Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4075811 razy)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #36000 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:33 »
Marcelko ja już się wypowiadałam w stosownym wątku, już nie chcę zaczynać tego tematu, bo każdy i tak ma swoje zdanie :)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #36001 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:36 »
Jasne później sobie zerknę. Dzięki.
Pochwalę się, że mały właśnie zjadł na obiad : ziemniaki, marchew, pietruszkę, koperek, kurczaka, buraki, płatki jaglane i olej rzepakowy. Żałuję strasznie, że Zuzi na początku sama nie gotowałam..

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #36002 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:37 »
Pięknie zjadł! Mój na początku też był chętny, a teraz tylko rosołek- pomidorowa- paróweczka  z ryżem...i problem, żeby zjadł cokolwiek innego ;/

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36003 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:39 »
Jasne później sobie zerknę. Dzięki.
Pochwalę się, że mały właśnie zjadł na obiad : ziemniaki, marchew, pietruszkę, koperek, kurczaka, buraki, płatki jaglane i olej rzepakowy. Żałuję strasznie, że Zuzi na początku sama nie gotowałam..

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #36004 dnia: 23 Stycznia 2015, 12:54 »
ciriness dzięki za link - dobrze o tym wiedzieć, widze, ze grupie polecanych produktów sa składniki naszej mikstury czyli cytryna, miód i czosnek, wiec na pewno cos jest na rzeczy ;D
anusiaaa jakbyś zapodała przetestowane przepisy tych jaglanych rzeczy (moze byc w przepisach fit) to będe wdzieczna
na szczepienia jest osobny watek, ale doksik najpierw piszesz, że lekarz powiedział, że to najprawdopodobniej przez szczepionkę (ktorej nota bene podanie u 2,5 letniego dziecka to tez dla mnie absurd), a potem, zeby nie być mądrzejszym od diagnozy lekarzy...weż sobie sprawdź znaczenie słowa diagnoza...
aha i nie każda biegunka czy wymioty to efekt dzialania rotawirusa, tak samo jak nie każde przeziębienie to grypa  :)
marcella super, ze synek tak ładnie wcina  :brawo_2:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #36005 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:02 »
Właśnie czy jest możliwość chodzenia do normalnej ja interesuje.
Psycholog stwierdziła, ze to ryzyko, ze się nie przy stosuje.
Kolezankachcialaby spróbować.
Tylko czy warto?

Na pewno warto, a szkoła z oddziałami integracyjnymi :?:
Kiedyś oglądałam program z chorymi na Aspergera i niektóre osoby chodziły do "normalnej" szkoły tylko to też pewnie kwestia zaawansowania choroby

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #36006 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:36 »
Pracowalam z dzieckiem z aspergerem byl niesamowicie inteligentny.
Rodzice puscili do normalnej szkoly.
Ja jestem bardzo za oddzialami integracyjnymi

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #36007 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:16 »
Sylwusia i jak sobie radził?

Maju ona jest bystra i nikt by nie powiedział, ze jest chora. Wszyscy, łącznie z rodzicami myśleli, ze jest po prostu nie grzeczna i tyle. Ja tez zawsze mowilam, ze lobuziara, z moim się fajnie bawią.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36008 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:48 »
Niestety w wieku 6 lat sie rozstalismy..
Ja w ciazy a chlopiec poszedl do szkoly  i opuscil przedszkole.
Ja bym dala szanse tej dziewczynce..

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #36009 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:57 »
Doksik, zamiast pisać, że znasz dziecko z autyzmem po szczepionce na rota, powinnas napisać poprawnie: znam dziecko, którego lekarz zaszczepił na rota w wieku 2,5 lat, za zgodą rodziców oczywiscie...  ::) W co tez nie wierzę  ::)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36010 dnia: 23 Stycznia 2015, 15:13 »
W mojej szkole, było dwoch chlopców z zespolem Aspergera. Powiem szczerze, ze bywało róznie. Zalezy od dziecka, jak reaguje, ale przede wszystkim zależy od tego na jakich nauczycieli i dzieci w klasie trafi dziecko. Wielu nauczycieli  dopiero na takich dzieciach "uczy się" autyzmu.
Wg mnie idealna jest szkoła z oddziałami integracyjnymi i nauczycielem wspomagającym. Tylkow tedy dziecko ma szanse na wlasciwy rozwoj i funkcjonowanie w otoczeniu.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36011 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:31 »
Dziękuję dziewczyny.
W mojej szkole, było dwoch chlopców z zespolem Aspergera. Powiem szczerze, ze bywało róznie. Zalezy od dziecka, jak reaguje, ale przede wszystkim zależy od tego na jakich nauczycieli i dzieci w klasie trafi dziecko. Wielu nauczycieli  dopiero na takich dzieciach "uczy się" autyzmu.
Wg mnie idealna jest szkoła z oddziałami integracyjnymi i nauczycielem wspomagającym. Tylkow tedy dziecko ma szanse na wlasciwy rozwoj i funkcjonowanie w otoczeniu.

