Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2921664 razy)

0 użytkowników i 24 Gości przegląda ten wątek.

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4380 dnia: 6 Marca 2012, 11:49 »
z kurakiem juz robiłam, pyszne...dodałam m.in serek almette z dojrzałych pomidorów mniammmmmmmmm
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4381 dnia: 6 Marca 2012, 12:51 »
Mam pytanie odnośnie tortu. Czy któras robiła tort na kształt klocków lego?
Za parę dni taki będe tworzyć i tak naprawdę  nie wiem czy nie porywam sie z motyką na słońce  ::)
tęczowy sie udał, wyszedł super...ale miałam przepis...
teraz będzie pełna improwizacja  8)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4382 dnia: 6 Marca 2012, 13:44 »
Żaneta, ja zamawialam dla mojego synka tort z klockami duplo
wieczorem podeślę ci linka do tego tego tortu (chyba, ze masz mnie na facebooku to tam znajdziesz zdjęcia)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4383 dnia: 6 Marca 2012, 15:14 »
nosz...wlasnie nie mam cie na facebooku whyyyy  ???  ;)
ok juz cie znalazłam  ;D
torcik rewelacyjny, ale ja polegnę na tych figurkach  ::)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4384 dnia: 6 Marca 2012, 15:19 »
tęczowy sie udał, wyszedł super...ale miałam przepis...
a przepis skąd?

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4385 dnia: 6 Marca 2012, 15:29 »
stąd
http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Teczowy-tort-rainbow-cake.html

nic nie modyfikowałam, ani w cieście ani w kremie i wyszedł super.
Jedynie mialam troszke cieńsze te placki, bo nie znalałam mniejszych tacek do pieczenia.
Aaaa i mase plastyczna na wierzchu o smaku marcepanowym.
Wyszedł pyszny...zniknał w mgnieniu oka.

Ale chyba dziubasek tez go robila i  nie była nim zachwycona...gł chodziło o ciasto.
Mi smakowło, bo było wiglotne, nie taki typowy biszkopt.
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4386 dnia: 6 Marca 2012, 21:39 »
mariol kochana a gdzie ja znajde ten przepis?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4387 dnia: 6 Marca 2012, 21:49 »
u mnie w wątku albo na opakowaniu mascarpone  z Biedronki
ale napisże Ci jak i co:
podsmażasz piersi z kurczaka na maśle i łyżce oliwy, dodajesz pieczarki, sól i pieprz
potem dodajesz serek mascarpone i na koniec natkę pietruszki
i wsio
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4388 dnia: 6 Marca 2012, 21:54 »
no i o to mi chodziło
thanks
bo jak szukałam w necie to jeszcze robili to z puszką pomidorów

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4389 dnia: 7 Marca 2012, 16:31 »
Dziewczyny poradźcie mi proszę ile potrzebuję tego plastycznego lukru na taki tort:


Mój pewnie będzie się nacząco różnił, ale mam nadzieje, że choć trochę będzie do niego zbliżony  ;D
Aha będzie miał średnicę 25 cm.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4390 dnia: 8 Marca 2012, 10:48 »
poszukuje pomysłu na UDKA
znalazłam udka w majonezie, warto robic  ???

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4391 dnia: 8 Marca 2012, 11:53 »
Ja czasami robię tak:

udka wkładam do naczynia żaroodpornego, kroję cebulkę w kosteczkę, przyprawiaj pieprzem i wlewam ketchup :) Dużo ketchupu, tak, aby te udka były w tym ketchupie. Czasem dodam łyżkę majonezu. I trochę te udka stoją w tym, a potem do piekarnika na ok. godzinę. Pycha - z tego ketchupu sosik się pyszny robi.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4392 dnia: 8 Marca 2012, 11:55 »
A mozna zamiast udek dac np. piersi?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4393 dnia: 8 Marca 2012, 12:03 »
Nie wiem, bo nie próbowałam. Ja daję udka, pałki - co tam mam.
Zresztą to przepis z forum.
Ten sos z ketchupu to taki trochę słodko-kwaśny mi się wydaje. Ale pyszny (bo ja uwielbiam ketchup).

