Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4070369 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #37170 dnia: 5 Kwietnia 2015, 15:24 »
Chodzi mi o te zachowania które możemy podpisać przy zaburzeniach SI - zawieszanie się, rozdrażnienie , napady agresji, brak koncentracji, wrażenie nieobecności dziecka itp

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37171 dnia: 5 Kwietnia 2015, 15:45 »
Ale jakie dziwne zachowania, czy np. napady szału są dziwne? Moje dziecko miewa napady rodem z 'superniani', ostatnio dał popis przy dalszej rodzinie i widziałam ich ogromne zdziwienie  ::)
Selena napady szału nie są dziwne ;) U nas takich z superniani nie ma, najwyżej chwila zezłoszczenia.
Dziwne może być to co napisała Gabiś oraz (pod kątem zaburzeń SI) objawy sugerujące nadwrażliwość i niedowrażliwość, czyli generalnie unikanie bodźców, strach przed nadmierną ich ilością, lub wręcz przeciwnie - poszukiwanie silnej stymulacji przez bodźce. Może być też połączenie obydwu u jednego dziecka. Tylko nie nam interpretować jakie natężenie takich zachowań jest już nieprawidłowe, a jakie mieści się w normie.
Marieta na przykład potrafi biegać w kółko po pokoju przez dłuższy czas i jest wtedy nieobecna. Nie reaguje na nic. A jak się zatrzyma i kręci jej się w głowie to się wręcz delektuje tym stanem. Podobnie na spacerze potrafi złapać słup i się kręcić, albo biegać wokół drzewa.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #37172 dnia: 7 Kwietnia 2015, 08:43 »
Czy to możliwe, żeby 2-miesięcznemu dziecku zaczęły wychodzić zęby?  8)

Od kilku dni Julia strasznie się ślini i wkłada piąstkę do buzi. Na pewno nie jest wtedy głodna bo robi to też po jedzeniu.
Co prawda zębów nie czuć jak dotykam dziąsła ale może ona już coś tam odczuwa i ja swędzi?  ::)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37173 dnia: 7 Kwietnia 2015, 08:59 »
W 3 m-cu zaczynają pracować ślinianki, dzieci odkrywają swoje łapki.

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37174 dnia: 7 Kwietnia 2015, 09:04 »
Mam nadzieję... bo kolki jeszcze nie przeszły a jak do tego miałyby dołączyć zęby to bym chyba osiwiała :D

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #37175 dnia: 7 Kwietnia 2015, 09:07 »
Vivka możliwe, ale to rzadko się zdarza. Ale pewnie pomału ruszają ślinianki i dziecko nie nadąża z połykaniem.A z gryzieniem to już tak będzie. Chciałam kupić coś takiego ale jak potrzebowałam to były pustki, teraz żałuję bo moja do tej pory non stop coś gryzie i trzyma w buzi jak wędruje po domu.
http://lullalove.com/produkty/superro/superro-baby/ teraz są z zamieszkami też z drewna.
Z gryzaków polecam http://m.tommeetippee.pl/product/gryzak-dziaselko-etap-1/https://s.tesco.pl/pl-PL/products/2003011778447 i jeszcze ten dla maluszków

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #37176 dnia: 7 Kwietnia 2015, 10:28 »
Ale jakie dziwne zachowania, czy np. napady szału są dziwne? Moje dziecko miewa napady rodem z 'superniani', ostatnio dał popis przy dalszej rodzinie i widziałam ich ogromne zdziwienie  ::)

A moja w ostatnim tygodniu tyle płakała, że chyba przez ostatnie pół roku tyle łez nie straciła ::) szok! jak miała dzień to reagowała płaczem na wszystko co jej nie pasowało, nie ta bajka, nie ta poduszka, nie taka herbata itp ::) myślałam, że oszaleje ::) a wczoraj taki koncert w kościele urządziła, że musiałam wyjść z mszy - bo jej dziecko zajęło miejsce na ławce ::) a ona oczywiście po 5 minut siedziała i za chwilę wstawała...nie wiem o co chodzi.
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #37177 dnia: 7 Kwietnia 2015, 11:59 »
Chodzi mi o te zachowania które możemy podpisać przy zaburzeniach SI - zawieszanie się, rozdrażnienie , napady agresji, brak koncentracji, wrażenie nieobecności dziecka itp
Gabiś i to wszystko robale? Wystraszyłaś mnie jeszcze bardziej. Tzn ja się boję tego od kiedy Hanka poszła do przedszkola w zeszłym roku i jeszcze wszy brrrrry :( Straszne to wszystko co czeka na nasze maluchy. W Warszawie podobno macie dr Ozimka, guru od odrobaczania.

