Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4047443 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #22260 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:20 »
Dokladnie, u nas jest Kraina Świetgo Mikołaja również.

Chyba sama sie z Młoda wybiore.
Oponka, teraz mi dałaś pomysła  :-*
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22261 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:27 »
Sama nie wiem..... a 4 latek w autobusie bardziej bezpieczny ?? Raczej nie... Pasy w autobusie ??? Błagam was nie jeździłyście na wycieczki szkolne ?? Przecież mało kto nawet siedzi... Biega się, robi zdjęcia, je, pije soczki - to też niebezpieczne... No ale takie życie... 3 latek bez fotelika lekko mnie przeraża ale 4 latek również... Nie wiem jaka jest granica i kiedy dziecko moze jechać na taką wycieczkę ze względów bezpieczeństwa. 

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #22262 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:32 »
U mojej Oli przedszkolaki jeżdżą autokarem z pasami. I maluchy nie jeżdżą na tak dalekie trasy - to jest dla nich zbyt męczące.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22263 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:39 »
A ja mam pytanie odnośnie smoczków do butelek. Młody czasem u którejś z babć dostaje mm. Dotychczas cały czas miał smoczek z Avetu z jedna dziurką i nie marudził pijąc.. Teraz kupiliśmy większą butelkę i do tego jest smoczek z 2 dziurkami... i kurcze patrzę, że on niby już powinien mieć smoczek z trzema dziurkami.. i się pogubiłam zupełnie. Jak to jest z tymi smoczkami do butelek.. Kiedy ile dziurek/. I co później do soczków czy kaszek itp?

My używamy tommee tippee. Przejście ze smoczka "1" na ten z większą dziurką, czyli "2" po 3. miesiącu. Trochę się na początku krztusił bo za szybko leciało, ale kilka razy i się przyzwyczaił. Potem przejście na jeszcze większą dziurkę czyli smoczek "3" po 6 miesiącu. Tu nie było problemu z krztuszeniem. Teraz pije różnie - czasem z butelki czasem z lovi 360, ale to picie, bo mleko 2 razy dziennie (rano i wieczorem) z butli ze smokiem - i tak wciąż "3" lub taki do kaszek z "x" wieloprzepływowy - nie ma problemu krztuszenia, a jeszcze szybciej leci :)

Co do wycieczki... Nie wiem czy bym puściła. 3latka chyba nie. Bo faktycznie - co on może pozwiedzać. Nie będzie lamentu jak nie pojedzie, a rodzic spokojniejszy - warunki teraz panujące na drodze na pewno odgrywają rolę jeśli chodzi i moją opinię :P To tak w skrócie ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22264 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:41 »
U mojej Oli przedszkolaki jeżdżą autokarem z pasami. I maluchy nie jeżdżą na tak dalekie trasy - to jest dla nich zbyt męczące.
Czyli sa jakies specjalne autobusy z pasami ??? Super by było... tylko dla dzieciaków w szkołach tez powinny być...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22265 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:43 »
Sama nie wiem..... a 4 latek w autobusie bardziej bezpieczny ?? Raczej nie... Pasy w autobusie ??? Błagam was nie jeździłyście na wycieczki szkolne ?? Przecież mało kto nawet siedzi... Biega się, robi zdjęcia, je, pije soczki - to też niebezpieczne... No ale takie życie... 3 latek bez fotelika lekko mnie przeraża ale 4 latek również... Nie wiem jaka jest granica i kiedy dziecko moze jechać na taką wycieczkę ze względów bezpieczeństwa. 
Pół Polski autokarem zjeździłam, a  i nawet jak za granicę jechaliśmy to w życiu nikt nie miał zapiętych pasów w autokarze. Nawet nie wiedziałam że autokary mają pasy  ::)

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #22266 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:43 »
Zamienię lub odsprzedam mleko Bebilon 1 HA https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=41583.0

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22267 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:44 »
Marta właśnie ja też ;) ;D;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #22268 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:45 »
Są pasy teraz w każdym w miarę nowym autokarze. Ale dla dorosłych. Ktokolwiek widział jak dziecko w pasach pięknie z nich wyjeżdża to wie co one dają.... wielkie nic.

A i 4 latek też by nie pojechał. Pojeździ sobie w szkole nie raz. A teraz jest masa wycieczek blisko po mieście a nie w trasę... i ze mną jako opieką ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #22269 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:52 »
Akurat tutaj się mylisz Oponko - pasy, które są w autokarach którymi jeżdżą dzieci z przedszkola mojej córki są przystosowane dla dzieci.
Wiem to na 100% - jestem w Radzie Rodziców i kontrolujemy to.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22270 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:54 »
Asia i super... dobrze że jest taka kontrola.  Ja na pewno jakby były takie pasy to bym puściła.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #22271 dnia: 13 Grudnia 2012, 13:59 »
Są pasy teraz w każdym w miarę nowym autokarze. Ale dla dorosłych. Ktokolwiek widział jak dziecko w pasach pięknie z nich wyjeżdża to wie co one dają.... wielkie nic.

A i 4 latek też by nie pojechał. Pojeździ sobie w szkole nie raz. A teraz jest masa wycieczek blisko po mieście a nie w trasę... i ze mną jako opieką ;D
A nawet jeśli są to czy taki maluch w nich wysiedzi spokojnie przez 80 km? Ile to czasu w takich warunkach, ze dwie godziny? Nie mam dziecka w tym wieku, ale nie wydaje mi się, żeby wszystkie grzecznie tyle czasu siedziały przypięte pasami.

Co do smoczków madziatko, też używam aventa i tak samo "przegapiłam" przejście na kolejny, ale stosowałam je raczej nie wg podanego wieku, a tak żeby się mała nie krztusiła przy jedzeniu, bo często smoczki ze zbyt wieloma dziurkami to był dla niej za wysoki level ;) teraz używam tylko trójprzepływowego, do kaszek jest świetny, a do mleka też się nadaje, wtedy jedziemy na "pierwszym biegu". Bo w nocy niestety jeszcze się budzi na mleko...

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #22272 dnia: 13 Grudnia 2012, 14:02 »
Mój by akurat wysiedział bez problemu. Słuchajcie gdyby były pasy dla dzieci małych w takim wieku właśnie specjalne i takie autokary to ja bym swojego puściła pewnie jakby miał z... 6 lat hehe i ze mną oczywiście jako opieką. Ale w zwykłym nie ma mowy. A u nas takich cudów nie ma ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #22273 dnia: 13 Grudnia 2012, 14:11 »
To dobrze, że nie jestem sama która zmianę smoczka przegapiła.. W komplecie z większą butlą mam z dwoma dziurkami to spróbuję przy najbliższej okazji.. Pytanie teraz jakie smoczki kupić jeszcze? Ten trójprzepływowy do kaszek to chyba na pewno.. Ale czy dokupować jeszcze jakieś 2 (oprócz tego co mam) i czy 3 od razu?... Mam okazję od Ejotka kupić pakiet po dwa smoczki 2, 3 i przepływowy..

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22274 dnia: 13 Grudnia 2012, 14:25 »
My z dwójki przeskoczyliśmy od razu na 4 Aventu, bo też trochę się zgapiliśmy, a smoczek trójprzepływowy Avent to moim zdaniem najlepszy wynalazek. Do tej pory używamy i teraz prawie tylko ten, bo przechodzimy na NAN 3 i to mleko nawet samo przez czwórkę mi źle leci, ono jakby gęściejsze. Trójp[rzepływowy używałam na samym początku do kaszek (po 4 mies. na "jedynce: i było ok.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #22275 dnia: 13 Grudnia 2012, 14:31 »
Odnośnie wycieczek autokarowych  :)
Ja mojego niespełna 3 latka puściłam 10km autokarem z przedszkola do teatru, na początku kombinowałam że może autem dowiozę a może ja jako opieka, w końcu doszłam do wniosku że muszę dziecko puścić i dać mu żyć, zdobywać swoje doświadczenia. Przeżywa straszne, był zachwycony wielkim białym autokarem, a ja nie pytałam o szczegóły tego transportu w sensie pasów bezpieczeństwa. Jak świat światem  dzieciaki jeździły, jeżdżą i będą jeździć autokarami bez fotelików samochodowych.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #22276 dnia: 13 Grudnia 2012, 14:43 »
milcia, nie bądź taka pewna - kiedyś, ktoś na to wpadnie  ;D i jeszcze w pociągach i w samolotach

Tak się teraz zastanawiam 80km teraz, w tych warunkach - no to długa podróż, w obie strony licząc to cały dzień "zmarnowany". Nie wiem, czy gra warta świeczki.
Więcej się te dzieci wynudzą w autokarze niż zabawią ::)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22277 dnia: 13 Grudnia 2012, 14:45 »
W ogóle Panie odważne są ze 80 km biorą dzieciaki....

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #22278 dnia: 13 Grudnia 2012, 15:18 »
To dobrze, że nie jestem sama która zmianę smoczka przegapiła.. W komplecie z większą butlą mam z dwoma dziurkami to spróbuję przy najbliższej okazji.. Pytanie teraz jakie smoczki kupić jeszcze? Ten trójprzepływowy do kaszek to chyba na pewno.. Ale czy dokupować jeszcze jakieś 2 (oprócz tego co mam) i czy 3 od razu?... Mam okazję od Ejotka kupić pakiet po dwa smoczki 2, 3 i przepływowy..
Trudno mi powiedzieć, ja nakupowałam różnych na pózniej i w efekcie leżą nietknięte. Do wody czy soku używałam dwójki a potem przeszłyśmy na niekapek, więc już mało co używamy butelek, raz wieczorem do kaszki i potem raz w nocy i raz nad ranem (no dla niektórych to dużo, ale dla mnie w porownaniu z początkami 9-10 razy na dobę to już mało :P) Myślę, że z tego samego rozmiaru na zapas nie ma do brać. U nas trójki i czwórki już się nie przydały. Trójprzepływowy jest bardziej uniwersalny.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22279 dnia: 13 Grudnia 2012, 15:26 »
A ja się pożalę, mój 3-tygodniowy szkrab nie chce spać w łóżeczku... Przez tydzień spał, a od tygodnia udaje się to tylko w dzień, w nocy za cholerę... Usypia nam na rękach lub na naszym łóżku, odkładamy, ryk, podnosimy, usypiamy i tak do 5 powtórzeń, aż oboje mamy dość i śpi z nami w łóżku... Nie podoba mi się to, śpię bardzo czujnie, co chwilę zerkam, czy go nie przygniatamy... Łóżko jest duże, ale on jest za malutki...

Radzicie coś? Wiem - konsekwencja, ale całą noc też nie mam ochoty walczyć... Ehh  8).

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #22280 dnia: 13 Grudnia 2012, 15:35 »
On jest tak mały ze Mu się pewnie jeszcze 100x wszystko zmieni, cierpliwosci.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #22281 dnia: 13 Grudnia 2012, 15:45 »
T0 prawda, jeszcze nie raz mu się wszystko odmieni. Będziesz jeszcze długo walczyła :) U nas na początku pięknie, potem znów problemy ze snem, spał z nami. Potem zasypiał sam w łóżeczku, a teraz znów ląduje u nas :) Trzeba cierpliwości...

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22282 dnia: 13 Grudnia 2012, 15:53 »
A ja mam pytanie jeszcze odnośnie smoczków i "dziurek" ;) Co oprócz łatwiejszego-szybszego wypływu wpływa na konieczność zmiany smoczka?Czemu są czasowe ramy,kiedy powinno się go zmienić?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22283 dnia: 13 Grudnia 2012, 16:12 »
Ja zmieniałam jak się robił "brzydki"  ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #22284 dnia: 13 Grudnia 2012, 16:26 »
Oponko ja bym nie puscila. Frajda z jazdybi owszem ale bezpieczenstwo to rzecz najwazniesza!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #22285 dnia: 13 Grudnia 2012, 16:33 »
Oponka...(wracając do tematu wycieczki) ja właśnie puściłam...
kilometrów było akurat 50, nie 80...
wróciła, cała zdrowa i szczęśliwa...
Autokarem z pasami przystosowanymi do dzieci. Już raz nim jeździła w tamtym roku...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #22286 dnia: 13 Grudnia 2012, 16:54 »
a ja mojej jak miała 2,5 roku nie puściłam-raz że balam sie trasy do niemieckiego zoo,dwa że jakoś nie widziałam sytuacji gdy kilkoro dzieci naraz zawoła siku.  ;)poza tym muszę sama dorosnąć do decyzji,żeby puścić gdzieś dalej dziecko...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #22287 dnia: 13 Grudnia 2012, 16:58 »
czasem niestety blokują nas nasze własne lęki...

ostatnio doszłam do wniosku, że mam na nie jeszcze czas...
przyjdzie okres adolescencji moich dzieci, to wtedy "mnie zjedzą"
i póki co zostawiam je sobie na ten okres...
a może do tej pory uda mi się coś z nimi zrobić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #22288 dnia: 13 Grudnia 2012, 21:26 »
W tych warunkach pogodowych bym nie puściła. Sama dwa razy bym się zastanowiła, czy jechać samochodem tak daleko na takiej szklance na drodze  ::)
Wiosną/latem bez problemu!

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22289 dnia: 14 Grudnia 2012, 15:46 »

przyjdzie okres adolescencji moich dzieci, to wtedy "mnie zjedzą"

nie strasz  ::)     
ja wolę żyć w błogiej nieświadomości i wierzyć, że moje maleństwo zawsze będzie maleństwem  ;) A tu właśnie z niemowlaka staje się dzieckiem  :o Ani się obejrzę, a będzie nastolatką  :-\