Jakie problemy sprawiali?  Wiem, że każde dziecko inne, ale tak mniej więcej.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36012 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:40 »
Z drugiej strony nie wiadomo, czy dziewczynka tego nie odchoruje przez stres....chyba rzeczywiście klasa integracyjna byłaby najlepsza, pomiędzy młotem a kowadłem, jest dodatkowy nauczyciel i nieco inne podejście.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #36013 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:50 »
Zmieniając temat, dziewczyny podrzućcie jakieś fajnie pomysły dla maluchów na roczek, będzie szóstka maluchów w wieku 2-6 lat. Co można im kupić do zabawy, jak zająć czas?

Podbijam :D

I mam jeszcze jedno pytanie. Co u Waszych maluchów najlepiej się sprawdza/sprawdziło w naszym wieku na basenie? Rękawki wystarczą czy raczej takie kółka co nóżki się wsadza? Czy jeszcze coś innego?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36015 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:56 »
Ciri, balony do grania+balony z helem, kartki+kredki (banalne, a jednak hit ;) ), farby do malowania buziaków- i zabawa przednia :D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36016 dnia: 23 Stycznia 2015, 17:51 »
Gosia może ciastolina? bo to coś co powinno zainteresować i 2 latka i 6 latka

My w okolicach roku na basen kupiliśmy rękawki - ale lepiej nam było ostatecznie trzymać dziecko po prostu na rękach.
Jak już córa była starsza to zakochała się w tych kółkach z dziurami na nogi  ::)

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #36017 dnia: 23 Stycznia 2015, 21:45 »
u nas nic sie nie sprawdzil na basenie oprocz mamy i tamy raczek  ;)

a na urodziny proponuje zabawe piniata  :)

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36018 dnia: 23 Stycznia 2015, 21:54 »
Gosiu te kółka co nóżki się wkłada są rewelacyjne jak dla dzieci w tym wieku.. Jeny jak ja bym chciała zabrać Adasia na basen.. Ale się boję, że coś złapie..

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36019 dnia: 24 Stycznia 2015, 00:09 »
Seba mial latem na dzialce takie cos co martka wkleila.

Acha.
Martka dzieci z aspergerem maja ogromne problemy ze skupieniem sie miedzy innymi.
No i sa rozne stopnie aspergera..
Moze vyc stpien lekki moze byc ciezki.
Ciezko cos radzic nie znajac dziecka.
Tak jak Gosia napisala- idealnie gdyby to byla szkola z nsuczycielem wspomagajacym

