Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4014306 razy)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #14790 dnia: 3 Lipca 2011, 22:31 »
 joanno na potówki to mi nie wyglada...zwłaszcza ze ostatnio jest chłodno....

ja wykarmiłam cycem dwie córki. Uwierz mi, że nie jdzac produktów nie zawierających alergenów twoja dieta nie musi być jałowa i całkiem sporo się zje. Nie ukrywam ,ze głównie jadłam miecho i dżemy oraz warzywa.

Jeśli dajesz mu mieszankę to mdaj bebilon pepti ...nie wiem, moze dostaniesz jedna puszke bez recepty ale za nia wiecej zapłacisz.  I wyklucz ze swojej diety nabiał, jaja, orzechy, sezam, czekoladę, paprykę, pomidora (niesttety moze uczulać), gorczycę.
Do picia dawaj mu wodę, a nie herbatki granulowane. Jesli mały ma problemy brzuszkowe to kup herbatki w torepkach do zaparzania (sa takie dla dzieci, a jak nie to koper lub rumianek zaparz w szklance i w butli dodatkowo rozcieńcz woda).

Zobaczysz czy po kilku dniach jest poprawa.  z tego co pamietam, to u Agaci po 2-3 dniach odstawienia nabiału , jaj i wszystkiego co to zawietało, krostki zrobiły się blade, zniknęło zaczerwienieni i było ich sporo mniej.

młody nie musi mieć skazy białkowej, azs ; on moze miec zwykłą nietolerację, z której potem, gdzieś koło roku wyrośnie.  moje dzieci wcinają juz nabiał i jest ok.  

Ewelina_Michał ja ci  nie pomogę, bo moje dzieci nie wiedzą co to mleko puszkowe. obie je odrzuciły. Agatka czasem dostaje kleik na mleku modyfikowanym. Ale to jak zabraknie mi kaszki mlecznej, do któej cudemsie przekonała.
Karmienia nocne odstawiłam jak miała ok 13-14 miesiecy....jakos tak wyszło. i od tego czasu w nocy tylko wode do picia dostanie. o ile chce oczywiscie

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #14791 dnia: 3 Lipca 2011, 22:42 »
no u mnie z tym karmieniem nocnym to też ciągle staram się go oduczać, pod ręką zawsze w nocy stoi woda, ale młody jak chce mleko to na wodę jest jeszcze większy krzyk i wici się i generalnie masakra. Do tego stopnia, że mnie moje dziecko wtedy denerwuje. Pewnie jak wyjdą następne żeby to będzie spał spokojnie, ale póki co niestety wstajemy w nocy. Martwię się o ząbki, ale co mam zrobić. Bartosz nie daje się przekonać do innego płynu i już. Jedynie co to ciągle wierzę, że może niebawem z tego wyrośnie. Z tego co pamiętam Dziubaska Nikoś też długo wołał o mleko. Może to ten sam typ mężczyzny :)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #14792 dnia: 3 Lipca 2011, 23:38 »
Ewelina gratuluje sukcesow nocnikowych, madry chlopiec, szybko zalapal.
Khadija CUDOWNY bobasek.

