Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4041015 razy)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #22410 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:17 »
Dzwoniłam do przychodni w sprawie zaczerwienienia po poniedziałkowym szczepieniu, jeśli dziecko nie goroączkuje i miejsce po szczepieniu nie jest bolesne nie ma co panikować. Trzeba czekać, aż zniknie, bo różnie może być u różnych dzieci :) panie z przychodni będą miały mnie niedługo dosyć ;)

Moja Natalka od jakichś dwóch tygodni przekręca się na bok i z boku na plecy ale tylko na lewy ::) a wasze dzieci selena i ola888 na obydwa boki się przekręcają?
Natalka 4.11.2012

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22411 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:33 »
Dmonik rozumiem, że pytałaś w przychodni o reakcję poszczepienną swojego bobasa ;) ciekawe jak to się ma do tego, co u nas wylazło, bo te 4 cm kółko, to prawie 1/3 przedramienia ::) mamuśki, powiecie coś? (ostatni post na poprzedniej str.)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22412 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:35 »
Dmonik rozumiem, że pytałaś w przychodni o reakcję poszczepienną swojego bobasa ;) ciekawe jak to się ma do tego, co u nas wylazło, bo te 4 cm kółko, to prawie 1/3 przedramienia ::) mamuśki, powiecie coś? (ostatni post na poprzedniej str.)
a próbowałaś okłady robić ??? ja bym się jakoś specjalnie nie przejmowała jak nie boli... spróbuj okłady - chyba z soli fizjologicznej się robi..

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #22413 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:42 »
Nam lekarka polecała okłady z roztworu sody oczyszczonej

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22414 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:46 »
Jagódka od zeszłego tygodnia przekręca się na obydwa boczki, ale zaczęła od prawego i najpierw przez jakiś czas na prawy a teraz już na oba. Próbuje też z brzuszka na plecy.

Hania jeśli Tymka to nie boli to ja bym poczekała spokojnie.

Na marginesie dzisiaj moje młodsze dziecko spało od godziny 22 do godz 9.15, gdyby nie "fikające nogi" w powietrzu myślałabym że śpi dalej a tutaj zero krzyku, oczy jak 5 zł i uśmiech szeroki do matki, mam w domu anioła  ;D  

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22415 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:52 »
No to zobaczę czy coś się z tego rozwinie. Mam nadzieję że nie, na same święta ::) teraz tak sobie myślę, że może to od tego, że nie miał przytrzymanego wacika po wkłuciu, tylko szybko szybko, ubieranie i nastepny ::) ale z drugiej strony to nie pobieranie krwi, by miał się siniak zrobić, tylko wstrzykiwanie czegoś. No i ten regularny kształt... ::)  Zobaczę... A w razie czego ten altacet w żelu może być?

Jagódka od zeszłego tygodnia przekręca się na obydwa boczki, ale zaczęła od prawego i najpierw przez jakiś czas na prawy a teraz już na oba. Próbuje też z brzuszka na plecy.
:o :o :o

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #22416 dnia: 21 Grudnia 2012, 14:55 »
nie żartuj tak.. mój się 3 razy w nocy budzi na jedzenie i kilka razy z krzykiem... kolejny ząb idzie  ::) mam dość  ;D

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22417 dnia: 21 Grudnia 2012, 16:32 »
Adrian przekręca się z pleców na oba boczki. W ogóle coś nie lubi na pleckach spać, woli na boczku. Dziś natomiast spał na boczku w nocy, patrzę na niego rano, a ten na brzuszku, z tym że z rączkami pod sobą :D Słodko to wyglądało, nie wiem, jak on to zrobił  :D.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #22418 dnia: 21 Grudnia 2012, 20:10 »
nie chcę straszyć ale pilnuj tego spania na brzuszku, jeszcze z rączkami pod sobą, w nocy. malutki jest.
nie wiem jaka jest obecnie "moda" ale ja bym blokowała :-\
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22419 dnia: 21 Grudnia 2012, 20:37 »
nie chcę straszyć ale pilnuj tego spania na brzuszku, jeszcze z rączkami pod sobą, w nocy. malutki jest.
nie wiem jaka jest obecnie "moda" ale ja bym blokowała :-\
Mam takie samo zdanie... moi spali na boczkach ale blokowałam kocykami albo wałeczkami.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22420 dnia: 21 Grudnia 2012, 20:50 »
No wiem, samego go nigdy tak nie zostawiam, i śpi na rozłożonym rożku, z boczkami zrolowanymi w rynienkę, właśnie żeby się nie przekręcił. Nie wiem, jak on to zrobił, bo leżał bokiem na tym jednym zrolowanym boczku, z tym że jedną rączkę miał pod bródką. Ogólnie jest straszny wiercipięta  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22421 dnia: 21 Grudnia 2012, 22:35 »
Selena moi też się tak wiercili... tzreba uważac po prostu ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #22422 dnia: 21 Grudnia 2012, 23:24 »
trzeba uważać Selena bo w tym wieku on jeszcze nie jest w stanie kontrolować położenia swojej głowy tak by nie spać na nosie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22423 dnia: 22 Grudnia 2012, 09:24 »
przy takim wiercipięcie pilnowałabym i kładałabym na pleckach.
w nocy ciężko upilnować takiego malucha. w dzień co innego.
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #22424 dnia: 22 Grudnia 2012, 10:05 »
trzeba uważać Selena bo w tym wieku on jeszcze nie jest w stanie kontrolować położenia swojej głowy tak by nie spać na nosie.

