Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4019029 razy)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #9660 dnia: 19 Czerwca 2010, 22:05 »
Moje dziecko najpierw raczkowało a później samo siedziało, więc na nic by się to zdało. poza tym, może mam trochę mniej rozumne dziecko, ale dopiero od niedawna zaczynam się z nim dogadywać... jestem przekonana, że w wieku 8 miesięcy nic by z tego nie rozumiał. Teraz nie kuma, a co dopiero wtedy?

Lila, nakładam jak jest potrzeba. Jak mały zacznie z niej świadomie korzystać to będzie cały czas, a ściągać będziemy jak sami będziemy korzystać z wc.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #9661 dnia: 20 Czerwca 2010, 09:51 »
U nas z nocnikowaniem to róznie, raz siku jest raz nie ma  :-\ ale pomalutku do celu, jestem cierpliwa osobą (tzn tylko do młodego)  ;)

A jezeli chodzi o to zostawianie to nie jest tak ze ja go zostawiam i sobie ide bóg wie gdzie, jak musze isc do wc to ide mam na przeciwko i widze go w pokoju, ale on ogolnie z tych ostroznych jest, od poczatku odkąd zacząl wstawac przy stoliku to nie puszcza sie aby siąsc tylko delikatnie obniza sie na rączkach i siada. Od tygodnia nauczył sie sam wchodzic na zebre FP, schodzi i wychodzi, szaleje na niej, zdarzają sie momenty gdzie on cos sobie wymysli, jak naprzyklad nie jest załozony materac na łózko w salonie i jest nizej to spotrafi tam sie wdrapac, ale gdy wychodze to sprawdzam czy wszystko jest tak jak byc powinno czyli tak zeby nic mu sie nie stało. Ogolnie mam wszystko pozabezpieczane, szuflady, kanty.
A jak odkurzam, to albo chodzi za mną i mi probuje pomagac albo siedzi w pokoju i czeka az odkurze i dam mu zabawke (czyt.odkurzacz)  ;D

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #9662 dnia: 20 Czerwca 2010, 20:18 »
Szymek sam zaczyna kumać o co chodzi z tym sikaniem. Pare razy juz się zdarzyło że sam zawołał "siku" po czym pieknie poczekał na nocnik i od razu zawartośc tam wylądowała- znaczy się że już potrafi wstrzymać. Ostra jazde z nocnikiem zaczynamy od 1 lipca, wtedy przerwa w żłobku.
I tak jak lila, mi się nie chciało uczyć Młodego od maleńkiego, za dużo roboty, ograniczeń na wyjeździe. Cierpliwie czekałam aż zacznie wołać i będzie to bardziej świadome.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9663 dnia: 20 Czerwca 2010, 22:06 »
U nas Zu sika i do kibelka i na nocnik, zależy jak leży, ale czasami jak daje nocnik, to krzyczy "Nie chce" i biegnie do kibelka. Ale raz sie wysika, raz nie. W sobote zlała mi się do szafy >:( (przesywna mam).

Co do zostawiania w pokoju, to kiedys sprawdzalo sie krzesełko + bajka jak na dłużej chciałam miec spokoj, teraz mamy zakmknięta tylko sypialnie bo wlazi na lozko i potem na parapet ::) a reszta - moze biegać gdzie chce i buszowac.  Jak jest za cicho ide sprawdzic co robi, jak dlugo nie przybiega też od czasu do zcasu zaglądam.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9664 dnia: 20 Czerwca 2010, 22:30 »
W sobote zlała mi się do szafy >:( (przesywna mam).

:D :D :D az kilka razy to czytałam czy oby dobrze przeczytałam

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9665 dnia: 21 Czerwca 2010, 08:14 »
nikola, iestety dobrze przeczytalas  :-\
Mnie tam do świechu wtedy nie bylo, no ale teraz juz mnie to smieszy ;)

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #9666 dnia: 21 Czerwca 2010, 10:41 »
A u nas z nocnikiem chyba będzie ciężko,ale za to muszę się pochwalić,że już nie doimy smoka od 2 tygodni.Pocięłam go przy moim dziecku,powiedziałam,że jest popsuty i się już nie nadaje,po czym kazałam wyrzucić do śmieci.Mateusz popatrzył na niego,obejrzał go z każdej strony,czy rzeczywiście jest tak jak mama powiedziała po czym wyrzucił do kosza.Płaczu nie było:) Miał tylko problemy z zaśnięciem przez kilka dni ale już jest w porządku.A samego smoczka zawołał tylko trzy razy w pierwszych dniach.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9667 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:04 »
A u nas jest problem ze zmianą pieluchy, młody nie chce mi sie polozyc a jak juz sie polozy zaraz jest ryk, jak zrobi siku to jest ok ale jak 2 to juz gorzej, kupilam juz dla wygody pielucho majtki bo łatwiej mi sie je zaklada  :-\

Podobnie jest z kapielą jeszcze nie tak dawno był spokoj i młody sie pieknie kapał a teraz ciagle mi wstaje w kapieli a jak go wyciagne jest płacz  :-\ nie wiem o co mu chodzi

Smoczek u nas tez juz poszedł w odstawke z tym ze on sam to zrobił  ;)

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #9668 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:05 »
moja do szafy by nie dała rady ale oprócz szafy to miała moment sikania gdzie popadnie. Dywan fotel na działce leżak zaliczył nawet kupkę.
Moja smoka nie ma od marca. Jakoś łatwo poszło odstawienie go. Teraz ja co prawda mam cały czas w razie co w szafce ale leży sobie tylko i czas go wyrzucić bo już dawno nie potrzebny :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9669 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:25 »
nikola, u nas jest to samo, znaczy Mloda nie chce pieluchy zakladac ::) ale tez nie wola, wiec musze jej zakladac bo jak bylo teraz chlodniej i szczala gdzie popadnie to zaraz zaczela psikac i prychac.

A co do kapieli, moja sie drze jak ja wyciagam bo nie chce wychodzi,c dobrze sie bawi.

Co do smoka, udalo sie Mloda odzywczaic od smoka w ciagu dnia, i juz nie wola "Koko" , ma jak na razie do spania i jak ją sie kladzie do lozka od razu sie upomina..no ale maly sukces jest, w dzien juz nie nosimy go wcale.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #9670 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:30 »
u nas smok jest do spania.. tym zajmiemy sie pozniej  ;)
narazie zabraliśmy sie za pieluszke.. idzie raczej kiepsko..
bedziemy teraz na dzialce, wiec mały bedzie sikał w majtki  :P zobaczymy..

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #9671 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:33 »
Co do nocnikowania my  mamy pierwsze zawołane siku :)lecz u nas nadkładka bardziej sie sprawdziła.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #9672 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:44 »
u nas z pieluchami jest tylko malutki problem ale jak zagadam Majkę to założę bez problemu :D
w kąpieli staje cały czas na nogi ::) przynajmniej dokładnie umyję dupsko ;D ;D ;D no i nie chce wychodzić z wanny ::) mogłaby siedzieć godzinami :D

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9673 dnia: 21 Czerwca 2010, 11:52 »
no ja mysle ze ten placz to moze byc wlasnie przez to ze on chce jeszcze sie kapac, no ale po co wychodzi z wanny wczesniej  :D, zresztą on wszystko lubi "sam", sam wchodzi na skoczka, sammyje ząbki, nawet czesze sie, sam lyzeczka sie chce karmic no chłopak samodzielny chce być  ;), no ale nie moge mu pozwolic na samodzielne wyjscie z wanny bo po pierwsz to niebezpieczne, slisko, po drugie i tak by nie dał rady  :-\

A co do wymycia dokładnego to fakt  ;D w takie pozycji sie latwie dziecko myje.
Jak narazie to musze dojsc do wprawy jeszcze ubieranie pampersa na stojacą w ok 3-5 sekund bo więcej nie wytrzyma  ;)

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #9674 dnia: 21 Czerwca 2010, 13:03 »
A myślałam,że moje dziecko tylko nie znosi zmiany pieluszki  ;D

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #9675 dnia: 21 Czerwca 2010, 14:05 »
Moja jak widzi nocnik to wyje, na razie nie zmuszam jej..
anusiaa moja też w dzień bez smoka, ale w nocy woła cycy ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9676 dnia: 21 Czerwca 2010, 14:05 »
u nas w dzień też w użytku głównie pieluchomajtki... można zmienić je w biegu :P bo inaczej trzeba odrywać od zabawy, a tego moje dziecko raczej nie lubi :P ostatecznie na przewijak zabieramy to czym aktualnie się bawi- czasami pomaga ;)
 a smok... w użytku tylko do zasypiania (po zaśnięciu od razu wypluwa) więc na razie nie chce mi się go zabierać, bo to oznacząłoby dłuższe zasypianie... a mi tak wygodniej ;) Rano jak wstanie i znajdzie smoka w łóżeczku to też pociumka, ale jak mnie widzi to mi oddaje (tzn rzuca nim we mnie ;) )

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #9677 dnia: 21 Czerwca 2010, 14:36 »
ja się już boję jak to u nas będzie z odzwyczajeniem od smoczka... moja MUSI mieć go i swoją przytulankę do zaśnięcia, a przytulankę trzyma cały czas przez sen i mam wielką biedę ją w ogóle wyprać...