Mam nadzieję... bo kolki jeszcze nie przeszły a jak do tego miałyby dołączyć zęby to bym chyba osiwiała :D
Już kolki? Vivka coś mi się wydaje, że masz podobny przypadek do mojego. Jak miała 3 tyg zaczęły się kolki. Lekarze tak się dziwili, że to strasznie wcześnie, że zaczęli ją podejrzewać o nietolerancję laktozy. Za radą naszej pani doktor zmiana mleka na bebilon comfort i infacol dały mi nowe dziecko.

a wczoraj taki koncert w kościele urządziła, że musiałam wyjść z mszy - bo jej dziecko zajęło miejsce na ławce ::)
Już mnie nic nie zdziwi. Ostatnio miałam awanturę bo ludzie zaczęli ją wymijać i wsiadać przed nią do autobusu a ona chciała wsiąść pierwsza. I nie chodziło o miejsce siedzące bo ona najczęściej stoi ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #37178 dnia: 7 Kwietnia 2015, 12:15 »
Anulla nie wiem czy wszystko... dowiem się po odrobaczaniu. Na pewno spowodowały u mojego Sz. Astmę oskrzelowa albo inaczej - dały jej objawy i spowodowały alergie igg zalezna. Poza tym Sz. Jest od pewnego czasu bardzo rozdrażniony wiec podejrzewam ze to tez od tego.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #37179 dnia: 7 Kwietnia 2015, 12:22 »

U nas skończyły się kolki, zaczęły zęby ::) zero spokoju  ::)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37180 dnia: 7 Kwietnia 2015, 12:28 »
Gabiś będę czekała na wiadomości od Ciebie. Wiem, że nie trwa to tydzień czy dwa ale będę pamiętać :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #37181 dnia: 7 Kwietnia 2015, 13:57 »
Anulla Jakbyś miała pytania pisz na pv ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #37182 dnia: 7 Kwietnia 2015, 14:09 »
Gabiś a jak badałaś robaki? Bo mój Adaś ma astmę i to taką naprawdę mocną. Badałam pasożyty przez badanie kału i niby nic nie wyszło..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #37183 dnia: 7 Kwietnia 2015, 14:49 »
Żeby trafić w zwykłym badaniu kału to trzeba mieć mega farta. Ja badałam corce w labie w USA. Wysyłałam zamówienie na zestaw pobraniowy a potem wg instrukcji pobierałam, zamawialam kuriera i po jakichś 3tyg był wynik.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #37184 dnia: 7 Kwietnia 2015, 15:16 »
To prawda trzeba mieć farta.... chyba 10-30% szans jest tylko. Mu badalismy z krwi. Koszt 200 zł ale wiarygodność ponad 90 %.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37185 dnia: 7 Kwietnia 2015, 15:42 »
Gabiś możesz coś więcej na temat tych badań z krwi? np. nazwę badania

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #37186 dnia: 7 Kwietnia 2015, 17:48 »
Anulla bada się przeciwciała w klasie Igg - robiłam tutaj http://www.nadzieja.com.pl/index.php/pozostale/pasozyty

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37187 dnia: 7 Kwietnia 2015, 19:10 »
dzięki serdeczne
teraz muszę przemyśleć czy jestem zeschizowaną  matką, czy chcę sprawdzić na wszelki wypadek :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #37188 dnia: 7 Kwietnia 2015, 19:34 »
schizować nie ma co ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37189 dnia: 7 Kwietnia 2015, 19:49 »
Vivka możliwe, ale to rzadko się zdarza. Ale pewnie pomału ruszają ślinianki i dziecko nie nadąża z połykaniem.A z gryzieniem to już tak będzie. Chciałam kupić coś takiego ale jak potrzebowałam to były pustki, teraz żałuję bo moja do tej pory non stop coś gryzie i trzyma w buzi jak wędruje po domu.
http://lullalove.com/produkty/superro/superro-baby/ teraz są z zamieszkami też z drewna.
Z gryzaków polecam http://m.tommeetippee.pl/product/gryzak-dziaselko-etap-1/https://s.tesco.pl/pl-PL/products/2003011778447 i jeszcze ten dla maluszków