w takim razie mi się trafił  "cudowny" egzemplarz, bo kontrolował od urodzenia i spał na brzuchu, bo tak lubił...a łepetynę przekładał z boku na bok;
starsza spała na boku bo też lubiła, po położeniu zawsze przekręcała się na bok przyjmując pozycję szermierza
i szczerze mówiąc chciałam, żeby młodszy miał tak samo, ale jak na złość nie miał...
położony na boku się budził...

a w podsumowaniu,
nie uogólniałabym...bo dzieci są różne...

nawet na tym forum jest kupa przykładów maluszków śpiących praktycznie od urodzenia na brzuszku...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22425 dnia: 22 Grudnia 2012, 11:14 »
Moja z kolei lubiła spać na plecach i bardzo długo tak spała. Ulewało jej się i starałam się ją kłaść na brzuszku, ale zaraz się przekręcała. Kupiłam nawet specjalne wałeczki, ale nawet między nimi potrafiła się przewrócić na plecy. Dopiero po 6 miesiącu zaczęły się akrobacje

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22426 dnia: 22 Grudnia 2012, 11:39 »
A jak to jest z tym leżeniem na pleckach... Podobno to jest najodpowiedniejsza pozycja dla niemowlaka.

Mój teraz często je, praktycznie co półtora godziny, i zaraz po jedzeniu odkładam go na boczek, na wypadek ulania, chociaż prawie mu się to nie zdarza... Na kładzenie na pleckach jest zatem mało 'okazji', poza tym jak pisałam, on woli na boczku... Chyba nie jest to dla niego szkodliwe, nie wpłynie na kręgosłup itp?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22427 dnia: 22 Grudnia 2012, 11:41 »
najodpowiedniejsza pozycja dla niemowlaka to na brzuszku...
może nie patrząc ilościowo, ale jakościowo n pewno...
nie koniecznie do snu jak ktoś ma obiekcje, ale na pewno na czas czuwania...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22428 dnia: 22 Grudnia 2012, 13:24 »
kamil uwielbiał spać na brzuszku od urodzenia ale w nocy nigdy go tak nie zostawiałam, bo się bałam
kaja już wolała na boczku lub na pleckach, na brzuszku tylko czuwała

to prawda, że są różne dzieci jeśli chodzi o umiejętności od tzw. "urodzenia", mnie mój instynkt podpowiadał żeby w nocy szczególnie uważać jak się malucha układa, przykrywa itp.
tym bardziej, że mieliśmy w dalszej rodzinie przypadek śmierci łóżeczkowej

poza tym nie od dzisiaj wiadomo, że brzuszkowanie jest dla maluszka najlepsze :) jak tylko główny zainteresowany jest tym "zainteresowany" :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22429 dnia: 22 Grudnia 2012, 13:27 »
wiadomo
...moja starsza miał w D leżenie na brzuchu  :-\
wyła jak syrena strażacka...
— Richard M. Devos

