Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4073065 razy)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #30300 dnia: 29 Stycznia 2014, 15:15 »
No to ją też tak starałam się pytać i teraz jest.coraz gorzej...

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #30301 dnia: 29 Stycznia 2014, 15:33 »
czytam i niby się uśmiecham.. ale nie powiem ze nie mogę się doczekać tego etapu u Klaudii :P
Poki co mam nadzieje ze po urlopie wrócimy do normalności i bezproblemowego zasypiania itp. bo u dziadkow zdziczala panna na całego.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #30302 dnia: 29 Stycznia 2014, 15:42 »
Dziewczyny Moja młoda odkąd za oknem mróz ma strasznie obszczypane, wyschnięte okolice wokół ust. stosujemy krem z musteli na zimę ale jak widać nie wystarczy, możecie coś polecić?
Zastanawiam się też, czy to nie jest brak jakieś witaminy albo czegoś innego w organizmie?

Może atoperal Baby da radę  ;)
Tymka mustela i wszystkie inne na zimę uczulają  :-\
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #30303 dnia: 29 Stycznia 2014, 16:03 »
najbardziej denerwuje mnie, że wszystko jest zaraz, za 5 minut i inne głupie wymówki, ze żłobka wychodzimy zawsze na końcu zanim panicz się raczy ubrać. a jest na tyle silny że siłą go nie ubiore...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30304 dnia: 29 Stycznia 2014, 17:00 »
hehe u nas jest etap na "ja sama" i "to moje" i jak się mama oprze o jej poduszkę, albo próbuje jej ubrać papcie, albo jak ona chce, żebym z nią gdzieś szła, a ja nie chce, to jest płacz. Tylko że  u nas to  ostatnio nie jest histeria, a podkuwka, krokodyle łzy i taki przeraźliwy płacz, który zaraz mija, ale potem czasem jeszcze zawodzi i mruczy pod nosem: :"nie sce tać, nie sce iść..buuuu...."

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #30305 dnia: 29 Stycznia 2014, 17:10 »
u nas tez są takie histerie o byle co np chce sam spuścić wodę a ja go uprzedze, tak samo przy zgaszeniu/zaświeceniu światła, pomieszaniu mleka
teraz już zaczynam pamiętać żeby go zapytać czy chce to zrobić, ale niektóre rzeczy ja robię odruchowo no i jest awaria  8)

przybij piątkę - jakbym o Patryku czytała  ::) :D

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #30306 dnia: 29 Stycznia 2014, 20:45 »
U nas Ola za kare dzisiaj poszla spać bez oglądania bajki w TV. Zachowywala się karygodnie kara musiala być.

Jednak zostalam skrytykowana przez moją mamę ze nie powinno się karać tak malego dziecka i ze to co robię jest źle. A wyjak myslicie karanie 2,5 latka poprzez odbierane mu przyjemności jest blędem?? Jeśli tak to  ja nie wiem w jaki sposób ustalać granice i nie dać sobie wejść na glowe.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30307 dnia: 29 Stycznia 2014, 20:49 »
U nas kary powodują jeszcze większą gorycz i złość - chociaż czasem je stosuję.

lepiej działa tablica motywacyjna

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30308 dnia: 29 Stycznia 2014, 21:10 »
o tablicy motywacyjnej tez myślę. chce ja wykorzystać do wychodzenia z domu, spacery zakupy itp. tylko jak to jest z tą tablica jak np po tygodniu ma same uśmiechnięte buźki to nagroda a jak nie to co??
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #30309 dnia: 29 Stycznia 2014, 22:46 »
Kary powodują efekt odwrotny. Uczę się, żeby zamiast: 'jak nie zrobisz czegoś, to nie obejrzysz bajki', padło: 'jak szybko coś zrobisz, będziesz mogła szybciej obejrzeć bajkę' (przy czym bajka to przykład ;) Trudne to, ale ma lepsze efekty. A mam dość charakterną czterolatkę... a że dopiero się uczę, 2 dni temu pół osiedla słyszało, że Jula nie poszła za karę na kulki...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30310 dnia: 29 Stycznia 2014, 23:20 »
Czy to normalne że dziecko w wieku mojej córci jeszcze się nie obraca ?
Co prawda z jakiś miesiąc temu parę razy przekręciła się z brzuszka na plecy ... ale to było dosłownie parę razy ,a teraz nic.Kłade ją codziennie na macie.Jak leży na pleckach to ywija się w prawo i lewo , nie leży jak kłoda.Ale nie obraca się.Czasem mam wrazenie (bo tak się wygina) że przekreci się z pleców na brzuszek,ale do tego jednak nie dochodzi.
W ogole to ona nie lubi lezec na brzuszku od samego poczatku.Zabawiam ja zabawami,pokazuje nie tylko jedna,a pare po kolei aby sie nie zanudzila,ale i tak po okolo 3 minutach jest marudzenie i placz.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30311 dnia: 30 Stycznia 2014, 08:16 »

U nas w ogóle nie zadziałała ::)
Doszło do tego,  że jak coś przeskrobała to mówiła "Wpisz proszę czarne serce na tablicy, jakoś to przeżyje"  ::)
albo "Tak, jestem świadoma, co będzie jak będą czarne serca".

