Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5490 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:00 »
Loona, ja zawsze czytam opakowania i sprawdzam skład i zawartość "cukru w cukrze"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5491 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:03 »
Ja lubię jak coś się szybko i łatwo robi dlatego nie czytam  :-\

I muszę przez to pedałować codzień 30 minut aby przestać wyglądać jak foka :)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5492 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:04 »
Anka mój ulubiony :

szpinak siekany mrożony. Wrzucam na łyżkę masła roztopionego na patelni. podsmażam chwilę, daję sól, pieprz i 1 opakowanie ricotty - czasem daję 3/4 opakowania. Do tego czosnek i gotowe ;D Pycha !
dziękuję za pomysł na piątek :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5493 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:08 »
Anka mój ulubiony :

szpinak siekany mrożony. Wrzucam na łyżkę masła roztopionego na patelni. podsmażam chwilę, daję sól, pieprz i 1 opakowanie ricotty - czasem daję 3/4 opakowania. Do tego czosnek i gotowe ;D Pycha !
dziękuję za pomysł na piątek :D

Mnie też zaintrygował... Ale to wystarczy? Do tego makaron i danie gotowe?

Offline stokrota86

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1491
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5494 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:17 »
a jak mam świeży szpinak to musze najpierw wrzątkiem zlać?

_________

loona, ja ;-)
Nie, możesz od razu na patelnię, chyba, że chcesz surowy do sałatki to wtedy... też nie :P
Ja też patrzę na skład produktów jakie kupuję, co nie znaczy, że zawsze są zdrowe. Czasem po prostu biorę to na co mnie stać. Czasem kupuję ten szpinak z lidla, ale śmietana w nim wydaje mi się sztuczna. akurat nie pamiętam co on tam w sobie ma. Ale szpinak mrożony polecam z biedronki, czysty bez dodatków i jest w formie "brykietu" więc nie trzeba odmrażać całej paczki jeśli nie ma takiej potrzeby :) ja dziecku wyjmuję po jednej takiej "kulce"



Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5495 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:17 »
Mozna tez dorzucić pokrojonego w kostkę kurczaczka. Wtedy jest wartościowsze.

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5496 dnia: 29 Stycznia 2013, 22:25 »
ja i moje dzieci zima kochamy  szpinak lisciasty z hortexu ;D ;D ;D + czosnek ,na masle+mozarella+ troche natki-sielskosc anielskosc z makaronem ;D ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5497 dnia: 30 Stycznia 2013, 02:41 »
A moj sposob na szpinak:
mrozony na patelnie, odparowac i przyprawic czym popadnie.
osobno podsmazam pieczarki,
w mieseczce rozbeltam ze 3 jajka
lacze ze szpinakiem i pieczarkami
wlewam do zaroodpornego naczynia lub takiego do tarty
i hop do piekarnika
jajko sie fajnie zetnie i danie gotowe
mozna tez dodac inne warzywa do tego

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5498 dnia: 30 Stycznia 2013, 07:52 »
Ja własnie wczoraj zakupiłam mrożony szpinak siekany (tylko taki akurat w sklepie był) i muszę wyprobować to Wasze spagetti :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5499 dnia: 30 Stycznia 2013, 12:18 »
Cytuj
MOJE NAJ to w chwili obecnej ten warkocz z ciacha francuskiego z kurakiem i innymi takimi;-))))
Nie pamiętam kogo to był pomysł z tym warkoczem, ja robię z kurakiem, do tego jeszcze daję pieczareczki ,cebulkę i serek ,zawijam i po upieczeniu dawajjjjjjjjj sosik czosnkowy lub paprykowo-czosnkowy ...pyszota!!!!



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5500 dnia: 30 Stycznia 2013, 12:32 »
A ja polecam mrożony szpinak z dodatkiem śmietany z Lidla (za całe 2,99 bodaj).

też sie nim zachwycałam do czasu kiedys odkryłam świeży szpinak w lidlu 500g za niecałe 5 zł - inny smak, inna konsystencja, pychota. I juz go nie zamienie na żaden inny, a jesli zostaje to sama sobie mroże i juz  8)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5501 dnia: 30 Stycznia 2013, 12:42 »
świeży szpinak w lidlu 500g za niecałe 5 zł - inny smak, inna konsystencja, pychota. I juz go nie zamienie na żaden inny,

A jak go przyrządzasz?

