Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4055640 razy)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #2580 dnia: 22 Kwietnia 2009, 21:50 »
Gem, u nas od początku NIC się nie dzieje... chodzimy tylko na szczepienia do przychodni... no i ostatnio z okazji ukończenia 3go miesiąca zaprosiliśmy do nas Panią pediatrę, aby zobaczyła młodego... ale tak pro forma, bo zdrowy chłopak bez dwóch zdań.
Mamy za sobą też wizytę fizykoterapeuty bo mi się Młody jakiś taki "krzywy" wydawał (preferuje swoją prawą stronę) no i dzisiaj byliśmy u okulisty- standardowe badanie po 3cim miesiącu.

S.aga współczuje tych nerwów... może za chwilkę to minie...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2581 dnia: 22 Kwietnia 2009, 22:08 »
Katrinka ślina ta Twoja niunia! W ubranku nie wygląda na taką chudzinkę!!
A oto moja pyza ;) Przy Waszych Córciach to on niezły żarłok jest (120-150 ml x6 na dobę to on jedną dziurką od nosa wysiorbie ;)

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2582 dnia: 22 Kwietnia 2009, 22:15 »
Nie widać tej "krzywości" ... Mój czasem 180ml wciągnie  ;D
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2583 dnia: 22 Kwietnia 2009, 22:24 »
Ola Nikodem pewnie też by wydoił tyle... ale mu nie daję  ::) Jesli poczuje dno 150tki i nie wyje później, to chyba nie muszę go dopychać  ??? I tak mały grubcio z niego ;) Aż strach się bać ile jutro waga wskaże :P

A główkę niestety ma trochę krzywą... na żywca widać. Ale trudno... facet nie musi być ładny :P To moje motto :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #2584 dnia: 22 Kwietnia 2009, 22:34 »
śliczny jest
główka mu sie wyprostuje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2585 dnia: 23 Kwietnia 2009, 08:16 »
no i dzisiaj byliśmy u okulisty- standardowe badanie po 3cim miesiącu.

To ja nic nie wiedzialam, ze trza isc do okulisty ??? A jest jakis specjalny dzieciowy ???czy zwykły ???

Katrinka nie widac, ze to chudzinka ;)

Dziubas fajny ten twoj brzdąc, nawet z krzywa glowa  ;) ;) ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2586 dnia: 23 Kwietnia 2009, 08:29 »
My tez bylismy u okulisty, nie dzieciowego konkretnie.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #2587 dnia: 23 Kwietnia 2009, 08:32 »
Ale fajny Nikoś :) Daria też była chyba z 1,5-2 miesiące taka krzywa, wyginała się jak rogalik w jedną stronę, ale się naprostowała ;)

Hmmm... może też się przejdę do pediatry z okazjii 3 miesiąca, sprawdzę ile waży ta moja chudzinka

A wogóle chyba mi ktoś dziecko podmienił. Spała dziś od 23.00 do 5.00, zjadła, zasnęła od razu i spała do....8.00 :o Za to ja budziłam się normalnie co 2 godziny, i wielce zdziwiona kładłam się spowrotem ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2588 dnia: 23 Kwietnia 2009, 09:14 »
Właśnie przed chwilą Daria uniosła się na przedramionach :skacza: co prawda na chwilkę, ale się uniosła :skacza:

Ale była całkiem goła, w ubraniu tego wyczynu nie chce nawet spróbować powtórzyć :drapanie:

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #2589 dnia: 23 Kwietnia 2009, 09:45 »
A widzisz :)

Co do okulisty - w niektórych rejonach Polski jest wskazana wizyta u okulisty (np. Szczecin) a w niektórych nie (np. Gdańsk). Ja się sama upomniałam, bo coś mnie się wydawało, że Pati lekko zezuje. Byliśmy u okulisty dzieciowego ok 7 -mca, wszystko ok, dziś właśnie mamy kolejną wizytę kontrolną.

Co do pytania czy zwykły okulista czy dzieciowy? dzieciowy ma doświadczenie i niezbędny sprzęt do zbadania wzroku dzieciątka... więc jak kto uważa.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #2590 dnia: 23 Kwietnia 2009, 10:10 »
Ela a mozesz mi napisac jak wygladalo takie badanie  u okulisty?Ja w maju planuje z mala jechac bo to jedno oczko jej ucieka raz mocniei\j raz slabiej a raz wcale ale ucieka tyle tylko ze w Kaliszu nie ma dzieciowego okulisty i tu pojawia sie problem ze bym musiala gdzie indziej szukac.A jeszcze mam pytanie Lena bardzo lubi trzymac glowe na lewa strone,pytalam ostattnio naszego pediatry i powiedziala ze ona nie widzi zeby było cos nie tak ze zdrowa dziewczyna a to ze trzyma tak glowe to albo po prostu tak woli albo kieruje w strone swiatla,bo glowke ma przechylona glownie w foteliku samohodowym i jak lezy ale nie zawsze.i teraz pytanie czy pediatra jest w stanie zauwazyc ze jest cos nie tak czy isc do specjalisty?

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2591 dnia: 23 Kwietnia 2009, 10:14 »
taka mała ciekawostka "Karmienie piersią chroni kobiety przed zawałem" http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80355,6528774,Karmienie_piersia_chroni_kobiety_przed_zawalem.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2592 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:23 »
kuchasia...moja tez przekrecaa caly czas w lewo glowke, poszłam do neurologa i zbadal ja..powiedzial, ze przykurczu nie ma, ze woli po prostu lewa strone ale mam ja stymulowac aby patrzała również w prawo np., zabawki dawac po prawej itp.

Gem
a widzisz ;D

Ja patrzalam niedawno na "Dzien Dobry TVN) i wlasnie tam bylo o oczkach niemowlaka i kolo powiedzial, ze pierwsza kontrola powinna byc po pierwszym roku..no chyba, ze cos sie ewidentnie dzieje...ze do 3 miesiaca dziecko moze zezowac, potem juz nie powinno i ze jak nic sie nie dzieje to nie potrzebnie tak wcześnie wizyta...ja nawet nie wiem czy u nas dzieciowy okulista jest...pytalam mamy i mówila, ze ze mna chodzila do zwykłego "dorosłego" ::)

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2593 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:25 »
Gemini...Nooo to gratulacje !!

Dziubasku, mój to mega głodomór jest. Ja się boję kolejnego szczepienia i ważenia  ::)
Nikoś jest cudny. Facet nie musi być ładny...no co Ty, Twój to jest super przystojniak...!

Mój dzisiaj pospał 20 - 7! To cud jakiś  ;D W nocy śpi średnio spokojnie, a dzisiaj to Go w ogóle nie słyszałam  :o
Nie wiem o co kaman, ale niech Mu tak zostanie  ;D

Aniu - dasz namiary na tego okulistę?

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #2594 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:26 »
Dziubasku śliczny wasz Nikoś!! Jaki duży :) :)
Dziękuję wam za miłe słowa :) :) w ubrankach faktycznie nie wygląda chudo... ale jak tak dalej będzie jadła (osttanio po 90ml) to za miesiąc będzie wieszak ;) ona ma to po tatusiu.. on zawsze był wysoki i chudy ;) teraz dopiero mu się nabrało ;) ;)
Jeśli chodzi o okuliste to ja prosiłam 3 razy o skierowanie i nie dostałam bo stwierdzono że nie potrzebnie! Ale pojde prywatnie bo ja mam wrodzoną wadę wzroku i wole małej sprawdzić oczka!
Gemini ooo to super! Moja na początku też wolała na golaska wtedy jest jej swobodniej!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2595 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:36 »
u nas w kaliszu nie ma zalecenia zeby isc do okulisty
tak samo zeby po skonczonym roku albo jak dzieckpo zacznie chodzic to do ortopedy
i nie podawałam wit K

a jesli chodzi o okuliste to ja bym poszukała kuchasiu np w poznaniu

a fotelik np przestaw na drugą stronę auta

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2596 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:40 »
To ja pogadam z pediatra na szczepieniu, co ona mysli o okuliscie...jak nie da skierowania to poszukamy prywatnie...a co..zawsze lepiej sprawdzic tym bardziej, ze ja od zawsze mialam problemy ze wzrokiem.

Moja Mała chyba sie przestawila i spi od 19:30 do 5:30 ::) Niby zajefajnie, cała noc ale ja jestem nie do zycia jak wstaje tak wczas...potem na szczęście jest drzemka pol godzinna ok. 7 ale jak dla mnie to morderstwo...jeszcze dzis pralka mi wylała wode...wyobrażcie sobie leje sie po przedokoju, mała ryczy bo głodna a ja z nia na ramieniu wycieram podłoge :mdleje:...no gorzej chyba dzis byc nie może....a może może...zaraz sie obudzi i bedzie gorzej :P

Witaminy K tez nie podajemy..ale chyba u nas w mleczku jest...a na co to ???

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2597 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:47 »
Nawet jeśli, to K się podaje do końca 3 mca.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2598 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:49 »
Gemini to może kładż Darie na brzuszku na golasa albo w samym bodziaku/pajacu. Moja Zuzia najbardziej  lubiła brzuszkowanie na golasa.  A jeśli masz wątpliwości o napięcie mięśniowe to skąsultuj to z neurologiem dziecięcym. 

Normy (chyba minimalne) mówią, że dziecko podwaja swoją wagę urodzeniową w ciągu 5-6 miesięcy, a w ciągu roku potraja wagę urodzeniową.  Moja Zuzia podwoiła swoją urodzeniowa wagę w ciągu trzech miesięcy,  ale, że później już nie chciała tak ładnie przybierać na wadze to na roczek ważyła lekko ponad trzy razy tyle co przy urodzeniu.

s.aga....powiem Ci że twoje dziecko jak na 36 tc sporo ważyło. moja Zu urodzona w skończonym 38tc ważyła 3220 g. Wiec moze dlatego jej nie traktowali jako wczesniaka.  Ja na kontroli w 36 tc.   jak mała wg usg ważyła blisko 3 kg to usłyszałam ze ciąża jest donoszona.....

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2599 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:59 »
Kuchasiu nie wiem dokładnie jak wyglądało badanie, bo małż był z córą. Wiem, że zakraplali oczka, czekali 1h i potem jakąś taką długą miarką przejeżdżała Pani lekarz przed oczami córy. Stwierdzono zez pozorny (czyli nie normalny zez, tylko taki, że się wydaje, bo jest przez szeroką przegrodę nosową) i wadę na + w normie. Dziś kontrola to napiszę jak poszło (dowiem się więcej od małża). Chcę oczka kontrolować, bo ja mam niezłe minusy.

U nas nie dają skierowań, nie polecają sami wizyty u okulisty. My dostaliśmy skierowanie na moją prośbę, ale i tak poszłam prywatnie, bo terminu u państwowych były....... (dzwoniłam w listopadzie, termin był na luty to podziękowałam - ten sam lekarz nadmienię). Wolę dać 80zł za wizytę z badaniem niż czekać 4 miesiące.

Witaminy K nie dawałam za poleceniem lekarza.

Ps. Teraz mam dawać 5 kropki cebionu co 2 dni tak po prostu..... czy to konieczne przy zdrowym dziecku? jakoś się waham..... a od października mam wprowadzić jakiś preparat multiwitaminowy.....

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #2600 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:14 »
Hej
dwa pytania mam:
czy dawałyscie(i jak długo ) dzieciaczką butelkowym w wieku ok roku witD?bo ja juz durna jestem-zdania są podzielone..

i druga sprawa:
Maja za chiny nie chce pic z niekapka.Pije tylko wode(do soku nawet dzioba nie otworzy-przemycam jej w owocach i i kiesielach) ale TYLKO bezposrednio z kubka zwykłego.Tylko ze sie przytym strasznie pooblewa...jako ze sie ciepło robi nosze jej wodew  niekapku i na spacerach daje -ale musze miec odrazu bluze zamienną ::) -albo daje jej łyzeczką...picie z butli wody odpada.Toleruje butle max x2razy dziennie i to tylko z mlekiem.Niekapkiem sie bawi ,gryzie,łazi w zębach z nim na czworka -ale nie pije!!Mamy niekapek z aventu.Moze sa jakies systemy(słyszałam o lovi)Generalnie Maja nie garnie sie do samodzielnego jedzenia ;D itp..
Unas automatycznie skierowanie było do okulisty-w ksiązeczce nawet było zalecenie wpisane.

Unas drzemek niema juz niemal wcale(no poza jedna ok10 przez max pół h :P ::)) dobrze ze wiosna mozna łazic do znudzenia po dworze.

Gem-nie martw sie-moja leniwcem do entej była-teraz nadążyc niemoge zanią-do 5m byla MEGA leniwa!!!
teraz włazi wszędzie!!I na stojaco i na czterech konczynach :P
dla cioć:

a jak rąbnie niejednokrotnie(ostatnio nabiła sobie duze limo pod okiem ) to i tak wygląda mniej wiecej tak:

pozdrówka ciepła dla Was!
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2009, 12:17 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2601 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:20 »
Ja witaminę D dam jak mi się przypomni.....