Opowiem Wam jeszcze coś o silnym charakterze mojej córki.
Pewnego dnia nie zjadła śniadania, a zadada w naszym domu jest taka "Nie jesz śniadania i obiadu, nie masz słodyczy".
I właśnie pewnej soboty, sniadania nie zjadła. Poinformowałam ją, że zgodnie z zasada nie ma slodyczy i czy pamieta, że dzis idzie na urodzinki do kolegi.
Powiedziała, że jest świadoma.
Poszlismy na urodzinki i jak wiadomo stoły uginały się od słodyczy. Nie tknęła ani jednego. Przyszła spytac czy może zjeść paluszka, bo to nie są słodycze.
Kiedy urodzinki się skończyły i wychodziliśmy Zuza przystanęła i powiedziała do mnie "Twarda jestem, co? Nie tknęłam niczego"
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30312 dnia: 30 Stycznia 2014, 08:23 »
Agulla całkowicie normalne :) Moi chłopcy ominęłi etap obracania się. Umierałam ze strachu... Szymek pierwszy obrót zrbił jak miał 6 miesięcy i zaraz potem zaczął pełzać, Maciek najpierw zaczął pełzać a potem się obracać też po skończonym 6 miesiącu . A tych obrotów było naprawde niewiele.. Maciek jak miała 7 miesięcy to wstał a nadal miał problem z obrotami.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #30313 dnia: 30 Stycznia 2014, 08:57 »

U nas w ogóle nie zadziałała ::)
Doszło do tego,  że jak coś przeskrobała to mówiła "Wpisz proszę czarne serce na tablicy, jakoś to przeżyje"  ::)
albo "Tak, jestem świadoma, co będzie jak będą czarne serca".

Opowiem Wam jeszcze coś o silnym charakterze mojej córki.
Pewnego dnia nie zjadła śniadania, a zadada w naszym domu jest taka "Nie jesz śniadania i obiadu, nie masz słodyczy".
I właśnie pewnej soboty, sniadania nie zjadła. Poinformowałam ją, że zgodnie z zasada nie ma slodyczy i czy pamieta, że dzis idzie na urodzinki do kolegi.
Powiedziała, że jest świadoma.
Poszlismy na urodzinki i jak wiadomo stoły uginały się od słodyczy. Nie tknęła ani jednego. Przyszła spytac czy może zjeść paluszka, bo to nie są słodycze.
Kiedy urodzinki się skończyły i wychodziliśmy Zuza przystanęła i powiedziała do mnie "Twarda jestem, co? Nie tknęłam niczego"

Ja tez taka bylam
 ;D i chyba nadal jestem :-) 
Moje dziecko tez tak zaczyna robic.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30314 dnia: 30 Stycznia 2014, 09:09 »
Gabis to mnie pocieszylas.Ja czasem mysle ze ona najpierw usiadzie sama niz zrobi fikolka.Tak sie pvha do siedzenia i juz umie "usiasc do polowy".

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30315 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:09 »
Agulla, lubi czy nie lubi, zmuszaj ja. Lezenie nabrzuszku jestbardzo wazne dla rozwoju fizycznego. Nawet jak ryczy, niech lezy. Moj tez nie przepadal, az sie okazalo, ze lezacna brzuszku mozna duzo wiecej zobaczyc i zrobic :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30316 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:15 »
Agulla nam zawsze pediatra móił że niepokojący jest brak rozwoju. Jeśli widzisz że robi postępy, a brak obrotów wynika z lenistwa czy niechęci to taki typ ;) I tak jak Marta pisze kładź na brzuszku ! A do obrotów zachęcaj...

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #30317 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:16 »
Dziewczyny poratujcie jakimś dobrym słowem ... Hania od 3 dni ma luźne kupy, praktycznie każda zmiana pieluchy jest spowodowana kupą. Do tego pojawił się w nich śluz, nie dużo ale jednak. W dzień trochę marudzi ale do wytrzymania, za to noce są koszmarne. Budzi się z płączem praktycznie co godzinę, do karmienia około 2 w nocy pomaga smok, po karmieniu śpi ze dwie godziny i o 5 koniec, przekręca się na brzuch i nie ma spania. Do tej pory spała naprawdę w porządku więc zastanawiam się czy te problemy ze snem plus luźne kupy i marudzenie nie są ze sobą powiązane. Czy to mogą byc objawy ząbkowania? Dziąsła nie są rozpulchnione więc nie jestem pewna. Dziś spałam 3 godziny i mam chwilowo dość:(

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30318 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:23 »
Monika, karmisz piersia?