Joanna moj synus ma azs, z bardzo ostrym przebiegiem. najgorsze mamy za soba. i wiem, ze po jakiejkolwiek masci sterydowej po odstawieniu wszystko wraca, a ten wlasnie Pimafucort jest taka mascia ze sterydem, nie dziw sie, ze po odstawieniu wraca, niestety tak bedzie. jak malemu bardzo dokucza, posmaruj po raz kolejny. moj synu juz od dluzszego czasu z niewielkimi przerwami leci na mocniejszych sterydach, niestety tak trzeba. tak jak dziewczyny radza, odstaw wszelkie alergeny, a modyfikowane tylko i wylacznie dla alergikow, Bebilon Pepti, albo Nutramigen (ostatnio placilam bez recepty za puszke 26zl) i zadnych herbatek, rumianek tez bardzo alergenny jest.
i znajdz dobrego alergologa, lub dermatologa.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #14793 dnia: 3 Lipca 2011, 23:57 »
Dziewczyny których dzieci mają problemy z azs- polecam kąpiel w krochmalu- działa rewelacyjnie i co najważniejsze bezsterydowo ( dla mnie sterydy u takich maluchów są straszne).
Mój Szymek miał łojotokowe, później przeszło w azs ( w spadku po mnie). W najgorszym momencie przyjechała do nas ciocia, zebrała świeżą pokrzywe, zagotowała i w tym wywarze wykapaliśmy Młodego- jak ręką odjął ( tfu tfu). Pogadajcie tez z alergologiem o protopicu ( można go stosować od roku). Ogólnie radzę wysrzegać się silnych maści. Wiadomo jak stan jest krytyczny to liczy się efekt, ale ja np od ponad 20 lat na maściach sterydowych mam skutki uboczne. Poza tym nie działa już na mnie ten protopic.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14794 dnia: 4 Lipca 2011, 00:09 »
u nas krochmal nic nie dzialal, sama kapiel nic nie da czy to w krochmalu czy oilatum czy emolium czy innych specyfikach, stan zapalny trzeba wygasic sterydami. mi alergolog powiedzial ostatnio, ze protopic czy elidel owszem, ale od 2 rz, wczesniej to na wlasna odpowiedzialnosc.choc moze kusic, bo to nie steryd, ale wg niego bardziej szkodzi niz steryd.
na mojego synka nic nie dziala oprocz sterydow. mamy juz najgorszy stan za soba, chociaz dalej jak jeden dzien go nie posmaruje sterydem to wysypka wraca, choc juz nie w takim stopniu i nie tak rozlegle. skora nie jest juz sucha dzieki parafinie, ktora zniszczyla wszystkie jego ciuszki w granicy 3 6 miesiecy i bandazom no i sterydom, no i lekom antyhistaminowym.
a pytanie nadal pozostaje jak dla mnie bez odpowiedzi - atopowe=alergiczne? ile lekarzy tyle opinii.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14795 dnia: 4 Lipca 2011, 00:20 »
Przy azs to przede wszystkim emolienty, ale najgorsze w tej chorobie jest to że samemu trzeba zaobserwować co uczula, a co nie, jak skóra reaguje na czynniki zewnętrze. Jedno bardzo chwalą emollium, a ja myślałam że zwariuje po jednym użyciu- tak mnie całe ciało bolało.
Tak samo dla mnie krochmal jest zbawieniem a na Collina nie działa... Ja uważam że trzeba próbować, tym bardziej że są to metody zupełnie naturalne.
Aaaa i na mnie kiedyś działała morska woda z bałtyku. Próbowałam podrabiać kupowaną solą jodowana itp. ale tylko Bałtyk. Jak był stan krytyczny rodzice ładowali mnie do auta i jechaliśmy się wykąpać ;)

A jakie znaczenie miałaby odpowiedź na Twoje pytanie?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14796 dnia: 4 Lipca 2011, 00:57 »
dokladnie to samo uslyszalam od ostatniego alergologa, jakie to ma znaczenie?
ano takie, ze moje dziecko nie dostaje mleka,jaj,twarozkow itp a moze wcale nie musze go tego pozbawiac?

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14797 dnia: 4 Lipca 2011, 08:16 »
jest lista rzeczy dozwolonych i zakazanych dla atopowców. http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Dieta_antyhistaminowa
Wiadomo- to jest tylko lista a swoj organizm trzeba obserwować bo nie wszystko może działać uczulająco.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #14798 dnia: 4 Lipca 2011, 13:43 »
Na tym ostatnim zdjęciu to może być wysypka po jajku, zjadłam w sobotę 1 jajko na twardo, a może to jakaś reakcja po szczepieniu?
Sama nie wiem, szukam jakiegoś dobrego alergologa u nas w Olsztynie.
Nabiału jem bardzo mało 2 plasterki sera żółtego na 2-3 dni.
On 2011
Ona 2013

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #14799 dnia: 4 Lipca 2011, 14:01 »
khadija Nikoś jest prześliczny! Zdjęcia rewelacja! Przetestowałam wszystkie nicki w rodzinie :P Ciekawe rzeczy wychodzą :)

Mi doktorka powiedziała, że mam na  2 tyg. zupełnie wyeliminować z diety produkty mleczne i nie mogę zjeść ich nawet grama. Wtedy zobaczymy jak zachowa się organizm Anusi. Także u nas nawet plaster żółtego sera nie wchodzi w grę... :-\

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14800 dnia: 4 Lipca 2011, 13:30 »
joanna reakcja alergiczna moze wystapic nawet po gryzku. a pisalas tez, ze pije mleko modyfikowane, ono tez moze uczulac.

kjp to forum co podalas znam prawie na pamiec :-\ niestety. strasznie popularna to teraz choroba jest.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #14801 dnia: 4 Lipca 2011, 13:59 »
Przez jakieś 2 tyg. był z tym spokój, teraz pojawiają się takie pojedyncze place.
A dziś pojawiło się coś takiego

Shot at 2011-07-03

Wydaję mi się, że mieliśmy to samo (trochę lżej), też jakoś gdy skończył pierwszy miesiąc. Pediatra stwierdziła, że to nie potówki a raczej coś zjadłam. I rzeczywiście. Jadłam sporo nabiału wtedy - mleko do ciasta, twarożki, jajecznica. Nawet sporo pomidorów wciągałam. Ograniczyłam i się uspokoiło. Poza tym myłam twarzyczkę krochmalem - 2 razy dziennie (łyżeczka mąki i cztery łyżeczki wrzątku).

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #14802 dnia: 4 Lipca 2011, 14:09 »
khadija Nikoś jest prześliczny! Zdjęcia rewelacja! Przetestowałam wszystkie nicki w rodzinie :P Ciekawe rzeczy wychodzą :)

Mi doktorka powiedziała, że mam na  2 tyg. zupełnie wyeliminować z diety produkty mleczne i nie mogę zjeść ich nawet grama. Wtedy zobaczymy jak zachowa się organizm Anusi. Także u nas nawet plaster żółtego sera nie wchodzi w grę... :-\
Dziekujemy,fotografuje namiętnie tata fotograf:)
Asiu współczuję diety eliminującej,ja uwielbiam nabiał i pochłaniam go duze ilosci,na szczęście mojemu małemu nic nie jest!

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14803 dnia: 4 Lipca 2011, 14:15 »
ziomaleczka u Was tez jakaś wysypka?
Odstawiam nabiał i zobaczymy co z tym będzie się działo.
On 2011
Ona 2013

Offline kwiatek33
  • bywalec
  • data ślubu: 28.04.07
« Odpowiedź #14804 dnia: 4 Lipca 2011, 15:37 »
kumpela wyeliminowała prawie wszystko z diety, żywiła się głównie chlebem, jak się później okazało dziecko miało uczulenie na gluten

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14805 dnia: 4 Lipca 2011, 15:48 »
Kamila ja jestem wegetarianką jedzącą głownie nabiał... Nic mi nie mów, bo teraz ciężko mi ułożyć sobie jadłospis tak aby nie nabawić się niedoborów...

joannaM
tak nasza Anusia ma niewielką wysypkę na buźce, takie drobne krosteczki, które tworzą takie suche skupiska. Odkąd odstawiłam mleko i jego przetwory jest duuuuuużo lepiej, a nie spożywam nabiału dopiero 3 dni. Alergolog powie mi znacznie więcej, dlatego umawiam się na ten tydzień na wizytę. Tobie też radzę spotkanie ze specjalistą :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14806 dnia: 4 Lipca 2011, 18:06 »
ziomaleczka polecam amarantus (można kupić w bomi lub sklepach ze zdrową żywnością) i jarmuż ale ten to dopiero na jesień będzie. Dwa produkty bardzo bogate w witaminy itp.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #14807 dnia: 4 Lipca 2011, 19:19 »
U nas wygląda sprawa tak, nie wiem od czego to może być bo jem cały czas to samo co wcześniej, proszku nie zmieniałam. Jedyne co mały zaczął jeść słoiczki i kaszki ale wcześniej nie miał po tym takich plam czy wysypki. Nie swędzi go to bo nic z tym nie robi, wysypka wygląda jak taka kaszka manna, a plamy pojawiają się i później bledną wręcz znikają by póżniej znów się pojawić  ???

