Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4073093 razy)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #30630 dnia: 21 Lutego 2014, 10:36 »
MARTKA podrzuc namiary na niego na priv
joannaM dzieki :*

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30631 dnia: 21 Lutego 2014, 11:02 »
My kupujemy pościel w Ikei i bardzo ją lubimy :)

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #30632 dnia: 21 Lutego 2014, 11:04 »
my posciel kupujemy u "arusia" na allegro. polecam

co do jedzenia naszych pociech to moja zjada duuuzo mleka ok 650ml na dobe! do tego obiad i podwieczorek. zazwyczaj zjadala wszystko az sie uszy trzesly, od 2 tygodni mamy codziennie wielka zagadke jak dzisiaj bedzie  ;)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30633 dnia: 21 Lutego 2014, 11:27 »
Co polecacie na kaszel dla polroczniaka?
Inhalacje nic nie daja ale robimy..

Sylwia zalezy jaki ten kaszel, czy coś mu się tam odrywa czy raczej jest taki suchy
aczkolwiek tu bym nie ryzykowała u tak małego dziecka i raczej poszła go osłuchać , bo jak źle podasz syrop to możesz tylko zaszkodzić

U nas też jeszcze zimowe ubrania, ale np pod kurtkę nie zakladam już mu bluzy tylko sama bluzeczka z długim rękawem  8)
I zgadzam się takie 10 stopni to nie to samo co 10 stopni w chłodny letni dzień  8)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #30634 dnia: 21 Lutego 2014, 11:48 »
Sylwia czy on ma katar?
Co jest powodem tego kaszlu?
Mimo, że Hania była już chora 3 razy nigdy nie dostała syropu. Dla mnie kaszel to reakcja obronna na spływający kata. Miałam momenty w trakcie choroby, że odciągałam katar nawet co 20min ale dałyśmy radę. Doraźnie na podrażnione i bolące gardło po jakimś mega dużym ataku kaszlu psikałam jej tantum verde.
Chodziłam tylko co 2 dni do lekarza na osłuchanie i zawsze obyło się bez syropu.
Tak że koniecznie idź Sebulka osłuchać.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30635 dnia: 21 Lutego 2014, 12:07 »
Sylwia, do lekarza idź koniecznie, katar można leczyć samemu, ale przy kaszlu osłuchanie konieczne.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #30636 dnia: 21 Lutego 2014, 13:38 »
Może chciałaby kupić któraś z Was zebre skoczka Fisher Price? Ogłoszenie jest w dziale kupię/sprzedam.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #30637 dnia: 21 Lutego 2014, 14:11 »
Dzieki.. nie kupulam nic i czekam na rozwoj akcji...
poki co odciaganie i inhalacje..
ma katarek lekki, alemacie racje z tym zeby mie dawac nic na wlasna reke

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #30638 dnia: 21 Lutego 2014, 15:46 »
Vonka wyslalam priv.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #30639 dnia: 21 Lutego 2014, 21:32 »
o ja z tego co piszecie,to u Was jest cieplej jak u Nas;-))) ja tez rano skrobię szyby i chodzę w czapce!!!! niby w dzień jest fajniej,ale spędzam go w pracy, wychodząc na lunch czapki nie zakładam;-))) mały chodzi albo w kaloszach,albo w kozaczkach....dla mnie ważniejsza jest ta temperatura odczuwalna niż na termometrze;-)) bo co z tego jak jest 7 stopni jak teraz,a wiatr wieje przeraźliwie zimny.......
mam nadzieję,że jak przylecę do Polski w marcu to będzie albo ciepło na wiosenna kurteczkę,albo śnieg;-)))))

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30640 dnia: 21 Lutego 2014, 23:00 »
A Daruda ja tam nie wiem jak jest z rana bo jeszcze w wyrku leze  ;D , ale w dzien (jak nie wieje,a my troche od morza mieszkamy-)  to jest fajnie :).

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30641 dnia: 22 Lutego 2014, 08:04 »
No u was to jest inny klimat. Wiatr bardzo obniża odczuwalna temperaturę i wilgotnośc, odległość od morza też nie jest bez znaczenia.
W Grecji jak jest 10 stopni to ja zamarzam  :P