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5502 dnia: 30 Stycznia 2013, 12:50 »
ja i moje dzieci zima kochamy  szpinak lisciasty z hortexu ;D ;D ;D + czosnek ,na masle+mozarella+ troche natki-sielskosc anielskosc z makaronem ;D ;D ;D
mam rozumieć: masełko na patelnię, potem szpinak, potem czosnek + mozarella, natka i to wsio z makaronom, tak?
zabraknie mi piątków ;D

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5503 dnia: 30 Stycznia 2013, 13:48 »
świeży szpinak w lidlu 500g za niecałe 5 zł - inny smak, inna konsystencja, pychota. I juz go nie zamienie na żaden inny,

A jak go przyrządzasz?
na patelnie dwie łyżeczki masła, umyty szpinak, duzo czosnku, sol, pieprz smazymy i gotowe :)

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5504 dnia: 30 Stycznia 2013, 15:11 »
Cytuj
Ja lubię jak coś się szybko i łatwo robi dlatego nie czytam

loona wrócę jeszcze do kwestii tych składów. Widzisz czasem warto czytać i to nie tylko ze względu na ilość kalorii ale na ilość świństwa ( sztucznych składników) dodanego do tych gotowych dań.

Zasada główna brzmi: Im mniej przetworzone tym większa szansa , że zjemy zdrowo.
Jak jest "prawie gotowe" to  możemy mieć pewność, że tam będzie bardzo duzo E....

Inna sprawa jest też taka , że często obowiązuje zasada: tanie to znaczy wzbogacone zamiennikami ( znowu chemia)

Dla mnie odżywianie to jest inwestycja w długie i zdrowe życie - bo jesteśmy tym co jemy :-)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5505 dnia: 30 Stycznia 2013, 15:49 »
moj maz ma swira na punkcie etykietek, ostatnio po 40 minutach przegladania produktow wedliniarskich wyszlismy z pustym koszykiem, bo nic sie nie nadawalo

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5506 dnia: 30 Stycznia 2013, 16:03 »
Ja czytam etykiety zawsze, odkąd zaczęłam oglądać Wiem co jem i od kiedy odkryłam, że w serku homogenizowanym, który kupowałam nie ma sera :P No i wybieram wtedy "mniejsze zło", czyli im mniejsza lista składników tym lepiej ;)

A teraz czeka mnie czytanie wątku od nowa i wpisywanie od nowa przepisów, bo po sformatowaniu dysku w kompie okazało się, że w moim folderze mam tylko SKRÓT do Zombie Przepisy, a nie cały program!!!  :nerwus: :klnie: :mdleje:

Acha i na koniec jeszcze polecam krem porowo-marchewkowy, zachwalany przez Pati-Ricardo PYCHA!!! http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_krem_marchewkowo_porowa/przepis.html
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5507 dnia: 30 Stycznia 2013, 21:23 »
Loona, ale można robić szybko i łatwo, a zdrowo! Mnie "gnicie" w kuchni ponad minimum nie rajcuje, chyba że mam jakąś okazję. Na ogół trzaskam szybkie, a zdrowe jedzenie.

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5508 dnia: 30 Stycznia 2013, 21:29 »
ja i moje dzieci zima kochamy  szpinak lisciasty z hortexu ;D ;D ;D + czosnek ,na masle+mozarella+ troche natki-sielskosc anielskosc z makaronem ;D ;D ;D
mam rozumieć: masełko na patelnię, potem szpinak, potem czosnek + mozarella, natka i to wsio z makaronom, tak?
zabraknie mi piątków ;D
dokladnie tak!dzieciarnia takze je ;D ;D ew penne +tunczyk+pomidory z puszki(albo w sezonie z ogródka)+natka+oliwki  i cebula-szybko sie robi a zjemy cos i smacznego i zdrowego ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5509 dnia: 30 Stycznia 2013, 21:37 »
Anka mój ulubiony :

szpinak siekany mrożony. Wrzucam na łyżkę masła roztopionego na patelni. podsmażam chwilę, daję sól, pieprz i 1 opakowanie ricotty - czasem daję 3/4 opakowania. Do tego czosnek i gotowe ;D Pycha !
dziękuję za pomysł na piątek :D

Mnie też zaintrygował... Ale to wystarczy? Do tego makaron i danie gotowe?

do tego makaron - ja daję penne i gotowe ;D Dolewam troszkę wody z gotowania makaronu do sosu. Można posypać parmezanem ale ja już nie mam na to czasu ;D

NIe kupiłabym gotowego szpinaku ze śmietaną. Bo po co ??? co to za problem kupić oddzielnie śmietanę ??

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5510 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:12 »
Dziewczynki, macie jakis pomysl na salatke, chodzi mi o cos ciezkiego i sycacego, cos jak gyros, ale nie gyros bo juz robilam w zeszlym tygodniu.

Robimy imprezke, parapetowke na jakies 16 osob. Bede piekla schab, postawie jakies kielbasy i kabanosy, bo moi goscie uwielbiaja polskie specjaly, a mam cos jeszcze w zamrazarce :D ze dwa kilo pierogow ruskich no i chcialam jakas salatke zrobic, bede robic tez grecka na lekko. Z ciast sernik i mufinki. Macie jeszcze jakies pomysly? Zaznaczam, ze to nie bedzie impreza przy stole, bardziej taka chodzona.


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5511 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:16 »
A z kurczakiem i sosem curry?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5512 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:19 »
Hmmm, a jaka to?


Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5513 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:21 »
pyh Twój maż ma rację, w kiełbasach i innych wyrobach aż się roi od świnstwa.  Wolę czasem kupić 10 dkg za 40 zł/kg niż 1 kg za 12 zł.

marta a ta sałatka na rzyżu z kurczaczkiem i ananasem to będzie zbyt oklepana?

Ja  uwielbiam sałatkę z gotowanymi buraczkami, śledziem,  jajkiem i śmietaną .
Wszystko to układam warstwowo...zaczynając od buraczków a kończąc na gstj śmietanie z majonezem na wierzchu. Podaję w małych miseczkach ze szkła - wygląda kolorowo a smakuje...bajecznie ;D
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5514 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:22 »
A moj sposob na szpinak:
mrozony na patelnie, odparowac i przyprawic czym popadnie.
osobno podsmazam pieczarki,
w mieseczce rozbeltam ze 3 jajka
lacze ze szpinakiem i pieczarkami
wlewam do zaroodpornego naczynia lub takiego do tarty
i hop do piekarnika
jajko sie fajnie zetnie i danie gotowe
mozna tez dodac inne warzywa do tego


o jaaaaaa coś dla mnie :-* :-* :-* :-*
A ile dajesz szpinaku?

Ja pokochałam szpinak od jakiegoś czasu. Uwielbiam świeży tylko zawsze problem wcisnąć go na patelnie  ;D

I nie wyobrażam sobie NIE czytać etykiet.
Czytam zawsze i wszędzie. Przestałam już praktycznie nawet kupować pieczywo (kupuje bułki dla męża, dla Zu w piekarni chleb, który jest pierunsko drogi ale wiem, ze nie ma ulepszaczy) bo nic się nie nadaje i będę piekła swoje.

A kiełbasy, wędliny....powoli dochodzę do wniosku ze mogłabym zostać wegetarianką.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5515 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:24 »

marta a ta sałatka na rzyżu z kurczaczkiem i ananasem to będzie zbyt oklepana?

Ja  uwielbiam sałatkę z gotowanymi buraczkami, śledziem,  jajkiem i śmietaną .
Wszystko to układam warstwowo...zaczynając od buraczków a kończąc na gstj śmietanie z majonezem na wierzchu. Podaję w małych miseczkach ze szkła - wygląda kolorowo a smakuje...bajecznie ;D


Ta, tylko u nas nie ma dobrych sledsi, sa tylko takie slodkie. A ta salatka to taka tradycyjna z wedzonym? Wedzonego tez nie widzialam niestety


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5516 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:26 »
Albo jeść swoje pieczenie anusiaaaa.

Marta, na sałacie lodowej z warzywami i prażonym migdałem, skropionej oliwą i octem winnym plus grillowana kosteczka kurczaka z sosem z jogurtu, łyżki majonezu i curry.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5517 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:29 »
Tylko sie zastanawiam czy dalej nie za lekkie ::)


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5518 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:34 »
Marta, to jak tak goscie lubia polska kuchnie, to zrob salatke jarzynowa ;D

A moj sposob na szpinak:
mrozony na patelnie, odparowac i przyprawic czym popadnie.
osobno podsmazam pieczarki,
w mieseczce rozbeltam ze 3 jajka
lacze ze szpinakiem i pieczarkami
wlewam do zaroodpornego naczynia lub takiego do tarty
i hop do piekarnika
jajko sie fajnie zetnie i danie gotowe
mozna tez dodac inne warzywa do tego


o jaaaaaa coś dla mnie :-* :-* :-* :-*
A ile dajesz szpinaku?


jezeli, to mrozony to najczesciej jedna paczke
a tak to na oko wszystkiego

dobre jest tez na podkladze z ciasta to tarty. Wtedy bardziej syci.


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5519 dnia: 30 Stycznia 2013, 22:55 »
pyszna salatka ze szpinaku swiezego baby zostala ostatnio pochlonieta przez moje kolezanki w pol godziny:
-szpinak baby :)
-zolty ser lagodny pokrojony w nieduza kostke
-czerwona cebula pokrojona w piorka-malo
-orzechy wloskie pokruszone niezbyt drobno
-pomarancza w kostke
-kurczak/ indyk usmazony
-zurawina suszona-kilka/kilkanascie kulek
zalewamy oliwa z oliwek, ja dodawalam przyprawe "kwiaty polskie" z kamisa, ale ciezko ja dostac ostatnio

z ciezszych salatek jadlam niedawno ugotowane buraczki polaczone z orzechami wloskimi i majonezem; brzmo chyba srednio, ale bylo pyszne