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4394 dnia: 8 Marca 2012, 12:41 »

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4395 dnia: 8 Marca 2012, 14:53 »
Ja czasami robię tak:

udka wkładam do naczynia żaroodpornego, kroję cebulkę w kosteczkę, przyprawiaj pieprzem i wlewam ketchup :) Dużo ketchupu, tak, aby te udka były w tym ketchupie. Czasem dodam łyżkę majonezu. I trochę te udka stoją w tym, a potem do piekarnika na ok. godzinę. Pycha - z tego ketchupu sosik się pyszny robi.


dzięki  :-*

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4396 dnia: 8 Marca 2012, 14:55 »
Cytuj
z czym mogę podać tak upieczonego dorsza?

ja bym podała z sałatą z Rucoli

rucola
avocado
ziarna słonecznika
oliwa+miód+musztarda (trzeba wymieszać aż się zrobi balsam)


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4397 dnia: 8 Marca 2012, 18:02 »
piersi mogą byc za suche

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4398 dnia: 8 Marca 2012, 20:13 »
ja udka robie w platkach kukurydzianych. Najczesciej kroje udka na czesci zeby osobno byla palka, ale cale tez fajnie wyjda. Gotuje do miekknosci, zostawiam w tej wodzie do ostudzenia. Z wody mozna zrobic rosolek, albo pomidorowke. Udka przyprawiam, potem robie ciasto nalesnikowe tylko gestsze i dodaje do niego papryke i inne ziola jak mi pasuje, obtaczam w polamanych platkacvh kukurydzianych i na chwilke na gleboki tluszcz.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4399 dnia: 12 Marca 2012, 18:08 »
A jaki dobry deser poza Tiramisu można zrobić z serka mascarpone?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4400 dnia: 12 Marca 2012, 21:10 »
monia01...ja bym wzięła 500g lukru gotowego jednego koloru plus barwniki, bo tortownica średniego rozmiaru plus dekoracje,  jeśli kolorowe lukry to 250g podkładu białego plus kolorowe lukry, jesli robisz sama lukier plastyczny to  już inna historia,
a jak zostanie-można w folii przechować przez jakiś czas-albo ozdobic muffinki:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4401 dnia: 22 Marca 2012, 20:38 »
Podzielę się z Wami przepisem na pyszne śliwki w czekoladzie

przepis tu
są pycha, najlepsze dzień po zrobieniu
On 2011
Ona 2013

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4402 dnia: 22 Marca 2012, 22:03 »
Ostatnio zrobiłam krem z porów i brokułów z przepisu z gazetki z biedronki  ;D
wyszedł pycha  ;)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4403 dnia: 23 Marca 2012, 16:53 »
Justyś rzucisz przepisem ? :D

Laseczki ma któraś z Was dobry przepis na wielkanocnego baranka (do formy) ? w tamtym roku nie wyszedł mi taki jakbym chciała - był za miękki i jak stał to mu łebek opadał  ::)

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4404 dnia: 24 Marca 2012, 11:13 »
Ja śliwki w czekoladzie chętnie się skusze ;D zrobie na Święta

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4405 dnia: 24 Marca 2012, 20:26 »
Justyś rzucisz przepisem ? :D


prosze:

1 brokuł
3 pory
3 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki masła( ja użyłam oleju rzepakowego )
1 litr bulionu warzywnego
jajko jako dodatek zalezy jak kto lubi, ja jajko do zupy daję zazwyczaj 2 na osobę  ;)
rzeżucha- jest w przepisie ale ja nie miałam więc nie dałam  ;)

Brokuła podzielic na różyczki, por białą i jasnozieloną część pokroić na talarki. W dużym rondlu usmażyć pora posypanego tymiankiem aż będzie miękki ( na maśle bądź oleju )
Dodać brokuła i bulion. Gotować ok 10 minut, później zmiksować na krem i doprawić.
Podawać z gotowanym jajkiem na twardo i rzeżuchą ;)



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4406 dnia: 24 Marca 2012, 21:24 »
http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Kostka-kokosowa.html

spróbujcie tą kostkę. Wyśmienita! Dziś ją zrobiłam bo nie było pomysłu na nic innego. Pyyyycha:)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4407 dnia: 26 Marca 2012, 00:57 »
U mnie to są po prostu kokosanki - moja Bratówka robi genialne, aż mi smaka narobiłaś tym przepisem :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4408 dnia: 26 Marca 2012, 01:07 »
Taka kostke robie, ale z ciemnym ciastem. Pychotka

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4409 dnia: 26 Marca 2012, 11:26 »
Potrzebuje pomocy !!!

Obiad sobotni na 5 osób. Najlepiej cos co mozna zrobic wczesniej i żeby pojesc :) Coś może typu bigos czy coś podobnego ?
Macie pomysły ?