Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2922924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5010 dnia: 8 Października 2012, 22:06 »
o! prosty przepis do wypróbowania. Moja mama ma niedługo urodzinki- więc jak znalazł :D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5011 dnia: 15 Października 2012, 15:42 »
ja do tych tortilii daję śmietankowy serek np.z ziołami- taki na kanapki. Są fajne bo mogą być z szynka, z wędzonym łososiem, z warzywami, z wędzonym serem :D
Tortilli nie robiłam, bo Łucja miała ponad 39 stopni gorączki na swojej imprezie urodzinowej i tylko wrzuciłam do piekarnika to, co przygotowałam wcześniej, Bratówka zrobiła rosół i pomogła mi z sałatkami i było ok.

Z przepisów wypróbowanych na urodziny polecam:
-> żebra w kawie aaanety - sosik lekko słodki, super!
-> karkówkę z ziemniakami Lemmy (tylko robiłam z surowych ziemniaków i dodałam jeszcze marchewkę) - pyszne!
-> sałatkę z tortellini Darudy - smak ciekawy no i fajnie się komponuje czocho z całością.

Polecam też koperty z ciasta francuskiego Mariolki (dałam serek ziołowy i pieczarki).
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5012 dnia: 16 Października 2012, 09:54 »
a gdzie znajde przepis na te zebaerka w kawie i karkowke? Bo na salatke juz znalazlam ;)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5013 dnia: 18 Października 2012, 11:30 »
Żeberka chyba są w wątku u aaanety, więc pozwolę sobie wkleić je i tu. Ja robiłam według dopisków aaanety i były super.

ŻEBRA W KAWIE AAANETY
Składniki:

chude żeberka wieprzowe (8 porcji), jak są w kawałku to 1 porcja = 2 kosteczki

sos:
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej)
2 szklanki ketchupu (ja daje pól na pól z przecierem pomidorowym)
3 łyżki sosu worcestershire  dwie wystarczą
3 łyżki octu winnego ja daję dwie
pół szklanki cukru
1 łyżka starter cebuli ja daję całą średniej wielkości
sól i pieprz
ja dodaję jeszcze 2 - 3 łyżki wódki co by mięcho skruszało

Wykonanie:

żeberka dokładnie umyć i osuszyć (jeśli kupimy w jednym kawałku, poporcjonować).
wymieszać razem składniki sosu: kawę, ketchup, sos, ocet winny, cukier, cebulę. dodać sól i pieprz do smaku. bardzo dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej brązowej masy.
żeberka ułożyć w brytwance, albo naczyniu żaroodpornym. zalać sosem. odstawić na min 2 godziny.
piec w temperaturze 180 stopni, aż zmiękną. podczas pieczenia odwracać żeberka co jakiś czas.pierwsze 15 piekę pod przykryciem z folii, bo nie mam takiej wielkiej pokrywy, bo ja je kładę w brytfance obok siebie.
Potem już bez i odwracam co 15 minut. W zależności od mięcha to 1h max pieczenia, ale musisz na czuja sprawdzać czy miękkie, jak miękkie to są ok.

podawać z puree ziemniaczanym.

Zalewa dobra do czerwonych mięs, również na grila, ale wtedy żeby sos był gęstszy trzeba dać keczup bez przecieru oraz trochę oleju.[/color]



Karkówka z ziemniakami według przepisu Lemmy jest z gotowanych ziemniaków, ale ja robiłam z surowych (trzeba pamiętać, że surowe ciemnieją i ja te na wierzch trzymam w wodzie i kładę bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika) i dodałam jeszcze marchewkę, a na ziemniaki czosnek.(już bez tego masła z czosnkiem, które jest w przepisie. Czas pieczenia wówczas to ok. 1 godz.

KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI LEMMY

Zaczynamy od rozbicia mięsa na w miarę cienkie plastry
Obsypać je należy solą i przyprawą do gyros, na przykład
Posmarować olejem i odstawić na jakiś czas do lodówki

Obieramy ziemniaczki i podgotowujemy je do 10 min. Jak przestygną kroimy na plasterki.
Wykładamy nimi naczynie żaroodporne i posypujemy je przyprawą odpowiadającą Waszym smakom.

Na ziemniaki kładziemy płaty karkówki, a potem jeszcze jedną warstwę ziemniaków + pokrojoną cebulę.

Pieczemy pod przykryciem ok.40 min.

Osobno rozcieramy ze dwie łyżki masła z czosnkiem i po 40 minutach pieczenia karkówki masełko kładziemy na mięso i pieczemy z 15 minut, albo jak Was wyśmienity zapach nie kusi, jeszcze dłużej.

:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5014 dnia: 19 Października 2012, 16:57 »
pytanie za sto punktów  ;)
która z kasz jest najbardziej wartościowa?
tak mnie ostatnio wzięło, że jemy za mało kasz i wprowadzam zmiany w menu



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5015 dnia: 19 Października 2012, 18:13 »
My wprowadziliśmy do naszego menu jaglaną, ma najwięcej wit. B, żelaza i jest lekkostrawna.
Zresztą, ostatnio zmieniamy dużo w naszym menu - po przesłuchaniu audycji pt. "Menu na jesień".
Jeśli ktoś zainteresowany, to tu jest artykuł i link do audycji - MENU NA JESIEŃ

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5016 dnia: 19 Października 2012, 19:24 »
Przypuszczam, że gryczana też daje radę, aczkolwiek my ostatnio namiętnie pęczaka wcinamy :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5017 dnia: 23 Października 2012, 11:07 »
Przepraszam :)
Czy ktoś robił schab w sosie cebulowy Madzi z blogu mojeconieco ? :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5018 dnia: 23 Października 2012, 12:12 »
Ja robiłam i jest super! Polecam.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5019 dnia: 23 Października 2012, 12:14 »

Ooo to mi chodziło :) To robie dziś :)
Dzięki Loona :))
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2012, 13:26 wysłana przez Maja »

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5020 dnia: 23 Października 2012, 14:10 »
Ja robiłam szynkę, ale wyszła nieco sucha. Za to sosik pierwsza klasa! :ok:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5021 dnia: 23 Października 2012, 23:39 »
Dziewczynki, w poniedziałek robimy urodzinki dla Alana , będzie to impreza urodzinowo- hallowinowa. ilość osób dorosłych to jakieś 15 + jakieś 6 dzieci do lat 5. jakie menu polecacie?????mamy strasznie mało czasu na przygotowania, bo pracujemy  :mdleje: :mdleje: :mdleje: :mdleje: co dla dorosłych????co dla dzieciaczków?????



Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5022 dnia: 24 Października 2012, 13:19 »
My wprowadziliśmy do naszego menu jaglaną, ma najwięcej wit. B, żelaza i jest lekkostrawna.
Zresztą, ostatnio zmieniamy dużo w naszym menu - po przesłuchaniu audycji pt. "Menu na jesień".
Jeśli ktoś zainteresowany, to tu jest artykuł i link do audycji - MENU NA JESIEŃ

Bardzo fajny, ja już drugi sezon staram się odżywiać zgodnie z tym co według medycyny chińskiej organizm powinien przyswajać w danej porze roku.
Kasza jaglana super, szczególnie na śniadanie. Poza tym bardzo dobrze rozgrzewa herbatka imbirowa (plasterek imbiru zagotować do wrzenia i zostawić na wyłączonym gazie na 20min, można posłodzić miodem). Poza tym oczywiście jajecznica z kurkumą i świeżym imbirem to zimą podstawa.




Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5023 dnia: 25 Października 2012, 14:58 »
a co robicie z dyni?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5024 dnia: 25 Października 2012, 15:04 »
Zupke i placki, ciastomi nigdy nie wyszlo, zawsze zakalec...


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5025 dnia: 25 Października 2012, 18:37 »
właśnie leży w domu piękna dynia i tak myślę co tu z niej zrobić. Placki pewnie będą, muffiny z mojewypieki.com i pewnie coś jeszcze wyjdzie bo dynia sporych rozmiarów.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5026 dnia: 25 Października 2012, 23:58 »
My wprowadziliśmy do naszego menu jaglaną, ma najwięcej wit. B, żelaza i jest lekkostrawna.
Zresztą, ostatnio zmieniamy dużo w naszym menu - po przesłuchaniu audycji pt. "Menu na jesień".
Jeśli ktoś zainteresowany, to tu jest artykuł i link do audycji - MENU NA JESIEŃ