Co do niekapka nie pomogę, u nas nic tylko słomka. Teraz trenujemy bidon i picie z kubeczka bezpośrednio.

Słodziutka Majeczka, poprosimy częściej o zdjęcia :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2602 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:25 »
Ale Majka ma banana na buźce ;D

A no wlasnie, zamiast niekapka spróbuj dac jej z bidona moze :drapanie: Na pewno sie mnie obleje bo ma zakretke :drapanie: Tak se dumam :P

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #2603 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:28 »
dziekuje!
Anusia-jaka twoja Zu słodka jest!!!taka do schrupania!
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2604 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:29 »
tete a spróbuj wlasnie kubków z rurką (tzw. bidony) albo takie sportowe butelki z wodą mineralną/żródlaną .  pamietam, że Marcel mariolki też nie uznawał niekapków i butelek i od razu nauczył się pić z kubeczka.
A Maja jest słodka. ślicznie się uśmiecha.

Elcik osobiście uważam ze nie zaszkodzi. Moja od dłuższego czasu dostaje cebion multi codziennie (no chyba ze mi się zapomni). 

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2605 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:33 »
My też wit K nie mieliśmy zapisanej, co do wit D nikt nam nie mówił do kiedy, ale przyznam się, ze zdarza mi się zapomnieć czasami ze dwa dni z rzędu podać wit D

Anusia nie zazdroszczę, ostatnio wylałam miskę z wodą, nie zauważyłam, że stoi na podłodze i wjechałam w nią wózkiem, też z wrzeszczącą Darią na rękach wycierałam podłogę ;)

A od dwóch dni moje dziecko ma powrót mega apetytu, cycka ciągnie co godzinę i to wisi 30-40 minut ciągle jedząc, ja chyba znów mam laktacyjny kryzys, bo piersi miękkie. A wczoraj to już przeszła samą siebie, opróżniła mi oba cycki, po czym wrzeszczała z głodu, zrobiłam jej Pepti i wciągnęła jeszcze 100ml :-\ Normalnie skończyła 3 miesiące i jakby mi ktoś dziecko podmienił :D Tylko ryczy po staremu :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2606 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:35 »
tete ja z tym piciem miałam identycznie
moje dziecko uznawało tylko wodę i to ze zwykłego kubka
żadnych soczków...nic
kupowałam już rózne niekapki, bidony i nic
musiałąm kupić taki kubek, który na dworzu odkręcałam i pił z gwinta myśląc,ze to kubek zwykły
potem jakoś sie nauczył z tych sportowych butelek z wodą mineralną
ale też co się naoblewał...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2607 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:42 »
A nam wit D kazala dawac tylko kiedy jest pochmurno i jak nie wychodzimy na spacer. Jak jest ładnie i co najmniej 3 h na dworze to mamy nie dawać.

Tylko ryczy po staremu :D

hyhy moja też... ;D

Siedze na allegro i szukam misek, łyżeczek i sliniakow bo Zuzka ma za kilkanaście dni dostać pierwsze żarełko..ile tego kupić...po jednej misce i lyzeczce czy wiecej ???

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2608 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:44 »
ale to dobrze ze nie chce z niekapka
ostatnio słyszałam opinie ze niekapki wcale nie takie zdrowe
wręcz przeciwnie dzieciak zaciska jakos inaczej mięsnie i też szkodzą

moja pije ze słomki i za cho... nie chce sie nauczyc z kubka
wkłada do niego jezyk i juz

słomka króluje

my odstawilismy wit D chyba jakos ok roku ale to chyba zalezy od miasta od pediatry i od pory roku

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2609 dnia: 23 Kwietnia 2009, 12:50 »
Szczerze zapomniałam się zapytać o witaminę D pediatry, ale za miesiąc idę na szczepienie na ospę i wtedy muszę się zapytać...ale ona też ok 3h na dworzu codziennie no i D jest w kaszkach, mleku które pięknie wciąga, także ciśnienia na podawanie wit D nie widzę.

Cebion - pewnie nie zaszkodzi... ok czasem dam, niech będzie :)

Właśnie już kiedyś pisałam, niekapki wcale nie są dobre, ja świadomie nie uczyłam mojej picia z nich, od razu słoma od 6-m-ca :) teraz to i mleczko przez nią wciągamy, smoczki butelkowe już dawno w koszu.

Śliniaków myślę, że 3 sztuki spokojnie wystarczą, co do sztućców to jeden komplet starczy myślę..... właśśnie też muszę kupić.