Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4026164 razy)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #15030 dnia: 21 Lipca 2011, 19:00 »
Ania bo Ty fajne kadry robisz :)

Słuchajcie czy któraś miała już ten wspaniały okres pt " nie kocham Cie". Młody potrafi co minute wyznawać mi miłość lub wręcz przeciwnie. Już te nawet "kocham Cie" lekko mnie drażni bo jest wypowiadane z taką częstotliwościa ::)
No a NIE kocham jest zawsze jak czegoś zabronie, każę, itp. I właśnie nie wiem jak sie zachować. Olać to jakby niz nie powiedział, mówić coś w stylu " szkoda bo ja Ciebie bardzo", rozśmieszać go na zasadzie " oj głupoty gadasz bo wiem że kochasz". Głupieje już. Póki co reakcja jest w zalezności od stanu mojej cierpliwości ale chyba trzeba się jednej metody chwycić.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15031 dnia: 21 Lipca 2011, 19:02 »
Kasia, ja zawsze mówię: "trudno" albo tak jak napisałaś: "szkoda, bo ja ciebie bardzo"/

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #15032 dnia: 21 Lipca 2011, 19:03 »
Aga nam bardzo pomogła książka "nocnik nad nocnikami" którą poleciły mi tu dziewczyny - moja uwielbia książki więc bardzo przeżywała moment kiedy Basia zamiast do nocnika nasikała na podłogę  :P ja pampersa zakładam małej tylko na noc a i tak jest zawsze suchy, często w środku nocy woła że chce siku wtedy tatuś ma dyżur   :P tylko nie chce sikać na trawkę... woli wstrzymać nawet godziną  :-\ chłopcy w tej sytuacji mają łatwiej  :P
u nas etap "MOJE" podpatrzyła u "narzeczonego"  :P o 3 mies starszego...  ::)
ale wraz z silnym poczuciem własności doszło większe pomazywanie czułości w postaci zdania "kofam mamusie"  :Wzruszony:

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #15033 dnia: 21 Lipca 2011, 20:01 »
Aniu, nawet nie chce sobie wyobrażać ile było płaczu  :-X

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #15034 dnia: 21 Lipca 2011, 21:29 »
Mój Maciek też gryzie Szymka... chyba traktuje go jako "gryzaka" bo mam wrażenie  że gryzie go żeby przynieść sobie ulgę...  ::)
Aniu masz cudownych chłopców !! powtarzam się...  a zdjecia robisz piekne !

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15035 dnia: 21 Lipca 2011, 21:40 »
kjp. Zu miała 2 latka i ja własnie wróciłam do pracy jak usłyszałam pierwsze "nie kochm cię" (nie pozwoliłam jej czegos zrobić) . Odpowiedziałam jej na to " jest mi bardzo przykro, że tak mówisz. Bo ja ciebie bardzo mocno kocham". I w tedy widziałam, że moje słowa do niej trafiły  i zrobiło jej się głupio....
teraz też czasem mówi "nie kocham cie" ale zawsze odpowiadam jej w stylu "a ja ciebie bardzo mocno kocham". pomimo iz wiem ze to NIE kocham jest wypowiadane ze złości bo ja jej czegoś zakazuje.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15036 dnia: 21 Lipca 2011, 22:20 »
Aga nam bardzo pomogła książka "nocnik nad nocnikami" którą poleciły mi tu dziewczyny - moja uwielbia książki więc bardzo przeżywała moment kiedy Basia zamiast do nocnika nasikała na podłogę  :P ja pampersa zakładam małej tylko na noc a i tak jest zawsze suchy, często w środku nocy woła że chce siku wtedy tatuś ma dyżur   :P tylko nie chce sikać na trawkę... woli wstrzymać nawet godziną  :-\ chłopcy w tej sytuacji mają łatwiej  :P

O tak. U nas Basia tez królowala. ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #15037 dnia: 21 Lipca 2011, 22:55 »
Odpowiedziałam jej na to " jest mi bardzo przykro, że tak mówisz. Bo ja ciebie bardzo mocno kocham". I w tedy widziałam, że moje słowa do niej trafiły  i zrobiło jej się głupio....
teraz też czasem mówi "nie kocham cie" ale zawsze odpowiadam jej w stylu "a ja ciebie bardzo mocno kocham". pomimo iz wiem ze to NIE kocham jest wypowiadane ze złości bo ja jej czegoś zakazuje.

