Specjalnie dla
loona prosto od małża zajadącego dorsza (ręcznie złowionego w wodach Bałtyku) i ogórki kiszone działeczkowe:
Chlebek:
- 70 dag mąki;
- 400ml wody;
- 20 g drożdży;
- łyżeczka soli i łyżeczka cukru;
- mleko na dolewkę do ciasta;
Mieszasz wszystko mixerkiem (dodać mleko w zależności od gęstości, musi być takie zwarte ale nie za gęste

dojdziesz do perfekcji

, odstawiasz do wyrośnięcia ok 15min, potem do formy (ilość ciasta jest na większą keksówke) i znów 15min do wyrośnięcia. Do piekarnika na 35min z termoobiegiem ok 180st. Można wstawić miseczkę metalową z wodą.
Jak stosujesz mieszankę to łącznie suchego ma być 70 dag czyli np. 30dag mieszanki i 40dag mąki, jak mieszanka ma drożdże to obliczasz i dodajesz proporcjonalnie mniej, jak nie ma to zostajemy przy 20g. Można dodać wiadomo co kto lubi, pestki itd.
Bułki:
- 50dag mąki;
- 20g drożdży;
- jajko;
- łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru
- mleko do rozrobienia;
Ciasto gnieciemy ręcznie i jak ma jednolitą konsystencję to zostawiamy 20min do wyrośnięcia. Formujemy bułeczki ok 9-12 szt., jakie duże kto lubi. Ja wolę mniejsze bo i tak jeszcze urosną. Zostawiamy na 15min do wyrośnięcia już na tacy. Potem na 15min do piekarnika z termoobiegiem.
Smacznego
