Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4006533 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #3000 dnia: 6 Maja 2009, 21:14 »
Katrinka to zalezy, bodziaki 62 już zaczynają być małe ::) ale to też zależy od firmy. Nosimy większość 3-6 miesięcy.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3001 dnia: 6 Maja 2009, 22:03 »
gosiu juz niedługo..tak mniej więcej po półroczku dłużej połazi w ciuchach. ja na poczatku garderobę zmieniałam co 6 tyg. przy czym ubranka na 68 zbyt późno poszły u nas w ruch.... a jak mała weszła w rozmiar bodziaków 80 to juz raczkowała i nie zakładałam jej śpiochów tylko spodenki. a te na poczatku lepsze były dłuższe i naprawde długo w nich pochodziła....jesli chodzi o ubrania to zauważyłam, że te bardziej "dorosłe" typu bluzy, spodnie, bluzeczki są większe rozmiarowo niż te typowo niemowlęce : śpiochy, pajace, kaftaniki i body.

anusiaa moja zuzia zbyt póżno była położona na twarde podłoże (czytaj podłoge) i pierwszy obrót zrobiła w dniu jak skonczyła 5 miesiecy...

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #3002 dnia: 7 Maja 2009, 08:13 »
moja obkręca się od około 2 tygodni. ale to widocznie przez to że jej na ziemi nie kładłam. u nas niestety strasznie ciągło od podłogi jak było zimno. teraz rozkładamy kocyk i mała śmiga :)
co do rozmiaru to obecnie 80 :) a z tych bardziej wizytowych to 9-12m są tak na cyk.
mała we wtorek była ważona i ma 8700, więc chyba nie mam się czym martwić bo raczej dojada :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #3003 dnia: 7 Maja 2009, 09:11 »
My dzis po wizycie u pediatry mała w moczu ma bakterie wyniki krwi juz dobre wiec mamy mniej dawac zelaza! Ale na te bakterie dostała antybiotyk i zakaz spacerkow na 10 dni buuuuu Jutro jeszcze posiew moczu..
Badanie moczu miała przypadkowo robione bo miała kontrolnie bad. krwi. Objawow jakichkolwiek brak... ehh

Nigdy nie zrozumiem..... co to znaczy przypadkowo robione badanie jak nie ma objawów/podstaw/podejrzeń, że coś dolega...... i od razu antybiotyk.... najs. Nie kazała najpierw powtórzyć badania?

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #3004 dnia: 7 Maja 2009, 09:37 »
No wlasnie mi tez sie wydaje ze powinno sie powtorzyc badanie,nie wiem jak jej pobierasz ten mocz ale o tychworeczkach dla dzieci to duzo czytalam ze wychodzi nieprawidlowy wynik...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3005 dnia: 7 Maja 2009, 09:47 »
Dokładnie, bo do woreczka często przedostają się bakterie z kału :-\

U nas po 2 wynikach niedobrych, zrobiono nam posiew i wsio okazało się, że jest ok, mimo, że tyłek wymyłam Zużce bardzo dokładnie ::)

Aaa ja chciałam napisać, że wczoraj byłam z Zuzią u pediatry - alergologa - w ogóle to chodzimy do kobiety-Anioła, a nie lekarza. Babka dziecku poświęca co najmniej pół godziny, ogląda je ze wszystkich stron, zwraca uwage na każdy szczegół, wszystko na karteczce rozpisuje, aby mama nie zapomniała ;) Jestem mega zadowolona. Pamięta dziecko, z którym byłam u niej jak miała 2 miesiące, a przyjmuje masę pacjętów :o
Nutramigen zostaje co najmniej do 8 miesiąca życia bo wszystko wskazuje, że Zuzka ma alergie pokarmową, nadwrażliwość na białko mleka ::)Kazała jednak nie zaczynać od owocków tylko od warzywek bo niby mniejsze alergeny wiec od soboty bedzie marchewka ;D
No i kazała się zgłosić do Poradni Zaburzen Neurologicznych - nie podoba jej sie jak Zuzka wygina główkę ::) Juz sie zapisałam na 9 czerwca ehhh ::)
Ale pocieszający jest fakt, że jeszcze są tacy sumienni lekarze :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3006 dnia: 7 Maja 2009, 10:07 »
Dobry pediatra to skarb, bo opiekuje się naszym skarbem :)

Katrinka: a Ty robiłaś ogólne badanie czy posiew?

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #3007 dnia: 7 Maja 2009, 10:37 »
Robiłam badania ogólne i tak wyszło! Dzisiaj dałam mocz do innego labolatorium - posiew i ogolne, tak polecił pediatra! Jutro wyniki bad. ogólnego więc nie podaje antybiotyku lepiej poczekać!
Martwi mnie ta temperatura 37.2 .. więc chyba cos tam jest nie tak..
Wyniki posiewu dopiero w środe .. no zobacze jak bedzie jutro z tymi wynikami, boje sie jej podawac antybiotyk bo to małe dziecko, mało je a co dopiero będzie jak ten antybiotyk dostanie!
Anusiaaa no własnie tak może być.. ja pobierałam woreczkami! Wymyłam dokładnie..
No zobaczymy narazie kontroluje tempkę jak bedzie ok. 38 mam dać paracetamol czopek.
Właśnie ja też słyszałam ze lepiej z marchewką zacząc bo mniej uczula niz jabłko..

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #3008 dnia: 7 Maja 2009, 11:07 »
a wiesz juz moze  co to za bakterie w moczu?
i do posiewu lepiej nie pobierac z woreczka..
tylko, ze chłopcom latwiej pobrac mocz.. wiec latwo mi mowic  ;)

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3009 dnia: 7 Maja 2009, 11:10 »
Poczekaj na wyniki.... co to temperatury.... moja pediatra każe zbijać dopiero od 38,2....37,2 - nie nazwałabym tego temperaturą.

A ta wogóle:
http://www.erodzina.com/index.php?id=16,85,0,0,1,0

A co do zaczynania: mówi się, że lepiej zaczynać od warzywek, bo owocki są słodsze i jak się po nich da warzywka to mogą one nie być za chętnie przyjęte przez dziecia :)

Offline Katrinka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3010 dnia: 7 Maja 2009, 12:18 »
Nie wiem jakie bakterie. Na wyniku jest napisane:
barwa: słomk.prz
odczyn: kw
C właściwy: 1005
Białko: opal
bilirub i ciała keton: nieob
urobilinogen: w nor
nabłonki: dl pł, dl okr
krwinki białe: 10-12 wpw
czerwone: 0-2 św wpw
Składniki mineralne: liczne bakterie

Nie podaje antybiotyku poczekam na posiew, z małą nie wychodzę, podaje duzo wody noi herbatke, bo woda jej nie podchodzi ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #3011 dnia: 7 Maja 2009, 20:03 »
Dziewczyny czy zielona kupa może być efektem szczepionki na rota? Bo analizuję co jadłam i jakoś nic mi nie przychodzi do głowy co mogło spowodować zieloną kupę ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3012 dnia: 7 Maja 2009, 20:21 »
Katrinka Twoje dziecko ma ewidentną infekcję w drogach moczowych i to dość masywną.
W tej sytuacji podałabym antybiotyk od razu, nie ma na co czekać. No chyba, że wynik posiewu masz już w ręce...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3013 dnia: 7 Maja 2009, 20:54 »
Słuchaj Katrinka Lilki ::)  A od czego taka infekcja może byc  ???

A co do zaczynania...to inny pediatra polecił dawac najpierw owoce ::) i bądź tu człeku mądry ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3014 dnia: 7 Maja 2009, 20:56 »
A co do zaczynania...to inny pediatra polecił dawac najpierw owoce  i bądź tu człeku mądry

a myślicie, że to ma jakieś znaczenie?
żadnego
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3015 dnia: 7 Maja 2009, 22:25 »
anusia niestety ale my kobiety jestesmy i zawsze bedziemy podatne na infekcje układu moczowego
tak jakoś nas kijowo stworzyło  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3016 dnia: 7 Maja 2009, 22:29 »
a jak się do tego nosi pieluszkę i trochę kupy dostanie się do przedsionka pochwy gdzie jest ujście cewki moczowej to o infekcję naprawdę nie trudno...
Niektóre kobiety są genetycznie bardziej predysponowane do infekcji dróg moczowych...i będą je mieć chcą czy nie.

