Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4073107 razy)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #30390 dnia: 11 Lutego 2014, 16:36 »
Dziewczyny? Która z Was przebywa obecnie na urlopie macierzyńskim na nowych zasadach?
Ja jestem, ale czy na nowych zasadach?
Normalnie cały rok macierzyńskiego płatany 80%.

CZy któraś z mam karmiła swoje dziecko słoiczkami Baby Drem?
Jaka jest Wasza opinia na ich temat, czy dzieciakom smakuje?
Zastanawiam się dlaczego te słoiczki z mięsem są po 4 miesiącu i co z pasternakiem, rozumiem że to łagodniejsza wersja pietruszki, sprawdziła się?

Jak długo Wasze dzieci po rozpoczęciu rozszerzania diety o warzywa dostały obiadki z dodatkiem mięska?
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #30391 dnia: 11 Lutego 2014, 17:06 »
Milcia pasternak to pasternak a pietruszka to pietruszka ;D Kiedyś to było wyłącznie warzywo pastewne (znaczy świnki i krówki je jadły) Pasternak jest o wiele tańszy od pietruszki, ma mniejsze wymagania hodowlane i zdecydowanie mniej witamin. To, że znajduje się w słoiczkach dla dzieci uważam za zwykłe oszustwo. Jest po prostu traktowany jako tańszy zamiennik pietruszki.

Jak jestem w PL to czasem daje Hani te słoiczki Baby Dream ale ona jest prawie jak odkurzacz czyli wciąga wszystko :D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #30392 dnia: 11 Lutego 2014, 17:45 »
Ewcia, Milcia - rozumiem, ze płaci Wam ZUS? Czy wypłaty są na czas? Czy też maja jakies obsuwy i wzywają Was co chwila do uzupełniania jakis dokumentow?

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30393 dnia: 11 Lutego 2014, 18:41 »
Mnie płaci moja firma.
Wypłata jest na czas, zgodnie z moją umową z pracodawcą. A ZUS rozlicza się z moją firmą.

Poczytałam o tym pasternaku, znalazłam kilka fajnych przepisów ;) Muszę teraz poszukać pasternaku  ;)
"Pasternak wyglądem i smakiem przypomina nieco… miks pietruszki z marchewką"
"Pasternak zawiera sporo minerałów oraz witamin, zwłaszcza C i z grupy B. Zapobiega powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco"
BOY
GIRL

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #30394 dnia: 11 Lutego 2014, 19:11 »
U mnie tez płaci moja firma. To czy pracodawca czy ZUS zależy od wielkości firmy. Uściślając zawsze i tak płaci ZUS tylko w przypadku dużych firm to przedsiębiorca wypłaca a potem rozlicza się z ZUSEM.

W związku z tym że u mnie płaci pracodawca wszystko jest w terminie i bez problemów.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #30395 dnia: 11 Lutego 2014, 19:14 »
Kolezance placi zus i nigdy nie ma wyplaty w terminie. Byly nawet przypadki, ze wyplacali czesc, a poterm miesiacami wyrownywali. Nigdynie jest pewna kiedy i ile dostanie.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30396 dnia: 11 Lutego 2014, 19:59 »
Mi zus placi na czas i zawsze rowna kwote, raz musialam poprawic zwolnienie, ale z mojej winy a tak to nie bylo zadnych problemow.
Dostawalam ostatniego dnia miesiaca.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #30397 dnia: 11 Lutego 2014, 20:01 »
Ja też dostaję zasiłek z zakładu pracy, który rozlicza się z ZUSem.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #30398 dnia: 11 Lutego 2014, 20:15 »
milcia Gosi podawałam dania Babydresam (słoiczkowe) i kaszki, deserki. Nie codziennie, bo w Rossmanie nie ma zbyt dużego wyboru, ale moje dziecko lubiło własnie te z pasternakiem, indyka z marchewką.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30399 dnia: 11 Lutego 2014, 20:19 »
Milcia, ja dawałam dynię z babydream - smakowała ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30400 dnia: 11 Lutego 2014, 21:10 »
Zakupiłam dziś na próbę po 1 słoiczku, zobaczymy jak będę smakowały  ;)

A przypomnę jeszcze pytanie:
Jak długo Wasze dzieci po rozpoczęciu rozszerzania diety o warzywa dostały obiadki z dodatkiem mięska?
Bo my rozszerzanie zaczęłyśmy od problemów i efekt jest taki, że córcia je dopiero jarzynową  ;)
BOY
GIRL

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #30401 dnia: 11 Lutego 2014, 21:10 »
dziewczyny, jesteśmy w trakcie zmiany mleka na kolejne , plus zmieniam firme z hipp na aptamil(bebilon) no i mam pytanie.. zauwazylam troszkę szorstkiej skory się zaczyna pojawiać na buzce i na raczce.. do tego dziś nie było kupy :/ i nie wiem ..
czy to takie przejściowe zmiany i jest szansa ze za pare dni będzie okej, czy już raczej będzie problem z tym mlekiem i lepiej wrocic do hippa i probowac z hipp kolejne mleko?
aha, mieszam mleka, teraz daje 4nowe miarki do 2starych

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30402 dnia: 11 Lutego 2014, 21:23 »
Milcia moi po ok.1 mcu rozszerzania diety. Ale tak na stałe miesko zagościło ok. 9 mca. Potem przez jakieś pół roku miesa nietknęli, a teraz jedzą od wielkiego dzwona. Nie przepadają i tyle...

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30403 dnia: 11 Lutego 2014, 21:38 »
Lusi,pasuje że zmiany pojawiły się przy zmianie mleka. Ja bym została przy hippie i spróbowała znowu za kilka miesięcy.
Z drugiej strony dziwię się, bo przecież hipp również nie jest hydrolizatem :-\
Z tego co pamiętam miałaś już przeboje z mlekiem u Klaudii?, więc może mała nadal czegoś nie toleruje.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30404 dnia: 11 Lutego 2014, 21:56 »
Milcia, u nas pierwsze półtora miesiąca to były warzywka. Na spokojnie wprowadzałam po kolei, dopiero później mięsko.

A tak z ciekawości, widzę, że o takie rzeczy pytają mamy, które mają już kolejne dzieci, czy to się zapomina?  ;D

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30405 dnia: 11 Lutego 2014, 22:07 »
Wiesz co, młoda miała problemy z początkiem rozszerzania diety i tak naprawdę dopiero od nieco ponad 2 tygodni jada coś poza cycem, więc rozmija mi się ze schematem 0 to raz.
A dwa, słoiczki Baby Dream o których pisałam wcześniej są po 4 miesiącu już z mięsem i dlatego pytam.
Schemat który sprawdził się przy Tymku zupełnie nie był dla  Blanki  :D
A poza tym przez 4 lata zmieniły się niektóre wytyczne, np gluten  ;)
Przy Tymku byłam na bieżąco z prasą dziecięca, teraz szkoda mi na to czasu :) Gdy było jedno dziecko było inaczej  :D
BOY
GIRL

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30406 dnia: 11 Lutego 2014, 22:09 »
Nadzieja, dziekuje za odpowiedz  :-*
chyba faktycznie kupie jutro hipp spowrotem.. i zobaczę czy się polepszy sytuacja
szczerze mowiac stresuje mnie to mleko.. mala ma co rusz jakies reakcje alergiczne.. ostatnio był dluzszy czas spokoj, to przyszla pora zmiany mleka po roku  :Olaboga:
może to ten aptamil jej nie lezy.. i jak sprobuje hipp po roczku to będzie latwiej.. chciałam przejść na aptamil bo jest bliżej dostępny.. no ale jak nie pasuje malej to mam go gdzies :P
a tak z innej beczki, czy jakbyśmy zostali na tym mleku co jest (po 6mcu) to byłoby to cos zlego? te kolejne mleko jest chyba mniej kaloryczne.. pewnie ma więcej zelaza czy czegos tam.. ale czy to sa az tak wielkie i znaczace roznice żeby trzeba było koniecznie to mleko zmieniac?  ???

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #30407 dnia: 11 Lutego 2014, 22:15 »
Milcia, ja Hani wprowadziłam stopniowo wszystkie warzywa (około 1 miesiąc to trwało) i potem mięsko poszło w ruch. Z tym, że Hania jest od 4 miesiąca na mm. Po szóstym miesiącu co drugi/trzeci dzień zamiast mięsa dostaje żółtko w zupce.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #30408 dnia: 11 Lutego 2014, 22:25 »
Lusi moja pediatra mowila żeby absolutnie nie mieszac dwóch mlek..
wlasnie o tym z nia rozmawiałam bo większość dziewczyn na forum tak robi..
kazala mi robic tak ze np. dziś i jutro  jedno karmienie innym mlekiem.. a reszta starym i tak stopniowo później dwa karmienia nowym mlekiem.. ze takie mieszanie mleka może spowodować jezcze gorsze problemy z bzruchem

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30409 dnia: 11 Lutego 2014, 22:54 »
Milciu, moj Adas przez okolo 1,5 miesiaca na warzywach, a potem miesko, tylko, ze ja zaczelam od ekologicznego kuraka- sama gotuje i glownie to maly je, po kilku dniach weszly ryby. Teraz je kurczak, ryba, jajko i tak na okraglo. Probowal tez sloiczkowych roznych mies, jak bylismy na wyjazdach, ale ze nie mam dostepu do krolika czy pewnej cieleciny to na razie zostaje przy kurczaku.

