Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4150879 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #9900 dnia: 8 Lipca 2010, 10:07 »
Nie no chyba nikt na nikogo nie naskoczył  ::) A ja wiem coś o naskakiwaniu :D :D :D

herbatki to też nie tragedia ale nie dla takiego maleństwa, poprostu po co? Fakt, że co 15 minut dawać swoje mleczko to idzie zgłupieć i się wykończyć ale napewno próbowałabym do skutku wodę. U mnie się wreszcie udało ale się zawziełam z tą wodą  :D :D :D

wiecie to jest oczywiscie zdrowy nawyk picie wody ale niestety kiedys te dzieci spróbują coli albo innych "pysznych" napojów i cały wysiłek pójdzie na marne bo nie wierze że będzie wierne wodzie na zawsze

Ale im dłużej pije tą wodę a im później spróbuję coca-coli to chyba lepiej nie? Więc raczej wysiłek nie pójdzie na marne bo trochę zdrowia się zaoszczędzi dziecku

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #9901 dnia: 8 Lipca 2010, 10:37 »
Jasne wiadomo, wszystko piękne do czasu, dawać samą wodę, ale jak dziecko idzie do żłobka to nie ma bata, dostanie coś innego do picia, do jedzenia....grunt że dostaje kompociki i rozcieńczone soki i wodę. Przecież nie powiem, że mają dawać samą wodę jak inne piją co innego, przynoszą soczki ze sobą z domu.. nie będę dziecka męczyć. Poza tym uważam, że wszystko jest dla ludzi (tych małych też), grunt to podejść do tematu z rozsądkiem.

Przykład: urodziny w żłobku, stół ze słodyczami i od razu widać, które dziecko co ma w domu: te co mają zakaz na słodycze - cały dzień stały koło stołu i pchały do kieszeni - wołami Panie odciągały ... Patrycja podeszła, wzięła jednego cukierka i poszła się bawić. Norma.  Luz i tak ma być.

W domu mamy sztywno ustalone, do obiadu soczek/woda/kompot, po kąpieli i mleku, myjemy zęby i potem może sobie pić co najwyżej wodę. Granulowane herbatki? sama nie piję tego świństwa.
A i dziękuję za miłe słowa co do foteczki, podpowiem: żeby pociecha podniosła tak nóżki do góry musi mieć jakiś punkt podparcia, u nas po między nóżkami stało w wodzie wiaderko.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9902 dnia: 8 Lipca 2010, 10:51 »
ja sie zgadzam z Jagódką - trochę za ostro było w temacie herbatki...
Kitki - spróbuj małej co jakiś czas mocniej rozcieńczać herbatkę wodą aż przejdzie na samą wodę
mój mateusz też pije wodę - uwielbia gazowaną  :-X

ja mojemu młodszemu chciałam kupić herbatkę granulowaną bo jakoś muszę go przekonać do picia z butli czy niekapka ale po przeczytaniu składu odłożyłam na półkę
kupiłam taką herbatkę z sokiem z hippa
http://hipp.pl/index.php?id=262

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #9903 dnia: 8 Lipca 2010, 10:52 »
Toi moze ja sie pochwale moim roczniakiem  ;D

Offline Ewiszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9904 dnia: 8 Lipca 2010, 10:58 »
ale słodziak ;D

a tak z innej beczki...macie jakieś sprawdzone miejsce...jakiś hotel na poziomie gdzie jest też Spa...miejsce przyjazne dziecku...gdzie odpocznie cała rodzinka nad morzem...oprócz Arki w Kołobrzegu?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #9905 dnia: 8 Lipca 2010, 11:32 »
dlatego Ja nie  mogę czytać takich wątków...

każda zachowuje się tak, jakby pozjadała wszystkie rozumy świata i miała licencję na wychowanie, żywienie niemowląt, pielęgnację itp

chce dziewczyna podawać herbatkę dzieciakowi, jej sprawa, niech podaje
Dziewczyny...to tylko herbatka dla niemowląt!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po co to rozstrząsać?
Ja osobiście uważam,że woda to najlepszy napój dla dziecka. Ale to moje zdanie.Nie narzucam go innym. Niech każdy wychowuje jak chce...najwyżej będzie więcej pracy dla dentystów w Polsce ;)

Marcel jest tylko na wodzie, natomiast dziewczyny piją i czystą wodę, i jak mam soczek dla niemowląt to czasem podam(nie uważam,że popełniam jakies przestępstwo)i podam też herbatkę granulowaną
i nie robię sobie żadnych wyrzutów z tego powodu

aha i najgorsze teraz...
podaję obiadki ze słoiczków dziewczynom, owoce też
to już do opieki społecznej się nadaje
moze po nr IP mnie odnajdą i zamkną...? ;D ;D ;D

pozdrawiam
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9906 dnia: 8 Lipca 2010, 11:36 »
 ;D ;D ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #9907 dnia: 8 Lipca 2010, 11:37 »
Dziewczyny bardzo chwaliły SPA Sandra w Pogorzelicy bodajże.
Śliczny roczniak! A i fota w wodzie zajebiaszcza! Super!

A co do "naskoczenia" no bez przesady... Kitki napisała, że podaje herbatkę granulowaną, żeby dziecko poznało inne smaki i później ładnie jadło... no sory, ale to jakiś absurd... Co innego jakby napisała, że daje herbatkę... bo tak, bo tak wygodniej, szybciej, łatwiej, ale dorabianie do tego ideologii mnie najbardziej rozśmieszyło ;) Poza tym jeśli można zamiast granulowanej chemii podać herbatkę/soczek, który jest niej pozbawiony to czemu o tym nie napisać?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9908 dnia: 8 Lipca 2010, 11:39 »
jak Ja miałabym sie przejmowac każdym napotkanym dzieckiem i jego żywieniem, wychowaniem itp, to bym zwariowała

są ludzie, którzy nigdy pewnych rzeczy nie zrozumieją
którzy dziecku rocznemu smażoną nogę od kurczaka w łapę dadzą(moja teściowa u szwagierki)
albo teściowa 2-letniemu wnukowi podawała do wypicia rozbełtane jajko, w którym wcześnije obtaczała surowe mięso na kotlety do smażenia

_bo on chciał spróbowac

na moje oczy jak 5 zł i szok, odpowiedziała mi:
-jakoś żyje i nie umarł

i co takiej tłumaczyć?
po co nerwy sobie psuć?

dlatego Ja to zlewam
moja kolezanka kiedyś byłą świadkiem jak mamusia dzieciakowi do butelki ze smoczkiem colę nalała

to jest dopiero głupota
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9909 dnia: 8 Lipca 2010, 11:42 »
a widzisz... a ja uważam, że czasami warto zwrócić uwagę, nawet jak się skończy to awanturą... bo co któraśtam mamuska może się później zastanowi...
Moja mama zawsze mi powatarzała, że jak jedna osoba mówi, że robisz coś źle to można to olać, jak dwie warto się zastanowić, a jak trzy to chyba faktycznie coś robisz nie tak ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9910 dnia: 8 Lipca 2010, 11:48 »
tylko wiesz to tzreba sobie samemu przemyśleć i pokalkulować, czy chcemy, aby dziecko w przyszłości piło wodę

bo jeśli nie...to nie
a jeśli tak, to trzeba uczyć w niemowlęctwie picia wody, bo już 3-4 latka, ktory do tej pory mógł pić soki, napoje, kubusie-playe itp, nie nauczysz z dnia na dzień pić czystą wodę
nierealne

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #9911 dnia: 8 Lipca 2010, 11:54 »
matko jedyna większą wojnę teraz dziewczyny robicie niż była! troszkę więcej dystansu. u mnie co w sercu to na języku, taka jestem i już. popieram Anię - widzisz po naszych postach Ewiszka podała wodę maleństwu więc są też plusy! i nie ma co porównywać prawie roczniaków z dwumiesięcznym dzieckiem Mariolka. Fakt niech sobie każda podaje co chce ale warto moim zdaniem rozmawiać o zdrowszych alternatywach.
a jakby ktoś mojemu dziecku podał surowe jajko to w życiu bym z tą osobą dziecka już nie zostawiła. Moja teściowa została ":wyszkolona" że zanim poda coś nowego małej ma spytać czy może, nie am wyjątków.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9912 dnia: 8 Lipca 2010, 12:08 »
A ja wczoraj dalam Zuzi KABANOSA  ;D  ;D ;D To zamiast zdrowej kolacji bylo.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #9913 dnia: 8 Lipca 2010, 12:14 »
Ja sie zdrowo odzywiam i młodego tez chce zdrowego jedzenia przyswoic  ;)

A tesciów tez wyszkolilam i bez mojej zgody "boją sie" podac cos  :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9914 dnia: 8 Lipca 2010, 12:21 »
dziewczyny, czy ktoras z Was ma ksiażke Dotory Zawadzkiej " I ty mozesz miec super dziecko" ??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9915 dnia: 8 Lipca 2010, 12:26 »
na szczęscie moja teściowa mieszka daleko
nigdy w życiu mojego dziecka nie pilnowała i pilnować nie będzie

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9916 dnia: 8 Lipca 2010, 12:29 »
A ja uważam, że jak Patrycja nie będzie miała rygoru u dziadka i dostanie od niego jakiś słodycz (zaznaczyłam że nie ma być czekolady, lizaków, mamby i takich różności, na to ma jeszcze czas) to nic się nie stanie, a wręcz dziadek będzie miał wrażenie spełnienia roli bycia dziadkiem, ma go tu jednego na miejscu, więc niech rozpieszcza. Nie zamierzam go szkolić, tylko dostał kilka konkretnych wskazówek i starczy.
Podejrzewam jednak że co niektórzy wpadną na ten pomysł z jajkiem albo colą.... jeżeli by to dotyczyło mojego dziecka - zareagowałabym, ale jak ktoś się na to godzi świadomie? jego sprawa.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9917 dnia: 8 Lipca 2010, 12:33 »
Ela czy Ja napisałam ,że to jajko teściowa podała mojemu dziecku?
nie
ona podała to wnukowi od córki
ale jak im to tam pasuje, to co Ja mam im zrobić?
skoro dla szwagierki to nie problem