Natomiast jeśli mała dziewczynka ma nawrotowe infekcje w drogach moczowych, to jest to wskazanie do pogłębienia diagnostyki...
« Ostatnia zmiana: 7 Maja 2009, 22:39 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Katrinka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3017 dnia: 7 Maja 2009, 22:34 »
Liliann dokładnie tak mi moj pediatra wyjasnił bo tez pytałam od czego to może być! Kazał podać antybiotyk od jutra bo rano są wyniki jeszcze z innego labo. jak będą takie same to koniecznie antybiotyk  i nie czekam na posiew do środy bo to tydzien prawie!
anusiaa właśnie liczyłam na fachowca ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3018 dnia: 7 Maja 2009, 22:38 »
heheh nio my zaczynałysmy od soczku jabłkowego....też z polecenia pediatry  ;) ::)  ale z jednej strony dobrze jak ktos powie jak zacząć bo "młoda mama " kota dostaje jak czyta wszystkie te artykuły o rozszerzaniu diety....

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #3019 dnia: 8 Maja 2009, 07:53 »
Moja miesięczna siostrzenica przedwczoraj wyszła w końcu ze szpitala. Miała bidulka zapalenie płuc i dodatkowo przypałętał się jej wstrętny gronkowiec.
Teraz moja siostra z mężem nikogo do niej nie dopuszczają, bo boją się, że znów ją zarazimy.
Oczywiście nie wiadomo, czy to ktoś z rodziny sprzedał Zuzi gronkowca.

O zapaleniu płuc lekarz powiedział, że było zachłystowe, więc wnioskuję, że raczej od nikogo się nie zaraziła.

W Polsce w każdym szpitalu mama płaci za możliwość bycia z dzieckiem?

Offline Katrinka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3020 dnia: 8 Maja 2009, 07:55 »
Odebrałam wyniki i chyba jest dobrze:
UBG norma
ASC nieob
PRO nieob
PH7
Leu nieob
Ket nieob
Glu norma
eryt nieob
nit nieob
sg 1005  może jakies nazwy pochrzaniłam ale mama mi dyktowała przez tel.
Idę dziś pokazać pediatrze bo chyba są to dobre wyniki??

Gosiaczku każdy co innego poleca.. Ja wczoraj małej dałam kleik, połowe porcji wcinała aż uszy sie trzesły ;) za tydzien zaczniemy od marcheweczki potem jabluszko moze..

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3021 dnia: 8 Maja 2009, 07:56 »
Anjushka
ja słyszałam,ze matka karmiaca nie płaci za dostęp do dziecka
ewent.za dodatkowe łóżko chyba.Jak śpi w szpitalu...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3022 dnia: 8 Maja 2009, 08:21 »
wszystko zalezy od szpitala.. oczywiscie, ze za sam dostep nie placi.. bo i za co ma placic?
jedyne oplaty, to np. za łózko, za karimate, za materac, za krzesełko...

jak sobie szpital ustali , tak ma...
jak chodze z malym po szpitalach.. to
w 1 szpitalu place za materac: 8 zł za dobe, za polówkę 12,00 zł
w innym za łózko: 24,00 zł (przez 7 dni placisz za kazda dobe, powyzej tygodnia, potem oplata 50 zł za tydzien)
a w jeszcze innym jest tylko krzesełko za darmo  :o
Katrinka... pamietaj, ze nie mozna lekcewazyc zakazen ukladu moczowego....

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3023 dnia: 8 Maja 2009, 09:07 »
Jak mama spi z dzieckiem to placi. Ja placilam w Zdrojach chyba 30zl za dobe. Mialam lozko i posilki. A wiadomo ze mama chce byc z dzieckiem cala dobe.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3024 dnia: 8 Maja 2009, 09:13 »
No właśnie, siostra w Zdrojach była i płaciła 30 zł za dobę, bo wiadomo - nie zostawi 3 tygodniowej córeczki samej.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3025 dnia: 8 Maja 2009, 09:16 »
U nas matka karmiaca nie placi nawet jak ma łóżko dodatkowe. Ja nie karmiłam i za dobę płaciłam 15 zł, ale mialam lozko, tv, lazienkę dla siebie - taka izolatka.

