Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4073107 razy)

Offline hania3033

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #30510 dnia: 18 Lutego 2014, 09:41 »
Sorki, że post pod postem, ale:
Hania, tak zadałaś pytanie że najpierw muszę przekopać net w poszukiwaniu definicji  dziecko z zaburzeniami lateralizacji
tu jest całkiem fajnie wyjaśnione http://www.dziecirosna.pl/przedszkolak/rozwoj/lateralizacja_zaburzenia_i_ich_skutki.html :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30511 dnia: 18 Lutego 2014, 10:08 »
Hania,a Wy juz po badaniu? Gdzie bylas? W poradni?

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30512 dnia: 18 Lutego 2014, 10:15 »
Rozmowę wstępną, wywiad itp. z logopedą mieliśmy już dawno, bo w listopadzie. Mieliśmy do teraz ćwiczyć w domu (powiedziała nam co i jak robić). A wczoraj Tymek był na pierwszych zajęciach-terapii i od razu logopeda (koleżanka z pracy ;) ) stwierdziła właśnie tę obustronność. Dla mnie to nie nowość, ale nie wiedziałam że ma to aż taki wpływ na rozwój mowy. Teraz zostaje nam ustalić, którą rękę trzeba "wybrać", no i działać z terapią :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30513 dnia: 18 Lutego 2014, 10:17 »
ustalić, którą rękę trzeba "wybrać"
stronę

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #30514 dnia: 18 Lutego 2014, 10:56 »
Ja tam nie mam się czego wstydzić ;)
Ze mnie chcieli zrobić dziecko z  z zaburzeniami lateralizacji  kiedy ktoś postanowił przestawić mnie z lewej na prawą rękę w zerówce.
Ćwiczenia posłusznie wykonywałam na terapii ale za to w domu zaczęłam w nocy sikać do łóżka, moja mama wtedy odpuściła - na szczęście.
Do dziś potrafię pisać w lustrzanym odbiciu (tak i się wydaje bo dawno nie próbowałam).
Wiele rzeczy jest mi bez różnicy czy prawą czy lewą ręką robię, ale pamiętam że jako dziecko sama faworyzowałam swoją lewą stronę ciała, zawsze staranniej myłam, pamiętałam żeby rano wstawać lewą nogą, itp
Byłam szczęśliwym dzieckiem, pomimo tego, że wszyscy w koło chcieli mi udowodnić że jestem inna - gorsza.

Np kiedy w szkole był przymus pisania piórem ja strasznie rozmazywałam - wiadomo, to miałam za to obniżane oceny w szkole  ::)

Mój Tymek jest leworęczny, mówił szybciej niż można było stwierdzić leworęczność - choć na razie stwierdziłam to tylko ja i wychowawca w przedszkolu, ale tu we wczesnej edukacji  się wiele zmieniło bo Tymusiowi w przedszkolu kupione specjalne nożyczki dla leworęcznych, przy stole  ma takie  miejsce żeby było mu wygodnie  :D

Dziś zrobię mu w domu ten test i podzielę   się wnioskami.

Choć wydaje mi się, że dziecko z zaburzeniami lateralizacji  to nie On  ;)  
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30515 dnia: 18 Lutego 2014, 11:06 »
Lewirecznosc nie jest zaburzeniem z tego co mi wiadomo. Zaburzeniem byloby gdybys miala dominujaca reke lewa, a dominujace np. Oko, noge, ucho prawe. Wtedy pojawiaja sie klopoty, bo mozg nie moze sobie poradzic z odzwiwrciedlaniem. Dziecko ma wtedy klopo np. Z pisaniem, czytaniem, czy ma gorsza koordynacje, slabiej rozwiniete ruchy precyzyjne, itd. Leworecznosc jest jak najbardziej normalna ;)
Haniu, co do pozniejszego rozwoju mowy to nie slyszalam o tym, ale ja juz w sumie wypadlam z tematu, wiec tylko mam nadzieje, ze trafilas do specjalisty.

Ps. Jesli moge tylko cos doradzic to wybralabym sie do psychologa, takiego pracujacymi z maluchami i najlepiej wcale nie mlodego, tylko doswiadczonego ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30516 dnia: 18 Lutego 2014, 11:15 »
Ale ja jestem prawo nożna i prawo oczna.
Widzisz i może z tego wynika moja słaba zwinność?