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30319 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:28 »
Monika pierwsze o czym pomyślałam to zęby.

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30320 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:28 »
anusiaaa  ale masz twarda sztukę w domu  :)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30321 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:31 »
Monika, karmisz piersia?
już nie

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30322 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:32 »
A mlekanie zmienilas? Albo moze jakies nowe jedzenie? Jezeli nie to zeby, albo wirus. Jezeli nie przejdzie w ciagu najblizszych 2-3 dni to bym poszla do lekarza. No i obserwuj jak samopoczucie i czy nie ma goraczki.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30323 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:44 »
Gorączki nie ma, mleka nie zmieniałam, nic nowego do jedzenia nie dostała:/
Żeby tego było mało to ona robi kupę nawet w nocy i o tej 5 nad ranem (ostatni raz miało to miejsce w okresie noworodkowym)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30324 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:46 »
A może coś złapała ?? Poczekałabym z 2 dni i jak nie pzrejedzie to idź do lekarza.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30325 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:48 »
Agata, skoro już się kiedyś obróciła, to znaczy, że umie, tylko nie chce na razie  ;) Staraj się jej umożliwiać ćwiczenie, zachęcaj, na brzuszku kładź, a jak się nie podoba, to niech się sama przewraca na plecy - i będzie ćwiczyć  ;) Możesz ją zachęcać kładąc zabawki na macie, tak że by musiała się obrócić, żeby sięgnąć.
Marietka jak miała 4 m-ce obracała się z brzuszka na plecy kilka razy, potem "zapomniała", a jak miała  5 m-cy z pleców na brzuch tylko umiała, a w drugą stronę się bała i musiałam co chwilę podchodzić i jej pomagać, bo się denerwowała - ja ją na plecy, a ta ciach na brzuch i zaraz płacz, że nie może na plecy  ::) i tak około 5,5 się zaczęła kulać, a jak miała 6 już pełzała jak perszing po całym pokoju.

A to, że się rwie do siadu, to nie znaczy, że zaraz usiądzie. Moja ja miała 4,5 m-ca się rwała - pamiętam ja mężowi trułam, że trzeba szybo obniżyć materac, bo usiądzie i wypadnie, a usiadła ja miała 7 m-cy i 3 tyg. a na 8 m-cy już wstała i chodziła przy meblach. Czasem tak jest, że długo, długo nic, a tu nagle idzie ja burza.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30326 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:54 »
Nasz przewracal sie z plecow na brzuszek jak mial trzy miesiace, ale z brzuszka na plecy to chyba dopiero jak mial gdzies z 5 miesiecy, a do teraz preferuje obracanie sie w jedna strone, choc potrafi w obie.

A co do siadania to nasz Adas tez rwal sie strasznie, ale tez najpierw zaczal pelzac, a dopuero potem usiadl, choc juz od dawna wygladalo, ze juz prawie ;) a raczkowac zaczal rowno ze wstawaniem,juz myskalam, ze wcale nie bedzie.
A teraz biega wokol mebli juz od  prawie dwoch miesiecy, ostatnio zaczal sie tez puszczac i potrafi ustac nawet kilka sekund sam, a potem na twarz. :) takze nawet nie wiadomo kiedy to sie stalo wszystko

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30327 dnia: 30 Stycznia 2014, 10:58 »
W ogole to ona nie lubi lezec na brzuszku od samego poczatku.Zabawiam ja zabawami,pokazuje nie tylko jedna,a pare po kolei aby sie nie zanudzila,ale i tak po okolo 3 minutach jest marudzenie i placz.
A właśnie jak jest płacz, to nie zabieraj jej na ręce, tylko podejdź i bardzo powoli obróć na plecy, pokazując jej jak to robi. Po chwili spróbuj znów ją obrócić na brzuszek - powoli tak, żeby zrozumiała ja to się robi  ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30328 dnia: 30 Stycznia 2014, 11:16 »
Moj teraz juz lata na nogach doslownie  :D ale na czworaka tez jeszcze polazi :)

Offline cytrusiaaa
  • bywalec
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #30329 dnia: 30 Stycznia 2014, 11:44 »
Poproszę o głosy na moje córeczki zdjęcie zatytułowane siostrzyczki Laura i Lenka Będę wdzięczna za pomoc :)
https://www.facebook.com/amberfotografia/app_625527650817406