A gronkowca Aniu to Mała mogła "dostac" w gartisie w szpitalu - u nas jest gronkowiec, ja przed porodem robilam specjalnie badanie na obecnosc gronkowca co by mi potem nie wmowioli, ze dziecko zarazilam, bo mojej kumpeli takie cos wmówili ::)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3026 dnia: 8 Maja 2009, 09:24 »
najlepszy był jeden szpital .. i to o zgrozo: ODDZIAŁ CHIRURGII DZIECIĘCEJ...

oddział miesci sie na 6 pietrze,
 rodzice, ktorzy chca byc z dzieckiem maja do dyspozycji 1 krzesełko, z ubikacji moga korzystac (ale z tej na parterze bo na oddziale sa tylko dla dzieci-rodzice maja zakaz)
łazienki ZERO - chcesz sie umyc, jedz do domu..

przygotowania żadnego.. najgorsze, ze oddział jest po remoncie (w zeszłym roku)

nie jest to zwykły oddział, .. tam sa dzieci po ciezkich operacjach, zabiegach, po jakis wypadkach, oparzeniach..
i taki oddział nie jest przygotowany.

wyobrazcie sobie przy kazdym "sikaczu" leciec 6 pieter w dół?
i zostawiacie dziecko same w łózeczku.. czesto z cewnikami, kroplowkami.. a wiadomo, co dziecko z tym robi..

schodzic do publicznej toalety, z oczami na wierzchu (bo przetrzymujesz mocz ile sie da) a tu.. Kolejka  :o

wchodzisz na oddział i juz dostajesz opierdal od sprzataczki, ze dopiero co myła podłoge wiec najlepiej poczekaj az wyschnie..
i jeszcze na sam koniec dostaniesz opierdal od pielegniarek (bo przeciez ciagle cos zle robisz).

ksiazke by mozna bylo napisac...

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #3027 dnia: 8 Maja 2009, 09:30 »
Szok....to szpital może sobie tak norm nie spełniać? Bo chyba są jakieś.....

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3028 dnia: 8 Maja 2009, 09:40 »
Siostra też robiła przed porodem badania i to nie ona sprzedała małej gronkowca. No ale szpital nie powie wprost i się nie przyzna, że to w szpitalu.
Jedna lekarka powiedziała mojej siostrze tak: spraszała pewnie Pani do domu starych chorych ludzi, to teraz Pani ma.
To bardziej wtedy chodziło o to zapalenie płuc, a później się okazało, że to zachłystowe.

A w ogóle jak to jest z tym gronkowcem, można go do końca wyleczyć? Moja mama mi mówiła, że jak się urodziłyśmy z siostrą, to tez miałyśmy gronkowca - no ale siostra teraz nie ma, więc wyleczyć się pewnie da ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #3029 dnia: 8 Maja 2009, 09:46 »
Aniu,jak dobrze kminie dzielimy je wirusowe lub bakteryjne...a z tego co kojarze zachłystowe u noworodków moze byc nawet od opicia sie zbyt duzej ilosci wód płodpwych-pogadaj z Lilą ja oczywiscie gdybam.

co do Zdroji,i tak jest tam lux w porównaniu do Wojciecha(innego szpitala) w Zdrojach jest mozliwosc wziecia łózka,posiłku-na wojciecha spi sie na krzesle.

Anusia-trzeba sobie pwiedziec jasno:pozatym ze Ty sie przebadasz,mąż-sa jeszcze inne osoby które mają kontakt z dzieckiem.
Unas jak wiecie wyszla bakteria która zrobila niemale spustoszenie ...ale teoretycznie mogla ją zalapac odemnie,od meza,mogla ją zalapac w szpiatlu(jest to typowo 'szpitalna' bakteria) jednak biorąc pod uwage tryb leczenia-poczestowal ją ktos z otoczenia.
Do czego pije
kazda kuzynka mama tesiowa ,przyjaciółka NIECH POCZEKAJĄ z odwiedzinami,niech dadzą dojsc do siebie i mamie i dziecku...jesli przewinie sie nawet mala garstka ludzi-naturalną koleją rzeczy jest ze ryzyko rosnie!!
Ja poelniłam ten bląd przy Mai,przy drugim nie dam sie tak skołowac..Majka urodzila sie za 5 pierwsza w nocy,a o 10 rano byla juz tesciowa tesciu,brat męza z dziewczyną.Wiem ze zrobili to życzliwosci,szczerych chęci-jednak przy drugim niuniasie będe ostrożniejsza poprostu..
« Ostatnia zmiana: 8 Maja 2009, 09:57 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.