354 dnia: 28 Lutego 2012, 14:41 »
o tak indyk albo kurczak w cieście francuskim strasznie zapycha ;) wystarczą warzywa na parze

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4355 dnia: 28 Lutego 2012, 15:00 »
Super prostym daniem jest inna odmiana kuraka w cieście. Ciasto francuskie (najlepsze z Biedronki) kroimy na kwadrawy o boku ok 8cm, na środek każdego kwadrata kładziemy pierś z kurczaka lub kawałki polędwicy z indyka pokrojone w kwadraty, na to 1/2 serka topionego (dla dodania wyrazu można położyć smakowy, dla dzieci ja daję naturalny śmietankowy) i zawijamy takie koszyczki czyli 4 roku kwadratów do góry i nad serkiem się łączą. Posmarować jajkiem i do piekarnika na 1h w 80stopniach.

Coś w ten deseń:

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4356 dnia: 28 Lutego 2012, 17:06 »
tyle razy spotkałam się z tym przepisem że aż wstyd, że go do tej pory nie wypróbowałam  ::)

rybkawiedenka brzmi świetnie - dla mnie obowiązkowo jeszcze zioła  8)

Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4357 dnia: 28 Lutego 2012, 18:02 »
Dzisiaj zrobiłam z córcią ciasteczka do foremek - są pyszne! Smakują jak ciasto francuskie  :)

Ciasteczka do foremek SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
1 kostka margaryny (ja dałam masło)
1 szklanka cukru pudru
białko do smarowania ciastek

WYKONANIE:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy placek grubości 10 mm. Wyciąć z placka ciastka o różnych kształtach, posmarować białkiem i posypać cukrem lub posypkami, ułożyć na blaszkę. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 - 200 stopni C przez 10 minut.

Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4358 dnia: 28 Lutego 2012, 20:28 »
ja tego kuraka w ciescie francuskim robie tez np ze szpinakiem i serkiem czosnkowym philadelphia :)
mozna wiele wariantow wymyslec :)



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4359 dnia: 3 Marca 2012, 21:11 »
Polecam Wam PRZEPYSZNY Deser.

Składniki:
1 op. mrożonych malin
40 dkg bezów
500ml śmietany 36%

Bezy i maliny pokruszyć w rękach (na osobnych miskach), śmietanę ubić (bez żadnych dodatków)

Składniki podzielić na oko na 2 lub 3 części i w dużej misce po kolei układać:
bezy
śmietanę
maliny

i tak do wyczerpania składników.

Deser jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a nieziemski w smaku!

Wszyscy, którym go serwowałam prosili o przepis i sami ten deser w domach robili. POLECAM!

Przepyszny deser :)



Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4360 dnia: 4 Marca 2012, 21:17 »
Deser muszę wkrótce wypróbowac, bo bardzo lubię maliny. i bezy. ale gorzej z bitą śmietaną ::)

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4361 dnia: 4 Marca 2012, 21:39 »
mariolka to chyba ty robiłaś tego kurczaka z mascarpone prawda?
bo nie moge zlokalizować tego przepisu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4362 dnia: 4 Marca 2012, 21:45 »
tak Ja
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4363 dnia: 5 Marca 2012, 21:28 »
Dziewczyny jadła któraś z Was taki serek?


Serek Philadelphia z czekoladą Milka :P


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4364 dnia: 6 Marca 2012, 08:48 »
tak, ewa; moja mama kupuje ten serek czasem dla moich maluchów  :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4365 dnia: 6 Marca 2012, 09:01 »
O! Aniu, a on jest na słodko? Coś jak nutella? Czy ma posmak kwaśnego, normalnego serka?


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4366 dnia: 6 Marca 2012, 09:13 »
a wiesz, że nie wiem  ;) nie próbowałam nigdy  ;)
;-) teraz doczytalam, że pytałas czy ktoś próbował ten serek  ;) czyli znowu lezy u mnie czytanie ze zrozumieniem  ::) ;)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4367 dnia: 6 Marca 2012, 09:57 »
Spoko Aniu :)
Twoja mama kupuje go w "niemcowni" czy jest dostępny też u nas?
Wiem, znowu Cię męczę pytaniami ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4368 dnia: 6 Marca 2012, 10:03 »
w niemczech
aa i sądząc po tym jak moje dzieciaki go zajadają; jest pyszny  ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4369 dnia: 6 Marca 2012, 10:06 »
Anka podajesz dzieciom taki niezdrowy serek? z czekoladą?  ;D
 ;)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4370 dnia: 6 Marca 2012, 10:14 »
 ;D ;D ;D ;D
wydało się  ;D ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4371 dnia: 6 Marca 2012, 10:20 »
myślałam jednak,że bardziej zwracasz uwagę na skład  ;D ;D :D

ale zaciekawił mnie ten serek. Gdzie to można kupić? wzięłabym dla moich dzieciaków na spróbowanie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4372 dnia: 6 Marca 2012, 10:39 »


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4373 dnia: 6 Marca 2012, 10:44 »
Zerknęłam na przepis z ciastem francuskim, ja robię dwie podobne "wariacje" tzn. schab z suszonymi pomidorkami i serem lazurem lub filet z indyka ze szpinakiem i fetą.
Ser można zamienić na mozarellę bo świetnie się topi i jest pyszna  :P
Tylko ciasta wtedy nie dzielę, mam jedno długie coś, co można pokroić na plastry - tak jest chyba szybciej  ;)

Podobnie robię szynkę na święta.
Kupuję szynkę wieprzową, nacieram przyprawami, obsmażam na patelni, żeby zamknąć "pory", studzę i zawijam w ciasto francuskie. Nakłuwam widelcem, smaruję żółtkiem i zapiekam w piekarniku na złoto.
Potem stawiam w całości na stół i każdy sobie kroi.
Można też podawać na zimno, idealnym dodatkiem jest żurawina  ;)
Pracy za dużo przy tym nie i to jest dla mnie najważniejsze 8)


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4374 dnia: 6 Marca 2012, 10:51 »
Maju, a ta szynkę kroisz na mniejsze kawałki przed zawinięciem w ciasto czy w całości?
Zdązy się ona upiec? bo przed zawinieciem ją tylko obsmażasz lekko tak?
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4375 dnia: 6 Marca 2012, 11:07 »
no własnie...zastanawiam się czy zdąży się upiec ta szynka?bo kurczak-wiadomo-szybko dochodzi
Ryba napisała w swoim przepisie,że to na 1h do piekarnika, a Ja trzymałam ok.35 minut i ciasto francuskie było już przyrumienione.Dłużej, obawiam się,że mogłoby się spalić
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4376 dnia: 6 Marca 2012, 11:16 »
Zdąży się upiec ale przed zawinięciem w ciasto trzeba ją dość dobrze podsmażyć, nie lekko ;D


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4377 dnia: 6 Marca 2012, 11:21 »
ok, to muszę spróbować.
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4378 dnia: 6 Marca 2012, 11:24 »
ale mówię Wam-to Ryby jest pycha!!!!!!!!!
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4379 dnia: 6 Marca 2012, 11:37 »
mam ciasto francuskie w domu to dziś zrobię kurczaka by Ryba  :)


Cytuj
myślałam jednak,że bardziej zwracasz uwagę na skład
;D ;D ;D ;D