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #36020 dnia: 24 Stycznia 2015, 00:36 »
MARTKA w mojej szkole (gimnazjum) jest obecnie 2 uczniów z zespołem Aspergera, każdy z nich jest inny, ale obaj ponadptrzeciętnie uzdolnieni też w róznych kierunkach:)  maja orzeczenie z PPPP o potrzebie kształcenia specjalnego a co się  ztym wiąże dodatkowo przyznane 2 godzi ny indywidulanych zajec rewalidacyjnych. Uczniowie z zespołem, z moich obserwacji i doświadczenia, powinni chodzić do szkoły masowej. Specjalna to jednak specjalna, a diagnoza zepsołu Aspergera to nie jest żaden wyrok.
Moim zdaniem obecnośc takich ucznió w szkole pozwala im nabyć, oswoic się i doświadczyć własnie sytaucji i interakcji społęcznych, a własnie tojest u aspergerowaćów zaburzone. Ci "moi" sa zupełnie rózni- nie wyglądaja zupełnie na to, ze coś im dolega. Chociąz jeden jets bardzo spokojny, trochę zamnkęnity w swoim świecie, lubi schematy, musi miec najpierw wsyztsko poukłądane w okreslonym miejscu na ławce i wtedy dopiero można z nim pracowac. Często się spóźnia, niechetnie podejmuje się działania jesli ma jakąkolwiek watpliwośc, ze nie zdąży dokończyć itp. ze względu na uzdolnienia przynano mu indywidulany program nauki (czyli rozszerzony) z matematyki, chemii i fizyki. Kalsa go akceptuje, lubi, pomaga w codzinnym funkcjonowaniu. Bronią go i często tłumaczą nauczycielom, jesli zdarzy się im głośno ponarzekac na jakieś zachowanie chłopca:)
Drugi to również zamknięty w sobie chłopaka, ale... bardzo lubi gadac, patrząc z boku mozna by powiedzieć, że "się popisuje". ma także ulubione schematy, jest szcsry, mówi wprost co mysli, nie rozumie niuansów sytaucji, kontekstu. Coś jest białe albo czarne. Głosno ocenia i sie dziwi. Jest lubiany w klasie.
Żadnemu z tych dzieci nikt nie dokucza, a jesli zdarzaja sie trudne syustaucje to własnie róieśnicy, ci najbliżsi sa oparciem dla chłopców. Obaj uczą sie w "normlanej" klasie, wymaga sie od nich jak od innych. Myślę, że dobre funkcjonowanie w szkole to tez zasługa nauczycieli oraz współpracy z rodzicami i psychologiem z PPPP. ja proważe zajecia rewalidacyjne.
Rodzice niech daja młodemu szansę. Po moich chłopcach wcale nie widac, ze sa "inni", gdyby nie papier częśc na-li by nawet nie wiedziałą, ze to Asperger:)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36021 dnia: 24 Stycznia 2015, 08:40 »
kobietka ja nie napisałam, że szkoła specjalna byłaby dobra  tylko piszę o szkole masowej z oddziałami integracyjnymi, do której uczęszczają też zdrowe dzieci. Z tego co kojarze w klasie integracyjnej jest do 20 uczniów, w tym kilka dzieci z orzeczeniem (bodajże 5), jest dwóch nauczycieli w klasie, z ktorej jeden musi miec skonczoną pedagogikę specjalną. Nauczyciel specjalista dobierany jest do danej klasy na podstawie rodzaju zaburzeń i potrzeb dzieci. Program jaki realizują klasy integracyjne jest taki sam jak powszechnie obowiązujący.  To na pewno wszystko wiesz...O szkole specjalnej sie nie wypowiadam, bo nie mam wiedzy na ten temat

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36022 dnia: 24 Stycznia 2015, 09:04 »
Jaka szczotke do wlosow polecacie dla 1.5 roczniaka ??

