Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5520 dnia: 31 Stycznia 2013, 08:47 »
Makaron ze szpinakiem - ja dodałam ser gorgonzola - pyyyyszne!
napewno będe częściej robić.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5521 dnia: 31 Stycznia 2013, 08:54 »
Anka? Jak zrobiłaś?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5522 dnia: 31 Stycznia 2013, 08:59 »
ugotowałam makaron
a na patelni podsmazyłam duuuzo czosnku i ostra paryczkę i dodałam liscie świezego szpinaku.
poczekałam aż "sflaczeją" na patelni;
na makaron dałam szpinak a na wierzch ser gorgonzola
i wszytsko/
ja niczym więcej nie doprawiałam - ser jest sam w sobie słony

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5523 dnia: 31 Stycznia 2013, 09:01 »
Marta z sycących sałatek lubie taką:
kabanosy peperoni kroisz na cienkie talarki, dajesz kukurydzę z puszki, ser żółty pokrojony w kostkę i obtoczony w papryce słodkiej w proszku ( wrzucam kosteczki sera do miseczki, zasypuję papryką i mieszam ) i do tego majonez. Pyszna ;D

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5524 dnia: 31 Stycznia 2013, 09:19 »
Aleście się rozpisały ;)

ZAWSZE czytam składy, rzadko kiedy używam gotowców (np. ciasta francuskiego), wolę produkty minimalnie przetworzone.


A sałatka warstwowa z ananasa, szynki konserwowej, jajka, pora, sera, selera konserwowego, kukurydzy? Chyba to był wszystkie warstwy przekładane majonezem lub mieszanką majonezu i jogurtu.



Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5525 dnia: 31 Stycznia 2013, 11:25 »
hihi i Wy się pytacie co takiego pysznego jest w szpinaku  ;D

A tu takie cuda z niego można zrobić.

pyh Twoja sałatka wyglądana super elegancką i smaczną jak znajdę czas to zaraz ja zrobię... mniam
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5526 dnia: 31 Stycznia 2013, 19:37 »
in somnia I love you!!!! Pomysl ze sledziem pyszota¡!!!!!!!robie w nieedziele.:-)))))Carrolla,twoja tez niezla:-)))))chyba bede zapisywac to sobie do jakiegos notesu,bo potem Jak przyjdzie co do czego to pomyslow brak.....



Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5527 dnia: 31 Stycznia 2013, 20:16 »
A co z tą sałatką z buraczkami i orzechami włoskimi? Można coś więcej?

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5528 dnia: 31 Stycznia 2013, 20:25 »
Ninko, to byly pokrojone, doprawione buraczki (sa gotowe, obrane i ugotowane! na warzywach z lidla), orzechy wloskie i majonez
wydaje mi sie ze nic wiecej, ale jak dopytywalam pania domu o przepis, to juz bylam nieco pod humorkiem, wiec moge sie mylic :/

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5529 dnia: 31 Stycznia 2013, 20:35 »
To spróbuję. Może jutro, albo po urlopie. Dzięki.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5530 dnia: 31 Stycznia 2013, 20:55 »
No dobra :) Przekonałyście mnie to świego szpinaku :)

Dziś zrobiłam tak: liście + czosnek na masełku na patelnię, w dtugim garnku podgotowałam kilka różyczek mrożonego kalafiora + w osobnym naczyniu wybełtałam 2 jajka. Kalafior wrzuciłam do szpinaku, zalałam jajkami i zasmazyłam jak jajecznicę (uzyłam tylko soli i pieprzu). Wyszło rewelacyjne i bardzo pożywne!!! Częsciej będę to sobie to serwować.

Lepsze byłoby z piersiami kurzęcymi i makaronem, ale walczę o spadek wagi więc szlaban  :-\

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5531 dnia: 31 Stycznia 2013, 20:57 »
Na makaron ok, rozumiem, ale dlaczego na piersi szlaban?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5532 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:00 »
Ninka - na piersi dlatego,że ja lubię je mocno przyprawić i muszą być smażone. Gotowane, duszone i każde inne poza w/w odpadają więc nałożyłam szlaban.

A masz jakiś przepis na "mało kaloryczne" smażone piersi? ;)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5533 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:04 »
Piersi w ogóle sa mało kaloryczne... smażenie nie podnosi ich wartosci odzywczej chyba ze smażysz w bułce tartej i w dużej ilości tłuszczu... Jak dasz piersi na patelnię na 1 łyżkę oliwy i do tego warzywa to raczej to kaloryczne nie jest ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5534 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:16 »
A widzisz Gabi. słuszna uwaga. Dziękuję  :-*

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5535 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:18 »
Nic dodać, nic ująć. Gabiś wszystko napisała :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5536 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:26 »
W takim razie następna trawa czyt. szpinak będzie z piersią :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5537 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:42 »
Loona - a jak nie chcesz smażyć to do piekarnika do wora i pyszotka.

Lub teraz są jakieś Pomysły na... z Knorra i ja z nich wykorzystue te torebki do smażenia kuraka własnie bez tłuszczu.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5538 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:50 »
anusiaa. Wszystko ok,ale ja wracam z pracy głodna jak wilk więc muszę mieć coś na szybko. A to dzisiejsze robiłam dosłownie 15 minut.

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5539 dnia: 31 Stycznia 2013, 21:53 »
Dziewczyny podpowiedzcie mi gdzie mogę znaleźć kiełki soi. Widziałyście w jakiś dużych sieciówkach?



