Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4037317 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #22440 dnia: 26 Grudnia 2012, 11:50 »
Dziewczyny, czy którejś z Was doskwierał ból biodra po porodzie? Chyba biodra.

I że to raczej kręgosłup promieniuje.
Miała tak któraś?

miała miała...
poszłam do dobrej fizjoterapeutki i pomogła
to dość typowe po ciąży
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #22441 dnia: 26 Grudnia 2012, 13:19 »
Też miałam i pan lekarz powiedział, że symuluję i mam nie przesadzać.. a ja z łóżka się podnieść nie umiałam.. ;/ Byłam u innej pani lekarz i powiedziała, że mam wrócić po karmieniu, bo teraz nic mi nie pomoże.. ;/

Także ja niewiele pomogę..

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22442 dnia: 26 Grudnia 2012, 14:33 »
A co jest z bólem kręgosłupa? A właściwie nie kręgosłupa, bo ten bolał jakiś czas temu, teraz boli po lewej stronie od kręgosłupa, jakby promieniuje. Naprawdę boli i wkurza zarazem, bo nie wiem kiedy zaatakuje :-\ Na bank od kręgosłupa, bo ból łączył się bezpośrednio z nim, a teraz już nie na środku pleców (odcinek lędźwiowy) a właśnie to promieniowanie na bok zostało. Lekarka powiedziała żeby nie wykonywać obrotów i się nie schylać :mdleje: :|| i wsio :-X nie jest to ciągły ból (choć czasem trwa nieustannie np. trzy dni), a bardziej takie walnięcia - spokój w dzień, i nagle zakłuje wieczorem i tak trzyma. Albo jak w złej pozycji siedzę/leżę... I też jakiś czas po porodzie wylazło :-\ najgorsze że zaczyna promieniować też na prawo :-\ coś z tym zrobić? Miałam wrażenie że lekarka to zbagatelizowała...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22443 dnia: 26 Grudnia 2012, 17:06 »
Dobrze wiedzieć, że tak się zdarza. Swoją drogą, to nie dość, że pod koniec ciąży jest ciężko, namęczymy się przy porodzie, to jeszcze takie atrakcje później...

hania3033, ja najpierw idę do rodzinnego po skierowanie do fizjoterapeuty, jak mi nie da, albo będzie trzeba długo czekać, to pójdę prywatnie. Przy dziecku trzeba być w pełni sprawnym :-).

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22444 dnia: 26 Grudnia 2012, 20:49 »
Skierowanie na fizjoterapię związaną z leczeniem dysfunkcji narządu ruchu wywołaną wadami postawy wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego: rehabilitacji medycznej lub ortopedii i traumatologii.

selena rodzinny Ci skierowania nie da....bo jak widać  nie może...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #22445 dnia: 26 Grudnia 2012, 21:04 »
Skierowanie do poradni rehabilitacyjnej oraz na zabiegi fizjoterapeutyczne wystawiane jest przez lekarza ubezpieczenia zdrowotnego (w tym lekarza POZ). - z tego co mi wiadomo...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22446 dnia: 26 Grudnia 2012, 21:21 »
racja...
wczytałam się...wady postawy raczej będą tyczyć się dzieci...
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22447 dnia: 26 Grudnia 2012, 23:22 »
To w końcu da, czy nie da... Lekarka na pogotowiu powiedziała, że da...  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22448 dnia: 26 Grudnia 2012, 23:26 »
myślę, że doktor z pogotowia wie lepiej niż ja...
bo jej bliżej do POZ niż mi...
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22449 dnia: 27 Grudnia 2012, 09:37 »
Ja po nowym roku wybieram się do rodzinnego to zapytam. Byłam u neurologa prywatnie i TC i zabiegi mam robić prywatnie, więc chciałam skierowanie do neuro, żeby może na kasę coś z tego się dało, ale zabiegi pewnie i tak zacznę prywatnie.
Mnie najbardziej boli jak stoję dłużej w miejscu (np. w kolejce), nie mogę się przekręcać, odwracać gwałtownie , rano mam duże problemy ze wstaniem z łóżka (całe plecy zdrętwiałe i boli strasznie jak wstaję), a jak już wstanę to nogi nie "działają" tak jak powinny. No i mała coraz cięższa... Neurolog zakazała dźwigać. Na szczęście teraz mąż ma wolne, więc może się zająć małą więcej...