Dzięki Marta :) Super jest ten śliniak- zamówię go jak Julka będzie trochę większa ;)
A gryzak z TT pewnie niedługo ;)

Już kolki? Vivka coś mi się wydaje, że masz podobny przypadek do mojego. Jak miała 3 tyg zaczęły się kolki. Lekarze tak się dziwili, że to strasznie wcześnie, że zaczęli ją podejrzewać o nietolerancję laktozy. Za radą naszej pani doktor zmiana mleka na bebilon comfort i infacol dały mi nowe dziecko.

Ale teraz za wcześnie na kolki? czy na zęby? ;) Bo Jula ma 2 m-ce więc na kolki to wiek akurat ;)

Kolki kolkami- dzisiaj była u nas pediatra alergolog i mamy stwierdzoną skazę białkową i przepisany Nutramigen.

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #37190 dnia: 7 Kwietnia 2015, 20:01 »
Sandra witaj w klubie rodziców dzieciaków że skaza białkowa.. oby teraz już tylko lepiej było i mleko Julie odpowiadało..

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37191 dnia: 7 Kwietnia 2015, 20:25 »
Ja od roku nie jadam nabiału prawie w ogóle  ::) w święta nieco zjadłam w serniku i efekty widać na ciele małego ssaka

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37192 dnia: 7 Kwietnia 2015, 20:32 »
Mam nadzieję, że będzie jej odpowiadało bo na skazę białkową to chyba tylko 2 mleka są...  ::)

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37193 dnia: 7 Kwietnia 2015, 20:33 »
Ja bezbialkowa półtorej miesiąca i tęskni mi się bardzo.. ale nie ryzykuje bo Bobo momentalnie wysypany jak jem cokolwiek. Ostatnio mleko kozie dostawaliśmy i też odpada..

A jak rozszerzalyscie dietę na skażenie białkowa?

I z innej beczki.. starszy syn czasem się jąka.. martwi mnie to. Czy już do logopedy iść powinnam czy jeszcze ma prawo czasem się jakąś.. dodam że mówi bardzo dużo na swój wiek bo wiele osób ze zdziwieniem patrzy na niego.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #37194 dnia: 7 Kwietnia 2015, 20:43 »
Ja bym się jąkaniem w tym wieku nie marwiła chyba jeszcze natto, jeśli dużo mówi i dobrze mu to idzie to wydaje mi się, że to jąkanie w odbiorze tylko takie jest, raczej to kwestia że szuka słowa ;) Obserwowała bym okoliczności w jakich się zdarza. Czy nie jest tak, że się jąka jak chce szybko i za dużo powiedzieć na raz?
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37195 dnia: 7 Kwietnia 2015, 20:59 »
Dokładnie gdy chce dużo i już.. gdy mu bardzo zależy na czymś.. w takich sytuacjach z emocjami..

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #37196 dnia: 7 Kwietnia 2015, 21:29 »
No to jak Twoje serce czuje i co Ci intuicja podpowiada, jadałabym jeszcze czas, on jest naprawdę jeszcze mały ;) Mnie też się wydawało że Tymol czasami się jąka, ale okoliczności wybiły mi to z głowy ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline madziatko

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37197 dnia: 7 Kwietnia 2015, 21:36 »
Mąż mówi że przesadzam i że nie ma problemu. Za tydzień mamy konsultacje w zlobku to z ciocia pogadam..

Ja mam tendencje do doszukiwania się.. chyba... 

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37198 dnia: 7 Kwietnia 2015, 21:43 »
Ale teraz za wcześnie na kolki? czy na zęby? ;) Bo Jula ma 2 m-ce więc na kolki to wiek akurat ;)
Szczerze to nie zazdroszczę ani jednego ani drugiego :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #37199 dnia: 7 Kwietnia 2015, 22:07 »
Mój Maciuś się jakal... tak do 4 roku. On płakał i mówił : mamo powiedz to za mnie ! Był moment ze przestał mówić bo twierdził że nie umie . Ja płakałam on płakał... I nagle minęło ;) od pół roku się nie zająkał i oby tak pozostało. Byliśmy u psychologa wtedy.