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5540 dnia: 1 Lutego 2013, 00:19 »
w carrefourze

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5541 dnia: 1 Lutego 2013, 08:33 »
Jeszcze zapomniałam o przepisie na penne ze szpinakiem pyyyyyyyyyyyyyszne jest :)

Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy szpinak (ja robię z mrożonego siekanego), może być na łyżce masła, do tego czosnek drobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę, pieprz odrobina soli (ja często nie daję wcale) i duuuuużo gałki muszkatołowej (obowiązkowo tarta własnoręcznie, bo ta kupna tarta nie ma takiego aromatu). Mieszamy, chwilę pyrkoli sobie i dorzucamy śmietanę albo jogurt (jakiś gęsty może być np. grecki - tylko uwaga! jak dajemy jogurt nie może się zagotować, bo się zetnie). Wrzucamy rozdrobniony ser pleśniowy najlepiej rokpol, albo jakiś inny z zieloną lub niebieską pleśnia (ma być ostry i słony w smaku). Jak ser się rozpuści mieszamy jeszcze ze dwa razy, dodajemy makaron, mieszamy i la voila! Można zostawić odrobinę sera pleśniowego i wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem i zapiec. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyszne!!! Przekonałam tym przepisem siostrzeńców i szwagra, którzy szpinaku nie chcieli ruszyć :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5542 dnia: 1 Lutego 2013, 12:29 »
anusiaa. Wszystko ok,ale ja wracam z pracy głodna jak wilk więc muszę mieć coś na szybko. A to dzisiejsze robiłam dosłownie 15 minut.

Kurczaka z Knorra w tej torebce robisz 10 min.

A poza tym, ja głownie gotuje wieczorem zeby mąż jak wróci z pracy mógł zjeść od razu. Sama jem w pracy, czyli tez tylko do mikrofali wrzucam.
Jedynie w weekendy się staram wykazać bardziej.

Gu przepis na coś poprostu REWELACYJNEGO, nie dość, że proste, to dodatkowo małokaloryczne i mega sycące

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.de/2013/01/dietetyczne-chili.html
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5543 dnia: 1 Lutego 2013, 14:39 »

Acha i na koniec jeszcze polecam krem porowo-marchewkowy, zachwalany przez Pati-Ricardo PYCHA!!! http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_krem_marchewkowo_porowa/przepis.html[/color]
potwierdzam :)
pyszna:)

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5544 dnia: 1 Lutego 2013, 15:22 »
Mnie do szpinaku przekonała koleżanka,ja robię tak: na patelnię wlewam oliwy z oliwek i łyżkę masła, do tego cebula i kilka ząbków czosnku. Potem dokładam szpinak i koniecznie przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia i koniecznie gałka muszkatołowa. Wtdy wychodzi pyyychotka ;D do tego makaron, pierś, dowolnie ;)

Ja ostatnio testuje cisto francuskie ( jakoś wcześniej na nie nie wpadłam ::)), robiłam parówki w cieście, ciasteczka z bananami, Nutellą i jabłkiem :) były pyszne i takie proste.

Natalka 4.11.2012

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5545 dnia: 1 Lutego 2013, 21:25 »
A próbowałyście kiedyś ciasto francuskie same zrobić? Jaka to jest jazda!!! Never ever więcej!

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5546 dnia: 1 Lutego 2013, 22:10 »
Szpinak ! Lubię mniej więcej jak dmonik - taki podsmażony używam do przekładania np. filetów rybnych  ;)

Offline stokrota86

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1491
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5547 dnia: 1 Lutego 2013, 22:14 »
O nie, nie podjęłabym się :) za to ostatnio zrobiłam ciasteczka brownie z przepisu z internetu, prościzna, a wiecie jakie pyszne?! Jak oczywiście ktoś jest fanem czekolady jak ja  ;D

Podaję przepis, może ktoś skorzysta:
1 szklanka mąki, 1 posiekana gorzka czekolada (100g), pół szklanki cukru, 1/3 szklanki kakao prawdziwego, 1/4 łyżeczki sody, 1/3 szklanki maślanki, 60g roztopionego masła, szczypta soli.

1. Masło rozpuścić w rondelku
2. Połączyć suche składniki, tj. mąka, cukier, kakao, soda, sól i czekolada
3. Dodać roztopione masło i maślankę
4. Wszystko wymieszać, wyrobić, ciasto powinno mieć zwartą, ale lepką konsystencję
5. Uformować ciastka jednakowej wielkości, ja najpierw robię kulki, które następnie spłaszczam
6. Ułożyć na blaszce, odstępy nie muszą być bardzo duże, bo ciastka mocno nie rosną.
7. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180st, piec 12 minut.
8. Po tym czasie wyciągnąć blachę i odczekać kilka minut aż przestygną, żeby się nie połamały.

Ja w lidlu kupuję jeszcze takie czekoladowe groszki w kolorowej polewie, coś jak lentylki czy m&m's i układam kilka takich kolorowych "piegów" zanim wrzucę do pieca, fajnie wyglądają :) można dać mniej cukru, będą bardziej deserowe.

Polecam  ;D



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5548 dnia: 2 Lutego 2013, 09:38 »
A robiłyście krem z brokułów, ale nie na kostce tylko na kuraku np.? Blenduje się wtedy z mięsem czy jak? ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5549 dnia: 2 Lutego 2013, 10:34 »
A próbowałyście kiedyś ciasto francuskie same zrobić? Jaka to jest jazda!!! Never ever więcej!

ja :D a ściślej nie samo francuskie a Croissanty :D