robię dokładnie to samo...a niekochanie jest zawsze jak mama czegoś zabrania...
i moje "ale ja Cię kocham" zawsze zawstydza, albo daje do myślenia...i potem mam zawsze "przepraszam mamusiu" albo..."kocham cię"...i szafa gra...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #15038 dnia: 21 Lipca 2011, 22:56 »
U nas tez okres mówienia "nie kocham cie mamusiu". I to własnie tylko do mnie :-), bo tatusia to on kocha i to bardzo hahaha.
Ja zawsze odpowiadam, że go kocham, na co on mówi ze mnie nie kocha, a  ja i tam mu odpowiadam, że kocham i to bardzo mimo, że mnie nie kocha.
Ale fakt czasami jest to wkurzające, jak się co chwila słyszy "kocham cie....", "kocham ...", albo "nie kocham cie".
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #15039 dnia: 22 Lipca 2011, 13:41 »
Dzięki jeszcze raz,
Żanetko, zaskoczę Cię pewnie, ale nawet nie wiem kiedy to się stało... pamiętam, że chłopaki się wydurniali, Nikodem ciągał małego za nogi... generalnie na takie zabawy nie pozwalam, ale raz- szykowałam ich do wyjścia, a dwa Kajtek tak się chichirał, że postanowiłam udawać, że ne widze jak Nikodem traktuje brata jak mopa ;) Ale płaczu nie było w ogóle... później popołudniu w piaskownicy koleżanka zwróciła mi uwagę na dziwne znamie na plecach Kajtusia no i spostrzegłam, ze to znamie ma dość charakterystyczny kształt ;)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15040 dnia: 22 Lipca 2011, 14:39 »
uuu to z Kajtka nie zły twardziel  :D
zahartowany przez brata  :D

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #15041 dnia: 22 Lipca 2011, 19:09 »
dziewczyny czy mogę dać coś bezpiecznie 1,5 rocznemu dziecku na ból gardełka? młody wkłada palce do buzi i mówi "ała", do tego dziś przyszedł jakiś kaszel i troche kataru. Mam syrop stodal, drosetoux, mam jakiś prawoślazowy ale czy coś z tego działa też łagodząco na gardełko? W sumie to nie wiem czy to gardło czy np. ząbki wychodzące go bolą. Kombinuję jak go dotrzymać w razie czego bez lekarza do poniedziałku.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15042 dnia: 22 Lipca 2011, 19:41 »
spokojnie możesz podać drosetux i syrop prawiślazowy. bo one są na kaszel suchy. syrop prawoślazowy zawiera "śluz" który powlecze gardło.
możesz mu psiknąć tantum verde.
wysmaruj pulmexem.

a jeźeli marudzi to daj mu nurofen na noc, bo czy gardło czy zabki to i tak ból i ta ból. a nurofen działa też przeciwzapalnie.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #15043 dnia: 22 Lipca 2011, 19:52 »
Właśnie tak się zastanawiam nad nurofenem. Mąż własnie pojechał do apteki i kupił lipomal i maść majerankową pod nosek. Kurcze tylko w tym wszystkim młody ma osłabienie. Jest chłodny, ale lekko spocony.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #15044 dnia: 23 Lipca 2011, 01:55 »
Dziewczyny do tej pory karmialm piersia, pare dni temu zaczelam na noc podawac moj pokarm z butli Natankowi, ale ze Mlody przy karmieniu bardzo szybko zasypial  i w zwiazku z tym, ze ma juz pierwszy zabek przesunelam pore kolacji na przed kapiela. Natan sie najada i mozemy umyc kla. Niestety 2 dni temu zauwazylam, ze Natan ssa kciuka do spania. Dzis podczas zasypiania dalam mu smoczek bo wydaje mi sie to lepsze niz kciu, ale nie ukrywam, ze cieszylam sie gdy Mlody zrezygnowal ze smoka po 3 m-cu.Nie wiem czy mu brakuje cycusia ??? Myslicie, ze mu przejdzie czy lepiej dawac mu smoka. Aha zauwazyla,ze dzis w ciagu dnia tez mu sie zdazylo possac kciukasa

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15045 dnia: 23 Lipca 2011, 08:00 »
Mlody zrezygnowal ze smoka po 3 m-cu.Nie wiem czy mu brakuje cycusia  Myslicie, ze mu przejdzie czy lepiej dawac mu smoka. Aha zauwazyla,ze dzis w ciagu dnia tez mu sie zdazylo possac kciukasa

Każda Ci poradzi inaczej, bo ma inne doświadczenia ze swoim dzieckiem
moja bezsmoczkowa Ewa miała okres ssania rączki, głównie w stresie, najczęściej jak stałyśmy w korkach samochodowych;
potrwało z dwa tygodnie i minęło...ja nie robiłam nic
do spania często ssała swój język...

