Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2920406 razy)

0 użytkowników i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4530 dnia: 7 Kwietnia 2012, 15:56 »
U mnie tez bedzie sernik i tiramisu, na specjalne zyczenie mojego meza ;D
Wesolych Świat!!!

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4531 dnia: 7 Kwietnia 2012, 16:21 »
Na mazurka muszę się kiedyś szarpnąc bo nigdy go nie piekłam.

My natomiast jesteśmy już po konsumpcji żurku w chlebku, a na balkonie stygną "krople rosy" i ciasto marchewkowe :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4532 dnia: 7 Kwietnia 2012, 17:56 »
Dzisiaj kupiłam mazurka w sprawdzonej piekarni za 10 zł. oraz na próbę mazurka w czekoladzie z sowy za 28zł.  ;D Zaznaczam, że wielkość taka sama :P Ciekawe jaka będzie różnica w smaku, ale mam nadzieję, że ten z sowy zwali mnie z nóg (cenie się udało ;) )


Offline asia

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 9607
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.09.2005r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4533 dnia: 7 Kwietnia 2012, 18:21 »
Ja nie przepadam za mazurkami ale mazurek pistacjowy w wykonaniu żony mojego taty jest rewelacyjny!!! Jedno z najpyszniejszych ciast jakie w życiu jadłam  :)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4534 dnia: 7 Kwietnia 2012, 19:02 »
O TAK!!!! o TAK!!!! O tak!!!!!
próbowałam tego cuda...
zniewalające w smaku...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4535 dnia: 7 Kwietnia 2012, 22:17 »
mi po raz pierwszy nie wyszedł sernik wiedeński  ::)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4536 dnia: 8 Kwietnia 2012, 18:21 »
mi też sernik nie wyszedł... tzn. zjadliwy. ale zasnęłam i piekł się 40 minut dłużej niż powinien...

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4537 dnia: 8 Kwietnia 2012, 18:26 »
mi wyszedł pyszny  :) pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej, zamiast cukru dałam białą czekoladę...no niebo w gębie  ;D
polałam go syropem malinowym swojej roboty...mmmmmmmmmmmmm
szkoda, że już go nie ma  8)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4538 dnia: 8 Kwietnia 2012, 18:49 »
Mój niby tez wszytskim smakuje ale dla mnie po prostu za suchy ;) a ten z białą czekoladą jest w pycha !

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4539 dnia: 8 Kwietnia 2012, 20:15 »
ja zrobilam ten - zniknął po chwili :) jest przepyszny!!!! Polecam Wam, bo bardzo prosto i szybko się robi.
Sernik z białą czekoladą i jagodami

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/sernik_z_biala_czekolada_jagodami/przepis.html

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4540 dnia: 8 Kwietnia 2012, 21:35 »
Mój niby tez wszytskim smakuje ale dla mnie po prostu za suchy ;)

to samo u mnie, nie lubię suchych serników  ::)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4541 dnia: 8 Kwietnia 2012, 23:54 »
Ja w ogóle nie lubię smaku pieczonego sera, ale mam wielką słabość do Kropel Rosy :ok:

Moja Mamcia zrobiła mazurek kajmakowy - smak super, chociaż mega słodki, zupełnie jak te malutkie babeczki kajmakowe u Sowy. Upiekła też chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i słonecznikiem. Jak wydębię przepisy, to wkleję. ;)
Ja skusiłam się na babkę cynamonową  która wyszła bardziej kakaowa niż cynamonowa, ale fajna w smaku (dopiero jak miałam wsypać cynamon to odkryłam, że było go trochę za mało :P Bezczelny! Jak on mógł się skończyć akurat jak go potrzebowałam??!!)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4542 dnia: 9 Kwietnia 2012, 14:57 »
Ja w tym roku piekłam sernik z przepisu babci i nieskromnie przyznam, że wyszedł IDEALNY. Po prostu rozpływający się w ustach, ale nie rozsypujący się na talerzu :) Nie suchy, nie mokry... w sam raz wilgotny. Mam hit na lata  ;D Babcia twierdzi, że bardzo dużo zależy od twarogu, piekłam z (3/4) gawrolińskiego i (1/4) Piątnicy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4543 dnia: 9 Kwietnia 2012, 21:01 »



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4544 dnia: 9 Kwietnia 2012, 21:13 »
ja zawsze robię ze "swojego" sera (tzn. od babci) i wychodził pychota  ::)

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4545 dnia: 9 Kwietnia 2012, 21:22 »
Ja robiłam w te Święta dla gości mi. in. Papryki Nadziewane Jajkiem wg przepisu SaTine, Jajka Faszerowane w trzech kolorach, sałatkę brokułową z jajkiem oraz sałatkę jarzynową. Praktycznie nie ma śladu po tych pysznościach :) To znak, że wszystkim smakowało :)
Moja sis jak zwykle powaliła mnie swoją szarlotką na ciepło z cynamonem i bitą śmietaną oraz muffinkami z pełnoziarnistej mąki nadziewane jagodami i jabłkami... :) Mniam!




Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4546 dnia: 9 Kwietnia 2012, 21:54 »

Moja sis jak zwykle powaliła mnie  muffinkami z pełnoziarnistej mąki nadziewane jagodami i jabłkami... :) Mniam!

Poproszę przepis bo brzmi pysznie  ;D ;D ;D ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4547 dnia: 10 Kwietnia 2012, 14:02 »
Mysikróliczek, babcia ma racje...Jakosc sernika zalezy od twarogu, jak twarog suchy, to i sernik bedzie suchawy i kruszacy...
Mi wyszedl pyszny, ale z braku polskiego twarogu, zrobilismy (albo raczej moj maz zrobil) twarog sami ;D
A juz najlepszy twarog to swojski, wiejski... ::)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4548 dnia: 10 Kwietnia 2012, 16:13 »

Moja sis jak zwykle powaliła mnie  muffinkami z pełnoziarnistej mąki nadziewane jagodami i jabłkami... :) Mniam!

Poproszę przepis bo brzmi pysznie  ;D ;D ;D ;D

ja też poproszę o przepis :)


asia - wydębisz przepis na tego pistacjowego mazurka? brzmi odlotowo
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline kobietka
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2289
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4549 dnia: 10 Kwietnia 2012, 19:43 »
Ja, podobnie jak gagatka, nie lubę tradycyjnych serników i jedynie krople rosy pożeram łakomie i ze smakiem:)

Offline Lovisa

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1889
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4550 dnia: 10 Kwietnia 2012, 19:47 »
asia, ja tez bym poprosila o wydebienie przepisu :)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4551 dnia: 11 Kwietnia 2012, 16:13 »
justys ten z truskawkami wygląda nice;-)



Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4552 dnia: 11 Kwietnia 2012, 16:44 »
a jak smakuje  :D



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4553 dnia: 11 Kwietnia 2012, 17:38 »
jak trafię na dobre truskawki,to sie na bank przekonam,chyba,że prędzej zliżę ten krem z tej fotki.



Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4554 dnia: 12 Kwietnia 2012, 11:09 »
Oczywiście, że przepis podam :) Dziś sis ma do mnie podjechać to zapytam :)

Ona jest dla mnie cukierniczym guru ;D Jej szarlotka i sernik nowojorski są tak pyszne, że żadna cukiernia SOWA czy inna znana z mega smacznych wyrobów się nie umywają ;D




Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4555 dnia: 13 Kwietnia 2012, 23:33 »
Specjalnie dla loona prosto od małża zajadącego dorsza (ręcznie złowionego w wodach Bałtyku) i ogórki kiszone działeczkowe:

Chlebek:
- 70 dag mąki;
- 400ml wody;
- 20 g drożdży;
- łyżeczka soli i łyżeczka cukru;
- mleko na dolewkę do ciasta;

Mieszasz wszystko mixerkiem (dodać mleko w zależności od gęstości, musi być takie zwarte ale nie za gęste :) dojdziesz do perfekcji ;), odstawiasz do wyrośnięcia ok 15min, potem do formy (ilość ciasta jest na większą keksówke) i znów 15min do wyrośnięcia. Do piekarnika na 35min z termoobiegiem ok 180st. Można wstawić miseczkę metalową z wodą.

Jak stosujesz mieszankę to łącznie suchego ma być 70 dag czyli np. 30dag mieszanki i 40dag mąki, jak mieszanka ma drożdże to obliczasz i dodajesz proporcjonalnie mniej, jak nie ma to zostajemy przy 20g. Można dodać wiadomo co kto lubi, pestki itd.

Bułki:
- 50dag mąki;
- 20g drożdży;
- jajko;
- łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru
- mleko do rozrobienia;

Ciasto gnieciemy ręcznie i jak ma jednolitą konsystencję to zostawiamy 20min do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki ok 9-12 szt., jakie duże kto lubi. Ja wolę mniejsze bo i tak jeszcze urosną. Zostawiamy na 15min do wyrośnięcia już na tacy. Potem na 15min do piekarnika z termoobiegiem.

Smacznego :D



Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4556 dnia: 14 Kwietnia 2012, 11:09 »
Ja w tym roku na Wielkanoc piekłam babkę marmurkową, keksa, sernik wiedeński i 16 mazurków kajmakowych. Z tych ciast to tylko sernik mi średnio wyszedł bo twaróg miałam z wiaderka i był za mokry. Dla mnie najlepszy twaróg to krajanka.



Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4557 dnia: 14 Kwietnia 2012, 12:07 »
martulka jak to 16 mazurków ???  :o

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4558 dnia: 14 Kwietnia 2012, 23:28 »
martulka 16 mazurków - wow, jestem pod wrażeniem; dla mnie najlepszy twaróg to też krajanka, na innych nie robię bo mi szkoda popsuć ciasto
Elcik dużo tych drożdży, chyba że masz na myśli świeże a nie suszone (w proszku)?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4559 dnia: 15 Kwietnia 2012, 10:39 »
martulka to się rozpędziła jak mała cukiernia z tymi ciastami
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein