Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4008616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #17280 dnia: 30 Listopada 2011, 00:21 »
Wiecie wszystko kwestia tego jak dziecko często choruje.... Jak to były pierwsze choroby mojej Zuzy to też wariowałam i non stop lekarz u nas był... Teraz tak często choruje.. że sama dobrze wiem co jej podać.. Tylko zawsze się martwię czy czasem na oskrzela jej nie przeszło i jak wzywam lekarza to tylko po to by ją osłuchał..
Ale uznaję taką samą zasadę jak Dziubasek.. Przychodnię publiczną omijam szerokim łukiem.. i już wolę zapłacić ale żeby lekarz przyjechał do mnie do domku... no ale czasem nie ma wyjścia..

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #17281 dnia: 30 Listopada 2011, 02:11 »
W gwoli wyjaśnienia - pisałam posta wczoraj o 21,bo nie wiedziałam co zrobić. Suma sumarum dostał czopka, noc przesłał spokojnie. Rano 37,8 i pojechaliśmy do lekarza. Osluchowo jest ok, wiec mamy obserwować.. jakby znów zagoraczkowal to do lekarza, jak nie to w czwartek kontrola..

Nie wiedziałam co zrobić, a na mój gust 38,5 to nie powód do wzywania pogotowia...

Osobiście nienawidzę chodzić do lekarza, ale z Adasiem jestem już 2 raz (prócz szczepienia). Wcześniej pojechałam z wysypka.. Przy takim małym dziecku nie ma co ryzykowac

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #17282 dnia: 30 Listopada 2011, 08:07 »
... dla mnie ryzykiem jest wejście do przychodni z takim maleństwem...

no ale na mnie matki z podwórka patrzą jak na wyrodną (szkoda, ze nie czytają forum, bo bym wyszła jednak na świętą :P :P :P )
Lekko się uśmiecham jak po raz milionowy wychodzą z naszej przychodni, z tym samym zestawem leków co zawsze (bez recepty)... no ale ważne, że są spokojne. Bo chyba o to chodzi, abyśmy miały pewność, że robimy dobrze, a mi do tego najczęściej lekarz potrzebny nie jest... no chyba właśnie, że przeziębienie nie przechodzi, pogarsza się, dochodzi brzydki kaszel itd.

Słuchajcie mamy, mam problem z młodszym synkiem. Nie chce mleka. Wiem, że to nie jest nic strasznego, ale co mam mu dawać i w jakich ilościach (na dzień) aby mu je zastąpić? Kasze je także bardzo bardzo niechętnie...

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #17283 dnia: 30 Listopada 2011, 08:15 »
Lekko się uśmiecham jak po raz milionowy wychodzą z naszej przychodni, z tym samym zestawem leków co zawsze (bez recepty)...

jakbym czytała o naszej przychodni  ::)
u nas góruje zasada oby nie zaszkodzić a jak pomoże to będzie fajnie  ;D

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17284 dnia: 30 Listopada 2011, 10:32 »
nie no moja przychodnia jest idealna, mój lekarz jest idealny, pediatra Adasia broni się przed antybiotykami jak tylko może od niego Adaś nie dostał nigdy antybiotyku tylko inna babka mu wcisnęła a nie powinna no ale nie ważne...   ja twierdzę że przychodnia publiczna nie jest zła a wszystko zależy od tego jaki tam jest lekarz!

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17285 dnia: 30 Listopada 2011, 11:18 »
... i jakie warunki. U nas nie ma wejścia dla dzieci zdrowych i dzieci chorych. Na szczepienie niby jest osobny dzień, ale co z tego jak do gabinetu obok ustawia się kolejka chorych osób? Kompletna paranoja! No i generalnie pójście do przychodni z zasmarkanym (i przy okazji osłabionym) maluchem gdzie po odczekaniu na swoją kolej siedzimy obok "zapalenia oskrzeli" i "jelitówki" nic dobrego nie przyniesie... dlatego ja do przychodni nie chodzę... jedynie w najwyższej konieczności... Tak samo na szepienia umawiam się tak, aby być pierwsza, nawet jeśli ma to być za 3-4 tygodnie.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #17286 dnia: 30 Listopada 2011, 11:44 »
U mnie jest osobne wejście do dzieci zdrowych i od razu do punktu szczepień, poza tym godziny przyjęć dzieci chorych sa bardzo elastyczne - są wizyty domowe.
Moja Lila zachorowała raz, miała 2 tygodnie. Niby zwykłe przeziębienie ale to było zaraz po porodzie  :-[ z tak małym dzieckiem trzeba skonsultować się ze specjalistą (ja tak uważam).

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17287 dnia: 30 Listopada 2011, 11:56 »
u mnie w przychodni też tak jest osobne wejście do chorych osobne do zdrowych :)
ja tam bym mojej przychodni nie zamieniła na żadną inną a tymbardziej pediatry na żadnego innego!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17288 dnia: 30 Listopada 2011, 11:58 »
a ja dwa razy w ca lym życiu moich dziewczyn bylam prywatnie u pediatry
troszke to byłby drogi interes jakbym miala chodzic prywatnie
bo niestety ale dzieci w zlobku i przedszkolu chorują i częstotliwośc spotkan z lekarzem jest większa

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #17289 dnia: 30 Listopada 2011, 12:08 »
Na temat przychodni się nie wypowiem, szkoda nerwów :)
A na Twoje pytanie dziubasek powiem tak, to zależy od kiedy odmawia tego mleka, tzn czy od dawna.
Bo z moim Tymkiem jest tak, że jak mu idą ząbki to na 3-4 dni odstawia mleko, w ogóle nie chce, jak widzi że tylko robię to krzyczy z daleka "Nie kce mleko", a później sam się upomina, kiedy był młodszy i jeszcze nie mówił proponowałam mu po 2 dniach i z reguły na 3 dzień wszystko wracało do dawnego trybu. Teraz aktualnie też jest bez mleczny 3 dzień, czuję że wyrżną się 5 :)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17290 dnia: 30 Listopada 2011, 12:49 »
Słuchajcie mamy, mam problem z młodszym synkiem. Nie chce mleka. Wiem, że to nie jest nic strasznego, ale co mam mu dawać i w jakich ilościach (na dzień) aby mu je zastąpić? Kasze je także bardzo bardzo niechętnie...

mleko modyfikowane tak?? A jogurty, twaróg w to miejsce ?? Budyń owocowy - na modyfikownym też można zrobić

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17291 dnia: 30 Listopada 2011, 12:52 »
jak nie chce to dac mu spokój
poczekaj tydz i zaproponuj znowu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #17292 dnia: 30 Listopada 2011, 19:58 »
Dziewczyny potrzebuję waszej rady - pomocy :)
Okazało się, że na 27 grudnia - czyli urodziny mojego Tymka nikt nie upiecze mi tortu  >:(
Jedyną propozycję jaką otrzymałam w cukierniach to to abym odebrała tort 24 w Wigilie - bardzo dziękuje.
Czy możecie mi podać jakiś sprawdzony przepis na tort w stylu angielskim,jeśli już mam sama upiec to chciałabym właśnie taki :)
Chętnie przyjmę wszystkie porady dotyczące pieczenia jak i samej dekoracji tzn ile potrzebuję masy na pokrycie ile na figurkę itp.

Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17293 dnia: 30 Listopada 2011, 20:19 »
a więc mój tort kosztował mnie coś około 35zł + lukier (ja brałam biały 1kg na all+ barwniki - zapłaciłam 49 zł z przesyłką) czyli tort Nikoli kosztował 84 zł - starczył dla 16 osób.

Lukier starczył na pokrycie tortu 3 duże figurki, kwiatki i jeszcze zostało z 250 gram

biszkopt proponuję zrobić z tego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
a resztę tak:

Masa jogurtowa:

100 g płynnego miodu
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
500 g jogurtu naturalnego
200 g  śmietanki kremówki
4 łyżki żelatyny
400 g malin

Wierzch posmarować ot takim oto kremem maślanym http://torcikowo-kasi.blogspot.com/2010/07/krem-maslany.html (lepiej trzyma się wtedy lukier)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17294 dnia: 30 Listopada 2011, 21:49 »
Odmowa mleka trwa już prawie 2 tygodnie. To nie przez ząbki... jak ząbkował to tracił apetyt na wszystko przez kilka dni... to trwa już dłużej i jest tylko grymasem na mleko i kaszki.
Nie mam zamiaru zmuszać do mleka w czystej postaci- nie chce to nie, dla mnie lepiej/wygodniej, ale co w zamian i W JAKICH ILOŚCIACH. Nikodem to miłośnik mleka do tej pory, więc nie musiałam się nad tym zastanawiać.
Kajtuś twarogu i serka wiejskiego nie lubi. Jogurty lubi, serki homo także. Jeden dziennie wystarczy? Plasterek żółtego sera do kanapki? Budyń to jest myśl, ale sama jeszcze nie robiłam... (nie licząc dukanowego). Muszę spróbować.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17295 dnia: 1 Grudnia 2011, 08:22 »
lekarz mi mówił że (przy skazie białkowej) mleko można zastąpić awokado (bogate w wapń) i bananami.

Mleko możesz podać w postaci zupy dyniowej na mleku, ryżu na mleku zapiekanego z jabłkami,

Placki na jogurcie lub maślance.

Twaróg możesz przemycić w pierogach ruskich, plackach, leniwych itp.

Na temat ilości się nie wypowiem bo się na tym zupełnie nie znam. Ja daję na oko. Raz na jakiś czas.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17296 dnia: 1 Grudnia 2011, 09:45 »
Chiguita - placki na jogurice  ??? Jak to robisz?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17297 dnia: 1 Grudnia 2011, 13:14 »
a no dziś białka ubiłam na sztywno potem dałam jogurt mały (coś około 170ml chyba) trochę mąki żółtka wymieszałam i usmażyłam  ::)

A tak to mieszam wszystko razem (bez ubijania białek) z jogurtem lub maślanką. Placki wtedy wychodzą delikatne.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17298 dnia: 1 Grudnia 2011, 13:18 »
ciekawe, musze sprobowac. Dzieki  :-*

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #17299 dnia: 1 Grudnia 2011, 18:59 »
U nas nie ma wejścia dla dzieci zdrowych i dzieci chorych. Kompletna paranoja!

taa i tak kiedyś zupełnie zdrowa Ewa po szczepieniu była chora...
ciasny korytarzyk i parę kaszlących ludzików, do tego bardzo kiepska wentylacja ...
suma sumarum...infekcja...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17300 dnia: 1 Grudnia 2011, 19:56 »
U nas nabiał codziennie na podwieczorek lub obiad - robię takie rzeczy jak chiquita_84 . jedza też owsiankę na mleku, jogurty , kaszę mannę na mleku, kasze jaglana z bananami ( u nas hit normalnie ;D )

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17301 dnia: 1 Grudnia 2011, 21:23 »
a no dziś białka ubiłam na sztywno potem dałam jogurt mały (coś około 170ml chyba) trochę mąki żółtka wymieszałam i usmażyłam  ::)

A tak to mieszam wszystko razem (bez ubijania białek) z jogurtem lub maślanką. Placki wtedy wychodzą delikatne.

To trochę taki zmodyfikowany omlet ;) Muszę spróbować.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #17302 dnia: 1 Grudnia 2011, 21:48 »
A Wiktor dostał takiej wysypki, tydzień temu w sobote też miał taką i w sumie po dwóch dniach mu mineło. Nie wiem czy to co z jedzenia. Myśle i myśle czy zjadł coś nowego i nic mi na myśl nie przychodzi. Możecie spojrzeć swoim bardziej doświadczonym okiem i ocenić.

te duże plamy na nóżce są takie szorstkie w dotyku o nierównej powierzchni, takie w sumie inne niż reszta wysypki

« Ostatnia zmiana: 2 Grudnia 2011, 22:07 wysłana przez liliann »

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #17303 dnia: 2 Grudnia 2011, 07:14 »
jesli chodzi o dania mleczne to moge jeszcze podpowiedziec kisiel mleczny i koktajl owocowy
martusia83 ja nie mam pojecia co to za wysypka ???ja chyba bym poszla do lekarza. a nie mial Wiktorek jakis innych dolegliwosci zanim ja dostal?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #17304 dnia: 2 Grudnia 2011, 09:43 »
Ja tez bym do lekarza poszła, duz tego ma.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17305 dnia: 2 Grudnia 2011, 10:31 »
Kurcze, u mojej Zuzy tak wyglądały potówki ::) jak na brzuszku u twojego synka. Raz miała potówki, raz miala wysypke i własnie taka podobna stą pamietam.
No ale poszłabym do lekarza.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #17306 dnia: 2 Grudnia 2011, 10:36 »
Wpadam do Was z prośbą. Moja Łucja bierze udział w konkursie na Superdziecko. Nagrodą jest super zestaw zabawek na Gwiazdkę. Głosowanie odbywa się w systemie SMS.
Tak więc baaaaaaaardzo proszę Was o głosy na moje dziecko.

Należy wysłać SMS o treści:
ITS.52
na numer:
72355
koszt: 2,46 z vat

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #17307 dnia: 2 Grudnia 2011, 15:21 »
Kaha prosze bardzo :)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #17308 dnia: 2 Grudnia 2011, 15:30 »
Taka sama wysypke mial tydzien temu w sobote, w pon poszlismy do lekarza ale juz mu to zbladlo i nic nie stwierdzila. Dzisiaj tez mu rano juz abladlo, mamy skierowanie do poradni alergologicznej tzlko chcialam wkleic zdjecia bo moze ktos mial cos podobnego i zastanawiam sie czy jak wasze dzieci maja uczulenie od jedzenia to tez tak to wzglada tzn. jest tego tak duzo i takie wielkie bo to raczej przypomina plamki niz male krostki.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17309 dnia: 2 Grudnia 2011, 15:35 »
dla mnie to nie potówki... a to nie jest podobne do tego co miał mój Syzmek ??? u niego stwierdzono łojotokowe zapalenie skóry. Po jednej masci zeszlo i juz nigdy nie wróciło.