Dziewczyny, czy mam isc do lekarza? Maly ma katar i kaszelek, wyglada, ze od tego kataru, ale ani goraczki, samopoczucie dobre, je normalnie i sama nie wiem, czy isc czy przeczekac. Kataru sie w koncu nie leczy

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #30410 dnia: 11 Lutego 2014, 23:06 »
Kataru sie w koncu nie leczy
nie rozumiem stwierdzenia;-))) moim zdaniem się leczy, ale nie każdy trzeba konsultować z lekarzem;-))) inhalacje, kropelki, maść majerankowa, sól morska leczą;-)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30411 dnia: 11 Lutego 2014, 23:09 »
A i tak tydzien trwa ;) dobra, wybiore sie do tego lekarza dla spokojnosci ducha

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #30412 dnia: 11 Lutego 2014, 23:12 »
to my jesteśmy zaprzeczeniem;-) u mego dziecka trwa czasem tylko trzy dni;-) leczę zawsze, bo nie chcę,aby spływał na oskrzela, a mój ostatni katar w miarę możliwości leczony trwał tygodni trzy;-)
na twoim miejscu do lekarza bym nie szła, bo tam można złapać gorsze dziadostwo;-)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30413 dnia: 12 Lutego 2014, 07:32 »
Miesko wprowadzalam po okolo miesiacu po warzywach i owocach, potem rybka. Na poczatku miesko na zmiane z zoltkiem, a pozniej 2 razy w tygodnku rybka i 5 razy miesko. Tylko, ze sama nie gotowalam, do roczku byly tylko sloiczki. Tych z rossmanna nigdy nie kupowalam, jakos nie mam zaufania do ich produktow, kosmetyczkow i pieluch tez nigdy.

Z katarem tez bym nie szla do lekarza, w dzien odciaganie, a na noc plasterek na pizamke i po 2-3 dniach po katarze.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30414 dnia: 12 Lutego 2014, 07:43 »
Lusi jak Klaudusia je? Chętnie i ma urozmaiconą dietę? Jesli tak to ja bym zmieniła jej mleko na po roczku ale na spokojnie. Bo tego i tak nie unikniesz. Macie tam jakiś bilans roczniaka? Mogłabyś się poradzić pediatry czy konieczne jest przejście na to mleko ale wydaje mi się, ze tego nie unikniesz. Jednak dziecko w miarę wzrostu ma różne potrzeby i mleko jest do tego przystosowywane.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30415 dnia: 12 Lutego 2014, 08:32 »
Lusi sprawdzilam akurat swoje mleko czyli bebiko, ale 3 jest nieco bardziej kaloryczne.
Szkoda, z macie takie problemy z ta zmiana.
Ale jak to mowia, jak nie urok to... Przemarsz wojsk  :P

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30416 dnia: 12 Lutego 2014, 08:42 »

Z katarem tez bym nie szla do lekarza, w dzien odciaganie, a na noc plasterek na pizamke i po 2-3 dniach po katarze.

Nie wiedziałam,  że są jakieś plasterki, które można używać dla niemowlaka? Jakie?

Marta, katar może być od zębów jeśli idą, a kaszel od kataru właśnie, ja też bym nie szła i nie chodzę, jak widzę, że odkaszluje czasem od kataru. Jeśli zacznie kaszleć bardzo albo pojawi się gorączka to wtedy idź. Albo gdy będzie bardzo płaczliwy i marudny, lekarz sprawdzi, czy go gardełko nie boli.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30417 dnia: 12 Lutego 2014, 08:45 »
Milciu, moj Adas przez okolo 1,5 miesiaca na warzywach, a potem miesko, tylko, ze ja zaczelam od ekologicznego kuraka- sama gotuje i glownie to maly je, po kilku dniach weszly ryby. Teraz je kurczak, ryba, jajko i tak na okraglo. Probowal tez sloiczkowych roznych mies, jak bylismy na wyjazdach, ale ze nie mam dostepu do krolika czy pewnej cieleciny to na razie zostaje przy kurczaku.

Dziewczyny, czy mam isc do lekarza? Maly ma katar i kaszelek, wyglada, ze od tego kataru, ale ani goraczki, samopoczucie dobre, je normalnie i sama nie wiem, czy isc czy przeczekac. Kataru sie w koncu nie leczy
Martuś dla spokoju idź do lekarza, bo katar spływający do gardła może doprowadzić np. do zapalenia oskrzeli. A katar warto leczyć by małemu ulżyć. Można sól morską do nosa wpryskiwać, inhalować solą, lub ziołami (majeranek tymianek rumianek) pod noskiem można maścią majerankową smarować.

Ja urlop??

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30418 dnia: 12 Lutego 2014, 09:04 »
Plasterki Aromactiv od 6 miesiaca. Reklamuja, ze od 3 roku, ale nasza pediatra mowi, ze od pol roczku mozna. Byle nie wiecej ni 2-3 noce.

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30419 dnia: 12 Lutego 2014, 09:26 »
z jedzeniem -nie chce zapeszyć;) - jest calkiem dobrze, obiadki zjada ladnie, czasem sie skusi na jakies gotowane warzywa, wcina owoce, pod warunkiem ze sa 'do raczki' a nie mus ;)
czy jest bilans roczniaka? hm niby jest w książeczce cos na roczek, ale to chyba przy okazji szczepienia jest wywiad i pomiary.. idziemy w piątek to zobaczymy

w Irlandii jest dla niemowląt cos takiego do smarowania klatki piersiowej http://www.pharmacyathand.co.uk/Snufflebabe_Vapour_Rub/snufflebabe-vapour-rub-6336.html od 3 czy 4miesiaca