No  i dopiero narobiłaś teraz mi z tą koordynacją - Tymek ma test dziś na 100% bo on taki trochę mało sprawny i raczej prawo nożny.
Ale może już lepiej nie będę mu wyszukiwać zaburzeń, co?
BOY
GIRL

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30517 dnia: 18 Lutego 2014, 11:26 »
Hehe, daj dziecku zyc :D

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #30518 dnia: 18 Lutego 2014, 11:29 »
Dziewczyny, pewnie była o tym mowa nie raz ale nie moge niczego znaleźć...jakie polecacie pierwsze kapciuszki i buciki dla maluszka?

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30519 dnia: 18 Lutego 2014, 11:42 »
Dziewczyny, pewnie była o tym mowa nie raz ale nie moge niczego znaleźć...jakie polecacie pierwsze kapciuszki i buciki dla maluszka?
Befado ma fajne kapcie ze sztywną piętą. Nam rehabilitantka mówiła, żeby unikać tych kapci i bucików: http://www.okazje.info.pl/dd/dla-dziecka/playshoes-buty-skarpetki-antyposlizgowe-w-kwiatuszki-a037970-.html

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #30520 dnia: 18 Lutego 2014, 11:46 »
dzięki :) nie wiedziałam, ze jest taki duży wybór na rynku...i bądź tu mądry :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30521 dnia: 18 Lutego 2014, 12:10 »
Najlepiej boso ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30522 dnia: 18 Lutego 2014, 12:11 »
Albo w skarpetkach antypoślizgowych  8)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #30523 dnia: 18 Lutego 2014, 12:32 »
W takim razie proszę mi napisać czym się różnią te skarpetko- kapciuszki http://www.okazje.info.pl/dd/dla-dziecka/playshoes-buty-skarpetki-antyposlizgowe-w-kwiatuszki-a037970-.html od skarpetek z abs?
Bo dla mnie niczym.

hania3033 ja Ci opiszę trochę wieczorem na priv bo to trochę pisania a teraz to zaglądam z doskoku. Teraz napiszę, że czekamy na wizytę u logopedy ale u nas jest też dodatkowy problem, że Hania jest dzieckiem dwujęzycznym a takie dzieci maja prawo zacząć mówić później. Więc dopiero po wizycie będę wiedziała na czym stoję.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #30524 dnia: 18 Lutego 2014, 12:40 »
No te, które wkleiłaś mają "niby" podeszwę, a skarpetki antypoślizgowe to te z wypustkami tylko.
Jest różnica http://www.bobasom.pl/dane/full/d192e28b15714175800b296ce3b647e0.jpg

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30525 dnia: 18 Lutego 2014, 12:48 »
malgosiask ja doskonale wiem jak wyglądają a linka wkleiła mon_ka98, ja tylko przekopiowałam.
Dobrze zadam pytanie w inny sposób. Jaki wpływ mają na stopy dziecka te z linka, że są tak niebezpieczne? Co ciekawe skarpetki z abs już nie wzbudzają takiej zdecydowanej  niechęci.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #30526 dnia: 18 Lutego 2014, 12:55 »
ja te kapciuszki mam, te a'la skarpetki..ale zakładałam mu je, zeby mu nóżki nie marzły. odkąd sam stoi zakładamy mu właśnie skarpetki z abs i rozglądamy się za kapciuszkami..

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #30527 dnia: 18 Lutego 2014, 13:01 »
Najlepsze kapcie to befado.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30528 dnia: 18 Lutego 2014, 13:06 »
Skarpetki są całkiem miękkie przecież, wyraźnie czuć podłoże pod stopą, a te kapciuszki z linku mają coś tam grubszego pod spodem i stopa już tak nie pracuje, paluszki inaczej się opierają itp.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30529 dnia: 18 Lutego 2014, 13:09 »
te kapciuszki z linku mają coś tam grubszego pod spodem i stopa już tak nie pracuje, paluszki inaczej się opierają itp.
Selena pisząc "coś tam grubszego" widać, że nawet w ręku ich nie miałaś ani razu ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30530 dnia: 18 Lutego 2014, 13:09 »
Dla mnie podstawową różnicą jest to, że antypoślizgowe się nie ślizgają a te ze skórzaną podeszwą są poślizgowe, wystarczy odrobina piachu lub okruszki. No i oczywiście ta skórzana podeszwa nie dopasuje się do stopy tak jak bawełna.
BOY
GIRL

