Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4005462 razy)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #16920 dnia: 5 Listopada 2011, 20:39 »
ada, dziecko nie da się zagłodzić. Nie znam diety Adasia, ale: wyeliminuj jakiekolwiek soki i słodkie napoje- do picia tylko woda. Zrezygnuj z wszelkich przekąsek, chrupek itp. Konkretne pory na posiłki, dostaje np obiad, ma 20 minut na zjedzenie. Jak nie zje, to dostaje dopiero owoca na podwieczorek. Stoi owoc 20 minut i nie zje- ma pecha, dostaje dopiero kolacje.Każde karmienie w jednym miejscu, bez żadnego tv i zabawek. Może to i rygorystyczne, ale w przypadku synka koleżanki dopiero taki reżim poskutkował. Dziecko nie jadło NIC na początku, przez 3 dni tak było, tylko piło. Potem się mały przeprosił z jedzeniem i teraz ładnie je :)
Ja Maxa od początku tak ustawiłam i problemu nie mam. Ale on też z tych, co to zjedzą wszystko zawsze i wszędzie ;)

Ostatnio tak czytam o cudnych zachowaniach i tekstach maluchów. Tak czytałam i siędoczekać nie mogłam, kiedy mój syn mi zaserwuje sytuację, przy której wymięknę totalnie... No i tak. Dziś rano Max mi tak zalazł za skórę, że mu powiedziałam :"nununu, jak tak jeszcze raz zrobisz to za karę pójdziesz do kąta." I do tego pogroziłam mu palcem. I dziś wieczorem w kąpieli polałam Maxowi plecki wodą a ten wrzask i "nununu mama, mama kont tam!!!"i do tego wskazał paluszkiem na kąt i mnie w tamtym kierunku zaczął popychać... Porażka :mdleje:
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #16921 dnia: 5 Listopada 2011, 20:49 »
:D :D :D :D i się zaczyna  Fasolku ;) Mnie Nikodem co raz częściej zażywa i sama nie wiem kiedy mam się śmiać, a kiedy zachować kamienną twarz... ta druga niestety mi nie wychodzi, bo z Nikosia to niezły żartowniś jest. Humor ma zdecydowanie po tatusiu ;)   

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #16922 dnia: 5 Listopada 2011, 20:50 »
Fasolek  ;D
martusia83 moze miec taki okres... ale z drugiej strony skoro nei jadl juz w nocy to bym go tego nei uczyła... potem będziesz miec problem, bo będzie adl z przyzwyczajenia.

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #16923 dnia: 5 Listopada 2011, 20:51 »
z jedzeniem trzeba próbować
ja generalnie rzadko kiedy mam problem że Pati czegoś nie chce, czyli wybitnie jej nie smakuje....
albo jak nie chce zjeść dużo to nie zje i koniec, widocznie nie głodna....
rano mleko, ok. 10 kasza, ok. 13 zupa, ok.15:30 drugie danie, ok. 18 deser i o 22 mleko na śpiocha

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16924 dnia: 5 Listopada 2011, 21:27 »
A my weszliśmy w etap "niekochania" podobno normalny ?! i codziennie jest " mamusi nie totam i tatusia też nie totam" a dzisiaj pojawiło się jeszcze " mamusi nie totam i tatusia też nie totam w ogóle ( to mnie rozwaliło najbardziej  ;D) nitogo nie kocham"  ;)
totam- na końcu miało być

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16925 dnia: 5 Listopada 2011, 21:32 »
Ola, no my się jeszcze w domu totamy 8) 8) Ale podejrzewam że jak częściej będę lądować w kącie to szybko przestaniemy :los:
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #16926 dnia: 5 Listopada 2011, 21:32 »
no proszę...a ja za to ostatnimi czasy kilka razy dziennie słyszę..."bardzo Cię kocham mamusiu"...
pytanie kiedy ten okres dobroci dla matki się skończy... ;D
może dlatego, że my się ostatnio jakoś rzadko widujemy...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16927 dnia: 5 Listopada 2011, 21:39 »
Ja to bym chciała żeby się chociaż czasem przytuliła, już kochać mnie nie musi  ;) W kącie jeszcze wprawdzie nie stałam  ;D ale ostatnio szatan-kot wskoczył mi parę razy na akta jak coś robiłam i powiedziałam "szatan spierdzielaj" myślałam że młoda w drugim pokoju i nie słyszy i rano po wejściu do niej usłyszałam " mamusia pierdzielaj Liwcia siedzi tutaj sama"  ;D 

przechlapane, na każdym kroku się trzeba pilnować

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16928 dnia: 5 Listopada 2011, 21:50 »
Fasolku Adaś soków nie piję bo nie lubi przekąski były tylko po obiedzie a teraz moje dziecko może dwoe butle wypić i jest mega fajny ;) a ja mam nerwa takiego że masakra kiedy Adam siada do jedzenia... pediatra skwitował to krótko "ten typ tak ma"  ::) ::)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16929 dnia: 5 Listopada 2011, 21:53 »
no proszę...a ja za to ostatnimi czasy kilka razy dziennie słyszę..."bardzo Cię kocham mamusiu"...
pytanie kiedy ten okres dobroci dla matki się skończy... ;D
może dlatego, że my się ostatnio jakoś rzadko widujemy...

