Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914703 razy)

0 użytkowników i 30 Gości przegląda ten wątek.

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5610 dnia: 12 Lutego 2013, 01:21 »
kamyczek - zdaje mi się, że dałaś za dużo czosnku. W za dużej ilości zmienia smak potraw na niekorzystny
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5611 dnia: 12 Lutego 2013, 14:59 »
Kolejny "hit"  sałatka
ryż
tuńczyk
kukurydza
papryka czerwona
orzeszki ziemne solone
żółty ser
pieprz
majonez(wersja light pomieszany z jogurtem)

Ryż gotujemy, tuńczyka odsączamy, paprykę i ser w kosteczke, wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydze i  orzeszki, przyprawiamy, mieszamy z majonezem,  Mniam

Marta, pytałaś o parowar :) Już Ci odpisuje jak to wygląda z mojej strony....
Kupiliśmy, używamy i jesteśmy zachwyceni :) A najbardziej tym, że cały obiad masz gotowy w tym samym czasie :)
Robiłam już wiele rzeczy - udka/piersi z kurczaka/schaby/ nawet pierogi gotowałam w parowarze :) hitem są i zawsze będą pulpeciki - mięsko mielone, cebulka,bułka tarta, przyprawy(sól,pieprz,dużooo papryki ostrej - my lubimy ostrooo  ;) ), dużo natki pietruszki posiekanej, jajco, mieszamy formuujemy klopsiki i do parowaru na 20 minut :) z resztą każde mięso z parowaru jest takie socyste  ;) a największym sekretem jest to, że najlepiej mięso przetrzymac noc w marynacie, a potem do parowaru i pyszne i aromatyczne :) oczywiscie ziemniaczki też robie i wszystkie warzywka - brokuł,kalafior,marchewa,fasolka szparagowa :)
Polecam :)

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5612 dnia: 12 Lutego 2013, 21:54 »
e_serduszko a uzywacie soli?

U mnie w domu od dziecka uzywało się mało soli, a na prezent ślubny dostaliśmy m.inn. garnki Zeptera. Staramy się gotwać na parze ale mój małż się buntuje bo mówi , że mu nie smakują ziemniaki na parze.

macie jakieś pomysły na te nieszczęsne ziemniaki? Bo reszta całkiem smacznie mi wychodzi...

Mięska mielonego nie robiłamjeszcze ale wykorzystam Twój przepis :-)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5613 dnia: 12 Lutego 2013, 22:16 »
macie jakieś pomysły na te nieszczęsne ziemniaki?

ziołami potraktować...
dla leniwych jest przyprawa do ziemniaków
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5614 dnia: 12 Lutego 2013, 22:19 »
macie jakieś pomysły na te nieszczęsne ziemniaki?

ziołami potraktować...
dla leniwych jest przyprawa do ziemniaków

tylko, ze ta przyprawa zawiera dużo soli...

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5615 dnia: 12 Lutego 2013, 22:42 »
dlatego, napisałam "dla leniwych..."
można sobie zrobić samemu bezsolną...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5616 dnia: 12 Lutego 2013, 23:54 »
Na jutro i walentynki mam juz plany obiadowe, ale w piatek ruszamy z parowarem :) Zaczniemy od łososia, myslę, że to bedzie najłatwiejsze :) Dzięki wielkie


Offline Izunia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1051
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5617 dnia: 13 Lutego 2013, 22:19 »
Dialog z pracy:
K: Jutro walentynki, obchodzisz?
Ja: Nie, a przepraszam planuje gulasz z serc drobiowych. Można to podciągnąć pod walentynki.  8)

Tak więc ktoś ma jakiś sprawdzony przepis? Ciągle wychodzą mi te serca gumowe.  ::)
I mufinki po raz 100 poproszę, moje jakieś płaskie nie wyrośnięte są, a ja chce takie jak z reklamy  ;D
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5618 dnia: 13 Lutego 2013, 22:30 »
Daj maila to wyślę CI przepis na muffinki potrójnie czekoladowe, które mi zawsze wychodzą. Mam je w PDF dlatego nie mam jak wkleić na forum a przepisywać mi się nie chce...



 wiara, nadzieja, miłość

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5619 dnia: 13 Lutego 2013, 22:33 »
Izunia, u mnie znajdziesz :)

My jutro przy sałatce z sosikiem curry i murzynkiem z kokosem.

