Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2930366 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4140 dnia: 7 Stycznia 2012, 20:17 »
A robił ktos kiedyś zupę z marchewki, ale taka bardziej na ostro niż słodko? Bo mnie tak naszło i chciałabym jutro zrobić..

planuję jutro zrobić tę ;)
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_krem_marchewkowo_porowa/przepis.html


Mariolka - spróbuj tostów. Są super.my robimy je w wersji z tym ziołowym majonezem, sałatą, cebulą, szynką,pomidorem i omletem
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4141 dnia: 9 Stycznia 2012, 12:21 »
Zrobiłam dziś tort polecany przez jagodke24
http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html

jest obłędny, zrobił wrażenie na rodzinie i co dla mnie najważniejsze - mało przy nim pracy ;)
jedyne co to z góry posypałam tylko kakao z obawy ze będzie za słodki - i trochę był ale to chyba cały jego urok.
a jak się kroi? nie łąmie się?

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4142 dnia: 9 Stycznia 2012, 12:53 »
mi pierwszego dnia, 3 godz. po przełożeniu kroił sie fatalnie, za to następnego dnia super
On 2011
Ona 2013

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4143 dnia: 9 Stycznia 2012, 22:07 »
Kroiłam zaraz po przełożeniu ;) i w ogóle się nie łamał.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4144 dnia: 12 Stycznia 2012, 12:05 »
wrr.. wkurzyłam się. Zrobiłam ciasto na M urodziny, ale cos mnie podkusiło by je spróbować i dobrze zrobiłam, bo ciasto na szczęście zostało w lodówce.
Przy przekładaniu ciasta masą krówkową, widziałam że w niej są takie kryształki, ale myślałam że jak w cieście są jeszcze orzechy to tych kryształków nie da rady tak wyczuć. Dziś rano spróbowałam i niestety te kryształki zgrzytają pomiędzy zębami, są twarde i nie fajnie sie je takie ciasto.
Czy wam też się zdarza taka masa kajmakowa z kryształkami? Ja kupiłam z Bakallandu, następnym razem kupię z Gostynia.
On 2011
Ona 2013

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4145 dnia: 12 Stycznia 2012, 17:16 »
nie spotkałam się z takimi kryształkami w masie a po bakallandzie to bym się tego nie spodziewała



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4146 dnia: 12 Stycznia 2012, 18:14 »
Ja też się z takim czymś nie spotkałam.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4147 dnia: 12 Stycznia 2012, 20:24 »
ja mam właśnie takie kryształki w 3 bicie....na szczęście to tylko dla nas,myślę że to źle rozpuszczona masa,ja miałam jakąś orzechowa



Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4148 dnia: 12 Stycznia 2012, 20:32 »
w orzechowej masie zawsze są takie grudki, które później podczas jedzenia są wyczuwalne...

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4149 dnia: 12 Stycznia 2012, 22:43 »
hmmm możliwe,tylko te grudki nie maja nic wspólnego z orzechami;-) moim zdaniem to źle rozpłynniona masa..



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4150 dnia: 13 Stycznia 2012, 11:16 »
te kryształki się robią jak masa jest za dlugo gotowana
On 2011
Ona 2013

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4151 dnia: 13 Stycznia 2012, 20:59 »
Dokładnie to samo mnie spotkało w kajmaku bakallandu, też się wkurzyłam, bo myślałam, że ta masa będzie ok. Kupiłam helio w biedronce i się nie umywa! Smak super ! za tydzień robię znowu ;D



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4152 dnia: 14 Stycznia 2012, 21:22 »
ta masa jest też biedronkowa?
On 2011
Ona 2013

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4153 dnia: 14 Stycznia 2012, 21:49 »
Tak, mąż właśnie w biedronce kupował.



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4154 dnia: 14 Stycznia 2012, 22:29 »
Cytuj
te kryształki się robią jak masa jest za dlugo gotowana
ale ja nie gotuję masy......wkładam ją do ciepłej wody i ma się upłynniać....