my się często widujemy a też mam okres dobroci ;) wczoraj usłyszałam że jestem "cudowna, świetna i śliczna"... dawno mi żaden facet tak nie posłodził jak ten mój trzylatek  ;) ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16930 dnia: 5 Listopada 2011, 21:57 »

elisabeth...plaga jakaś...albo szeroko zakrojona akcja szczecińskich przedszkolanek

Dziewczyny czy Wy naprawdę nie za duża wagę przywiązujecie do tego ile dziecko je...
Przecież to rodzi ogromny stres...dziecko to czuje...jedzenie zaczyna być przymusem...
Sama kilkakrotnie byłam świadkiem stresowej sytuacji posiłkowej jakiegoś dziecka z mojej rodziny...pamiętam, że pierwszej mi widelec z ręki wypadał...a jeść odechciewało się natychmiast...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16931 dnia: 5 Listopada 2011, 21:58 »
No u nas też miłość kwitnie, w wersji dwujęzycznej w dodatku :P

:Aj blaw ju mamusia!" (nie wiem skąd mu się to "b" tam bierze) :los:

Dziewczyny, nie wiem czy widziałyście tę kampanię społeczną, ale zachęcam do obejrzenia tego filmiku

http://demotywatory.pl/3538230/Jedziesz

Ostrzegam, że jest dość mocny, przedstawia wypadek samochodowy...daje do myślenia, ja go ciągle przeżywam... szczególnie te dzieci na tylnym siedzeniu  ::)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16932 dnia: 5 Listopada 2011, 22:00 »
ola, no bo ty śmiałaś Liwii przeszkodzić w jakiś niezmiernie ważnych czynnościach porannych ;D Niedobra ty, zobaczysz, też kiedyś za taką impertynencję wylądujesz w kącie :P
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16933 dnia: 5 Listopada 2011, 22:02 »
No ja naprawdę mam problem z jedzeniem Adaśka kiedyś tak pięknie potrafił jeść że byłam dumna z niego a teraz... obraża się na wszystko bo nie ma czasu jeść  8) myślałam że to na zęby ale pediatra powiedział że on tam nic nie widzi, jak widać zęby też nie mają czasu wychodzić  8)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16934 dnia: 5 Listopada 2011, 22:03 »
U nas Zuza moze jest zawsze i wszedzie no i w dodatku wszytsko ... ahhh gdyby nie mamusia na strazy byłoby tak cudownie :P
Ale gdyby było odwrotnie, gdyby Zuzka była niejadkiem napewno nie biegałabym z jedzeniem za nią.
Mam osobe w rodzinie ktora karmi swoje dziecko biegajac ze słoiczkiem i lyzeczka po ogrodzie ... paranoja ... jesli dziecko zgłodnieje to napewno zawoła. Nie padnie z głodu.
Czy my jemy zawsze tak samo ... chyba nie ... jednego dnia jemy 4 posiłki innego dnia nie mamy ochoty na kolacje i juz.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16935 dnia: 5 Listopada 2011, 22:07 »
ada odpuść sobie i dziecku...
jadł...zacznie jeść znowu...
wiesz ile razy Ewa strajkowała mi jedzeniowo...różne miała okresy...
teraz jak poszła do przedszkola około miesiąca nie jadła tam prawie nic...teraz je...odrobiła spadek wagi i przybrała pół kilo...
— Richard M. Devos

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16936 dnia: 5 Listopada 2011, 22:09 »
ja już tez przestałąm biegać za dzieckiem stwierdziłam że na nic mi to  8)
Adaś nie przyjdzie i nie powie że chce jeść on w ogóle zapomina o jedzeniu w ciągu dnia tylko by biegał i biegał i nic poza tym  8)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16937 dnia: 5 Listopada 2011, 22:10 »
W kącie jak w kacie, ale obawiam się że jeszcze trochę i nas na allegro sprzeda  ;D

Liwia też nie je dużo, czasami więcej czasami mniej, jak nie chce to nie je, nie zmuszam z głodu nie umrze

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16938 dnia: 5 Listopada 2011, 22:11 »
ada i to jest typowe dla tego wieku...
— Richard M. Devos

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16939 dnia: 5 Listopada 2011, 22:13 »
Lilian ja już dalam mocno na luz poelaciałam do pediatry wyniki ma rewelacyjne i tak jak pisałam ten typ tak ma tak mi powiedział lekarz i teraz mam już po mału to gdzieś jego sprawa z głodu nie umrze chociaż po zestawie witamin i tak mam wrażenie ze jakoś lepiej je ale do tego co było jest jeszcze bardzo daleko  8)
ale żeby nie było ja nie zmuszam do jedzenia  ;)
tylko jak jesteśmy u Teściowej i widzę jak pięknie przyrządzone śniadanie przeze mnie ląduje na podłodze, żeby pies zjadł to mi się drobne w kieszeni nie zgadzają :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16940 dnia: 5 Listopada 2011, 22:14 »
... w końcu sobie przypomni, że jest głodny- jestem o tym przekonana  8)

Ja z tych "wyluzowanych", które nie latają z łyżeczką za dziećmi, choć przyznam się, ze teraz w chorobie latam za chłopakami z bidonami z wodą... nie chcą jeść ok, rozumiem, bo chorzy, zasmarkani, bolą ich gardła, ale pić muszą i chodzę za nimi jak taka kwoka-maruda ;)
Inna sprawa, że chłpaki raczej cyrków mi z jedzeniem nie robili. Kajtek ma bardzo fajny apetyt i w zasadzie zje wszystko, a NIkodem je mało różnorodne rzeczy odkąd zaczął mieć w tej kwestii swoje zdanie, ale ulubione potrawy mógłby jeść na okrągło w dużych ilościach. Bywają gorsze okresy, ale olewam. Zagłodzić się nie dadzą.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16941 dnia: 5 Listopada 2011, 22:16 »
Ada to zanim zrobisz śniadanie to się spytaj czy chce...myślę, że Ci powie...
oszczędzisz sobie roboty... ;D i zbierania żarcia z podłogi...
— Richard M. Devos

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16942 dnia: 5 Listopada 2011, 22:19 »
Pocieszające jest dla mnie to, że kuzynka mojego męża miała takiego focha na jedzenie że przez 3 dni nic nie jadła i żyję i ma się dobrze  ;)

Lilian ja znam odpowiedź jak zwykle będzie "nie" więc nawet na serio tego nie biorę :D
kiedyś się zapytałam go:

-chcesz mandarynkę ?
-nie

ok odeszłam zaraz przyleciał za mną i mi pokazuję na mandarynki "eche" (tj chcę) zjadł całą w mig  ;)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16943 dnia: 5 Listopada 2011, 22:20 »
Ada to zanim zrobisz śniadanie to się spytaj czy chce...myślę, że Ci powie...
oszczędzisz sobie roboty... ;D i zbierania żarcia z podłogi...

:D :D

mi się też nigdy nie chciało latać za młodym a apetyt miał baardzo zmienny..... odpuścić, nie zmuszać, samo przejdzie ;) sprawdzona metoda. i ile stresu mniej ;)

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #16944 dnia: 5 Listopada 2011, 22:21 »
a jak dziecko np nie chce obiadu, ale marudzi bo jest glodne to dac cos innego, mleko, czy nalegac na ta zupe? i jak to sie powtarza czesciej?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16945 dnia: 5 Listopada 2011, 22:21 »
i to chodzi...
nie to nie...
jak się kapnie czego chce naprawdę to przyjdzie i pokaże...dał radę z mandarynką? dał...
zrób mu tak jeszcze kilka razy...zastanowi się zanim powie to NIE...zresztą o też taki etap...
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16946 dnia: 5 Listopada 2011, 22:23 »
Jak nie chce zupy na obiad ale jest głodny to dać mu coś innego ale obiadowego, jak dasz mu mleko to możesz mu posiłki "popierdzielić" w tym sensie że mleko mu się zacznie z obiadem kojarzyć

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16947 dnia: 5 Listopada 2011, 22:25 »
Pamela dla mnie to jasne że albo nie chcę zupy albo to co mu się podało na obiad znudziło mu się przerabiałam już to  ;)
nie raz leciałam i coś innego wymyślałam.

w ogóle podziwiam dzieci które jedzą zupy moje dziecie nawet nie spojrzy na taki obiad pomidorowa owszem ale jak najmniej zupy wlanej a jak najwięcej makaronu  ::)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #16948 dnia: 5 Listopada 2011, 22:29 »
mlody wlasnie jak mu zeby ida to nie chce nic gryzc miekkiego, nie zje zupy i nic w ogole, tylko mleko by pil caly dzien, wtedy daje mu to mleko, bo wiem, ze to przez zeby, tak sie zastanawiam tylko co bedzie jak to nie bedzie przez zeby.
i wlasnie bardziej od drugich dan woli zupki, konsystencja bardziej mu odpowiada. znudzic to moze nie, bo staram sie wymyslac codziennie cos innego.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16949 dnia: 5 Listopada 2011, 22:30 »
Mój Nikodem zup nie jadł odkąd skończył rok. ZERO. Normalnie jadł drugie danie i MIĘCHO w pierwszej kolejności (cóż...facet ;) ) Dopiero jak zaczeliśmy wspólnie miksować zuopki dla Kajtusia to zanim włączyłam blendre zaczął wyjadać z garnka "piciu". Teraz od czasu do czasu zje zupkę, ale też musi miec jaknajwięcej wkładu ;)