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5620 dnia: 13 Lutego 2013, 22:37 »
O, a możesz podać przepis na murzynka z kokosem? :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5621 dnia: 13 Lutego 2013, 22:39 »
Będzie jutro wieczorem na blogu ;)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5622 dnia: 14 Lutego 2013, 14:21 »
e_serduszko a uzywacie soli?
używamy soli :) nie wyobrażam sobie nie solonych ziemniaków  :-X :-X :-X
z resztą KAŻDEMU jedzenie z parowaru kojarzy się z takim bez smaku, dlatego trzeba dobrze przyprawic i jest soczyste, a przy tym pyszne i podobno zdrowe ;) ja używam ziół, papryki ostrej, natki pietruszki,koperku, czosnku, cebuli :)
 :)

dziewczyny co za pysznosci dziś szykujecie z okazji swięta?
u mnie dziś krewetki z patelni na "ostro"   ;D z pieczywem czosnkowym :) dobre winko, a na deser ...... coś słodkiego  ;)

Offline wiolcia

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 493
  • Płeć: Kobieta
  • ja i moja Magdalenka:)
  • data ślubu: 09.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5623 dnia: 14 Lutego 2013, 17:56 »
u mnie nugetsy z sosem czosnkowym,pomidorki  z sosem czosnkowym i serem,bagietki z czosnkiem i wino :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5624 dnia: 14 Lutego 2013, 18:22 »
Ninko, a jaki jest adres Twojego bloga?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5625 dnia: 14 Lutego 2013, 19:39 »
Asia, pod suwakami Niny jest link.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5626 dnia: 14 Lutego 2013, 22:05 »
Jak wyżej. Masz w podpisie :)

Do warzyw gotowanych na parze wspaniale nadają się: sól morska, pieprz świeżo mielony, papryka, majeranek, oregano, bazylia, pietruszka, koperek, kminek, cząber, tymianek...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5627 dnia: 15 Lutego 2013, 09:33 »
Juz wyprobowalam parowar. Warzywa bez smaku? To ja mam chyba jakis lepszy, bo u mnie warzywa dopiero teraz mialy smak... ;) marchewka bombowa, taka slodziutka i aromatyczna, brokul tez niczego sobie, ani tego ani tego nie przyprawialam. A jakpostawilam sol na stole, to zadne z nas z niej nie skorzystalo, tak nam smakowaly... Jedynie ziemniaki przygotowalam inaczej, nieobrane poprzekrajalam na cwiartki, ale nie do konca, tak zeby sie tylko otwieraly, do srodka kazdego po plasterku czosnku i troszke masla, posypalam sola i pieprzem i wyszly super, podalam ze smietana, tak jak pieczone.
Dzis znow obiadek z parowaru, w marchewce sie zakochalismy wiec dzis po 4 grubasy dla kazdego, ziemniaki te same i tym razem losos, zobaczymy jak wyjdzie, ale chyba przerzucam sie na takie gotowanie  ;D szybko, latwo i pysznie. Jutro probuje pulpeciki  8)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5628 dnia: 15 Lutego 2013, 11:03 »
Asia, pod suwakami Niny jest link.