https://picasaweb.google.com/lh/photo/wjPs_YBqrfxmUeqYdHsqRauuf0gk3CQPBMxE8VK6ovc?feat=directlink 
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Z8_xEj5z2r5DDsfLd6TXiquuf0gk3CQPBMxE8VK6ovc?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/xhjXBx-3w2qCMwasIom6-auuf0gk3CQPBMxE8VK6ovc?feat=directlink
tu są linki do zdjęć bo kurcze raz mi się pokazują te zdjęcia a innym razem nie więc jak by coś to link przesyłam

a czy skaza białkowa może pojawić się dopiero teraz, czy powinna jak już to wczęsniej wystąpić.

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14808 dnia: 4 Lipca 2011, 19:35 »
skaza moze wystapic w kazdym momencie.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14809 dnia: 4 Lipca 2011, 19:55 »
martusia83 no u nas tak samo to wyglądało, no i nie wiem co to i od czego ???
On 2011
Ona 2013

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #14810 dnia: 4 Lipca 2011, 20:44 »
joannaM napisze co mi lekarz powie na to. Chociaż z tego co trochę tu czytam o tej skazie białkowej to u nas skóra nie jest schuda i wydaje mi się, że nie swędzi małego bo nie drapie się po buzi, a głównie ma te plamy na czole i policzkach. Chociaż w sumie ta skaza białkowa to taka potoczna nazwa, a uczulenie może być praktycznie od wielu różnych rzeczy nie koniecznie związanych z melekiem. Mnie najbardzie zastanawia to, że przez ponad 5 miesięcy był spokój i nagle teraz byłby na coś uczulny, ciągle myśle czy zaczełam jeść coś czego wcześniej nie jadłam.
Aha i raczej bym nie obstawiała przy potówkach, teraz jest dość chłodno no i jeszcze te plamy.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14811 dnia: 4 Lipca 2011, 21:09 »
elidel - to stosowała koleżanka u córci ze skaza, i to własnie dlatego ze jest nie na sterydach.

joanna ale ta wysypka u młodego nie musi oznaczać ze ma azs,łzs czy skaze białkową. może on po prostu mieć nie dojrzały układ pokarmowy i chwilowo, przez kilka miesiecy nie mozesz jeść nabiału, jajek i innych alergenów. Tak jest u baaaardzo sporej części dzieci.
I wystarczy jedno jajko, plasterek sera żółtego, czy odrobina masła na kanapce. Naprawde spróbuj odstawić nabiał i poczekaj dwa tygodnie i zobaczysz. dopiero później uderzaj do alergologa.

AAa...moja starsza córka dostawała wysypki po....wędlinach sklepowych. Jak się później okazało to spokojnie mogłam jesc nabiał w niewielkich ilościach, natomiast jak zjadłam jeden czy dwa plasterki szynki czy czegos podobnego to wysypka była murowana.

Nie wiem jak u was ale u mnie sprawdziło się, że to od czego mnie w ciąży odrzucało, to to potem "szkodziło" moim dziecią. Zuzi szkodziły wędliny, a w ciązy z nią śmierdziały mi wszystkie sklepowe szybki,balerony. Ba ! jedynym miesem które mi smakowało była wołowina i pieczena kakrówka. Natomiast z Agatką w ciąży brzuch mnie bolał po nabiale, nie mogłam nawet patrzeć na sery i co ? po porodzie nie pozwoliła mi jesc nabialu...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #14812 dnia: 4 Lipca 2011, 22:04 »
u nas elidel zdzialal cuda... posmarowałam 2 razy i wszystko zniknęło i juz nie wróciło nidgy więcej.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #14813 dnia: 5 Lipca 2011, 00:33 »
Witam pourlopowo :-*
Nataniel po chrzcinach,a to dowody:

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14814 dnia: 5 Lipca 2011, 08:03 »
b@by ależ masz ślicznego synka! Zdjęcie w foteliku wymiata, te oczka!!! :)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #14815 dnia: 5 Lipca 2011, 11:57 »
śliczny ;)))

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14816 dnia: 5 Lipca 2011, 12:42 »
uroczy.