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #36023 dnia: 24 Stycznia 2015, 09:19 »
gosiaczekk rozumiem, wiem:) nie odnosiłam się do twojej wypowiedzi. Ja mam skończona m.in. pedagogikę specjalną ( oligo, tyflo, res), bo w mojej masowej a nieintegracyjnej sa dzieci z wieloma dysfunkcjami. Doświadczenie ze szkoły specjalnej mam i dlatego uważam, że nie jest to placówka dla dzieci a Aspergerem, zwłaszcza, że one nie spełniaja w ogóle kryteriów do umieszczenia ich w tego typu placówce. Szkołą intefracyjna tez jest rozwiazaniem, ale... czytałam ostatnio tutaj na forum wypowiedzi dotyczące klas integracyjnych, rozwązania matek mnie trochę zasmuciły i stąd uważam, że wielu rodziców jest tylko w teorii toleranycjnych, a ich poglądy mocno na dzieci wpływają. Te zaś przekładaja się na zachowanie i postawy "zdrowych" dzieci wobec tych problemowych więc... koniec moich wywodów.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #36024 dnia: 24 Stycznia 2015, 09:48 »
agulla1919 zależy, czy dziecko ma już gęste włosy i czy lubi się czesac  :) u nas odkryciem jest oryginalna szczotka Tangle Teezer, każdy rodzaj czesania córce nie odpowiadał, a przy TT sama przychodzi  :)
kobietka  w kwestii tolerancji tez miałam ostatnio smutne odczucia, bo klasy integracyjne ok, ale moje dziecko niech trzymaja od nich z daleka....dobrze, ze z gosiaczekk przybliżacie temat, jak to wygląda, bo co innego klasa 25-osobowa, jeszcze żywiolowa :) z jednym nauczycielem, a co innego 20-osobowa, z tym dodatkowym wspomagającym.....tylko nie każda szkoła jest to w stanie zapewnic,  bo np. u mojego syna takich klas nie ma...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36025 dnia: 24 Stycznia 2015, 09:53 »
Dziewczynki ogromnie Wam dziękuje za wypowiedzi. Właśnie mała  nie wygląda na chora. Jest mądra dziewczynka tylko nieusluchana i właśnie lubi schematy, mówi co myśli, nie wstydzi się mieć inne zdanie. Ja ja znam od 3 lat, wtedy miała 2,5 roczku i nigdy mi nie przyszło do głowy, ze ma jakiś zespół.
Z jej mama lubimy się i nasze dzieci dużo czasu spędzają razem,mfajnie się eogaduja, czasem kloca czy nawet biją, ale tak jak z innymi.
Do psychologa wysłała ich pani od plastyki, chodzi razem z moim i ona zauważyła, ze jest problem.
W poradni miała jakieś badanie SI i wtedy postawili diagnozę. Psycholizka zaproponowała szkole specjalna, żeby malej łatwiej bylo. Wybór należy do rodziców, mała ma iscod września do zerowki i nie wiedza gdzie ja dac.
Od początku myślimy, żeby nasze dzieci razem poszły, ale teraz maja metlik.
Dziękuje Wam za bardzo, przekaże koleżance Wasze opisy. Właśnie u gdy nie mialysmy do czynienia z tym zespołem i była ciekawa jak ten zespół ma wpływ na ucznia w szkole.
A jeszcze, ona ma lekki ten zespół, podobno w kilku punktach się pokrywa, a reszta nie.
Leków nie dostała żadnych.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36026 dnia: 24 Stycznia 2015, 10:42 »
Miska, gestych wlosow to ona nie ma, ale ladnie rosna i zwlaszcza grzywa jest dluga.
Do tej pory mielismy szczotke dla niemowlaka, ale ona ulizuje te wloski.
Tez myslalam nad tt tylko czy wersja kwiatek czy zwykla dorosla?

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #36027 dnia: 24 Stycznia 2015, 10:45 »
agulla a zwyklym grzebieniem probowalas? jak nie ma gestych wloskow to powinien bez problemu dac rade, po co przeplacac ;)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #36028 dnia: 24 Stycznia 2015, 11:05 »
Dziewczynki ogromnie Wam dziękuje za wypowiedzi. Właśnie mała  nie wygląda na chora. Jest mądra dziewczynka tylko nieusluchana i właśnie lubi schematy, mówi co myśli, nie wstydzi się mieć inne zdanie. Ja ja znam od 3 lat, wtedy miała 2,5 roczku i nigdy mi nie przyszło do głowy, ze ma jakiś zespół.
Z jej mama lubimy się i nasze dzieci dużo czasu spędzają razem,mfajnie się eogaduja, czasem kloca czy nawet biją, ale tak jak z innymi.
Do psychologa wysłała ich pani od plastyki, chodzi razem z moim i ona zauważyła, ze jest problem.
W poradni miała jakieś badanie SI i wtedy postawili diagnozę. Psycholizka zaproponowała szkole specjalna, żeby malej łatwiej bylo. Wybór należy do rodziców, mała ma iscod września do zerowki i nie wiedza gdzie ja dac.
Od początku myślimy, żeby nasze dzieci razem poszły, ale teraz maja metlik.
Dziękuje Wam za bardzo, przekaże koleżance Wasze opisy. Właśnie u gdy nie mialysmy do czynienia z tym zespołem i była ciekawa jak ten zespół ma wpływ na ucznia w szkole.
A jeszcze, ona ma lekki ten zespół, podobno w kilku punktach się pokrywa, a reszta nie.
Leków nie dostała żadnych.

ja tak z mojej strony zasugeruje zeby ta diagnoze sprawdzic tez gdzie indziej u nas wlasnie szanowna pani psycholozka takie diagnozy postawila ze bylam zalamana (jakis czas temu o tym pisalam) a okazalo sie ze mam zdrowe dziecko :)
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #36029 dnia: 24 Stycznia 2015, 12:13 »
Dodam jeszcze moze dla wielu bzdure ale chlopiec o ktorym pisalam po zmianue diety sie duzo wyciszyl..