 :mdleje: :Szczerbaty: cała ja...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5629 dnia: 15 Lutego 2013, 11:15 »
Marta, a jaki parowar masz bo ja się czaję odkąd się Lila urodziła  ;D
Poza tym B ciągle coś z żołądkiem szwankuje, u mnie różnie bywa...kolega z pracy też zachwala

Wczorajszy dzień świętowaliśmy pizzą  ;D romantyzm na maxa


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5630 dnia: 15 Lutego 2013, 11:16 »
Marta ile czasu parowałaś warzywa? Marchewkę parowałaś w całości? Wrzuciłaś wszystko razem czy dokładasz coś później, bo krócej się paruje? ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5631 dnia: 15 Lutego 2013, 11:21 »
Maju, mam tefal minicompact, tylko tyle jest na nim napisane, a opakowanie wywalilam przedwczoraj ;)

Ewciu, parowalam wszystko 40 minut, od poczatku razem, tak bylo napisane w instrukcji, ze warzywa parowac 30-40 minut, wybralam to 40 na pierwszy raz, bo stwierdzilam, ze lepiej jak sie rozgotuja niz beda twarde, wyszly idealne, moze brokul byl troszke zbyt mieciutki, lubie twardszy, ale nie bede tego zmieniac, bo sie nie rozgotowal, tylko sie rozplywal. Marchewki poprzekrajalam na polowy, byly niewielkie, dzis mialam grube to na cwiartki.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5632 dnia: 15 Lutego 2013, 11:28 »
40 minut  :o :o :o ?
U mnie obiad gotowy w 20 minut.... Ziemniaki/warzywa/ pulpeciki /ryba wszystko na innym poziomie i po 20 minutach obiad gotowy :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5633 dnia: 15 Lutego 2013, 11:59 »
Tak bylo w opisie parowaru, tak zrobilam, moze sprobuje krocej, ale jak juz bede doswiadczona ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5634 dnia: 15 Lutego 2013, 12:01 »
Kocham obiady z parowaru :)

Ale 40 minut to faktycznie dość długo, no chyba że parowar wypchany jedzeniem po same brzegi.
Ja w parowarze robię też knedliki czeskie czy pampuchy :)

I do mięska i warzyw sos jogurtowo ziołowy  :Serduszka:

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5635 dnia: 15 Lutego 2013, 12:37 »
pamiętam pierwszą marchewę z parowaru :)

Maja, ja polecam tefal
ma już 4lata i nadal jest w idealnym stanie.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5636 dnia: 15 Lutego 2013, 13:17 »
A na ziemniaki te 20 minut to nie za malo? Czy kroicie jakos drobno? Moje praktycznie byly w calosci. Z reszta przyznam szczerze, ze nie przeraza mnie te 40 minut, niech sie dusi, ja i tak nic w tym czasie robicnie musze to mi obojetne ile tam siedzi.


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5637 dnia: 15 Lutego 2013, 13:19 »
Dziewczyny, nie mam parowaru ale chciałabym mieć...ale nie wiem czy ten parowar pobiera dużo prądu?

Ja mam taką- alternatywę-koszyczek, który wkłada się do zwykłego, tradycyjnego garnka i na to warzywka, mięsko, rybka-co chcemy. Koszt ok 15 zł






 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5638 dnia: 15 Lutego 2013, 13:22 »
Ja i tak na pradzie gotuje, moj pobiera podobnie jak kuchenka z plyta ceramiczna, sprawdzalam to wczesniej, teraz juz nie pamietam jak to wygladalo w liczbach


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5639 dnia: 15 Lutego 2013, 14:23 »
A na ziemniaki te 20 minut to nie za malo? Czy kroicie jakos drobno? Moje praktycznie byly w calosci. Z reszta przyznam szczerze, ze nie przeraza mnie te 40 minut, niech sie dusi, ja i tak nic w tym czasie robicnie musze to mi obojetne ile tam siedzi.
Moje w 20 minut są gotowe, obieram je-myje i kroje na pół albo cwiartki :)
Musisz wyczuc.... Nie namawiam na 20 minut skoro były gotowe po 40, ale dla warzyw 40 minut to zabójstwo wg mnie  :P a marchewki kupujemy takie mini mrożonki - pychaaaaaaaaaaa  ;D

Elisa - ciężko powiedziec czy pobiera dużo czy nie, ja tam wszystko mam na prąd to dyskusja tego typu jak czy zmywarka oszczedza wode czy nie  ;) nawet jesli nie to ja kocham i nie oddam nikomu  8)