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #22430 dnia: 22 Grudnia 2012, 13:34 »
skąd ja to znam ...
mój do teraz nie lubi leżeć na brzuchu
czasami się zapomni i z pleców przekręci się na brzuch - powrót do poprzedniej pozycji następuje z trybie przyśpieszonym  ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22431 dnia: 22 Grudnia 2012, 14:02 »
Moja z kolei lubiła spać na plecach i bardzo długo tak spała. Ulewało jej się i starałam się ją kłaść na brzuszku, ale zaraz się przekręcała. Kupiłam nawet specjalne wałeczki, ale nawet między nimi potrafiła się przewrócić na plecy. Dopiero po 6 miesiącu zaczęły się akrobacje
"na boczku" miało być  :P
Na brzuszku też nie lubiła i piszczała strasznie.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22432 dnia: 22 Grudnia 2012, 14:42 »
Mój mały nie lubi leżeć sam na brzuszku, fika, wierzga i zaraz wyje. Za to uwielbia na brzuchu u nas na klatce piersiowej i u męża na rękach, gdy nóżki mu zwisają, śmiejemy się, że mamy leniwca zamiast dziecka i trzeba mu kupić gałąź  ;D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22433 dnia: 22 Grudnia 2012, 19:34 »
Z powodu przeprowadzki i urwania głowy nie miałam za bardzo jak odpowiadać,dlatego teraz nadrobię zaległości. ;)
wg mnie najlepszy jest PHYSIOMER BABY...
psika równo, spokojnie, a nie jakby chciał mózg przewiercić...
I tu jest sedno sprawy,ta moja woda to chyba z tych,które się do mózgu przewiercają. ;)

plus katarek- aspirator do podłączenia pod odkurzacz, ale mniemam, że skoro boisz się używać wody morskiej to po katarek nie sięgniesz :P
A tu Cię zaskoczę Aniu :P po katarek bardzo chętnie sięgnę. ;D Tylku tu zawalił mój mąż,bo kilka razy prosiłam,by zamówił na allegro,ale widać nie brał tego na poważnie. :-\ Pewnie w sklepach u mnie na wsi tego nie dostanę.....

A Kubuś jest niespokojny? Nie uwierze!!! To najspokojniejsze niemowlę jakie widziałam. I na pewno jedno ze słodszych ;)

;D Oj,nawet mój Czaruś spokojniutki potrafi się zdenerwować.Na szczęście nie za często i nie na długo. ;)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #22434 dnia: 25 Grudnia 2012, 14:38 »
Dziewczyny z czego mogę zrobić niemowlakowi -9 miesięcy- inhalacje?  Mąż zaraził młodego strasznym kaszlem i muszę jakoś z tym powalczyć a za bardzo nie wiem jakie leki kupić.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22435 dnia: 25 Grudnia 2012, 15:03 »
Pewnie, że możesz. Ja bym zrobiła z samej soli fizjologicznej.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22436 dnia: 25 Grudnia 2012, 22:38 »
ja bym poszła do lekarza :-\

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22437 dnia: 26 Grudnia 2012, 01:02 »
Dziewczyny, czy którejś z Was doskwierał ból biodra po porodzie? Chyba biodra. Od tygodnia czuję dość silny ból z lewej strony, jakby miednica, biodro. Byłam nawet na pogotowiu, pani doktor powiedziała, że to na pewno po ciąży, że tak bywa i pewnie rodzinny skieruje do fizjoterapeuty...
I że to raczej kręgosłup promieniuje.

Maści nie pomagają, paracetamol też nie, a jest to naprawdę wkurzające, przy chodzeniu, schylaniu się... Zastanawiam się, czy to samo przejdzie i kiedy... Do lekarza oczywiście pójdę, ale u nas są zapisy dopiero po nowym roku, więc trochę poczekam. Miała tak któraś?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22438 dnia: 26 Grudnia 2012, 06:55 »
Może wybierz się do neurologa? Ja byłam niedawno i  okazało się, że mam dyskopatię, jedna noga ma słabsze odruchy i ogólnie cała pokrzywiona jestem  ::) Dostałam mnóstwo leków, skierowanie na TC i zabiegi.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22439 dnia: 26 Grudnia 2012, 09:02 »
Po porodzie  Liwii miałam straszne bóle biodra, miednica, kręgosłup do tego stopnia że jak Liwka skończyła 6 miesięcy to zaniemogłam na parę tygodni, nie byłam w stanie wstać z łóżka, leki nie pomagały, diagnozy były różne, w końcu trafiłam na mądrego lekarza który zdiagnozował odpowiednio, dostałam ćwiczenia i z tego wyszłam. Z tym że ćwiczenia miałam robić mimo ustania bólu a najlepiej ćwiczyć codziennie do końca życia, teraz też ćwiczę bo znowu mi kręgosłup nie domaga.