Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4071929 razy)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #36810 dnia: 9 Marca 2015, 22:02 »
No tak, "firmy" potrafią się cenić. Ale trzeba przyznać, że mają też lepsze materiały.
Dla mnie najbardziej liczyła się waga rowerka i czy syn sięgnie tyłkiem. Nie chciałam też żeby rower był "wylansowany".

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #36811 dnia: 10 Marca 2015, 10:24 »
Ja jestem za biegówkami,  mój miał dwa. Najpierw lekki niski drewniany.  Potem metalowy wyższy z hamulcem przy kierownicy.  Z tego rowerka od razu siadł na 16 z 2 kółkami i w jeden dzień nauczył się jeździć.  Bocznych kółek nigdy nie przykrecilismy.
Jestem przeciwniczka bocznych kółek . Jak widzę te przechylajace się na boki dzieci to utwierdza się w zaletach biegowki.

Oczywiście to moje zdanie, nie narzuca go innym.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #36812 dnia: 10 Marca 2015, 12:09 »
ostatnio patrzylam w sklepie na rowerki, biegowki i hulajnogi.. na cos na wiosne.. i tak: rowerki wszystki byly opisane ze sa od 3lat, biegowki roznie, ale wybor byl maly, hulajnogi nawet od 18mcy tylko jakies takie badziewne grajace, 'normalniejsze' juz dla starszakow

i nadal nie wiem.. zobacze czym sie dziecko zainteresuje jak mi sie uda ja tam zaciagnac.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #36813 dnia: 10 Marca 2015, 12:22 »
wypowiedzi o rzekomym cofaniu kogokolwiek kupując mu taki a nie inny rower nie będę komentować;-))))

Ja jestem bardzo zadowolona z biegówki, kupiliśmy młodemu chyba przed drugimi urodzinami, jeden ma w Ire, drugi w Polsce, ten w Ire już na ten sezon jest za mały, bo dziecko też musi mieć odpowiednią postawę na nim , zobaczymy teraz na urlopie ten w Polsce. Powoli zatem przymierzamy się do kupna normalnego rowerka z pedałami.Biegówka nie była dla nas żadnym etapem przejściowym, żadną nauką równowagi, czy przygotowaniem przed dużym rowerkiem, tylko było to coś innego/ nowego, na czasie , a znalazły się też walory zdrowotne.....tak czy inaczej zakupu nie żałujemy;-)))

Jestem zdania,że i tak jak dziecko nie będzie chciało to nie wsiądzie na rower i jak nie będzie chciało to nie wsiądzie na biegówkę;-) jest teraz tyle środków przemieszczania się,że jest w czym wybierać;-))) mi strasznie podobają się flikery, Alan ma,ale w zeszłym roku nie chciał jeździć, nie widzę w tym żadnego problemu...

Selena na Twoim miejscu kupiłabym pewnie rower, albo zdała się na synka, co wybierze;-)))

Powodzenia!

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #36814 dnia: 10 Marca 2015, 12:29 »
lusi251 i ostatnie zdanie w Twojej wypowiedzi jest kluczowe :) bo to dziecko musi przede wszystkim wyrazić chęć jazdy czy to na rowerze biegowym, hulajnodze, czy rowerze z pedałami.....nie zgodze się trochę z zarzutem tych bocznych kółek, przynajmniej u nas w tym pierwszy rowerze 12-stce (bo do takiego syn pasował przed trzecimi urodzinami) te kółka były mocno dokręcone, dotykały podłoża i nie było żadnego balansowania na boki ::) jak po niecałych dwóch miesiącach opanował bardzo dobrze jazdę i pedałowanie, to odkręciliśmy kółka i w niecałą godzine śmigał juz bez ;D dodam, ze na biegówce wcześniej nie jeżdził, tylko na hulajnodze...
mnie w biegówkach jedynie przeraża fakt, ze rodzice puszczają takiego malucha z reguły bez kasku - na ściezce rowerowej dzieci z tymi bocznymi kółkami raczej takowe posiadają, ale na biegówkach  bardzo często nie....
Daruda pod Twoją wypowiedzią tez się podpisuje :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #36815 dnia: 10 Marca 2015, 12:35 »
mnie w biegówkach jedynie przeraża fakt, ze rodzice puszczają takiego malucha z reguły bez kasku - na ściezce rowerowej dzieci z tymi bocznymi kółkami raczej takowe posiadają, ale na biegówkach  bardzo często nie....

moja miała kask ale sprzedawca w rowerowym na wieść o chęci zakupu kasku i ochraniaczy rzucił
- nie róbcie z dziecka rycerza

kask kupiłam gdzie indziej, ochraniaczy wówczas nie dostałam bo Lila miła półtora roku i wszystkie były dużo za duże; w związku z powyższym nie dziwi mnie brak kasku u dzieci na biegówkach.
Idzie taki rodzic po rowerek, a sprzedawca odradza i człowiek myśli - pewnie ma rację, może przesadzam itd.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36816 dnia: 10 Marca 2015, 13:00 »
Tylko,że każdy rodzic ma mózg Maju i czasem nie powinien się kierować tym co powie sprzedawca, tylko tym co ma się w głowie;-)))
Na biegówce czy hulajnodze rozwija się duże prędkości i rodzic ,który ignoruje potrzebę zakładania kasku ,chyba nie ma żadnej wyobraźni......Ja tam jestem zdania,że przezorny........zresztą większość z was zna chyba moje podejście do sprawy;-)))

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36817 dnia: 10 Marca 2015, 13:16 »
Selena wezcie Adriana do decathlona i niech sobie zobaczy jaki rowerek mu przypasi ;)
Karol zaczął jeździć na biegowce w wakacje przed 2 urodzinami. Mimo ze jest małym dzieckiem świetnie sobie dawał rade, na. Poczatku chodził sobie, rok później jak wsiadł to smigal tak ze nie mogliśmy go dogonić.
Sam uwielbia biegowke i Noe chce innego rowerka mimo ze ma :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #36818 dnia: 10 Marca 2015, 13:51 »
Daruda, teoretycznie  ;D
Ten sam sprzedawca mnie skrytykował
- chyba nie kupicie dziecku Kettlera :?:
To moja sprawa, co chcę kupić, a ten zamiast doradzać to odradzał - suma summa rum rower kupiłam przez neta, a kask w innym sklepie ale wielu rodziców zaufa sprzedawcy.

Podobnie jest z fotelikami do auta - ja mam fioła, a sporo rodziców nie widzi problemu w wożeniu dziecka w foteliku z marketu - sztuka jest sztuka. No i jak dopuszczony do sprzedaży to na pewno ok.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36819 dnia: 10 Marca 2015, 13:58 »
Ja to mam w ogóle fioła na punkcie przejazdów,Alan bardzoooooo rzadko jeździ autem z osobami trzecimi, a jak już się zdarzy( ostatnio koleżanka wiozła go 10 km do figlo parku na urodziny) pół dnia o tym myślałam  :mdleje: :mdleje: :mdleje: nic z tym nie zrobię.....czasem mąż mnie trochę sprowadza na ziemie, ale taka już jestem, ufam tylko sobie i mężowi;-))

Co do fotelików mam podobne zdanie;-)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36820 dnia: 10 Marca 2015, 13:59 »
Moj marcel mial na początku biegówkę i szybko nauczył się łapać równowagę, śmigał potem z nogami w górze na wszystkich górkach hahah i w koncu bardzo szybko załapał jazdę na dwóch kołkach i rolkach. Biegówka chyba jest najlepsza do rozwijania zmysłu równowagi. JA bardzo polecam.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36821 dnia: 10 Marca 2015, 14:14 »
Ja to mam w ogóle fioła na punkcie przejazdów,Alan bardzoooooo rzadko jeździ autem z osobami trzecimi, a jak już się zdarzy( ostatnio koleżanka wiozła go 10 km do figlo parku na urodziny) pół dnia o tym myślałam  :mdleje: :mdleje: :mdleje: nic z tym nie zrobię.....czasem mąż mnie trochę sprowadza na ziemie, ale taka już jestem, ufam tylko sobie i mężowi;-))

Ja poszlam dalej.
Jeszcze nigdy nie pozwoliłam Zuzi wziąć do innego samochodu. ::) a ma ponad 6 lat :P

A co do biegówki. Nie miałam. Chyba nawet trochę zaluje i myslę, że następne dziecko będzie miec.
Zuza na 4 kółkach nie bardzo lubiła jeździć, ale na dwóch nauczyła się w dwa dni ;)

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #36822 dnia: 10 Marca 2015, 14:19 »
Bez linczu ;D
Czy jesli chce sebkowi kupuc biegowke i jestem pewna ze poki co bedzie tylko obok niej szedl  to powinnam kupic kask? Czy wlasnie "bez przesady" i dopiero jak zalapie to kupuc?
W ogole jak nauczylyscie malucha korzystania z biegowki? ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #36823 dnia: 10 Marca 2015, 14:21 »
Sylwia - kup kask. Kask ma regulację - powinien posłużyć na jakiś czas.
Lila korzysta ze swojego do tej pory  ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36824 dnia: 10 Marca 2015, 14:22 »
Maja jaki macie?
W decatlonie kupie?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #36825 dnia: 10 Marca 2015, 14:23 »
Chodzi też o to, że dziecko od początku przyzwyczaja się do kasku i dla małego będzie oczywiste, że rower = kask

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #36826 dnia: 10 Marca 2015, 14:23 »
Sylwia kupisz w decathlonie na pewno:) my tam braliśmy ;)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36829 dnia: 10 Marca 2015, 14:32 »
Tak czy siak kupic musze bo wiosna zaczynamy z nim jezdzic na rowerze. W koncu! :-)
Dzieku kobitki

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #36830 dnia: 10 Marca 2015, 14:38 »
Tak czy siak kupic musze bo wiosna zaczynamy z nim jezdzic na rowerze. W koncu! :-)

My też :D
a ze specjalną dedykacją dla miśki, pragnę donieść, że córka nie wychodzi z hulajnogą bez ochraniaczy ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #36831 dnia: 10 Marca 2015, 15:44 »
doksik schlebiasz mi :) choć jeśli dobrze pamiętam, to ja uczulałam w temacie kasku, ale jak poszłaś krok dalej to tylko na plus :brawo_2:
sylwusia dziewczyny dobrze radzą - chodzi o wyrabianie nawyku noszenia kasku przy wszelkich pojazdach, które mogą osiągac prędkośc, nawet jeśli na poczatku tylko prowadzi biegówkę (nigdy nie wiesz, kiedy wsiądzie i załapie)...już wspominalam, ale sama bylam świadkiem zdarzenia, gdzie ok 2,5 letnie dziecko na biegówce, rozpedzone z górki na pazurki wywalilo sie na  trawę i doslownie cm brakowaly, by uderzyło głową w duży kamień....a bylo bez kasku....

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36832 dnia: 10 Marca 2015, 15:56 »
Sama jestem dzieckiem, które po uderzeniu w głowę o krawężnik wylądowało w szpitalu. Byłam oczywiście bez kasku bo XX lat temu rodzice nie wkładali dzieciom kasku, nawet coś takiego jak kask dla dzieci chyba nie istniało wówczas w Polsce.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36833 dnia: 10 Marca 2015, 16:08 »
Kask podstawa.
Moja Mloda od 2 roku zycia od czasu jak zaczęla z nami jeździć na rowerze ma kask.
Kask oczywiście mamy i my bo nie wyobrazam sobie kazać jeździć dziecku w kasku, a samemu go nie mieć ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36834 dnia: 10 Marca 2015, 16:14 »
Bez linczu ;D
Czy jesli chce sebkowi kupuc biegowke i jestem pewna ze poki co bedzie tylko obok niej szedl  to powinnam kupic kask? Czy wlasnie "bez przesady" i dopiero jak zalapie to kupuc?
W ogole jak nauczylyscie malucha korzystania z biegowki? ;)

Tez uważam ze kask to podstawą, mamy z decatchlona.
Jak pisalam wyżej Karol przed 2 urodzinami zaczął używać, bo jeździć to za dużo powiedziane biegowke.
Na poczatku sobie ja prowadził z boku , za kilka dni wsiadł okrakiem i pomału dreptal :)

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #36835 dnia: 10 Marca 2015, 16:40 »
Mój syn gardzi biegowka.  Zwykłym rowerem tez :(

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36836 dnia: 10 Marca 2015, 16:45 »
selena tez bym w Twoim przypadku nie kupowala biegowki.

moj ma, ale jeszcze nie mielismy kiedy wyprobowac.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36837 dnia: 10 Marca 2015, 17:35 »
Mój syn gardzi biegowka.  Zwykłym rowerem tez :(
Moja niestety też. Na play group i w przedszkolu ma dostęp do wszystkiego. Do hulajnogi, rowerka biegowego, zwykły rower i nie ciągnie jej do jazdy. W domu ma kupiony 3 kołowy zeszłej wiosny i umie normalnie na nim jeździć, normalnie pedałuje i jedzie prosto od pierwszej chwili jak tylko na niego wsiadła ale zupełnie jej to nie bawi. Trochę po ogrodzie pojeździ ale raczej dlatego, że ją zachęcam a nie dlatego, że ma na to ochotę. Hulajnoga ją też nie kręci nawet taka fajna z jej idolką świnką peppą. Myślę sobie, że w tym roku odpuścimy kupno roweru bo nic na siłę.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36838 dnia: 10 Marca 2015, 17:47 »
pewnie,że tak jestem tego samego zdania;-))) nie każde dziecko lubi przecież takie wyzwania;-)))

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #36839 dnia: 10 Marca 2015, 18:50 »
Skoro umie pedalowac to biegówka raczej nie jest niezbędna i też uważam że może zniknąć mu odruch pedałowania.