Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4620 dnia: 28 Czerwca 2012, 12:43 »
Oczywiście ta moja wypowiedz to taka z przymrużeniem oka, bo zazdroszczę takiej kuchary w domu :) i nawet pieczesz. Super :)

Ale o sobie tez nie zapominaj i wykorzystuj wSPAniale czas dla siebie :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4621 dnia: 28 Czerwca 2012, 12:44 »
Ej, niektóre lubią gotować - ja bym nie mogła nie pitrasić. Uwielbiam gotować i częstować.
Praktycznie co weekend mamy gościóf i ja się wtedy spełniam  :P
Dzień bez obiadu, dniem straconym - nawet jeśli zdarza nam się zjeść np. u mamy  ;D


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4622 dnia: 28 Czerwca 2012, 12:46 »
Ja się relaksuje gotując :) Naprawdę. za to chętnie bym kogoś zaprzęgła do prasowania :P

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4623 dnia: 28 Czerwca 2012, 13:21 »
Tez lubie gotowac ;D
Musze wyprobowac ta karkowke, Maja, bo zapowiada sie pysznie :)

Offline ejotek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7247
  • Płeć: Kobieta
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4624 dnia: 28 Czerwca 2012, 13:23 »
naczytałam się o karkówce i właśnie popełniam, póki co dziś w wersji bez majonezu
on bardziej do mnie przemawia na filecie, ale zobaczymy :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4625 dnia: 28 Czerwca 2012, 13:30 »
wg mnie majonez powoduje to, że mięsko jest soczyste :) i ma wyjątkowy smak  ;D

Maja zapodaj jeszcze jakieś HITY :D

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4626 dnia: 28 Czerwca 2012, 13:45 »
Próbowałyście może zrobić to mięcho z jogurtem naturalnym?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4627 dnia: 28 Czerwca 2012, 13:48 »
Tak, próbowałam i jogurt ma lekko kwaśny posmak, a majonez jest bardziej mdły - dla mnie odpada (polecam za to moczenie ryb w jogurcie  ;))
Smarowanie majonezem zastępuje nam tłuszcz, mięso jest bardziej soczyste i się nie przypala


Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4628 dnia: 28 Czerwca 2012, 13:54 »
Maja, jak dlugo trzymalas karkowe w piekarniku?

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4629 dnia: 28 Czerwca 2012, 14:29 »
Hmm to może oliwa z oliwek :) ja nie jem majonezu, nie lubię...:)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4630 dnia: 28 Czerwca 2012, 18:25 »
oooooo to szykuj się na całowanie po stopach po obiedzie :D
Mówisz?? To chyba specjalnie je umyję na tę okoliczność ;D
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4631 dnia: 28 Czerwca 2012, 18:28 »
Umyj i pediciure zrób :D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4632 dnia: 28 Czerwca 2012, 22:28 »
Laski, jak zrobic farsz do jajek ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4633 dnia: 29 Czerwca 2012, 09:13 »
Mielonka turystyczna, żółty ser, żółtka z ugotowanych jajek, podsmażone pieczarki z cebulką, wszystko zmiksować, dodać trochę majonezu żeby nabrało lepkiej konsystencji, gotowe :)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4634 dnia: 29 Czerwca 2012, 09:30 »
Farsz do jajek na wiele sposobów
Z pieczarkami - trę na drobnych oczkach surowe pieczarki, siekam cebulke i podsmażam na maśle, dodaję do rozgniecionych żółtem, doprawiam, ew. dodaję odrobine majonezu i natkę pietruszki
Z łososiem - siekam wędzonego łososia, dodaję odrobinę papryki, majonezu, koperek + rozgniecione żółtka
Z szynką (podobnie jak z łososiem)

na razie nie pamiętam więcej ....


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4635 dnia: 29 Czerwca 2012, 10:53 »
Dziękuje  :-*

Proste, na bank skorzystam na jutrzejszą impreze.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4636 dnia: 29 Czerwca 2012, 12:10 »
ja lubię z tuńczykiem:
żółtko, tuńczyk, natka pietruszki, majonez, sól i pieprz :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4637 dnia: 29 Czerwca 2012, 12:16 »
mniam. Moja mama robi często z łososiem, albo szynka parmeńską drobno pokrojoną.
a ja wczoraj poszłam na łatwiznę, zapanierowałam kurczaka w mące kukurydzianej, jaju, soli i pieprzu. Zrobiłam surowkę z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, ogórka kiszonego i czerwonej cebulki i voilà! C'est tout!

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4638 dnia: 4 Lipca 2012, 10:16 »
Gagatka, stopy wycałowane  :D ?


U mnie dziś młode ziemniaczki z cebulką z patelni wraz z młodą kapuchą z koperkiem

Zdrowa żywnosc :D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4639 dnia: 4 Lipca 2012, 11:13 »
Hehe chyba się gościom mój pedicure nie spodobał, bo skusili się jedynie na dokładki mięska ;)

Młodą kapuchę to bym chętnie wciągnęła, ale nocka mogłaby być ciężka ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4640 dnia: 5 Lipca 2012, 13:49 »
Hehe chyba się gościom mój pedicure nie spodobał, bo skusili się jedynie na dokładki mięska ;)


To chyba największy komplement dla pani domu  ;D

A młodą kapuche - zjesz za rok :P, bo rozumiem, że matka karmiąca ???

Dziś pierogi z truskawkami serwuje  8)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4641 dnia: 5 Lipca 2012, 14:59 »
ja w piatek będę robić tort dla teściowej  ::)
zdecydowałam się na cytrynowo- malinowy, mam nadzieję że wyjdzie  ;D



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4642 dnia: 5 Lipca 2012, 15:07 »
To chyba największy komplement dla pani domu  ;D
No nie powiem - miło mi się zrobiło ;D

A młodą kapuche - zjesz za rok :P, bo rozumiem, że matka karmiąca ???
Ano tak jestem Matka Polka karmicielka ;)

Jadłam dziś obłędną muffinkę (amerykańska się zwie) w cukierni u Woźniaka (ja chodzę na pętli ósemki). Wcześniej jadłam taką tradycyjną, a dziś się skusiłam na kakaową z konfiturą jagodową w środku i polaną czekoladą. Pycha!
Lepsza i tańsza niż u Sowy.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4643 dnia: 5 Lipca 2012, 15:11 »
Jadłam dziś obłędną muffinkę (amerykańska się zwie) w cukierni u Woźniaka (ja chodzę na pętli ósemki). Wcześniej jadłam taką tradycyjną, a dziś się skusiłam na kakaową z konfiturą jagodową w środku i polaną czekoladą. Pycha!
Lepsza i tańsza niż u Sowy.

Taaaaaaaaaaaaaaaaa kuś dalej, a ja nie ze SZczecina  >:(

Justynko 3mam kciuki  :) zrob dla Nas koniecznie foteczke :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4644 dnia: 5 Lipca 2012, 15:19 »
Wysłałabym do Ciebie, ale dostawca by się chyba nie wyrobił w ten sam dzień, cobyś miała świeżą. :P Jedyne wyjście to wycieczka do Sz-na :taktak:

Justys a z jakiego przepisu ten tort (i czym sobie Teściówka na niego zasłużyła? ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4645 dnia: 5 Lipca 2012, 15:24 »
Wysłałabym do Ciebie, ale dostawca by się chyba nie wyrobił w ten sam dzień, cobyś miała świeżą. :P Jedyne wyjście to wycieczka do Sz-na :taktak:


 :D :D :D :D :D :D
za cene biletu bądź paliwa to bym całą tone sobie upiekła bądź zakupiła u siebie  ;)


Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4646 dnia: 5 Lipca 2012, 15:35 »
gagatka z tego przepisu, ale trochę go zmodyfikuję, np tym że dołoże tam malin co by był bardziej na czasie  :D

http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Tort-cytrynowy.html

Nie bardzo sobie zasłużyła  8) ale jej córka mnie poprosiła, a że ja lubie takie rzeczy robic to ciężko odmówić  ;)



Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4647 dnia: 9 Lipca 2012, 21:18 »
Powiem Wam że ten tort cytrynowy nie bardzo mi podszedł ....  ::) za ciężki.
Drugi dla mamy zrobiłabym tradycyjny z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, malinami, nasączony sokiem malinowym i wyszedł boski.
Jednak nie ma to jak tradycja  ;D



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4648 dnia: 10 Lipca 2012, 00:46 »

 :D :D :D :D :D :D
za cene biletu bądź paliwa to bym całą tone sobie upiekła bądź zakupiła u siebie  ;)
Eeeee tam, to już nie to samo :P

Justys a przepis ten tort dla mamy z mascarpone wklejałaś już gdzieś tutaj? Mój Małż bardzo lubi ten serek, może by się nadał taki krem też do naleśników?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4649 dnia: 10 Lipca 2012, 22:52 »
nie wklejałam bo to jest mix kilku przepisów  ;D

biszkopt:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html

masa:

Masa śmietankowa:

    400 ml śmietany kremówki (36%)
    500 g serka mascarpone (2 opakowania)
    5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)

ja dałam 500 ml śmietany bo nie lubę jak mi resztki zostają  ;D

Blaty nasączyłam sokiem malinowym z wodą ( domowej roboty ), na masę śmietankową ukaldałam maliny  ;)