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30531 dnia: 18 Lutego 2014, 13:18 »
Też myślałam, że befado są świetne, ale dla nas lepsze okazały się renbut http://www.miniszop.pl/image/cache/data/DSC04089-800x600.jpg- mają wyciąganą skórzaną wkładkę, w befado jej nie ma i okropnie noga się pociła.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30532 dnia: 18 Lutego 2014, 13:24 »
Anulla to czekam na priv :)

Milcia, coś Ty!? Jaki wstyd? ;D Dokładnie tak jak mówi Marta - leworęczność nie jest zaburzeniem, w ogóle lewostronność. Jest po prostu czymś mniej spotykanym. Tu chodzi właśnie o krzyżowanie się. I broń Boże nie należy przestawiać dziecka lewostronnego na prawo, czyli nie zmuszać do pisania prawą ręką, kopania piłki prawą nogą itd., jeśli jest stwierdzona lewostronność. Co innego jeśli maluch robi różne rzeczy "na przemian" - czasem lewą a czasem prawą rączką/nogą/okiem...
Haniu, co do pozniejszego rozwoju mowy to nie slyszalam o tym, ale ja juz w sumie wypadlam z tematu, wiec tylko mam nadzieje, ze trafilas do specjalisty.

Ps. Jesli moge tylko cos doradzic to wybralabym sie do psychologa, takiego pracujacymi z maluchami i najlepiej wcale nie mlodego, tylko doswiadczonego ;)
Ja też do tej pory nie słyszałam (a może na studiach słyszałam, ale zapomniałam ;) ), że może mieć to coś wspólnego z  mową. Jak się okazuje - może. Logopeda nie miała wątpliwości. W artykule który wkleiłam też jest o tym mowa ;)
"Oprócz zjawiska dominacji jednorodnej , prawostronnej i lewostronnej, występuje też dominacja skrzyżowana (np. lewe oko, prawa ręka i prawa noga) oraz nieustalona (np. prawe oko, prawa i lewa ręka oraz lewa noga Bywają na przykład dzieci leworęczne, lewooczne i prawonożne itd.
Dominacja skrzyżowana, osłabiona oraz zmienna wiąże się o wiele częściej z różnego typu zaburzeniami niż występująca na tle ogólnej lewostronności dziecka wyraźna leworęczność. Długo utrzymujący się brak dominacji stronnej (oburęczność) ma bardzo negatywny wpływ na proces rozwoju mowy, a potem na naukę czytania i pisania "

Do psychologa chodzimy co jakiś czas odkąd Tymek skończył 10 miesięcy. "Przewinęło" nam się paru, a teraz mamy na stałe kontakt w żłobku z fajną babeczką. Nie jest to terapia indywidualna, ale przychodzi na 2 godziny raz w tygodniu i "obserwuje" dzieciaki. Gdyby Tymek "nadawał się" do terapii to z pewnością by go zwerbowała ;) Ja mam z nią trochę "głębszy" kontakt niż przeciętny rodzic dlatego, że teraz to moja koleżanka z pracy ;)

Co do kapciuszków - moim zdaniem lepsze są skarpetki z abs niż te skarpeto-kapcie ze skórką jako podeszwą. Mieliśmy i jedno i drugie. Z kapcio-skarpet korzystaliśmy bardzo krótko, bo po pierwsze zjeżdżały ::) tym samym z przodu stópki robił się "flak" i Młody się potykał ::) Po drugie - ślizgał się w tym (mimo że skóra). No i po trzecie - moim zdaniem stopa w skarpetce, nawet takiej z abs-em, lepiej czuje podłoże i lepiej pracuje, bo jednak materiał jest cieńszy niż ta skórzana podeszwa :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30533 dnia: 18 Lutego 2014, 13:28 »
Owszem miałam, pełno takich w sklepach  ::). Napisałaś to tak, jakby były rzadko spotykane  :P.

oczywiście ta skórzana podeszwa nie dopasuje się do stopy tak jak bawełna.

O to dokładnie mi chodziło.