Daruda, w Bydgoszczy jest naprawdę ładnie. Szkoda, że teraz nie przyjeżdżacie. Wczoraj rano co prawda było przy zerze (i pewnie gdyby szła do żłobka to bym założyła ciepłą czapę i kozaki, ale nie szła  ;)), ale w dzień znowu słoneczko i cieplutko. Obawiam się, że w marcu zima jeszcze uderzy  :P ::)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30642 dnia: 22 Lutego 2014, 10:19 »
Dziewczyny wczorajbcala rodzinka poszlismy do lekarza na tzw dyzur wiec dr nas nie zna..
stwierdzila ze karola bola uszy od alergi, sebastian rez pewnie kaszle i ma katar od alergi, ja jestem zaziebiona ale rez mam na recepcie lek na alergie.. ::)
no ale kazala sebastiankowi robic inhalacje z pulmicortu i boredualu do tego zyrtec.
Mowilam jej ze ostatnio sebul mial zapalenie krtani i boje sie zeby znow nas nie dopadlo..
no i oczywiscie kupilam leki dla seby ale jeszcze munnie dalam ::)
Nadal robie po swojrmu tzn inhalacje z soli fizjologiczne oklepywanie i odciaganie frida plus woda morska. Smaruje tez od czasu do czasu mascia majerankowa sebkowi pod noskiem.
no bo stwierdzilam ze skoro czysto na plucach oskrzelach to nie bedebgo sterydami faszerowac!
dziewczyny czy to rozsadnevczy powinnam zaufac lekarzowi?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30643 dnia: 22 Lutego 2014, 10:37 »
to tylko inhalacje, a nie faszerowanie... zresztą sterydy (przynajmniej wziewne) lepsze od antybiotyku, a na nim się może skończyć, jak jeszcze poczekasz. Lekarz wie co mówi, ja bym zaufała  ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30644 dnia: 22 Lutego 2014, 11:21 »
Sylwia a Twojego męża naprawdę bolą uszy? Od alergii? Jeśli jest faktycznie na coś uczulony to leki brać. A Sebastian nagle też ma alergię? Na co? Dziwne to wszystko? Ja Ci nie odpowiem na pytanie brać czy nie brać, ja poszła bym się skonsultować do innego lekarza.

Lekarz wie co mówi, ja bym zaufała  ;)
Ania, no niestety lekarz nie zawsze wie co mówi i też się myli

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #30645 dnia: 22 Lutego 2014, 11:34 »
tak się czasami zastanawiam, po co idziecie do lekarza, skoro potem robicie i tak po swojemu  ::) i nie mam tu na myśli konkretnie sylwii, bo to nie pierwszy przypadek, o którym czytam...jeśli nie macie zaufania do swojego pediatry to poszukajcie innego, bo jaki ma sens taka wizyta, skoro nie wdrażacie leczenia?? nie wiem, na jakiej podstawie jest stwierdzona alergia u tak małego dziecka, u nas została potwierdzona testami w wieku dwóch lat, ale jeśli faktycznie ten kaszel jest na tym tle i nie właczysz inhalacji to może sie to skończyć atakiem duszności albo przejdzie w stan zapalny oskrzeli lub płuc...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30646 dnia: 22 Lutego 2014, 11:36 »
Albo astme oskrzelowa. Ja tak mialam. Nie zdiagnozowana alergia, ciagly kaszel i w koncu astma.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30647 dnia: 22 Lutego 2014, 11:38 »
ja chodzę do lekarza po to,aby sprawdzić czy oskrzela i płuca są czyste..... wtedy wiem jak leczyć i czy się martwić ;-)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30648 dnia: 22 Lutego 2014, 11:47 »
Sylwia a Twojego męża naprawdę bolą uszy? Od alergii? Jeśli jest faktycznie na coś uczulony to leki brać. A Sebastian nagle też ma alergię? Na co? Dziwne to wszystko? Ja Ci nie odpowiem na pytanie brać czy nie brać, ja poszła bym się skonsultować do innego lekarza.

Lekarz wie co mówi, ja bym zaufała  ;)
Ania, no niestety lekarz nie zawsze wie co mówi i też się myli

w każdym razie wie lepiej niż my  ;)
Nie sądzę, żeby lekarz u tak małego dziecka zdiagnozował alergię. Możliwe, że powiedział "to może być od alergii" co Sylwia zinterpretowała jako diagnozę... dodatkowo rodzinną.

Nawet jeśli nie alergia, to inhalacje nie zaszkodzą, a mogą pomóc uniknąć zapalenia oskrzeli. Te leki mają bardzo szerokie zastosowanie.

tak się czasami zastanawiam, po co idziecie do lekarza, skoro potem robicie i tak po swojemu  ::)

otóż to.
Nie sądze, żeby któraś z nas na forum potrafiła odpowiedzieć na pytanie "dawać czy nie dawać" z pełną odpowiedzialnością. Nawet gdyby była lekarzem, bo żaden lekarz nie podejmie takiej decyzji przez Internet. Dlatego jeśli ktoś ma zastrzeżenia do opinii czy kompetencji lekarza, niech zasięgnie drugiej opinii innego lekarza, bo forum nie ma takich kompetencji.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30649 dnia: 22 Lutego 2014, 11:53 »
Miska ja pojechalam na dyzur po to zeby dr go isluchala.
i jest czysty.
alergie mamy podejrzenie od dawna i wizyta jest 1 kwietnia.
trzy miesiacr czekam.. ::)

Anulla k. Ma alergie ale nigdy nie mial zatkanych uszu. Wlaczylismy jego leki jesli nie pomoze to do laryngologa.a na dniach ma odczulanie wiec leki wezmie tylko kilka dni bo przed odczulaniem zakaz.

w poniedzialek dopiero wraca moja pediatra
od pon trz zaczynamy W KONCU! REHAbilitacje na ktora czekalam 4 miesiace i nie chcialabym zeby chodzil na nia sebus chory lub co gorsza nie chodzil w igole bo to cud ze nas uuz wzieli... mialam 15 min zeby dojechac do teczy zeby sie zalapac inaczej kolejny miesiac czekania.

a pytam was tu o zdanie bo jestem bezradna.
z jednej str chcialabym mu to podac byle biedak sie nie meczyl z drugiej nie cgce go ta chemia faszerowac...

No ale jesli pytajac sie osmieszam lub wzbudzam sensacje zem taka niezdarna to nie pytam wiecej

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30650 dnia: 22 Lutego 2014, 12:00 »
Ja bym dała leki, a w poniedziałek do lekarza. To, że osłuchowo czysty był wczoraj nie znaczy, że będzie taki dzisiaj, u nas w ciągu dwóch dni zeszło na płuca.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #30651 dnia: 22 Lutego 2014, 12:01 »
sylwusia085 rozumiem, ze na tyle ufasz kompetencjom lekarza, że przyjmujesz jego opinię, że osłuchowo synek jest czysty (bo tutaj tez sie moze przecież mylic...), ale już zalecenia co do inhalacji podważasz....nie rozumiem tego selektywnego podejścia...ani konsultacji tego na forum, bo pomijając fakt, że chyba nikt tu nie jest ani peditarą ani alergologiem, to bez obejrzenia dziecka tez by sie tego nie podjął....przy okazji dzieki tej "chemii" moja córka w okresie pylenia nie ma ataków dusznosci, które by się z pewnością pojawiły, gdybym na własna rekę odstawiła...nie chcesz, nie podawaj, ale robisz to na własną odpowiedzialność

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30652 dnia: 22 Lutego 2014, 12:12 »
No ale jesli pytajac sie osmieszam lub wzbudzam sensacje zem taka niezdarna to nie pytam wiecej
Sylwia nie pisz tak nigdy więcej. Dla mnie to trochę zakręcona wizyta bo nagle pani doktór stwierdza alergię u całej rodziny. Jeżeli mały jest czysty to ja bym nie panikowała tylko w poniedziałek podeszła do swojego lekarza.

O mężu się nie wypowiadam
k. Ma alergie ale nigdy nie miał zatkanych uszu
bo ja nigdy nie miałam alergii i co i od 3 tyg jestem już alergikiem. Na stare lata nagle jestem uczulona na jabłka, z dnia na dzień :) Nasze ciało jest czasem nieprzewidywalne. Nigdy nie miał zatkanych uszu to teraz już ma ;D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #30653 dnia: 22 Lutego 2014, 12:12 »
Ja myślę Sylwia że to bardzo indywidualna sprawa.
Blanka skończyła wziewy w piątek, w środę znów katar.
Pojechałam z nią do pediatry, żeby ją osłuchać i powiedzieć jak leczyć, sama wcześniej zaczęłam jej podawać witaminę C w kropelkach.
Lekarka zastanawiała się przez moment znów nad sterydami wziewnymi, ale stwierdziła że poczekamy, bo ona nie sądzi by było to konieczne, gdyby coś zaczęło się dziać niepokojącego to mamy się zgłosić jeśli nie to inhalacje tylko z soli fizjologicznej, i od 25 stycznia bierze Zyrtec 1x5 kropli wieczorem, i to mam podawać nieprzerwanie do końca lutego.
Lekarka twierdzi, że ma takie dzieci, które wie że od razu podaje inhalacje ze sterydów bo na inne leki nie pójdą i chora się rozwija, ale nasz córa jeszcze nie jest na tej liście daje jej szansę delikatniejszym leczenie.
Także to wszystko zależy od tego, co to za dziecko i jak lekarz je zna i wie czego mniej więcej może się spodziewać.