Ale wracając do Ciebie, po co zabierasz dziecku cyc na noc. To jest akurat pora kiedy on się musi wyciszyć przed spaniem i potrzebuje Ciebie i Twojego cyca. Nie ma tego będzie szukał zastępczej mamy - znalazł kciuka.
Ja bym wywaliła smoczka a wróciła do wspólnego wieczornego cycowania. Mały jest jeszcze naprawdę mały i potrzebuje tego, a Ty mu brutalnie zaburzyłaś rytuał.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #15046 dnia: 23 Lipca 2011, 08:07 »
dla chetnych wklajam link do mojej prezentacji,pierwszy stworzony filmik na movie maker;)(może kiedys dojde do perfrkcji i bede robic tak swietne filmiki jak dziubasek):)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15047 dnia: 23 Lipca 2011, 09:09 »
wow, super filmik!!! :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:
foty mistrzostwo!
a tą piosenkę uwielbiam  ;D
chyba Natalia Niemen ją śpiewa tak?

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15048 dnia: 23 Lipca 2011, 09:14 »
rewelacja  ;D

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #15049 dnia: 23 Lipca 2011, 09:21 »
wow, super filmik!!! :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:
foty mistrzostwo!
a tą piosenkę uwielbiam  ;D
chyba Natalia Niemen ją śpiewa tak?
DZiekuję :Daje_kwiatka:
Tak,Natalia Niemen

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #15050 dnia: 23 Lipca 2011, 09:47 »
Ja uważam, że lepiej podać smoka niż cyca. Jakoś nie jestem za tym, żeby matka traktowana była jako smoczek, zwłaszcza przy 5 miesiecznym dziecku. No, ale każdy ma swój pogląd na ten temat.
U nas odpieluchowanie poszło super. Mała po swoich 2 urodzinach sama stwierdziła, że nie chce już pieluchy i po prostu przestałam ją nakładać. Oczywiście przez pierwsze 3 dni zdarzały się wpadki, ale w mig właściwie zrozumiała o co chodzi. Z tym że ja ją wyasadzałam od 9 miesiaca na nocnik, potem nakładkę, więc była już przyzwyczajona do tych "sprzętów". A i ja nie rozumiem nakładania dziecku pieluchy na noc, na drzemkę. Dla mnie to mieszanie w głowie, że raz może mieć pieluchę, raz nie.

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #15051 dnia: 23 Lipca 2011, 10:26 »
SWietne fotki, piosenka zawsze mnie wzrusza

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #15052 dnia: 23 Lipca 2011, 11:08 »
liliann do wieczornego cycowania niestety nie moge wrocic bo wracam do pracy, a pracuje na zmiany 8-20 i 20-8 :-\
khadija filimik rewelacyjny

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15053 dnia: 23 Lipca 2011, 11:15 »
to zmienia postać rzeczy...
no to musisz sama zdecydować czy smoczek czy palec...
Ja znałam na tyle swoje dziecko, że wiedziałam, że jej się to ssanie rączki nie utrwali i nie utrwaliło...potrwało z dwa tygodnie.

— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #15054 dnia: 23 Lipca 2011, 11:38 »
Tak czytam o tym ssaniu.... myślicie że to coś złego że mój Szymuś jak go kładę do łóżeczka ssie misia ?? tzn. kokardkę ???

Offline Ewiszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15055 dnia: 23 Lipca 2011, 11:43 »
khadija piękny filmik...piękna TY! :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15056 dnia: 23 Lipca 2011, 12:30 »
Gabiś to nic złego...
uspokaja się...radzi sobie jak umie...
dzieci w tym wieku potrzebują takiej zastępczej mamy, a że sanie to najlepszy uspokajacz jaki mają to sobie "ssają"
Moja Ewa ssała swój język...jak wchodziła w fazę płytszego snu, to nie raz widziałam jak włączała ssanie jęzora...

Poza tym...jeśli by to traktować jako coś złego, to co niby miałabyś z tym robić...zabrać mu misia???

Każdy z nas miał jakiś sposób na uspokajanie się przed snem...
Ja np lubiłam trzymać czyjś palec, zazwyczaj kciuka mamy, jak podsypiałam to w miejsce ciuka wsadzali mi róg od poduszki...

— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #15057 dnia: 23 Lipca 2011, 12:49 »
liliann no właśnie o to chodzi że co miałabym zrobić... on tego misia ssie tak że rano jest cały mokry ;D Ale smoczka nie chce... poz atym głupotą byłoby uczenie 9 miesięcznego dziecka ssania smoczka.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15058 dnia: 23 Lipca 2011, 12:53 »
w samochodzie Ewka miała takiego smoka materiałowego..
tak go memłała w buzi, że można go było wyciskać...
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #15059 dnia: 23 Lipca 2011, 12:57 »
liliann tak sie jeszcze Ciebie zapytam korzystając z okazji i Twojego doświadczenia..... jaki jest najlepszy moment na odstawienie dziecka od piersi ??? I czy uważasz że dziecko jak mu się będzie chciało pic to sie napije ??? bo moje dzieci nic oprócz piersi nie chca pić. Dostają w lovi 360 wodę ale kubek sluży jako zabawka, a jak pociagną to wypluwają wodę. Czasem zdarza się ze napiją się kilka łyków więc umieją.