Jeśli dla Ciebie to 'coś' (doczytałam, że to skóra jest, wcześniej nie chciało mi się sprawdzać, bo i widać, i czuć, że to coś grubego) nie różni się niczym od skarpetki, to ok, nikt Ci nie zabrania zakładać ich dziecku  ;).
Poza tym zależy o jakim dziecku mówimy, dla uczącego się chodzić najlepsze są skarpetki i mój synek do teraz w nich pomyka, ale że już biega to pewnie wkrótce kupię mu jakieś dziecięce kapcie, bo sama na bosaka nie lubię chodzić.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30534 dnia: 18 Lutego 2014, 13:31 »
Mieliśmy i jedno i drugie. Z kapcio-skarpet korzystaliśmy bardzo krótko, bo po pierwsze zjeżdżały ::) tym samym z przodu stópki robił się "flak" i Młody się potykał ::) Po drugie - ślizgał się w tym (mimo że skóra). No i po trzecie - moim zdaniem stopa w skarpetce, nawet takiej z abs-em, lepiej czuje podłoże i lepiej pracuje, bo jednak materiał jest cieńszy niż ta skórzana podeszwa :)
Podpisuję się pod tym. Kapcio-skarpety okropna pomyłka - syn nie chciał nosić, denerwował się, ściągał...
Ale jemu wszystko przeszkadza na stopach. Walczę z nim obecnie, bo biega z gołymi nogami po płytkach... Chyba w rajty go "włożę".

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30535 dnia: 18 Lutego 2014, 14:21 »
U nas jak już trzeba było założyć kapcie to wszystkie strasznie zaparzały nóżki. Nawet tych firm które wymieniacie. No koszmar jakiś. Jedyne kapcie w jakich Nikola chadza to góralskie kierpce  ::)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30536 dnia: 18 Lutego 2014, 14:28 »
Owszem miałam, pełno takich w sklepach  ::). Napisałaś to tak, jakby były rzadko spotykane  :P.
he he he Selena, włożyłam sobie kij w mrowisko i czekałam na argumenty ;D ;D

U nas rodzina bez kapciowa, bez skarpetkowa co obie babcie doprowadza do zawału serca. Bo to ciężka praca latać za 3 osóbami i wiecznie komuś wciskać kapcie na nogi po 5x na dzień ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30537 dnia: 18 Lutego 2014, 14:31 »
U nas zsuwały się i się o nie potykała - może ze 2 razy założyłam i dałam spokój  :P
Moja wszystko ściągała i od kwietnia do października latała całkiem na boso po kafelkach  :P - w pierwszym roku jako pełzak, a w drugim biegacz  ;)
Zimą antypoślizgowe... pod koniec zeszłej zimy (miała ok 15 m-cy) kupiłam pierwsze papcie, ale nie szło to najlepiej i potem znowu na boso latała... teraz w żłobku się przyzwyczaiła i nosi papcie.
My kupujemy viggami. Lubię je, bo są mięciutkie, a tył dobrze trzyma stopę.

Ale przedwczoraj kupiłam w Smyku w promocji Coolclub oddychające (z dziurkami jak GEOX) ze skórzaną wkładką za 12 zł. Też bardzo mięciutkie i tyły stabilne. Warto teraz poszperać na tych wyprzedażach. Kupiłam tez 2 pary tenisówek za 12 i 15 zł.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30538 dnia: 18 Lutego 2014, 14:36 »
Anulka a może tak linkiem rzucisz? :-*

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30539 dnia: 18 Lutego 2014, 15:02 »
http://viggami.com.pl/
oczywiście dla maluchów to nie te baleriny z gumkami, tylko np coś takiego:
http://sklep.viggami.com.pl//product_info.php?cPath=22_34&products_id=918

Te buciki są dostępne w wielu obuwniczych, takich osiedlowych  ;)
Mam tez 2 pary Zetpol, ale w porównaniu do tych wypadają gorzej - jednak ta podeszwa sztywniejsza.

jeśli chodzi o Smyka, to na stronie jest niewiele, ale w sklepach (przynajmniej u nas) sporo.
http://www.smyk.com/buty/dziewczynka/all?searchCategory=74040101&resultsPP=28

A skoro już jesteśmy w temacie butów, to ja mam pytanie ;)

Wiecie może gdzie teraz szukać Crocsów, albo tym podobnych oraz sandałków sportowych typu Nike, żeby było taniej?