Żeberka chyba są w wątku u aaanety, więc pozwolę sobie wkleić je i tu. Ja robiłam według dopisków aaanety i były super.
ŻEBRA W KAWIE AAANETY
Składniki:chude żeberka wieprzowe (8 porcji), jak są w kawałku to 1 porcja = 2 kosteczki
sos:
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej)
2 szklanki ketchupu (ja daje pól na pól z przecierem pomidorowym)
3 łyżki sosu worcestershire dwie wystarczą
3 łyżki octu winnego ja daję dwie
pół szklanki cukru
1 łyżka starter cebuli ja daję całą średniej wielkości
sól i pieprz
ja dodaję jeszcze 2 - 3 łyżki wódki co by mięcho skruszało
Wykonanie:żeberka dokładnie umyć i osuszyć (jeśli kupimy w jednym kawałku, poporcjonować).
wymieszać razem składniki sosu: kawę, ketchup, sos, ocet winny, cukier, cebulę. dodać sól i pieprz do smaku. bardzo dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej brązowej masy.
żeberka ułożyć w brytwance, albo naczyniu żaroodpornym. zalać sosem. odstawić na min 2 godziny.
piec w temperaturze 180 stopni, aż zmiękną. podczas pieczenia odwracać żeberka co jakiś czas.pierwsze 15 piekę pod przykryciem z folii, bo nie mam takiej wielkiej pokrywy, bo ja je kładę w brytfance obok siebie.
Potem już bez i odwracam co 15 minut. W zależności od mięcha to 1h max pieczenia, ale musisz na czuja sprawdzać czy miękkie, jak miękkie to są ok.
podawać z puree ziemniaczanym.
Zalewa dobra do czerwonych mięs, również na grila, ale wtedy żeby sos był gęstszy trzeba dać keczup bez przecieru oraz trochę oleju.[/color]
Karkówka z ziemniakami według przepisu Lemmy jest z gotowanych ziemniaków, ale ja robiłam z surowych (trzeba pamiętać, że surowe ciemnieją i ja te na wierzch trzymam w wodzie i kładę bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika) i dodałam jeszcze marchewkę, a na ziemniaki czosnek.(już bez tego masła z czosnkiem, które jest w przepisie. Czas pieczenia wówczas to ok. 1 godz.
KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI LEMMY
Zaczynamy od rozbicia mięsa na w miarę cienkie plastry
Obsypać je należy solą i przyprawą do gyros, na przykład
Posmarować olejem i odstawić na jakiś czas do lodówki
Obieramy ziemniaczki i podgotowujemy je do 10 min. Jak przestygną kroimy na plasterki.
Wykładamy nimi naczynie żaroodporne i posypujemy je przyprawą odpowiadającą Waszym smakom.
Na ziemniaki kładziemy płaty karkówki, a potem jeszcze jedną warstwę ziemniaków + pokrojoną cebulę.
Pieczemy pod przykryciem ok.40 min.
Osobno rozcieramy ze dwie łyżki masła z czosnkiem i po 40 minutach pieczenia karkówki masełko kładziemy na mięso i pieczemy z 15 minut, albo jak Was wyśmienity zapach nie kusi, jeszcze dłużej.