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22450 dnia: 27 Grudnia 2012, 10:35 »
lekarz rodzinny powinien dać!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22451 dnia: 27 Grudnia 2012, 10:45 »
a musi skonkretyzować jakie zabiegi chce i co pacjentce dolega?
bo jeśli tak to musi pociągnąć diagnostykę, a na swoim poziomie to dysponuje jedynie RTG kręgosłupa, które może niewiele dać...
cała finezja diagnostyczna to już tylko w rękach specjalistów...

— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22452 dnia: 27 Grudnia 2012, 10:50 »
napiszę może jak to wygląda w praktyce: na skierowaniu powinno być napisane rozpoznanie i zabiegi, które czasem nijak się mają do rzeczywistości ;D
co więcej nieraz mamy skierowanie od specjalisty i sytuacja jest identyczna ;D co do zabiegów to się jeszcze nie dziwię, bo skoro lekarz ma specjalizacje np. z neurologii to nie wymagam od niego aby miał w małym paluszku cały zakres z fizjoterapii ale czasem i rozpoznanie jest zbyt trafne...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22453 dnia: 27 Grudnia 2012, 10:58 »
tak mi się właśnie wydawało...
sama mam mgliste pojęcie o tej działce...
rwę rozpoznać potrafię i raczej na tym mi się kończy... a ta rwa może być zapalna, albo z ucisku ...tak mnie swego czasu doświeciła moja cudowna fizjoterapeutka...
cudowna bo po jednym zabiegu już mnie na nogi postawiła...
— Richard M. Devos

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #22454 dnia: 27 Grudnia 2012, 11:09 »
dziewczyny powiedzcie mi czy to zęby czy mam leciec do lekarza, chociaz teraz zabardzo nie chce do niego isc bo latwo infekcje w przychodni zlapac..

mloda od niedzieli nie spi mi w nocy, jeczy, wyje na cale gardlo...jedynie co ja usypia to kolysanki...usnie na godzine dwie i znow jeczy albo placze...
dziąsla ma jasne, nie sa napuchniete, brak apetytu wczoraj na noc zjadla 90ml kaszki. w nocy jesc nie chciala dopiero o 9 rano zjadla...normalnie zawsze zjadala 120-150 ml, goraczki brak, w dzien ogolnie nie jest zle placze tylko jak ma potrzebe..
wczoraj niesamowita awanture na noc zrobila...powiem szczerze ze sie naprawde wystraszylam, plakala strasznie...
:*:*:*

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22455 dnia: 27 Grudnia 2012, 11:50 »
Skierowanie daje lekarz rodzinny lub ortopeda. Ja dostalam od ortopedy. Potem musialam zrobic rentgen i poszlam do rodzinnego. Ale na zabiegi typu cwiczenia, masaze, lasery i krooterapia dostalam skierowanie od ortopedy.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22456 dnia: 27 Grudnia 2012, 12:11 »
Ania ja mam podobny problem co ty...tydz temu skonczylam miesieczna rehabilitacje...chodzilam na laser i prady tens...bylam prywatnie a to dlatego ze na fundusz przy dobrym wietrze okolo kwietnia miala te zabiegi...zaplacilam 200zl za miesiac rehabilitacji i narazie funkcjonuje
ortopeda moj twierdzi ze lepszy jest rezonans niz tomografia ja zaplacilan 560zl.....rezonans jest bardziej szczegolowy i mniej.promienuje..tomografia promieniuje jakbys sobie.zrobila 100zdjec rentegenowskich....