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4155 dnia: 15 Stycznia 2012, 10:13 »
Ona na wierzchu jest właśnie taka jakby skrystalizowana, zaschnięta i to jest własnie niedobre, jak kamyczki. Jak wkładałam do takiego pisaka który robi wzorki to masa nie chciała przejść :( Ta Helio jest najlepsza.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4156 dnia: 15 Stycznia 2012, 10:52 »
ja też jej nie gotuję, kupuję gotową już masę.
ale pamietam, gdy jeszcze nie było tych gotowych mas i trzeba było gotowac to mleko w pusce przez 4 godziny to jak sie za długo ją gotowało to
własnie te kryształki się robiły.
Ale że taka firma dopuszcza o tego by psuc tak produkty ???
On 2011
Ona 2013

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4157 dnia: 15 Stycznia 2012, 15:29 »
ja tez nie gotuję... wykładam sobie do miseczki i szybko mieszam i wtedy jest taka jaką potrzebuje...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4158 dnia: 15 Stycznia 2012, 20:34 »
Zrobiłam dziś ciasto marchewkowe z bloga Madziq - http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/03/14/ciasto-marchewkowe/

 Niebo w gębie!!! Jest boskie! Polecam.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4159 dnia: 16 Stycznia 2012, 11:28 »
Jak mówisz że jest takie dobre, to muszę kiedyś wypróbowac to ciasto

Chciałabym zaprosic na mojego (narazie) skromnego słodkiego bloga
http://slodkoscinatalerzu.blox.pl
On 2011
Ona 2013

Offline Zoya

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6348
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4160 dnia: 16 Stycznia 2012, 13:47 »
Dziewczyny, wiem, ze bylo duzo tortów w wątku, ale dajcie jakis namiar na megawypasionegosuper torta, zeby zrobic na dzien babci/dziadka  ;D



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
On 2011
Ona 2013

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4162 dnia: 16 Stycznia 2012, 16:15 »
Chciałabym zaprosic na mojego (narazie) skromnego słodkiego bloga
zapowiada się ciekawie  :) JoannaM dodaj sobie do tagów "kawa" i podoba mi się to ciacho Cappuccino  :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4163 dnia: 16 Stycznia 2012, 19:04 »
loona fajnie że smakowało też je lubię :) ja mam mega doła bo od prawie 1,5 mies nic nie piekłam, pobyt w kuchni zajmuje max 15minut przy przygotowaniu najszybszych obiadów  :-X jak będę mogła w końcu wyjść z wyrka to chyba 3 ciasta dziennie będę piekła  ::)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4164 dnia: 17 Stycznia 2012, 09:09 »
Joanna już zapisany w zakłądkach. Ciasto cappucino   do zrobienia ;D

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4165 dnia: 17 Stycznia 2012, 10:34 »
Te cappuccino jest bardzo pyszne, często je robię
On 2011
Ona 2013

Offline anusia_118

  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • ...mała czarna budzi mnie każdego ranka:-)
  • data ślubu: 18.05.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4166 dnia: 20 Stycznia 2012, 14:38 »
Cappuccino z tego przepisu jest naprawde smaczne...robiłam i jadlam nie raz.  ::)
A najlepiej smakuje tak na drugi dzień, jak przejdzie - zresztą jak większosć ciast chyba ;)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać.       
                                                Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4167 dnia: 20 Stycznia 2012, 17:28 »
dajcie linka na to cappuccino
bo nie wiem, o którym mówicie

a Ja juz kolejny raz robiłąm ten sernik z musem z kwestii smaku i jak dla mnie bomba
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4168 dnia: 20 Stycznia 2012, 18:30 »
On 2011
Ona 2013

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4169 dnia: 20 Stycznia 2012, 18:36 »
Mariolka a można prosic o przepis na ten sernik z musem ?
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia: