Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5940 dnia: 25 Marca 2013, 12:35 »
Anulla, jak dla mnie idealnie, ale każdy ma swój gust kulinarny również :)

Elisa - budyń na sam dół, bo jeśli dałabyś go na kisiel to nie wytrzymał by ciśnienia  ;) ciężki jest poprostu.
Ja układam warstawami budyń, na budyń kisiel, na kisiel możesz dac owoce,pokruszyc ciastka(co tam wymyślisz) na to serek mascarpone, pokruszona czekolada i coś do ozdoby mięta, z boku jakaś rurka czy coś tego typu. Bomba kaloryczna, ale pysza i zapycha  ;) dlatego nie wiem czy to dobry pomysł, bo może średnio będą siły na coś innego  :P

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5941 dnia: 25 Marca 2013, 12:45 »
carolla a moze z ciasta drozdzowego? masz jakis przrpis moze sprawdzony napizze na grubym ciescie? ja wlasnie czasem robie takie sla paszteciki ;)))

a deser.. moze poprostu owoce z bita smietana? albo brzoskwinie w cuescie francuskim ;))


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5942 dnia: 25 Marca 2013, 12:47 »
A ja bym chętnie zjadła jakieś dobre domowe paszteciki albo krokiety do barszczu, tylko NIE z ciasta francuskiego. Możecie coś polecić sprawdzonego? Farsz zrobię pieczarkowy sama, albo jakiś mięsny farsz -tu przepis poproszę, ale najbardziej mi o samo ciasto chodzi.

Polecam takie http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-swinki
bułeczki faszerowane do barszczyku. troche przy tym zabawy, ale efekt super ;) Zwłaszcza dzieciom sie podoba, tylko oczywiście przed jedzeniem trzeba wyjąć świnkom oczy ;)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5943 dnia: 25 Marca 2013, 12:49 »
U mnie w domu rodzinnym zawsze byl taki deser, ale faktycznie, napchac siemozna.

Dziewczyny, dzięki za inspiracje :)
Marta Twój przepis brzmi ciekawie i wydaje się całkiem atwy do przygotowania, a ja takie bardzo lubię :)

Jesli chodzi o deser to wolałabym coś domowej roboty...Wiem, że może zabrzmi to na przesadę, ale staram sie unikać wszelkiej "chemii" w jedzeniu i nie używać produktów z torebki-sosów, kremów, ciast, itd...

serduszko, Ty przekładasz te wszystkie rzeczy? kisiel, budyń? czy albo albo?

Ja tez unikam, ale powiem szczerze, ze teraz takimi gotowcami nie gardze, po prostu mi ciezko juz stac nad kuchnia :) ale, ale, a moze domek seriwy?robilam dopiero co, w zeszlym tygodniu, bardzo smakowal gosciom, a praca zadna. Znasz przepis?



Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5944 dnia: 25 Marca 2013, 12:52 »


Moje świnki :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5945 dnia: 25 Marca 2013, 12:54 »
Dziewczyny, jesteście kopalnią inspiracji :) Dzięki :)
Serduszko, fajny ten deser, mam gości za kilka dni to im zaserwuję :D

Marta super ten domek wygląda, podałabyś przepis? Jakoś go sobie "upatrzyłam" i chyba już wiem, że go zrobię w ciemno :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5946 dnia: 25 Marca 2013, 12:54 »
Marta jakie ciacho  :o :o :o

Elisa jakie cudne świnki  :o :o :o ;D ;D

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5947 dnia: 25 Marca 2013, 13:04 »
Elisa, a nadzienie jakie? Na słodko czy słono robiłaś? Pomysł już gdzieś widziałam.

Fakt, mogę zrobić typowo drożdżowe. A jakiś przepis na farsz mięsny? Taki, żeby był dobry i aromatyczny? Raz zrobiłam z gotowanego mięsa i warzyw z rosołu i to nie było to, ble. ;)



Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5948 dnia: 25 Marca 2013, 13:09 »
Świnki robiłam z nadzieniem z pieczarek z cebulą i żółtego sera :) Do popicia barszczyk czerwony. Smaczne i efektowne:) One nie były takie spieczone, tylko zdjęcie tak jakoś ciemno wyszło...Przepis o ile dobrze pamiętam miałam dokładnie stąd: https://picasaweb.google.com/100060645696282412143/BuEczkiSwinki?authkey=Gv1sRgCJrNx9DJtNzzAg#



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5949 dnia: 25 Marca 2013, 13:10 »
Zdjecie akurat nie moje, ale wyglada zawsze tak samo. Mam gdzies moje z dawnych czasow bytnosci na forum, ale nie chce mi sie szukac ;) ciasto jest mega latwe.

Bierzesz 500 g twarogu, 2 zoltka, pol szklanki cukru pudru, pol kostki miekkiego masla. Maslo uciera sie z cukrem i zoltkiem, dodaje twarogu, dobrze zeby byl porzadnie zmielony. Mozna dodac troche cukru waniliowego, lub ekstraktu z wanilii. . Na desce dokrojenia rozklada sie folie aluminiowa, na niej 3 rzedy herbatnikow, po 5 w kazdym rzedzie. , na to naklada sie 2/3 masy serowej, ostroznie, zeby sie herbatniki nie rozjechaly, na ta warstwe znowu herbatniki, niektorzy je mocza w mleku, ja nie mocze bo zwykle i tak sie ladnie nasaczaja od sera, ale jak macie bardzo suchy ser to mozna. Na druga warstwe herbatnikow nakladamy pozostala mase serowa, zmiksowana z 2-3 lyzkami gorzkiego kakao, dodaje sie tyle kakaoile kto lubi, wiem tez ze niektorzy dodaja do tej warstwy platki migdalowe, ale ja tego nie robie, nie lubie niczego w serniku  ;)
Teraz zostaje tylko zlozyc, czyli podklada sie rece pod folie aluminiowa, tak zeby zlapac za rzedy herbatnikow zewnetrznych i skladamy w trojkat. Delikatnie, zeby nie polamac herbatnikow i nie wylac twarogu ze srodka. Tak przygotowane ciacho wstawic do lodowki na pare godzin, najlepiej na noc. Nie rozwijac z folii, dopiero kolejnego dnia. Na drugi dzien polac polewa czekoladowa i mozna przyozdobic wiorkami, platkami, czy czymkolwiek sie chce.


A swinki przeslodkie ;D


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5950 dnia: 25 Marca 2013, 13:22 »
A ja bym chętnie zjadła jakieś dobre domowe paszteciki albo krokiety do barszczu, tylko NIE z ciasta francuskiego. Możecie coś polecić sprawdzonego? Farsz zrobię pieczarkowy sama, albo jakiś mięsny farsz -tu przepis poproszę, ale najbardziej mi o samo ciasto chodzi.

Ja krokiety zrobilam z ciasta nalesnikowego... Tak jak normalnie robie nalesniki, tylko bez cukru waniliowego :) A farsz... co kto woli... Ja zrobilam miesny-kapusciany, tylko z braku kapuchy kiszonej dodalam swieza. Kapuche poszatkowalam, ugotowalam, dobrze doprawilam... Podsmazylam mieso mielone z cebulka, dodalam kapuste i jeszcze chwilke wszystko razem poddusilam. Zawinelam w nalesniki, TERAZ COS MALO DIETETYCZNEGO ;D, opanierowalam i usmazylam :) Przy tym, ze nalesniki i farsz zrobilam wieczorem ( swieze nalesniki zle sie zawija). Pyszne wyszlo ;D

Swietne te swinki :)

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5951 dnia: 25 Marca 2013, 13:27 »
Jest też taki szybciutki sposób na coś ala "krokiety"-szybki, pod warunkiem, że mamy naleśniki z poprzedniego dnia ;)
 W czasach większej biedy po ślubie serwowałam na obiad ;)
Mało zdrowe pewnie i mało dietetyczne, ale cóż ;) Za to proste i nie drogie ;)

naleśnika smarujemy ketchupem, na środek kładziemy parówkę, posypujemy obficie startym żółtym serem i zawijamy jak krokieta. Panierujemy(jajko+bułka tarta), smażymy. Podajemy z barszczykiem.



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5952 dnia: 25 Marca 2013, 13:44 »
Ja tylko jeszcze dopisze, ze do domku serowego, drugiej warstwy sera juz sie nie rozsmarowuje tylko kladze na srodkowy rzad herbatnikow


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5953 dnia: 25 Marca 2013, 13:49 »
Dzięki dziewczyny za uwagę, żeby naleśniki były wcześniej zrobione. Chyba zrobię na środę sobie taki obiadek :)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5954 dnia: 25 Marca 2013, 15:13 »
zawijaniec :)


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5955 dnia: 25 Marca 2013, 15:22 »
Zapomnialam, ze dodalam jeszcze pieczarki :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5956 dnia: 25 Marca 2013, 18:19 »
Domek serowy, czyli domek baby jagi :) Kocham nad życie. Ja dodaję do niego masę bakalii.

Dziś zrobiłam mazurka kajmakowego wg. tego przepisu http://kulinarne.info/mazurek-kajmakowy-na-wielkanoc.html

tyle że miałam gotową masę kajmakową, do której uprażyłam sezam, a wierzch posypałam posiekaną żurawiną

Gorąco polecam też pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5957 dnia: 25 Marca 2013, 18:48 »
Ja go znam tez pod nazwa Chatka Puchatka, zalezy co kto lubi, ja nie cierpie niczego w serniku, no ewentualnie wisnie :P


Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5958 dnia: 25 Marca 2013, 18:58 »
Ja znam to ciasto pod nazwą Chatka Baby Jagi, jem je na każde święta odkąd sięgam pamięcią
z tym,że Ja sama robię twaróg, tzn ważę mleko
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5959 dnia: 26 Marca 2013, 08:43 »
Marta, a te pierogi z gryczaną i twarogiem, jak robisz?



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5960 dnia: 26 Marca 2013, 08:52 »
Gotuje worek kaszy. Gdy wystygnie mieszam Ja z kostka twarogu, wbijam jedno jajko, doprawiam solą i pieprzem i ładuje do pierogów.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5961 dnia: 26 Marca 2013, 09:05 »
Gdzie w Tesco można znaleźć mleczko kokosowe?
On 2011
Ona 2013

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5962 dnia: 26 Marca 2013, 09:54 »
Gdzie w Tesco można znaleźć mleczko kokosowe?
jest taka półka z produktami meksykańskimi, chińskimi i takim "innym" żarciem ;) przynajmniej w warszawie ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5963 dnia: 26 Marca 2013, 22:28 »
dziewczyny, a jaka zupa zamiast żurku na Swięta???? mąż nie lubi, święta z sąsiadami i oni będą robić żurek....to co mam dla męża pacnąć???? na drugie bedą kluchy śląskie z roladami i surówką;-)



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5964 dnia: 27 Marca 2013, 09:00 »
dziewczyny, a jaka zupa zamiast żurku na Swięta???? mąż nie lubi, święta z sąsiadami i oni będą robić żurek....to co mam dla męża pacnąć???? na drugie bedą kluchy śląskie z roladami i surówką;-)

Nieśmiertelny rosół ;)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5965 dnia: 27 Marca 2013, 09:40 »
Elisa  >:( specalnie dla Ciebie wkleiłam zdjęcie zawijańca, widziałaś chociaż ?

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5966 dnia: 27 Marca 2013, 09:53 »
Elisa  >:( specalnie dla Ciebie wkleiłam zdjęcie zawijańca, widziałaś chociaż ?

Ja widziałam! i zaśliniłam monitor :) Muszę zrobić.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5967 dnia: 27 Marca 2013, 09:58 »
Elisa  >:( specalnie dla Ciebie wkleiłam zdjęcie zawijańca, widziałaś chociaż ?

Ja widziałam! i zaśliniłam monitor :) Muszę zrobić.
;D smaczneGo :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5968 dnia: 27 Marca 2013, 09:59 »
Cytuj
A ja bym chętnie zjadła jakieś dobre domowe paszteciki albo krokiety do barszczu, tylko NIE z ciasta francuskiego.

na szybko i dla lenia to ja polecam położyć ciepły farsz na andruty/wafle, odczekać chwilę i zawijać. Andrut pod wpływem ciepła robi się plastyczny.
Potem można spokojnie panierować, tak jak tradycyjne krokiety  ;)


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5969 dnia: 27 Marca 2013, 11:49 »
Elisa  >:( specalnie dla Ciebie wkleiłam zdjęcie zawijańca, widziałaś chociaż ?

Dziękuję za te specjalne względy! ;D
Widziałam i z doskoku jakoś na szybko byłam, że zapomniałam skomentować..Przepraszam :)
Pięknie wygląda i jadłabym to już natychmiast bo wydaje się pyyycha. I zrobię na pewno :D



 wiara, nadzieja, miłość