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #22457 dnia: 27 Grudnia 2012, 12:53 »
Paulinka, ja myślę, że to mogą być zęby. Smaruj na noc żelem, ja mam akurat bobodent i nie uważam, żeby był kiepski, ale wcześniej miałam calgel i też działał. Zależy pewnie od natężenia bólu, mi ostatnio dokuczała ósemka, posmarowałam sobie i czułam drętwienie czyli coś tam działa ;) smaruj za każdym razem jak mała będzie marudzić wieczorem/ w nocy. Do tego możesz podać nurofen dla dzieci czy jakiś ibufen, jeśli nie masz to najbardziej opłaca się kupić ten forte, podaje się wtedy mniejszą objętościowo dawkę. Dajesz tuż przed snem i zobaczysz jak będzie spała. U nas na prawdę pomaga, poobserwujesz co się będzie działo i może to Ci roznaśni sytuację. U Majki nie było kompletnie nic widać jak szły ząbki, zauważyłam dopiero jak mnie ugryzła ;) ale miałam podejrzenia dużo wcześniej na szczęście.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22458 dnia: 27 Grudnia 2012, 16:57 »
Paulinka, dzięki. Mi wyszło 210 zł za 10 dni zabiegów, codziennie 3 różne. Pewnie że pójdę prywatnie, na to nie będę żałować, ale nie zaszkodzi zapuytać u ogólnego czy czegoś się nie da też państwowo... zresztą i tak muszę iść po leki na astmę i skier. na badania krwi.

Jeśli chodzi o Laurkę, to pewnie ząbki. A gorączki nie ma? Podaj IBUM i zobacz czy pomoże. U nas ostatnio też takie jazdy są  :-[ 

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #22459 dnia: 27 Grudnia 2012, 16:59 »
lilka, jak tam synuś i gluten?
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22460 dnia: 27 Grudnia 2012, 19:20 »
ciężko powiedzieć...
odstawiłam i z 7 kupami na dobę jest spokój, ale od kilku dni coś się pojawia mu na nogach, znowu te same zmiany...na razie są małe, wyczuwalne pod palcami...
może od tego co ja pożarłam... pomimo, że w te świeta praktycznie nic nie jadłam, ale jakieś uszko, sernik, pieróg - no coś się przemyciło, nawet w pojedynczej formie...
No, ale tkwię w miejscu, bo nawet prowokacji nie ma sensu robić.
Zacznę się rozglądać za jakąś poradnią alergologiczną.
Syn mi ręce wyciąga do każdej kanapki jaką ma w zasięgu wzroku, a tu lipa...wafelki ryżowe zostają.

a w ramach bólów wszelakich...no to podniosłam Tymcia w zły sposób dzisiaj, no i mam za swoje...
znajomy ból w odcinku L4-L5 z delikatnym promieniowaniem do pośladków na obie strony...
super...wprost nie posiadam się z radości....

— Richard M. Devos

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22461 dnia: 27 Grudnia 2012, 19:28 »
znajomy ból w odcinku L4-L5 z delikatnym promieniowaniem do pośladków na obie strony...
promieniowanie w takim samym stopniu na obie strony?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22462 dnia: 27 Grudnia 2012, 19:39 »
wiesz tak naprawdę to on skubaniec siedzi najbardziej po środku
jak się kiwam to mi idzie na boki, wg mnie tak samo na obie strony...
ale daleko nie lezie, nie schodzi do kulszowych...
ale unieruchomiona jestem na amen...
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22463 dnia: 27 Grudnia 2012, 21:39 »
Mloda obudzila sie juz 6 razy od 19 z mega ogromym wrzaskiem...w ogole nie moge jej uspokoic..
3 kupy dzis zrobila....
czy to jest normalne :-[
kupy przy zebach moze tak  ale ten wrzask ??? ???

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #22464 dnia: 27 Grudnia 2012, 21:47 »
A ja mam pytanie odnośnie rozszerzania diety dzieciaka? Zaczynam nad tym myśleć powoli, bardzo powoli, bo jeszcze troszkę czasu mam. Macie jakieś dobre pomocne strony, artykuły? Bo ja kompletnie zielona jestem i nie chcę przekombinować..

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22465 dnia: 27 Grudnia 2012, 22:25 »
Mloda obudzila sie juz 6 razy od 19 z mega ogromym wrzaskiem...w ogole nie moge jej uspokoic..
3 kupy dzis zrobila....
czy to jest normalne :-[
kupy przy zebach moze tak  ale ten wrzask ??? ???
Paulinka, ale tak się budzi, wrzeszczy i śpi dalej i za jakiś czas znowu się budzi? Uznałabym to za normalne przy zębach, tylko że u nas budzenie się zawsze wiąże się z 2 godzinami walki, czy to z powodu ząbkowania, czy głodu. Dla mnie jak znajome mówiły, że dziecko budzi się w nocy 3 czy 4 razy na jedzenie to dla mnie była jakaś abstrakcja, bo ona jak się budzi to od razu na 2-3 godziny, więc jakby to były 3 czy 4 razy, to nie nazwałabym tego budzeniem, tylko bezsennością całonocną  :P. Nawet jeśli wypije mleko, to na tym nie koniec i dalej urzęduje (albo śpiewa, albo płacze i marudzi  :P Pewnie ma to po mamie, bo ja jak się obudzę to już nie mogę zasnąć...

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #22466 dnia: 28 Grudnia 2012, 14:54 »
Paulina u nas tak jest przy ząbkowaniu :)

ja mam pytanie czy któraś z Was używa butelek tomme tippie i kupuje mleko z kleikiem ryżowym? kurcze  zaden smoczek mi nie pasuje... 6m+ ma za małą dziurkę i przez nią mleko nie przejdzie a do kaszki ma za dużą dziurę  ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22467 dnia: 28 Grudnia 2012, 15:10 »
A trójprzepływowy? Ja używam z Aventu trójprzepływowy i do tej pory żaden inny mi nie podpasował do kaszki czy nawet mleka z kleikiem. TT też chyba ma? tylko że nie wiem czy to ta sama technologia, bo próbowałam trójprzepływowy z Canpolu i tam jest to rozwiązane na zasadzie przecięcia na krzyż. Mi się to zapychało. Póki co tylko Avent daje radę.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #22468 dnia: 28 Grudnia 2012, 15:25 »
U nas jest podobnie przy ząbkowaniu, jak nie podam nic uśmierzającego ból. A dawałaś małej już jakiś żel albo syropek?

Madziatko, mi kiedyś dziewczyny podesłały takie stronki: http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html
http://www.mamanaczasie.pl/artykul/98-schemat-zywienia-niemowlat-mlekiem-modyfikowanym.html

Trochę się między sobą różnią, ale do póki dziecko nie ma alergii to wg mnie nie ma co się tak bardzo przejmować drobnymi różnicami. Zaczniesz zapewne od jabłka, dyni, ziemniaka i marchewki, chociaż ta ostatnia na początku może powodować lekkie zawarcia. Do tego polecam kleik kukurydziany zamiast ryżowego, jest łatwiejszy w trawieniu ;) chyba na początek tyle, potem sama się rozkręcisz :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #22469 dnia: 28 Grudnia 2012, 21:54 »
Paulina u nas tak jest przy ząbkowaniu :)

ja mam pytanie czy któraś z Was używa butelek tomme tippie i kupuje mleko z kleikiem ryżowym? kurcze  zaden smoczek mi nie pasuje... 6m+ ma za małą dziurkę i przez nią mleko nie przejdzie a do kaszki ma za dużą dziurę  ::)

Madzia mam ten sam problem... Do wieczornego mleka dodaję tylko 2 łyżeczki kaszki, bo córa nie lubi kaszek a chcę, aby dłużej w nocy pospała i 6+ się zatyka a z tego do kaszek córa się krztusi (nie dziwię się widząc tę dziurę...) Specjalnie kupiłam dr browna, ponieważ smoczek nie ma takiej dziury tylko nacięcie i dziecko samo reguluje ilość kaszki/mleka. Ten trójprzepływowy z aventu też głupio nie wygląda, ale akurat na niego się nie natknęłam :)