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14817 dnia: 5 Lipca 2011, 12:58 »
chiquita_84 dzięki za info, ale mi najbardziej zależy na białku. Witaminy i składniki mineralne daję rady dostarczać ze swoją dietą, ale problem jest z białkiem. Dużo roślin zawierających białko jest albo alergennych albo wzdymających, więc tu pojawiają się schody. Na szczęście jutro przedyskutuję tą kwestię u p. alergolog, bo umówiłam się dzisiaj na wizytę :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14818 dnia: 5 Lipca 2011, 19:02 »
Ziomaleczka dlatego polecam amarantusa ma bardzo dużo białka więc rewelacyjnie uzupełnia dietę w białko a nie powinien uczulać bo nie zawiera glutenu

poczytaj np tu: http://www.promocjaspa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=86:amarantus-wchodzi-na-scen&catid=35:zdrowie&Itemid=63

albo to:
wysoka zawartosc białka o wartosci biologicznej przewy¿szajacej białko mleka;

- nienasycone kwasy tłuszczowe wa¿ne w zmniejszaniu ryzyka rozwoju mia¿d¿ycy i chorób serca;

- zawartosc tokotrienoli i włókna strawnego obni¿ajacych poziom cholesterolu, co stwarza nowe
perspektywy zapobiegania chorobom układu kra¿enia i ich leczeniu;

- wysoka zawartosc łatwo przyswajalnego ¿elaza, wapnia i magnezu, co sprawia , i¿ mo¿e byc cennym
składnikiem diety kobiet cie¿arnych oraz przy chorobach układu nerwowego i kostnego;

- nie zawiera glutenu, mo¿e byc wiec podawany dzieciom chorym na celiakie;

- du¿a zawartosc skwalenu opózniajacego procesy starzenia sie organizmu;

- niefermentujace włókno spo¿ywcze obni¿ajace ryzyko wystepowania chorób nowotworowych;

- dwukrotnie wiecej błonnika ni¿ w otrebach owsianych;

- znaczna zawartosc witamin z grupy B oraz wit. A, E i C.

W praktyce lekarskiej potwierdzono prozdrowotne działanie produktów amarantusa, przeciwmia¿d¿ycowe
i przeciwko nowotworom jelit, oraz u¿ytecznosc w zwalczaniu zaparc i diecie bezglutenowej.

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #14819 dnia: 5 Lipca 2011, 21:18 »
joannaM my jesteśmy po wizycie u lekarza i w sumie niewiele dalej wiem  ??? jedyne co powiedziała lekarka to iż to nie jest na pewno skaza białkowa bo plamy utrzymywały by się cały czas, a u nas pojawiają się i znikają. Wczoraj mały był cały w plamach tak jak widać na zdjęciach, które wczoraj zrobiłam, a dzisiaj jak szliśmy na wizyte do lekarza tylko jedna mała plamka była i to jeszcze taka blada. Lekarka powiedziała, że to bardziej może być od kontaktu z czymś, zmiana proszku, inny materiał pościeli i pytała się czy ostatnio coś się nie zmieniło lub czy nie robiliśmy remontu, stwierdziła, że nawet coś w powietrzy może być. Jak na razie mam zwracać uwagę kiedy się pojawia i czy w domu tylko czy na podwórku też, przepisał maść ale taką do zrobienia no i jak się będzie ciągle powtarzało lub nasilało to mam przyjść i wtedy zrobi małemu badanie kału i morfologię z wymazem co może w niewielkim stopniu pomóc określić czy to jakaś alergia. Więc jak na razie będziemy się obserwować chociaż już próbowałam zauważyć czy są jakieś momenty kiedy to się pojawia np. po kąpaniu czy spaniu w pościeli ale jak na razie nie widzę żadnych powtórzeń.