Ja się nie dziwię, że pytasz.
Sama czasami mam wątpliwości, ale to normalne i wiadomo, że nie będziesz się słuchać Ani, Kasi, Basi czy kogoś innego, ale można zawsze zapytać co inni o tym sądzą, ostateczne decyzja bez względu na diagnozę i leki przepisane przez lekarza zależy od rodzica, czy faktycznie je poda.
Mnie ostatnio farmaceutka nie chciała sprzedać Nasivinu Soft bo dla dzieci od 1 rok, ale jej mówię że lekarka kazała podawać.
Ona mi na to, OK ale je wydaję - więc to moja odpowiedzialność.
Więc jej powiedziałam to co Tobie, moja odpowiedzialność bo ja podaję.
Równie dobrze mogłam powiedzieć że to dla 4 latka i podać małej.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30654 dnia: 22 Lutego 2014, 12:20 »
Sylwia, nikt tu o żadnej niezdarności nie pisał... i żadnej sensacji nie robimy.
Pytałaś o radę to piszemy. A na pytanie "dawać czy nie dawać" nikt Ci nie odpowie jednoznacznie.
mogę tylko napisać jak ja bym zrobiła: podałabym teraz leki, a w poniedziałek do pediatry na konsultację i niech on/ona decyduje co dalej.
Nie wiem na jakiej podstawie zakładasz, że ta "chemia" jest zła i szkodliwa
Mi ta "chemia" ... a właściwie jeszcze gorsza uratowała życie nie raz  ;) a jeszcze więcej razy pomogła uniknąć antybiotyku, który według moich doświadczeń ma gorszy wpływ na organizm.
W każdym razie ZDRÓWKA DLA SEBUSIA!!!

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30655 dnia: 22 Lutego 2014, 12:30 »
Milcia, u nas też pediatra przepisała Nasivin małemu jak miał 10 miesięcy niecałe, a niby jest od roku.

Lekarz wie co robi, nie sądzę, żeby przepisywał niepotrzebne leki dla półroczniaka.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30656 dnia: 22 Lutego 2014, 12:34 »
Sory ponioslo mnie.
I wlasnie to co napisala milcia
chcialam zapytac was o rade co wy byscie zrobily co o tym sadzicie.
ja wlasnie mam takie odczucie jsk anulla ze wszystko zakrecone i naraz.
 Stad te watpliwosci.
a w glowie ciagle mam dwie rzeczy
ze seba nie szczepiony
i ze ostatnie zapalenie krtani bylo STRASZNE i nie chcualabym juz nigdy przez to przechodzic.

selena tylko ta wizyta byla hmm dziwna..
niby wszystko ok a nagle cala recepta lekow :-)
w takivh chwilach zsluje ze moja dr nie przyjmuje prywatnie

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30657 dnia: 22 Lutego 2014, 12:39 »
Ja się nie dziwię, że pytasz.
Sama czasami mam wątpliwości, ale to normalne i wiadomo, że nie będziesz się słuchać Ani, Kasi, Basi czy kogoś innego, ale można zawsze zapytać co inni o tym sądzą, ostateczne decyzja bez względu na diagnozę i leki przepisane przez lekarza zależy od rodzica, czy faktycznie je poda.

Mam takie samo zdanie, i jeśli masz ochotę to pytaj, kochana jesteś młodą Matką i każda z nas ma wątpliwości czasem czy robi dobrze, czy nie....!!!!!z takimi problemami będziesz się niestety borykała jeszcze 60 lat ,albo i więcej, także nie denerwuj się ;-)))) każda z nas jest inna, jedna wierzy na 100% lekarzowi, druga nie;-))) jedna od razu poda leki, druga się zastanowi, trzecia nie poda;-)))) owszem trzeba zaufać lekarzowi,ale masz też jakąś tam matczyną intuicję, która coś tam szepta na ucho......Ja niejednokrotnie albo nie wykupowałam leku ,albo zastanawiałam się czy podać;-)tu jest troszkę inne podejście do chorób i na wszystko jest raczej jeden lek- paracetamol,ale czy zawsze trzeba go podać????nieeee Sterydów też się bałam, nie podałam ,skonsultowałam się z innym lekarzem i nie były konieczne.....teraz tez dostaliśmy lek ( na kupke) i co??? i przeleżał dwa tygodnie w szafie;-)))

Sylwia jesteś Rodzicem i jeśli masz jakieś wątpliwości co do leczenia Twojego Dziecka, skonsultuj go z innym pediatra i tyle;-)))

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30658 dnia: 22 Lutego 2014, 12:45 »
Wiesz, może jak powiedziałaś o ostatniej infekcji, to dr wzięła też to pod uwagę, że jemu się to szybko rozwija i woli zadziałać póki jeszcze nic poważnego się nie dzieje.
Ja się nie dziwię, że pytasz i masz wątpliwości. Tylko że sama nie odważyłabym się decydować o leczeniu takiego malucha wbrew lekarzowi i nie wzięłabym na siebie odpowiedzialności za ewentualne konsekwencje nie podania leku. DLatego albo bym podała, albo szukała innego lekarza na cito.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #30659 dnia: 22 Lutego 2014, 12:45 »
sa rozne nasiviny, przed roczkiem jest 0,01% a po 0,025%