Bardzo fajny, ja już drugi sezon staram się odżywiać zgodnie z tym co według medycyny *cenzura* organizm powinien przyswajać w danej porze roku.
Kasza jaglana super, szczególnie na śniadanie. Poza tym bardzo dobrze rozgrzewa herbatka imbirowa (plasterek imbiru zagotować do wrzenia i zostawić na wyłączonym gazie na 20min, można posłodzić miodem). Poza tym oczywiście jajecznica z kurkumą i świeżym imbirem to zimą podstawa.

o prosze.. następna fanka TMC? ;) ja też dość luźno co prawda ale stosuję się do zasad tej kuchni czyli jemy zgodnie z naturą pożywienia stosownie do danej pory roku  ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5027 dnia: 26 Października 2012, 13:12 »
Dziewczyny, co zrobic na obiadek z boczku? Mam taki surowy, chcialam go na grilla, ale pogoda mocno sie skopala iteraz sie zastanawiam co by tu... Boczek jako podstawa, bo mam go duzo ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5028 dnia: 26 Października 2012, 13:13 »
Carbonare  ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5029 dnia: 26 Października 2012, 13:15 »
To chyba dla polowy miasta ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5030 dnia: 26 Października 2012, 13:18 »
Aż tak dużo masz :?:  ;D
To może faszerowany, zapiekany - da się z niego zrobić roladę :?:


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5031 dnia: 26 Października 2012, 13:21 »
Tak, to jest dobry pomysl, kilka obiadkow z tego wyjdzie, w sosie mozna podac z ziemniaczkami... A czym faszerowac?



Mam jeszcze z Polski, wlasciwie ostatnie miesko jakie mi w zamrazarce zostalo


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5032 dnia: 26 Października 2012, 13:24 »
Grzybami albo zwyczajnym majerankiem, czosnkiem; można dać farsz z mielonego mięsa - ja do "marynaty" dodaję trochę wódki
NA "lekko" farsz ze szpinaku i np. koziego sera


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5033 dnia: 26 Października 2012, 13:30 »
Dzieki Maju, na pewno skorzystam. Czesc zrobie rolady na obiad nadziewanej, czesc zrobie w formie wedliny, tez rolada, ale tylko z przyprawami, a czesc faktycznie carbonara. Zawsze to jakies urozmaicenie, tylko co ja bede jadla do swiat  ??? To obrzydliwe norweskie solone tluste mieso.... Bleh.

Ostatnio jak znajomi nas zaskoczyli przy obiedzie i ich zaprosilismy aby do nas dolaczyli, od razu pierwsze pytanie jak sprobowali padlo, czy to mieso z Polski, bo takie smaczne - zeberka mielismy. A znajomi to norwedzy ::) oni sami widza co maja... I z Polski przywoze kielbasy nie tylko dla nas, ale tez dla nich. Bo uwielbiaja... Tu nie ma wcale kielbas, sa tylko parowki, slone jak masakra.


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5034 dnia: 31 Października 2012, 08:24 »
U mnie ciasto na piernik i pierniczki już leżakuje/dojrzewa
On 2011
Ona 2013

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5035 dnia: 31 Października 2012, 19:22 »
Asiu, wklej przepis na pierniczki bo te, które robiłam w zeszłym roku były okropnie twarde...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5036 dnia: 31 Października 2012, 19:27 »
małgosiak, pierniczki, takie prawdziwe zawsze będą twarde, ale jest na to sposób - wkładasz te pierniczki do puszki z przekrojonym jabłkiem, albo pomarańcza i codziennie ten owoc wymieniasz. Po tygodniu powinny byc mięciutkie.


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5037 dnia: 31 Października 2012, 19:32 »
przepis już tu występował, to pierniczki Aganiok http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/10/Pierniki-Aganiok.html
I one też są twarde, trzeba je zrobić z tydzień przed Świętami i tak jak Marta napisała dodać do nich jabłko to szybciej zmiękną.
On 2011
Ona 2013

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5038 dnia: 31 Października 2012, 22:18 »
to już czas na pierniki?
...myślałam, ze mam jeszcze ze 2 tyg...

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5039 dnia: 31 Października 2012, 23:58 »
Heh, na jednej ze stron pisze:
Ciasto przygotwujemy pod koniec października!!!

Dziś już nie zdążę :)
Ok, spróbuję z tym jabłkiem...