dzisiaj moje młode wlazło na parapet... wspięła się na łóżko, potem na oparcie łóżka i parapet... o za oknem są kokoko i kukurrrryku  ::) oczywiście wszystko kontrolowane przeze mnie. Albo mnie zaskoczyła bo czułam co się święci, powąchałam jej pieluchę i pytam co tak śmierdzi a ona "KUPA" ja taaaakie oczy zrobiłam a ona jeszcze to słowo 3 razy powtórzyła cwaniara  :D
sama zmiana pieluszki jej nie przeszkadza, te pieluchomajtki jeszcze nie próbowałam? jak to wygląda cenowo do normalnych pampersów?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9678 dnia: 21 Czerwca 2010, 14:40 »
Madziq- moja sugestia: duś potrzebę wspnania w zarodku :P Wierz mi, że jak zasmakuje w alpinistycznych wyprawach to trudno ją będzie powstrzymać ;)
Pieluchomajtki zazwyczaj nie mają promocji, więc są po ok 50-52 zł... choć ostatnio w realu kosztowy 42- była promocja na wszystkie rodzaje pampków. Są osobne dla dziewczynek i chłopaców... wg mnie są mniej chłonne od normalnych pampersów, ale przy próbach wysadzania dzieciaczka dużo wygodniejsze, bo nie trzeba później bawic się w nakladanie pampka, tylko wsuwa się spowrotem na pupę (jeśli się jeszcze do tego nadaje :P )

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #9679 dnia: 21 Czerwca 2010, 15:07 »
właśnie starał się odwieść ją od tego planu ale było trudno ... mam nadzieję że po drzemce zapomni o swoich wyczynach  ;D

muszę popatrzeć na te pieluchomajtki!

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #9680 dnia: 21 Czerwca 2010, 15:41 »
Chyba czas zameldować się w tym wąteczku, co by na w razie czego skorzystać z waszej wiedzy i doświadczenia :)

Także melduję sie jako mamusia :)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9681 dnia: 21 Czerwca 2010, 17:14 »
Ja te pieluchomajtki kupuje za 45 były jakos w promocji  ;), u nas są one troszke duże, ale jak jest siku to jest w porzadku gorzej z kupka  ;D

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9682 dnia: 21 Czerwca 2010, 18:05 »
ja uwielbiam te pampki wciągane
u nas jak sie uczylismy na nocniczek byly super bo nie trzeba kłasc sie tylko jak majteczki i juz
wychodza drożej niz zwykle ale są warte swojej ceny
u mnei jeszcze niedawno byly na noc bo w nocy to jeszcze gorzej znowu wciągac normalne

my dzisiaj zaliczylismy szczepienie
Maja waży 6200 więc całkiem przyzwoicie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #9683 dnia: 21 Czerwca 2010, 21:49 »
ika3w witaj :) Twój synuś urodził się tego samego dnia co ja :)

U nas w temacie nocnika katastrofa. Jak młodą sadzam na nocnik wyje jak kojot, jak zejdzie z nocnika potrafi stanąc obok i zrobic siku, bieganie w mokrych majtkach jej nie rusza, wogóle nie zwraca uwagi, ze ma mokro, a im bardziej ja ją zmuszam do tego nocnika, tym jest gorzej, więc na razie odpuściłam, chyba nie ten czas dla niej ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #9684 dnia: 21 Czerwca 2010, 22:06 »
odpuść...
Mała jest...zbyt mała na kontrolę zwieraczy, wg ogólnej normy wiekowej...

ja wyczekałam do 23 mż...i w przeciągu kilku dni są efekty...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9685 dnia: 21 Czerwca 2010, 22:34 »
Poczekam, aż sama zacznie czuc, ze coś jest nie tak, a w tej chwili zesika się, mówi " o o" i za moment biegnie dalej i już nie pamięta, że coś tak się przytrafiło

Ale właśnie rzuciłam sobie moje dziecko na siatki centylowe, waga na 25 centylu w końcu :jupi: a wzrost między 50 a 75, fiu fiu :mrgreen:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #9686 dnia: 21 Czerwca 2010, 22:43 »
widzisz matka a Ty się tak martwisz....
pozdrawiamy wagowo  3-go centyla  ;D ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9687 dnia: 21 Czerwca 2010, 22:48 »
Już się przestaję martwic, skoro dziecko nie je a przybiera, to czym mam się martwic ;)  Lila my własnie do tej pory na 3 centylu od samego początku byłyśmy ( znaczy młoda, ja chyba gdzieś ponad siatki wypadam ;) ) mocno się zdziwiłam tym przeskokiem, tym bardziej, ze młoda żywi się głównie mlekiem, bananami i suchymi bułkami

Hmmm... chyba mi drugi Małysz rośnie ???

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #9688 dnia: 22 Czerwca 2010, 04:25 »
my tez uwielbiamy pielucho majtki! :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9689 dnia: 22 Czerwca 2010, 08:05 »
bułka, banan, bułka, banan - Gem, czy ona przypadkiem nie chce zostac skoczkiem narciarskim ;D