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9918 dnia: 8 Lipca 2010, 12:35 »
Eee ale czy ja coś takiego zasugerowałam że to dotyczyło Twojej pociechy? nie...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9919 dnia: 8 Lipca 2010, 12:43 »
bo pomyślałam,że mówisz to do mnie,że jak mi pasuje cola i jajko

ale jak ja usłyszałam to, to wiedziałam,że teściowa moich dzieci do pilnowania nie dostanie nigdy

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9920 dnia: 8 Lipca 2010, 18:58 »
a propos' coli... moje dziecko ostatnio bardzi dobitnie domagało się ode mnie łyka i wyglądało, że nie popuści... i dałam spróbować  ::)  zrobił taką minę   :Blee: powiedział fuj i na moje pytanie, czy chce jeszcze płaczącym głosem powiedział "nieeee" ;) terapia szokowa zadziałała :P

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #9921 dnia: 8 Lipca 2010, 20:12 »
A ja tak off topic  ;) Dziewczyny podeśle mi któraś na pw jakis prosty przepis na zupke jarzynową z cieleciną albo królikiem ???

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9922 dnia: 8 Lipca 2010, 20:28 »
A ja tak off topic  ;) Dziewczyny podeśle mi któraś na pw jakis prosty przepis na zupke jarzynową z cieleciną albo królikiem ???

Wrzucasz na wrzątek umytą nogę królika lub kawałek cielęciny, dodajesz jarzyn z mrożonki albo świeże, doprawiasz i zupa po 20-30 min gotowa.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #9923 dnia: 8 Lipca 2010, 21:01 »
Ja tam też uważam że najważniejsze to nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę.. Ja np bardzo chciałam Zuzi podawać tylko wodę.. Ale lekarka kazała mi podać herbatkę uspakającą z hippa bo ją strasznie brzuszek bolał jak miała niecały miesiąc.. więc podałam.. tak jak już pisałam dopiero po tygodniu się zorientowałam, że tam w składzie jest glukoza... i jak chciałam podać samą wodę, to niestety było już za późno... poza tym już w samym szpitalu dopajali mi Zuzkę wodą z glukozą jak się później dowiedziałam...... Ogólnie uważam, że rozmowy się przydają.. wiadomo nie wolno naskakiwać na siebie.. ale dzięki takim rozmowom możemy sobie coś uświadomić (np że robimy coś źle)...
A tak z innej bajki to moja Zuzia już praktycznie raczkuje i w końcu zaczęła mówić MAMA :):):):) Taki prezent na roczek dostałam.. Imprezka już za tydzień :):):)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #9924 dnia: 8 Lipca 2010, 21:50 »
Mój Wiktor od początku pił herbatki i soczki. Teraz gdy ma 4 lata sam z siebie zaczął pić wodę i mówi, że jest pyszna.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9925 dnia: 8 Lipca 2010, 22:40 »
a wiecie co ja karmie małą tylko piersią ostatnio i co? i nie chce za chiny ludowe zassać mleka modyfikowanego
za późno!!!!
mleko matki jest słodkie a modyf niestety nie i teraz mam problem

wszystko w granicach rozsądku
ja rozumiem że matka ktora podaje dziecku cole, mnóstwo chipsów solonych orzeszków czy inne "zdrowe" przekąski może być przez nas oceniana i mozemy jej dawać dobre rady ale nie w momencie kiedy młoda matka podaje dziecku herbatke przeznaczoną dla niemowląt
nie zrobi jej tym dziury w brzuchu i tylko o to mi chodzi

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9926 dnia: 8 Lipca 2010, 22:51 »
jagodka mi tez
mowimy tu o herbatce dla niemowląt

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #9927 dnia: 8 Lipca 2010, 23:12 »
herbetkę podaję też dlatego że mała bardzo dużo przybiera na wadze i pediatra zalecił podać jej coś do picia bo wtedy mniej zje  jak dodam kilka granulków to przynajmniej to wypije a samej wody nie chciała
jagodka a teraz pierwszy raz dałaś mleko modyfikowane? może ja też powinnam małej dać spróbować bo potem będzie problem?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #9928 dnia: 8 Lipca 2010, 23:18 »
kitki a zamierzasz przestać karmić piersią? bo jak nie to po co podawać modyfikowane?

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #9929 dnia: 8 Lipca 2010, 23:28 »
tak zmierzam bo po macierzyńskim wracam do pracy